in ,

Αποκατάσταση της μακροζωίας: Το κόψιμο του καπνίσματος φέρνει μεγάλα οφέλη για την υγεία, γρήγορα

Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, με μια μελέτη να αποκαλύπτει ότι τα άτομα που το κόβουν πριν από την ηλικία των 40 ετών φτάνουν σχεδόν το προσδόκιμο ζωής των μη καπνιστών. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία των προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος και της υποστήριξης από τους επαγγελματίες υγείας και τις κυβερνητικές πολιτικές για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Τα άτομα που κόβουν το κάπνισμα βλέπουν σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής μετά από λίγα μόλις χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τορόντο στο Unity Health Toronto.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό NEJM Evidence, δείχνει ότι οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 40 ετών μπορούν να αναμένουν να ζήσουν σχεδόν όσο και όσοι δεν κάπνιζαν ποτέ. Όσοι το κόβουν σε οποιαδήποτε ηλικία επιστρέφουν κοντά στην επιβίωση των μη καπνιστών 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, και περίπου το μισό από αυτό το όφελος εμφανίζεται μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

“Η διακοπή του καπνίσματος είναι γελοία αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου θανάτου και οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αυτές τις ανταμοιβές εξαιρετικά γρήγορα”, δήλωσε ο Prabhat Jha, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana και στην Ιατρική Σχολή Temerty του U of T, ο οποίος είναι εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Παγκόσμια Υγεία στο Unity Health Toronto.

Διαπιστώσεις της μελέτης και κέρδη μακροζωίας

Η μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε 1,5 εκατομμύριο ενήλικες σε τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Νορβηγία), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί 15 χρόνια. Οι καπνιστές ηλικίας 40 έως 79 ετών είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν ποτέ, δηλαδή έχασαν κατά μέσο όρο 12 έως 13 χρόνια ζωής.

Οι πρώην καπνιστές μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου τους στο 1,3 φορές (ή 30 τοις εκατό υψηλότερο) σε σύγκριση με τους μη καπνιστές που δεν κάπνιζαν ποτέ. Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία σχετιζόταν με μεγαλύτερη επιβίωση, και ακόμη και όσοι διέκοψαν το κάπνισμα για λιγότερο από τρία χρόνια κέρδισαν έως και έξι χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.

“Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να κόψουν το κάπνισμα, ειδικά στη μέση ηλικία”, δήλωσε ο Jha. “Αλλά τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη λογική. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά, ο αντίκτυπος είναι γρήγορος και μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σε όλες τις σημαντικές ασθένειες, που σημαίνει μεγαλύτερη και καλύτερη ποιότητα ζωής”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διακοπή του καπνίσματος μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από αγγειακές παθήσεις και καρκίνο, ειδικότερα. Οι πρώην καπνιστές μείωσαν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο, αλλά ελαφρώς λιγότερο, πιθανότατα λόγω της υπολειπόμενης πνευμονικής βλάβης.

Παγκόσμιος αντίκτυπος και επιπτώσεις στην πολιτική
Σήμερα υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια καπνιστές στις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη και πάνω από ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Το παγκόσμιο ποσοστό καπνίσματος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25 τοις εκατό από το 1990, αλλά ο καπνός εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.

Ο Jha δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να προσθέσουν επείγοντα χαρακτήρα στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να στηρίξουν τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. “Το να βοηθήσουμε τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ουσιαστική βελτίωση της υγείας. Και ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό, με την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τη βελτίωση των υποστηρικτικών μέτρων για τη διακοπή του καπνίσματος”.

Ο Καναδάς έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό να αυξήσει τον ομοσπονδιακό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα και πολλές άλλες χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά καπνίσματος αυξάνοντας τους φόρους, δήλωσε ο Jha. Οι υποστηρίξεις για τη διακοπή του καπνίσματος μπορούν να περιλαμβάνουν κλινικές κατευθυντήριες γραμμές και πόρους για τους ασθενείς, όπως γραμμές βοήθειας, αλλά και μια προσέγγιση ολόκληρου του συστήματος υγείας.

“Όταν οι καπνιστές αλληλεπιδρούν με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με οποιονδήποτε τρόπο, οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να τους ενθαρρύνουν να το κόψουν, επισημαίνοντας πόσο καλά λειτουργεί η διακοπή του καπνίσματος”, δήλωσε ο Jha. “Αυτό μπορεί να γίνει με ανησυχία και χωρίς κριτική ή στιγματισμό, αναγνωρίζοντας ότι τα τσιγάρα είναι κατασκευασμένα ώστε να προκαλούν έντονο εθισμό”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πολύ κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο; Μπορεί να έχετε ιδιοπαθή υπερυπνία

Αρχαία περιοχή του εγκεφάλου ανακαλύφθηκε ότι είναι πιο σημαντική από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως