in ,

Η κινεζική εταιρεία BYD ξεπερνά τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla

Η κινεζική εταιρεία BYD πούλησε περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα από την Tesla του Elon Musk το τελευταίο τρίμηνο του 2023 καθώς οι δύο ανταγωνιζόμενοι αγωνίζονταν για την κορυφή στον τομέα.

Η BYD ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πούλησε ρεκόρ 526,000 αυτοκίνητα με μπαταρία μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Αυτό σημάδεψε το πρώτο τρίμηνο που οι πωλήσεις των μοντέλων με μπαταρία υπερέβησαν τις της Tesla. Η εταιρεία από τις ΗΠΑ είδε τη ζήτηση να επιβραδύνεται καθώς αυξάνονταν οι δανειστικοί τόκοι.

Ωστόσο, για όλο το 2023, η Tesla του κ. Musk εξακολούθησε να πουλά περισσότερα.

Την Τρίτη, η Tesla δήλωσε ότι παρέδωσε ένα ρεκόρ 484,500 ηλεκτρικά οχήματα το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και 1,8 εκατομμύρια για ολόκληρο το έτος.

Η επίδοση στο τέλος της χρονιάς ήταν καλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και επιτάχυναν από προηγούμενα στάδια του 2023. Ο αναλυτής Dan Ives της Wedbush Securities περιέγραψε το τρίμηνο ως “σαφές κέρδος” για την Tesla.

Ωστόσο, δεν έφτασε τις προηγούμενες προσδοκίες. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Musk είχε δηλώσει ότι η Tesla είχε το δυναμικό να πραγματοποιήσει δύο εκατομμύρια παραδόσεις το 2023.

Η εταιρεία μείωσε επανειλημμένα τις τιμές προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές.

Το ορόσημο που έφτασε η BYD είναι μια υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, η οποία βοήθησε στην έναρξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων.

“Καθώς η BYD επιταχύνει στη γρήγορη λωρίδα, αυτό είναι φρέσκο αποδεικτικό στοιχείο του πόσο ανταγωνιστική έχει γίνει η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και πόσο δύσκολο θα είναι για την Tesla να επιστρέψει στην κορυφή,” είπε η Susannah Streeter, επικεφαλής των χρημάτων και των αγορών στη Hargreaves Lansdown.

Για όλο το έτος, η BYD με έδρα το Σενζέν πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια τα λεγόμενα “νέα ενεργειακά οχήματα” (NEVs), που περιλαμβάνουν οχήματα με μπαταρία μόνο και υβριδικά.

Σχεδόν 1,6 εκατομμύρια από τις συνολικές της πωλήσεις ήταν οχήματα με μπαταρία μόνο, δήλωσε η εταιρεία.

Ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής της BYD, ο κ. Wang Chuanfu, ίδρυσε τη BYD με τον ξάδερφό του στο Σενζέν το 1995.

Η εταιρεία έγινε γνωστή ως κατασκευαστής επαναφορτιζόμενων μπαταριών – που χρησιμοποιούνται σε smartphones, laptops και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές – και ανταγωνίστηκε τις ακριβότερες εισαγωγές από την Ιαπωνία.

Ξεκίνησε να προσφέρει τα μετοχές της στο χρηματιστήριο το 2002 και διαφοροποιήθηκε αγοράζοντας μια ανερχόμενη κρατική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, την Qinchuan Automobile Company.

Από το 2008, η BYD έχει την Berkshire Hathaway του έμπειρου αμερικανού επενδυτή Warren Buffett ως μέτοχο.

Οι αναλυτές λένε ότι η BYD οφείλει την ανάπτυξή της στην αρχική της δραστηριότητα – τις μπαταρίες. Είναι μεταξύ των πιο ακριβών εξαρτημάτων ενός ηλεκτρικού οχήματος και η κατασκευή τους εσωτερικά εξοικονομεί στη BYD πολλά χρήματα.

Πολλοί από τους ανταγωνιστές της BYD βασίζονται σε κατασκευαστές μπαταριών τρίτων. Η μπαταρική επιχείρηση της BYD της έδωσε ευελιξία να μειώσει δραματικά τις τιμές στο τέλος του 2023, αναβαθμίζοντας τις πωλήσεις που αυξήθηκαν κατά 70% μόνο το Δεκέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο επικεφαλής της Microsoft αλλάζει προσέγγιση μετά από κριτική στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αποκαλύφθηκε η ταινία τρόμου με τον Mickey Mouse!