in ,

Η ΕΕ ξεκινά επίσημη έρευνα DSA για την Χ, ύστερα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Η Χ, η πλατφόρμα που προηγουμένως ήταν γνωστή ως Twitter, φαίνεται να παραβίασε τους αυστηρούς νέους κανόνες του Ψηφιακού Νόμου Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν οι ρυθμιστές καθώς ανακοίνωσαν την έναρξη μιας επίσημης έρευνας σήμερα. Ένα κύριο θέμα της έρευνας είναι “η διάδοση παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων του Χαμάς εναντίον του Ισραήλ,” δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωση τύπου, η επιτροπή δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προσπάθειες του Χ για την αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην πλατφόρμα του, καθώς και τις προσπάθειές του να σταματήσει το “χειρισμό πληροφοριών” μέσω του συστήματος των Κοινοτήτων Σημειώσεων και άλλων πολιτικών. Εξετάζει επίσης θέματα εκτός της επιμέλειας περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του “παραπλανητικού σχεδιασμού” σχετικά με τα “λεγόμενα μπλε σήμαντρα”, διαφάνειας διαφήμισης και πρόσβασης σε δεδομένα για ερευνητές.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή ξεκινάει επίσημες διαδικασίες βάσει του Ψηφιακού Νόμου Υπηρεσιών, δήλωσε ο ρυθμιστής. Η ΕΕ ανακοίνωσε τα λεγόμενα “Πολύ Μεγάλα Online Πλατφόρμες,” ή VLOPs, που θα ρυθμίζονται στο πλαίσιο του Ψηφιακού Νόμου Υπηρεσιών τον Απρίλιο του 2023. Μαζί με το Χ, η λίστα περιελάμβανε 16 άλλες πλατφόρμες και δύο μηχανές αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram της Meta, του TikTok, του Snapchat, του LinkedIn, του Amazon, της Google Search και του App Store της Apple.

“Όσο μεγαλύτερο κίνδυνο θέτουν οι μεγάλες πλατφόρμες στην κοινωνία μας, τόσο συγκεκριμένες είναι οι απαιτήσεις του Ψηφιακού Νόμου Υπηρεσιών,” δήλωσε η Margrethe Vestager, αντιπρόεδρος της ΕΕ. “Λαμβάνουμε οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων μας πολύ σοβαρά. Και τα στοιχεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι αρκετά για να ξεκινήσουμε επίσημη διαδικασία κατά του Χ.”

“Η σημερινή έναρξη επίσημων διαδικασιών εναντίον του Χ καθιστά σαφές ότι, με τον Ψηφιακό Νόμο Υπηρεσιών, ο χρόνος των μεγάλων online πλατφορμών που συμπεριφέρονται σαν να είναι ‘πάρα πολύ μεγάλες για να νοιάζονται’ έχει λήξει,” δήλωσε ο Thierry Breton, Επίτροπος της ΕΕ για τις εσωτερικές αγορές.

Η ανακοίνωση της επίσημης έρευνας έρχεται λίγο πάνω από δύο μήνες μετά από ανησυχίες που εξέφρασε ο Breton σχετικά με τη διάδοση “παράνομου περιεχομένου και αποπληροφόρησης” στο Χ. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε στον Breton παρουσιάζοντας τις προσπάθειες της για την επιμέλεια του περιεχομένου, σημειώνοντας ότι είχε αφαιρέσει “εκατοντάδες” λογαριασμούς συνδεδεμένους με το Χαμάς και είχε αφαιρέσει ή είχε επισημάνει “δεκάδες χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου.” Η Επιτροπή ακολούθησε με μια επίσημη αίτηση για πληροφορίες. Παρόμοια αιτήματα απεστάλησαν επίσης στη Meta και στο TikTok.

Μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, υπήρξαν ευρείες αναφορές για την διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τη σύγκρουση στο Χ, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και εικόνων που κοινοποιούνται χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, ένα δίκτυο προπαγάνδας με δεκάδες λογαριασμούς που μοιράζονται ψευδείς και φλογερό περιεχόμενο, και την αποτυχία του Χ να αφαιρέσει αναρτήσεις που παραβιάζουν τους ίδιους τους κανόνες. Ένα ρεπορτάζ από το NBC News υποδεικνύει ότι η λειτουργία της λειτουργίας Κοινοτήτων Σημειώσεων του Χ δυσκολεύεται να προλάβει.

Μετά την αγορά του Χ (τότε γνωστού ως Twitter), ο νέος ιδιοκτήτης Ελον Μασκ έχει περιορίσει την ομάδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, έχει αναδιαμορφώσει το σύστημα επαλήθευσης επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να πληρώσει για ένα “μπλε σήμαντρο” και έχει επαναφέρει πολλούς λογαριασμούς που προηγουμένως είχαν απαγορευτεί.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Χ δημοσίευσε μια ανακοίνωση μέσω του επίσημου λογαριασμού ασφάλειας του, καλώντας τη διαδικασία να ακολουθεί το νόμο και να είναι “απαλλαγμένη από πολιτική επίδραση.” “Το Χ παραμένει αφοσιωμένο στη συμμόρφωση με τον Ψηφιακό Νόμο Υπηρεσιών και συνεργάζεται με τη ρυθμιστική διαδικασία,” δήλωσε η ανακοίνωση. “Το Χ επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς και περιεκτικού περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες στην πλατφόρμα μας, προστατεύοντας την ελευθερία έκφρασης, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα προς αυτόν τον στόχο.”

Η Επιτροπή αναφέρει ότι τα επόμενα βήματά της θα είναι η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και ότι ενδέχεται να λάβει προσωρινά μέτρα επιβολής εναντίον του Χ. Δεν υπάρχει νομικό προθεσμιακό πλαίσιο για το πότε πρέπει να ολοκληρωθούν επίσημες διαδικασίες όπως αυτή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Acura ανοίγει τις κρατήσεις για το πλήρως ηλεκτρικό SUV ZDX!

Ο Jeff Bezos θέλει ο Elon Musk να γνωρίζει πως η Blue Origin είναι πλέον σοβαρή!