in ,

Russia Hacking: Η κυβέρνηση λέει πως το FSB πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις εδώ και χρόνια εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου!

Η Μεγάλη Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) για μια επίμονη κυβερνοεπιθετική εκστρατεία, με στόχο πολιτικούς και άλλους στη δημόσια ζωή.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι μια ομάδα κλοπής δεδομένων δρούσε μέσω κυβερνοεπιθέσεων, τα οποία στη συνέχεια έγιναν δημόσια, συμπεριλαμβανομένου υλικού που σχετίζεται με τις εκλογές του 2019.

Η Ρωσία αρνείται επανειλημμένα τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, David Cameron, δήλωσε ότι οι ενέργειες της ομάδας είναι “εντελώς απαράδεκτες”.

“Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, απέτυχαν. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να αποκαλύψουμε τη ρωσική κρυφή κυβερνοδραστηριότητα και να ζητήσουμε ευθύνες από τη Ρωσία για τις πράξεις της,” δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λονδίνου, Leo Docherty, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας κλήθηκε και δύο άτομα επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ένα από αυτά είναι ενεργός αξιωματικός της FSB.

Ο ρώσος πρέσβης ήταν μη διαθέσιμος μετά την κλήση της Τετάρτης, αλλά αξιωματούχοι συναντήθηκαν αντ’ αυτού με τον υποπρέσβη της ρωσικής πρεσβείας και εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις υποτιθέμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Η ομάδα κατηγορείται για εκτέλεση εκατοντάδων υψηλά στοχευμένων χάκερ επιθέσεων εναντίον πολιτικών, δημόσιων υπαλλήλων, ατόμων που εργάζονται σε συλλογικά, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και άλλων στη δημόσια ζωή. Στοχεύονταν κυρίως στα προσωπικά emails μετά από εκτεταμένη έρευνα και τη δημιουργία ψευδών λογαριασμών που προσποιούνταν έγκυρες επαφές τους.

Μεταξύ των στόχων ήταν ένας βουλευτής που δήλωσε στο BBC τον Φεβρουάριο ότι τα emails του είχαν κλαπεί.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είναι ο διάδοχος της KGB, η οποία λειτούργησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν διευθυντής της FSB για ένα διάστημα τη δεκαετία του 1990.

Πιστεύεται ότι η ομάδα συνδεδεμένη με τη FSB – και ειδικότερα το τμήμα της που είναι γνωστό ως Κέντρο 18 – έχει στοχεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο με την κλοπή πληροφοριών από ανθρώπους στην πολιτική και τη δημόσια ζωή τουλάχιστον από το 2015.

Υποστηρίζεται ότι η ομάδα παραμένει ενεργή.

Αναμένεται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν δράση εναντίον της ομάδας.

“Η Ρωσία στοχεύει στη δημοκρατική διαδικασία του Ηνωμένου Βασιλείου,” δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο, κρίθηκε ότι η εκστρατεία δεν επέτυχε να επηρεάσει τη δημοκρατική διαδικασία.

Η δημόσια κατηγορία της Πέμπτης στοχεύει στο να διακόψει το έργο της ομάδας και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση ενόψει των μεγάλων εκλογών σε όλο τον κόσμο του επόμενου έτους.

“Αυτή η ομάδα έχει αποκτήσει μεγάλο όγκο δεδομένων,” δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. “Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τον Δυτικό κόσμο με διάφορους τρόπους.”

Η Μεγάλη Βρετανία είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές του 2019 μετά την κλοπή εγγράφων για το εμπόριο ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου από τον συντηρητικό βουλευτή Liam Fox, τα οποία στη συνέχεια διέρρευσαν.

Αλλά όταν αυτή η κατηγορία δόθηκε το 2020, δεν αποκαλύφθηκε η συγκεκριμένη ομάδα πίσω από την επίθεση και τώρα συνδέεται με τις ευρύτερες δραστηριότητες της ίδιας ομάδας που συνδέεται με τη FSB.

Οι στόχοι του οργανισμού προέρχονται από διάφορα πολιτικά φάσματα.

Ο βουλευτής του SNP Stewart McDonald δήλωσε στο BBC τον Φεβρουάριο ότι μια ομάδα πιθανόν συνδεδεμένη με τη ρωσική αντικατασκοπεία έκλεψε τα emails του παριστάνοντας έναν από τους συνεργάτες του. Προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση για να προλάβει τη διαρροή οποιωνδήποτε emails. Αυτά δεν δημοσιεύτηκαν.

Ο Brendan O’Hara του SNP, εκπρόσωπος Εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη, είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν μέρος ενός “συνεχούς προτύπου συμπεριφοράς” και ρώτησε εάν η κυβέρνηση είχε “σκεφτεί να καθιερώσει υποχρεωτική εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια για όλους τους βουλευτές και το προσωπικό τους.”

Ο David Lammy του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι η δημοκρατία “βασίζεται στην εμπιστοσύνη” και ρώτησε εάν η κυβέρνηση είναι “βέβαιη” ότι έχει αποκαλύψει την πλήρη έκταση της επίθεσης.

Ο οργανισμός που συνδέεται με τη FSB φαίνεται να επικεντρώνεται στο χάκινγκ των δεδομένων, ενώ άλλοι εμπλέκονται στη διάδοσή του μέσω διαφόρων καναλιών και στην ενίσχυση της επίδρασής του.

Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν το συλλογικό “Institute for Statecraft” και τον ιδρυτή του, Chris Donnelly, τα δεδομένα του οποίου διέρρευσαν στο διαδίκτυο, καθώς και έναν πρώην επικεφαλής της MI6, τον Sir Richard Dearlove.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ομάδα ενεπλάκη σε “συλλογή πληροφοριών” μέσω χάκινγκ των email λογαριασμών και κλοπή δεδομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, περνούσε πληροφορίες σε άλλους για να δημοσιοποιηθούν.

Η κατηγορία από το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα ακολουθηθεί από επιπλέον ενέργειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στοχεύει στο να διακόψει τις δραστηριότητες της ομάδας της FSB αποκαλύπτοντάς τις.

Πιστεύεται ότι χρειάστηκε κάποιους μήνες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιβεβαιώσουν με επαρκή βεβαιότητα ότι το Κέντρο 18 της FSB ήταν υπεύθυνο και να συντονίσουν δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τη δραστηριότητα.

Ένα προηγούμενο προειδοποιητικό από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, ένα τμήμα της GCHQ, τον Ιανουάριο προειδοποίησε για τον κίνδυνο των email να είναι στόχος τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν, και περαιτέρω προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων και για υψηλού προφίλ ατόμων, εκδίδονται αργότερα την Πέμπτη.

Όλοι όσοι έχουν γνωστοποιηθεί ότι έχουν υποστεί χάκινγκ έχουν ενημερωθεί.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει σε εκλογές, πιθανόν του επόμενου έτους. Οι εκλογές των ΗΠΑ που αναμένονται τον επόμενο Νοέμβριο μπορεί επίσης να είναι στόχος χάκερ.

Το 2016, ένα διαφορετικό τμήμα της ρωσικής αντικατασκοπείας κατηγορήθηκε για την κλοπή και δημοσίευση email που ανήκαν στην εκλογική εκστρατεία της Hillary Clinton, μια ενέργεια που κάποιοι θεώρησαν σημαντική σε μια σφιχτή αναμέτρηση.

Η ομάδα χάκερ είναι γνωστή με διάφορα ονόματα όπως Star Blizzard, Cold River και Seaborgium.

Πιστεύεται ότι η ομάδα της FSB έχει κλέψει μια μεγάλη ποσότητα δεδομένων τα τελευταία χρόνια και μόνο ένα μικρό μέρος έχει δημοσιοποιηθεί.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσαν να διαρρεύσουν περισσότερα δεδομένα που έχουν συλλέξει, δυτικοί αξιωματούχοι είπαν: “Δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτής της πρόθεσης. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έχουν συλλέξει πολλές πληροφορίες.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να εντοπίσει παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών προβλημάτων;

Drone πάνω από το Windsor, πλησίασε αεροσκάφος της British Airways!