in

Οι καλύτερες εφαρμογές για την προστασία των δεδομένων και του απορρήτου στο smartphone σας

Τα smartphone βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της προσοχής των χάκερ και των κροτίδων. Ακολουθούν ορισμένες βασικές εφαρμογές για την προστασία του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων

Κάποιοι μπορεί να αντιταχθούν ότι είναι υπερβολικά ανησυχητικό σε τόνο, ίσως ικανό να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο στους χρήστες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την υπόθεση Cambridge Analytica και τις συνεχείς ειδήσεις για διαρροές δεδομένων ή κλοπές, μπορεί να ειπωθεί χωρίς φόβο αντίφασης ότι η υπεράσπιση του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων έχει πλέον γίνει θέμα πρωταρχικής σημασίας για όποιον βρίσκεται σε περιήγηση online, τόσο από τον υπολογιστή σας όσο και από το smartphone σας.

Ανεξάρτητα από τη χρήση της σύνδεσης στο Διαδίκτυο, στην πραγματικότητα, τα δεδομένα μας είναι δυνητικά πάντα σε κίνδυνο. Οι χάκερ θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται τόσο για πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά μας – email, έγγραφα και ούτω καθεξής – και για πιο καθαρά προσωπικές πληροφορίες – φωτογραφίες, συνομιλίες με φίλους, στοιχεία σύνδεσης στο home banking και ούτω καθεξής. Εν ολίγοις, κάθε πτυχή της ψηφιακής μας ζωής βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να αναλάβουμε δράση για να την προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη εάν ο αριθμός των εφαρμογών για την προστασία του απορρήτου αυξάνεται σημαντικά στο App Store και στο Google Play Store. Από παρόχους κρυπτογραφημένων email έως υπερασφαλείς εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων και κρυπτογραφημένες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, οι χρήστες θα έχουν πολλές επιλογές για να ασφαλίσουν τα δεδομένα τους και να αποτρέψουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου από το να τους κατασκοπεύουν και να κλέβουν τις πληροφορίες τους.

Σήμα
Λίγο σαν τον πρόγονο όλων των εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων – το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο υιοθετείται επίσης από το WhatsApp και το Facebook Messenger, για να αναφέρουμε μόνο δύο – Το Signal σάς επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα και να πραγματοποιείτε κλήσεις χωρίς τη δυνατότητα υποκλοπής. Χάρη στην κρυπτογράφηση, στην πραγματικότητα, ακόμη και αν ένας χάκερ ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει έναν άνδρα στη μέση επίθεση, οι πληροφορίες που θα ληφθούν θα ήταν δυσανάγνωστες και, ως εκ τούτου, αχρησιμοποίητες.

Αθόρυβο τηλέφωνο
Μεταξύ των πιο γνωστών και χρησιμοποιούμενων παρόχων κρυπτογραφικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένου του Blackphone, ενός smartphone σχεδιασμένου για ασφάλεια και προστασία δεδομένων – το Silent Phone παρέχει μια πραγματική πλατφόρμα επικοινωνίας που σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε μη αναχαιτισμένες κλήσεις και βιντεοκλήσεις. Όχι μόνο αυτό: ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες που μπορούν να ενεργοποιηθούν (με χρέωση) βρίσκουμε επίσης κρυπτογραφημένα μηνύματα κειμένου που αυτοκαταστρέφονται και μια υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων με ασφαλή και ασφαλή τρόπο. Επιπλέον, τα κρυπτογραφικά κλειδιά αποθηκεύονται απευθείας στη συσκευή του χρήστη και όχι στους διακομιστές Silent Phone και ένας χάκερ δεν θα μπορεί να τα κλέψει με κανέναν τρόπο.

Proton Mail

Ενεργοποιώντας ένα email inbox με το Proton Mail θα έχετε τη βεβαιότητα ότι μπορείτε να ανταλλάξετε email (και συνημμένα, προφανώς) χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα για έναν χάκερ να τα καταλάβει και να τα συμβουλευτεί. Το Proton Mail, στην πραγματικότητα, προστατεύει το απόρρητο των χρηστών χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση και ένα σύστημα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων: θα απαιτείται κωδικός πρόσβασης για την πρόσβαση στον λογαριασμό, ενώ ένα δεύτερο κλειδί θα σας επιτρέπει να διαβάζετε τα μηνύματα που αποστέλλονται και λαμβάνονται. Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας παρέχει 500 megabyte αποθηκευτικού χώρου και τη δυνατότητα αποστολής έως και 150 μηνυμάτων email την ημέρα. εάν έχετε άλλες ανάγκες, μπορείτε πάντα να ενεργοποιήσετε ένα πακέτο επί πληρωμή.

Orbot, Orfox και ChatSecure

Το έργο TOR θεωρείται ευρέως ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την προστασία του απορρήτου στο διαδίκτυο κατά την περιήγηση σε υπολογιστή. Με τα Orbot, Orfox και ChatSecure είναι δυνατό να έχετε το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και στα smartphone: η πρώτη εφαρμογή σάς επιτρέπει να συνδεθείτε στο δίκτυο TOR και να πλοηγηθείτε με προστατευμένο και κρυπτογραφημένο τρόπο. Το Orfox είναι μια τροποποιημένη έκδοση του Firefox που τρέχει στο δίκτυο TOR και διαθέτει προηγμένες δυνατότητες ασφαλείας. Το ChatSecure, όπως υποδηλώνει και το όνομα, είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που χρησιμοποιεί διάφορους κόμβους TOR για την αποστολή ανώνυμων μηνυμάτων και

SpiderOak ONE

Ο αριθμός των χρηστών που αποθηκεύουν φωτογραφίες, βίντεο και μουσικά κομμάτια στο cloud (για να μην καταλαμβάνουν δεδομένα στη μνήμη του smartphone) αυξάνεται συνεχώς. Πρέπει να ειπωθεί, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες που αποθηκεύονται από το cloud είναι δυνητικά προσβάσιμες σε οποιονδήποτε κυβερνοεγκληματία: εάν καταφέρει να διεισδύσει στους διακομιστές του παρόχου υπηρεσιών, θα μπορούσε να κλέψει ό,τι θέλει. Με το SpiderOak ONE όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά: είναι, στην πραγματικότητα, ένας κρυπτογραφημένος χώρος αποθήκευσης cloud, ο οποίος αρχειοθετεί αρχεία μόνο αφού τα «επεξεργαστεί» με προηγμένους αλγόριθμους κρυπτογράφησης. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση, τα κλειδιά για την κρυπτογράφηση και την αποκρυπτογράφηση των αρχείων αποθηκεύονται στο smartphone: μόνο όσοι έχουν τη συσκευή στα χέρια τους μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αρχικές εκδόσεις των εγγράφων και να τα συμβουλευτούν.

AppLock

Ωστόσο, όλα τα μέτρα ασφάλειας και απορρήτου που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, θα ήταν άχρηστα εάν ο κυβερνοεγκληματίας κατόρθωνε να καταλάβει άμεσα το smartphone. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, θα του αρκούσε να ανοίξει την εφαρμογή για να διαβάσει τα μηνύματα που ανταλλάσσονται ή τα email που στέλνονται ή να συμβουλευτεί τα έγγραφα που είναι αποθηκευμένα στο κρυπτογραφημένο σύννεφο. Με το AppLock, ωστόσο, θα προστεθεί ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας: αυτή η εφαρμογή, στην πραγματικότητα, αποκλείει την πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές με ένα αριθμητικό PIN ή ένα μοτίβο ξεκλειδώματος. Μόνο με τη γνώση αυτών των πληροφοριών θα είναι δυνατή η εκκίνηση της εφαρμογής και η χρήση της: με λίγα λόγια, ακόμη και σε περίπτωση κλοπής του κινητού τηλεφώνου, τα δεδομένα μας θα είναι προστατευμένα και ασφαλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι 10 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε βίντεο για κοινωνικά δίκτυα

MVNO, τι είναι και πώς λειτουργεί