in

Τι είναι το NFC; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνολογία NFC

Το NFC είναι ένα αρκετά κοινό χαρακτηριστικό στα περισσότερα smartphone μεσαίας και υψηλής ποιότητας του σήμερα. Έχει δει μια αύξηση στην απορρόφηση καθώς τα διαδικτυακά οικοσυστήματα πληρωμών πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί από εσάς εξακολουθούν να έχετε πολλές ερωτήσεις γύρω από αυτό. Τι είναι το NFC; Τι είναι η ετικέτα NFC; Σε αυτό το άρθρο, προσπαθούμε να απαντήσουμε στα περισσότερα από αυτά τα ερωτήματα.

Τι είναι το NFC;
Το NFC είναι συντομογραφία του Near Field Communication.

Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος για το τηλέφωνό σας να αλληλεπιδρά με κάτι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Λειτουργεί σε ακτίνα περίπου 4 cm και παρέχει ασύρματη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και μιας άλλης. Αυτό επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία, με τις εμπλεκόμενες συσκευές να μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες.

Το NFC χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε το NFC εδώ και χρόνια χωρίς καν να το καταλάβετε.

Γνωρίζετε αυτές τις τρεις καμπύλες γραμμές στην πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα που σας επιτρέπουν να κάνετε ανέπαφες πληρωμές σχεδόν παντού αυτές τις μέρες; Λοιπόν, αυτό είναι το NFC. Η πρώτη αλυσίδα λιανικής που εισήγαγε το NFC ήταν το Eat, το 2008. Τώρα, η ίδια τεχνολογία είναι διαθέσιμη στα περισσότερα smartphone Android. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες που βασίζονται σε NFC για πολλές πρακτικές, καθημερινές εφαρμογές.

Πώς λειτουργεί το NFC;
Το NFC μεταδίδει ή λαμβάνει δεδομένα μέσω ραδιοκυμάτων. Είναι ένα καθιερωμένο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας. Διαφέρει από το Bluetooth στο ότι λειτουργεί μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μια παθητική συσκευή, όπως μια αφίσα ή ένα αυτοκόλλητο, που δεν απαιτεί δική της πηγή ενέργειας που να μπορεί να μεταδώσει δεδομένα όταν μια ενεργή συσκευή, όπως το smartphone σας, έρχεται σε επαφή μαζί της.

Ως ενεργή συσκευή NFC, ένα smartphone μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει δεδομένα μέσω NFC. Περιλαμβάνει την πλήρη γκάμα – τρεις λειτουργίες – του NFC:

Αναγνώστης/συγγραφέας (π.χ. για ανάγνωση ετικετών σε αφίσες NFC).
Εξομοίωση κάρτας (π.χ. για την πραγματοποίηση πληρωμών).
Peer-to-peer (π.χ. για μεταφορές αρχείων που δεν χρησιμοποιείται πλέον από το 2021).
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία NFC στο smartphone σας
Εάν τυχαίνει να έχετε ένα smartphone μεσαίας ή προηγμένης κατηγορίας, οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι συνοδεύεται από τη λειτουργία NFC. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία για να λειτουργεί απρόσκοπτα. Μόλις ενεργοποιηθεί το NFC, ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιείτε θα εξαρτηθεί από το τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτό.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να συνδέσετε το smartphone σας με δυνατότητα NFC σε ένα ασύρματο ηχείο με δυνατότητα NFC, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αγγίξετε το τηλέφωνό σας σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο ηχείο και η σύνδεση πραγματοποιείται αυτόματα. Αυτό μας φέρνει στις διάφορες πραγματικές περιπτώσεις χρήσης του NFC.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικά από αυτά.

Σε τι χρησιμοποιείται το NFC;
Το NFC υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και για τον ίδιο λόγο, ορισμένα από τα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει δεν είναι πλέον σχετικά.

Για παράδειγμα, οι μεταφορές αρχείων ήταν κάτι με το NFC όταν ήταν νέο. Το 2021, ωστόσο, υπάρχουν ταχύτεροι, απλούστεροι τρόποι μεταφοράς αρχείων peer-to-peer και κανείς δεν χρησιμοποιεί πραγματικά το NFC για αυτόν τον σκοπό. Ακολουθούν ορισμένες περιοχές όπου το NFC συνεχίζει να χρησιμοποιείται το 2021.

Πληρωμές χωρίς μετρητά
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το NFC είναι κατά την πραγματοποίηση πληρωμών με άμεση πρόσβαση. Οι κορυφαίες υπηρεσίες πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των Google Play, Apple Pay και Samsung Pay, χρησιμοποιούν το NFC για πληρωμές χωρίς μετρητά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε όλες αυτές τις υπηρεσίες πληρωμών, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να προσθέσει τους αριθμούς της κάρτας του στην εφαρμογή.

Την επόμενη φορά που θέλετε να κάνετε μια γρήγορη πληρωμή, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε την ετικέτα NFC και η πληρωμή θα πρέπει να γίνει σχεδόν αμέσως. Οι πληρωμές NFC είναι ασφαλείς και οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες απαιτούν την προσθήκη ενός PIN για ολοκλήρωση μια συναλλαγή.

Σύνδεση με ετικέτες NFC
Οι ετικέτες NFC είναι μικρές φυσικές «ετικέτες» ή «αυτοκόλλητα» που περιέχουν τσιπ NFC που μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να παρέχουν κάθε είδους πληροφορίες στο smartphone σας. Συνήθως, μια ετικέτα NFC περιέχει συνδέσμους προς μια διεύθυνση ιστού, αλλά μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ώστε να εκτελεί ορισμένες ενέργειες με το smartphone σας, όπως ενεργοποίηση του Wi-Fi ή μείωση του κουδουνίσματος. Εκεί που το NFC παρουσιάζει πλεονέκτημα σε σχέση με την τρέχουσα τεχνολογία QR είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για «εφαρμογή σαρωτή»: οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες.

Θεωρητικά, αυτές οι ετικέτες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σχεδόν σε οτιδήποτε. Για παράδειγμα, μια ετικέτα NFC θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα μενού εστιατορίου για να καταστήσετε την πιο ενημερωμένη έκδοση της διαθέσιμη αμέσως στο τηλέφωνό σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φέρετε το smartphone σας κοντά στο φυσικό μενού και θα μπορούσατε ενδεχομένως να περιηγηθείτε σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες για ορισμένα στοιχεία του μενού, όπως διατροφικές αξίες ή συστατικά.

Για προσωπική χρήση, οι ετικέτες NFC μπορούν επίσης να ρυθμιστούν για τον έλεγχο συσκευών από το τηλέφωνό σας, για παράδειγμα, η σάρωση μιας ετικέτας με το τηλέφωνό σας θα μπορούσε να εκκινήσει τον υπολογιστή σας ή θα μπορούσατε να έχετε μια ετικέτα στο κομοδίνο σας που αλλάζει το τηλέφωνό σας σε νυχτερινή λειτουργία αυτομάτως.

Αν θέλετε να πειραματιστείτε με ετικέτες NFC, δεν υπάρχει τίποτα που θα σας εμποδίσει να αγοράσετε μερικά αυτοκόλλητα NFC και να παίξετε με τις δυνατότητες.

Συνδεθείτε με συσκευές, wearables και αξεσουάρ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν αξεσουάρ που συνδέονται συχνά με το smartphone σας για διάφορους σκοπούς. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα ηχείο Bluetooth και ένα smartwatch στο σπίτι. Ίσως γνωρίζετε ήδη πόσο ενοχλητικό είναι μερικές φορές να συνδέετε αυτές τις συσκευές στο smartphone σας χρησιμοποιώντας Bluetooth.

Εδώ μπορεί να φανεί χρήσιμο το NFC. Σε περίπτωση που και οι δύο συσκευές (το smartphone και το περιφερειακό) υποστηρίζουν NFC, η σύνδεση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δευτερόλεπτα με ένα μόνο πάτημα. Ορισμένα μοντέλα έξυπνων ρολογιών και απαγόρευσης γυμναστικής υποστηρίζουν επίσης NFC για γρήγορη, χωρίς προβλήματα σύζευξη.

Ξεκλειδώστε τις πόρτες του αυτοκινήτου και τα σπίτια
Μια νέα θήκη χρήσης για το NFC, που έκανε το ντεμπούτο του το 2020, επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας μόνο ένα smartphone με δυνατότητα NFC. Η τεχνολογία ανακοινώθηκε από την Apple σε συνεργασία με την BMW και έκανε το ντεμπούτο της με τη σειρά BMW 5 του 2021.

Όπως ίσως μαντέψατε, μόλις ρυθμιστεί και ενεργοποιηθεί, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να ξεκλειδώσετε το αυτοκίνητό σας θα ήταν απλώς να χτυπήσετε τη λαβή της πόρτας (η οποία θα έχει ενσωματωμένο τσιπ NFC) και η πόρτα θα ξεκλειδωθεί χωρίς να χρειάζεται ενός κλειδιού.

Η ίδια αρχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκλειδώσετε τις πόρτες του σπιτιού σας χρησιμοποιώντας μόνο το smartphone σας ή ένα κλειδί με δυνατότητα NFC.

Το smartphone μου υποστηρίζει NFC;
Τα περισσότερα smartphone υψηλής ποιότητας και ανώτερης μεσαίας κατηγορίας διαθέτουν υποστήριξη NFC. Ωστόσο, αρκετοί Ασιάτες κατασκευαστές όπως η Xiaomi, η Oppo και η Huawei έχουν σταματήσει να αποστέλλουν smartphone με δυνατότητες NFC, επειδή η δυναμική της αγοράς σε χώρες όπου αυτές οι μάρκες είναι δημοφιλείς έχει δει μια αυξημένη προτίμηση στους κωδικούς QR έναντι του NFC.

Για να μάθετε αν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει NFC, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συνδεδεμένες συσκευές > Προτιμήσεις σύνδεσης (σε Stock Android) και δείτε αν υπάρχει μια επιλογή NFC που κρύβεται εκεί.

Ορισμένες παλαιότερες συσκευές έχουν ένα μικρό λογότυπο NFC στο πίσω μέρος τους, αλλά αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο για το 2021. Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε NFC στη γραμμή αναζήτησης στο μενού ρυθμίσεων και να δείτε αν υπάρχουν καταχωρήσεις που σχετίζονται με το NFC στο τηλέφωνό σας.

Είναι ασφαλές το NFC, υπάρχουν μειονεκτήματα;
Η επικοινωνία NFC πραγματοποιείται μέσω του αέρα και δεν υπάρχει πραγματική προστασία από τις υποκλοπές και τις επιθέσεις που συχνά αναφέρονται ως επιθέσεις «man-in-the-middle». Ωστόσο, λόγω της πολύ κοντινής απόστασης που απαιτείται για να λειτουργήσει το NFC, αυτά τα τρωτά σημεία δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα.

Σε τελική ανάλυση, ένας κλέφτης θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση εκατοστών από τη συσκευή σας για να μεταφέρει τα δεδομένα σας μέσω NFC. Εάν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες όπως το Google Pay και το Apple Pay, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας δεν μεταδίδεται ποτέ. Αντίθετα, χρησιμοποιείται ένας μεμονωμένος ψηφιακός αριθμός λογαριασμού για τον προσδιορισμό των στοιχείων πληρωμής σας.

Ορίστε το έχετε. Το NFC παρέχει τον ταχύτερο τρόπο ρύθμισης συνδέσεων μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών. Είναι υπέροχο όταν δεν έχετε πίστωση και πρέπει να κάνετε γρήγορες πληρωμές. Είναι γρήγορο, εύκολο και το να συνδυάσετε δύο τηλέφωνα είναι διασκεδαστικό (ίσως όχι τόσο κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας!)

Υπάρχουν όμως και αρκετά μειονεκτήματα. Παραθέτουμε μερικά παρακάτω:

Δεν υποστηρίζουν όλα τα smartphone NFC.
Το NFC δεν έχει βρει ευρεία χρήση στις ασιατικές αγορές όπου οι κωδικοί QR εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς.
Τα τσιπ NFC δεν βρίσκονται όλα στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα κάποιο διερευνητικό τρίψιμο μεταξύ των συσκευών.
Το NFC είναι πολύ αργό για τις μεταφορές αρχείων από ομοτίμους και είναι πλέον διαθέσιμες νεότερες, ταχύτερες μέθοδοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φορτίστε το smartphone Xiaomi πιο γρήγορα με αυτήν τη λειτουργία HyperOS

Συμβουλές και κόλπα Telegram για “αριστοτεχνικά” μηνύματα