in

Πώς να βελτιώσετε τη φωτογραφία σας με drone

Η φωτογραφία με drone έχει πραγματικά απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στην άφιξη συμπαγών, ισχυρών μοντέλων όπως η DJI, η Autel και η Skydio. Ποιος θα το φανταζόταν ότι τέτοιες υψηλής ποιότητας ιπτάμενες κάμερες θα ήταν δυνατές πριν από μια δεκαετία; Αλλά αυτό ακριβώς έχουμε τώρα, και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα καλύτερα drones του κόσμου έχουν φέρει επανάσταση στη φωτογραφία.

Οι μοναδικές προοπτικές που γίνονται δυνατές από τη φωτογραφία με drone ανοίγουν έναν πλούτο δημιουργικών ευκαιριών. Αλλά επειδή όλοι μπορούν πλέον να τραβήξουν εικόνες υψηλής ποιότητας από τον αέρα, δεν σημαίνει ότι η αγορά ενός drone αποτελεί εγγύηση για εξαιρετικά αποτελέσματα. Ακριβώς όπως η λήψη με μια κανονική κάμερα στο έδαφος, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια λήψη με drone για να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερες πιθανότητες να τραβήξετε ενδιαφέρουσες οπτικά εικόνες.

Όλοι οι τύποι φωτογραφίας απαιτούν προγραμματισμό, τεχνική και δημιουργική τεχνογνωσία και η φωτογραφία με drone δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αεροφωτογραφία βασίζεται σε πολλές από τις ίδιες ρυθμίσεις και τεχνικές της κάμερας με την τυπική φωτογραφία – είναι απλώς μια περίπτωση να γνωρίζετε πώς, πότε και γιατί να τις χρησιμοποιήσετε. Με αυτές τις οκτώ συμβουλές φωτογραφίας με drone, αυτό ακριβώς πρόκειται να εξερευνήσουμε.

1. ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΣΑΣ
Η έρευνα είναι το κλειδί για κάθε φωτογράφιση και το να γνωρίζετε πού θέλετε να τραβήξετε είναι εξίσου σημαντικό με τη φωτογραφία με drone όσο και με την παραδοσιακή φωτογραφία εδάφους.

Δεν είναι όλες οι τοποθεσίες κατάλληλες για αεροφωτογράφηση λόγω περιορισμένου εναέριου χώρου – οι περιοχές κοντά σε αεροδρόμια, κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις απαιτούν ειδικές άδειες για πτήση. Για να τα εντοπίσετε, είναι ιδανικές οι δωρεάν εφαρμογές τηλεφώνου όπως το Drone Assist (δωρεάν, iOS και Android) και το AirMap (iOS και Android), αλλά τι γίνεται με τον προγραμματισμό τοποθεσίας σε οπτικό επίπεδο;

Οι Χάρτες Google είναι ένα φανταστικό εργαλείο για την αναζήτηση τοποθεσιών, επειδή σας προσφέρουν μια λεπτομερή, από πάνω προς τα κάτω άποψη του κόσμου. Όχι μόνο σας βοηθά να εντοπίσετε πιθανές τοποθεσίες που μπορεί να μην είναι εμφανείς από στάση ή θέση οδήγησης, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσδιορίσετε ασφαλείς περιοχές απογείωσης και προσγείωσης. Η προβολή από πάνω προς τα κάτω είναι, φυσικά, περιορισμένη και η προβολή 360 μοιρών του Street View περιορίζεται σε δρόμους, αλλά η αξία της ως εργαλείο έρευνας τοποθεσίας δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η τοποθεσία για την παραπάνω εικόνα βρέθηκε για πρώτη φορά κοιτάζοντας τους Χάρτες Google για κατάλληλες τοποθεσίες και αποκαλύφθηκε ότι είχε μεγάλες δυνατότητες για λήψη από πάνω προς τα κάτω των αγκυροβολημένων σκαφών. Η εικόνα που προκύπτει είναι σαν μια περικοπή υψηλής ανάλυσης της προβολής των Χαρτών Google της περιοχής και είναι μια τοποθεσία που πιθανώς δεν θα είχε ανακαλυφθεί χωρίς τη χρήση μιας υπηρεσίας που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά για άλλους σκοπούς.

2. ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το υπέροχο με τη φωτογραφία με drone είναι ότι μπορεί να επεκτείνει το χρόνο λήψης πέρα ​​από τα όρια της χρυσής ώρας στα δύο άκρα της ημέρας. Οι λήψεις κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου παραμένουν οι βέλτιστοι χρόνοι για αεροφωτογράφηση λόγω της δυνατότητας για απαλό και πολύχρωμο φως από έναν ήλιο που βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό ή ακριβώς κάτω από τον ορίζοντα. Αλλά ακόμα και όταν ο ήλιος είναι ψηλότερα στον ουρανό, μπορείτε ακόμα να τραβήξετε υπέροχες εικόνες από τον αέρα.

Εφαρμογές όπως το The Photographer’s Ephemeris (iOS, 9,99 $ / 8,99 £ / 14,99 $ AU) και το PhotoPills (iOS και Android, 10,99 $ / 9,49 £ / 16,99 $ AU) είναι χρήσιμες επειδή δείχνουν πού θα βρίσκεται ο ήλιος τη δεδομένη στιγμή σε σχέση με θέμα στο τοπίο. Και ενώ οι περισσότεροι φωτογράφοι χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές για να σχεδιάσουν λήψεις με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, είναι επίσης χρήσιμες για τον σχεδιασμό λήψεων στη μέση της ημέρας με drone.

Η λήψη γύρω από το μεσημέρι μπορεί να λειτουργήσει καλά για λήψεις από πάνω προς τα κάτω, επειδή οι σκιές είναι ελάχιστες, αν και ένα φίλτρο πόλωσης είναι χρήσιμο. Η λήψη λήψεων με τον ήλιο πίσω από το drone για μια τυπική οπτική γωνία έχει επίσης ως αποτέλεσμα σκηνές ομοιόμορφου φωτισμού με ελάχιστες σκιές.

Η παραπάνω εικόνα τραβήχτηκε το απόγευμα με τον ήλιο πίσω από το drone, οπότε η σκηνή φωτίστηκε ομοιόμορφα. Θα φαινόταν ακόμα καλύτερο το ηλιοβασίλεμα με πιο απαλό και ζεστό φως, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί καλά σε αυτήν την κατάσταση, επειδή δεν υπάρχουν σκληρές σκιές.

Επιπλέον, τα περισσότερα drones καταναλωτών με μικρούς αισθητήρες παράγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας σε έντονο φως, επειδή το δυναμικό εύρος των αισθητήρων τους δεν είναι τόσο μεγάλο όσο οι καλύτερες κάμερες πλήρους κάδρου, για παράδειγμα.

3. ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕ Ακατέργαστη
Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι φωτογράφοι, η λήψη σε ακατέργαστη μορφή είναι πολύ καλύτερη από τη λήψη JPEG. Αλλά αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τη φωτογραφία με drone, επειδή οι μικροί αισθητήρες τους παράγουν πολύ χαμηλότερη ποιότητα εικόνας από αυτή που έχετε συνηθίσει με τις DSLR και τις κάμερες χωρίς καθρέφτη. Έτσι, η ακατέργαστη λήψη παρέχει τη δυνατότητα επίτευξης της καλύτερης ποιότητας εικόνας.

Τα ακατέργαστα αρχεία είναι σαν τα ψηφιακά αρνητικά – ένα αρχείο εικόνας από το οποίο μπορούν να γίνουν πολλαπλά αντίγραφα ενώ το πρωτότυπο παραμένει ανέγγιχτο. Και δεδομένου ότι εργάζεστε με ακατέργαστα δεδομένα εικόνας και όχι με επεξεργασμένα JPEG εντός της κάμερας, τα οποία είναι περιορισμένα στο πόσο μπορούν να προσαρμοστούν, μπορείτε πάντα να επιτύχετε σημαντικά καλύτερη ποιότητα εικόνας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ακατέργαστα αρχεία παρέχουν αυξημένο εύρος για την πραγματοποίηση προσαρμογών χωρίς να μειώνουν την ποιότητα του αρχικού αρχείου.

Η επεξεργασία ακατέργαστων αρχείων μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και να μάθετε πώς λειτουργούν τα στοιχεία ελέγχου. Αν μόλις ξεκινήσετε με την επεξεργασία ακατέργαστων εικόνων, στο Lightroom και στο Adobe Camera Raw, υπάρχει ένα κουμπί Auto που μπορείτε να πατήσετε για να εφαρμόσετε τις ρυθμίσεις που το λογισμικό πιστεύει ότι είναι σωστές. Αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης για χειροκίνητη προσαρμογή των ρυθμίσεων ή απλώς για να δείτε τι θα εφαρμόσει το λογισμικό.

4. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Εάν είστε ήδη έμπειρος φωτογράφος, τα χειριστήρια της κάμερας για drones θα είναι δεύτερη φύση για εσάς. Με λίγα λόγια, για drones που διαθέτουν ρυθμιζόμενο διάφραγμα, μπορείτε να κάνετε λήψη σε αυτόματη, προτεραιότητα διαφράγματος, προτεραιότητα κλείστρου ή χειροκίνητη λειτουργία. Σε drones με σταθερά διαφράγματα, εν τω μεταξύ, μπορείτε να φωτογραφίζετε αυτόματα ή χειροκίνητα, αν και όταν χρησιμοποιείτε το τελευταίο προσαρμόζετε μόνο το ISO και την ταχύτητα κλείστρου, ώστε να είναι γρήγορο και εύκολο στη χρήση.

Πέρα από τις βασικές λειτουργίες λήψης, οι ρυθμίσεις της κάμερας για τη λήψη φωτογραφιών είναι εξαιρετικά εύκολες. Με οποιοδήποτε drone, είναι πάντα καλύτερο να φωτογραφίζετε με τις χαμηλότερες ρυθμίσεις ISO που μπορείτε, επειδή οι μικροί αισθητήρες μπορούν να παράγουν πολύ θόρυβο ISO. Η ταχύτητα του ανέμου, καθώς και ο χαμηλός φωτισμός, μπορούν να υπαγορεύουν πόσο υψηλό πρέπει να είναι το ISO. Για συνθήκες αέρα που είναι ασφαλείς για πτήση – συνήθως κάτω από 21 μίλια/ώρα, αλλά αρκετά ισχυρά ώστε να καταπολεμήσει το drone – θα πρέπει να στοχεύσετε σε ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/125 δευτερολέπτου για να αποφύγετε το κούνημα της κάμερας.

Με τα drone σταθερού διαφράγματος, το μόνο που χρειάζεται να ανησυχείτε είναι το ISO, η ταχύτητα κλείστρου και η αυτόματη εστίαση. Αλλά με ένα drone που έχει ρυθμιζόμενο διάφραγμα, όπως το DJI Mavic 3 και το DJI Mavic 2 Pro, ο έλεγχος διαφράγματος λαμβάνεται υπόψη. Με αυτά τα drones, το διάφραγμα είναι πιο χρήσιμο για τη λήψη βίντεο για τον έλεγχο της έκθεσης χωρίς να χρειάζεται να προσγειωθείτε για να αλλάξετε το φίλτρο ND. Η λήψη σε f/2,8 θα παρέχει ένα αρκετά μεγάλο βάθος πεδίου για φωτογραφίες με το f/4 να είναι ένα άλλο χρησιμοποιήσιμο διάφραγμα πριν γίνει αισθητή η περίθλαση.

5. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ
Η λήψη αεροφωτογράφησης είναι μια άσκηση πολλαπλών εργασιών. Από τη μια πλευρά, πρέπει να πετάτε το drone και να διατηρείτε μια σταθερή οπτική οπτική γωνία, ενώ από την άλλη πρέπει να χειρίζεστε την κάμερα. Με την εξάσκηση, τα δύο στοιχεία ενώνονται γρήγορα, αλλά πολλές οπτικές οθόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να συνθέσετε και να εκθέσετε τις λήψεις σας.

Οι δύο πρώτοι οδηγοί είναι το πλέγμα του κανόνα των τρίτων και οι διαγώνιες γραμμές που είναι χρήσιμες για τη σύνθεση. Ο κανόνας των τρίτων είναι η πιο θεμελιώδης συσκευή σύνθεσης όπου το πλαίσιο χωρίζεται σε εννέα ίσου μεγέθους ορθογώνια με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές.

Τα τέσσερα σημεία όπου τέμνονται αυτές οι γραμμές ονομάζονται συχνά «σημεία ισχύος» και είναι σε αυτά τα σημεία όπου το θέμα του εστιακού σημείου είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, στην καλύτερη θέση. Η ορατότητα αυτών των οδηγών καθιστά τη σύνθεση ή/και τη διασφάλιση ότι τα θέματα είναι τετράγωνα στο κάδρο πιο γρήγορα και ευκολότερα.

Ο τρίτος οδηγός είναι το ιστόγραμμα, το οποίο είναι ένας φανταστικός οδηγός για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κόψει τις σκιές ή τις ανταύγειες. Τα φουσκωμένα τονισμένα σημεία είναι πολύ χειρότερα από τις κομμένες σκιές, επειδή η λεπτομέρεια χάνεται τελείως σε αυτήν την κατάσταση, επομένως απλώς βεβαιωθείτε ότι η δεξιά πλευρά του ιστογράμματος είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δεξιά πλευρά του πλαισίου χωρίς να το αγγίξετε. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα είναι όσο πιο φωτεινή μπορεί να είναι χωρίς απώλεια λεπτομέρειας τονισμού.

6. ΓΙΝΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Αποκτήστε ένα drone, πετάξτε το μέχρι τα 120 μέτρα και μπουμ, έχετε την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία, σωστά; Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά τις περισσότερες φορές απλώς το να ανεβείτε όσο το δυνατόν πιο ψηλά δεν παράγει τις καλύτερες εικόνες, παρά το γεγονός ότι παρέχει την πιο εντυπωσιακή προβολή της σκηνής που τραβάτε. Λιγότερο μπορεί σίγουρα να είναι περισσότερο, και αυτό περιλαμβάνει το υψόμετρο.

Μια από τις σπουδαίες πτυχές της φωτογραφίας με drone είναι ότι μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση σε τοποθεσίες που δεν είναι συνήθως προσβάσιμες με τα πόδια, όπως πάνω από βάλτους και νερό. Αυτό από μόνο του σας δίνει μια μοναδική άποψη, αλλά το να πετάξετε το drone πολύ ψηλά μπορεί να μειώσει τη σκηνή επειδή είναι πολύ ψηλά/μακριά και οι θεατές μπορεί να το δουν σαν μια άλλη λήψη drone που τραβήχτηκε με λίγη σκέψη.

Αντίθετα, δοκιμάστε να πυροβολήσετε σε ύψος κεφαλιού περίπου 1,5-2 μέτρα ή λίγο πάνω από περίπου 3 μέτρα. Και οι δύο επιλογές θα προκαλέσουν τον θεατή επειδή θα δουν το έδαφος, αλλά δεν θα σκεφτούν αμέσως, “αυτό είναι μια λήψη από drone”. Και το χαμηλότερο υψόμετρο θα τους κάνει να αναρωτηθούν πώς τραβήχτηκε η λήψη αντί να κάνουν αμέσως μια υπόθεση.

Έχουμε ήδη αναφέρει λήψεις topdown σε άλλες συμβουλές, αλλά αυτές είναι μοναδικές για τη φωτογραφία με drone και ένα άλλο σημαντικό μέρος του οπλοστασίου δημιουργικής σύνθεσης. Μια λήψη από πάνω προς τα κάτω είναι απλώς εκείνη όπου η κάμερα δείχνει κατευθείαν προς τα κάτω στο έδαφος και με τα σωστά θέματα αυτή η προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει μερικές σοβαρά εντυπωσιακές εικόνες. Έτσι, αντί να σηκώνεστε όσο πιο ψηλά γίνεται και να τραβάτε ευθεία, σκεφτείτε το υψόμετρο και την καλύτερη γωνία κάμερας για την κατάσταση και θα αρχίσετε να βλέπετε μια αξιοσημείωτη βελτίωση στην αεροφωτογράφηση σας.

7. EMBRACE EXPOSURE BRACKETING ΚΑΙ HDR
Τα διαβαθμισμένα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (βαθμοί ND) είναι ο τέλειος τρόπος για τον έλεγχο της έκθεσης σε σκηνές υψηλής αντίθεσης κατά τη λήψη με κάμερα DSLR ή mirrorless. Αλλά αυτά τα φίλτρα δυστυχώς δεν αποτελούν επιλογή για φωτογράφηση με drone, επειδή τα φίλτρα drop-in όπου μπορείτε να ελέγξετε πού αναμειγνύεται το φίλτρο μεταξύ του φωτεινότερου ουρανού και του πιο σκούρου προσκηνίου δεν είναι διαθέσιμα για drones.

Ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι η λήψη εικόνων υψηλού δυναμικού εύρους (HDR). Εδώ λαμβάνονται πολλές εκθέσεις της ίδιας σκηνής σε διαφορετικές εκθέσεις, πριν αναμειχθούν σε λογισμικό όπως το Adobe Lightroom, έτσι ώστε οι λεπτομέρειες να αποτυπώνονται από τις σκιές μέχρι τα highlights. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα με λεπτομέρεια σε φωτεινότερα και πιο σκοτεινά σημεία της σκηνής. Και με προσεκτική επεξεργασία, τα αποτελέσματα μπορούν να φαίνονται εντελώς φυσικά.

Τα περισσότερα drones προσφέρουν μια επιλογή λήψης HDR, αλλά αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί επειδή δημιουργεί συνήθως JPEG επεξεργασμένα εντός της κάμερας με έκθεση σε αγκύλες. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε το Auto Exposure Bracketing (AEB) που έχει οριστεί σε πέντε εκθέσεις κατά τη λήψη σε ακατέργαστη μορφή. Τα περισσότερα drones συγκεντρώνουν την έκθεση μόνο σε βήματα μιας στάσης, επομένως η επιλογή της επιλογής πέντε λήψεων σας δίνει μια βασική έκθεση, καθώς και εικόνες κάτω και υπερέκθεσης πάνω από αυτό σε μία και δύο στάσεις. Στη συνέχεια, αυτά μπορούν να συνδυαστούν στο Lightroom μεταβαίνοντας στο Photo>Photo Merge>HDR όταν επιλεχθούν οι πέντε εικόνες.

8. ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΠΑΝΟΣ
Καθώς τα περισσότερα drones δεν μπορούν να περιστρέψουν την κάμερά τους σε όρθια θέση, οι εικόνες πορτραίτου πρέπει να λαμβάνονται χρησιμοποιώντας μια πιο χειροκίνητη προσέγγιση. Τα κάθετα πανό φωτογραφίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά οριζόντια πανό, αλλά η διαφορά είναι ότι τραβάτε τρεις ή τέσσερις επικαλυπτόμενες εικόνες μετακινώντας την κάμερα προς τα πάνω ή προς τα κάτω κάθε φορά και όχι οριζόντια.

Δεν είναι δυνατή η συγχώνευση ενός κατακόρυφου πανό στο Lightroom, επομένως θα πρέπει να επεξεργαστείτε τα ακατέργαστα αρχεία σας στο Lightroom πριν τα εξαγάγετε και στη συνέχεια να τα συνδυάσετε χρησιμοποιώντας την επιλογή «Συγχώνευση φωτογραφιών» του Photoshop. Στο Lightroom, επεξεργαστείτε τις τρεις ή τέσσερις λήψεις μορφής οριζόντιου προσανατολισμού που συνθέτουν το κάθετο πανό και, στη συνέχεια, επιλέξτε όλες κάνοντας αριστερό κλικ στο πρώτο, κρατώντας πατημένο το Shift και μετά κάνοντας κλικ στην τελευταία εικόνα. Στη συνέχεια, εξάγετε τις εικόνες στην επιθυμητή μορφή αρχείου και αποθηκεύστε τις σε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας.

Ανοίξτε το Photoshop και μεταβείτε στο File>Automate>Photo Merge και εκεί που λέει Source Files, ορίστε το ‘Use to Folder’ πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Browse για να ανοίξετε τον File Explorer για να εντοπίσετε τον φάκελο των εικόνων στην επιφάνεια εργασίας. Αφήστε το Layout σε Αυτόματο και βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το “Blend Images Together” πριν πατήσετε OK. Το Photoshop θα συγχωνεύσει τώρα τις εικόνες σε κατακόρυφη μορφή και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε στη συνέχεια είναι να περικόψετε την εικόνα και να εφαρμόσετε οποιαδήποτε τελική επεξεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να εξασφαλίσετε μια ασφαλή επιστροφή στον κυβερνοχώρο στο γραφείο

Πώς να ρυθμίσετε τους γονικούς ελέγχους Roblox