in , ,

Το Facebook και το Messenger θα κρυπτογραφούν μηνύματα αυτόματα!

Όλες οι συνομιλίες στο Facebook και το Messenger θα κρυπτογραφούνται αυτόματα, ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία Meta.

Μηνύματα και κλήσεις που προστατεύονται από κρυπτογράφηση άκρο-προς-άκρο (E2EE), μπορούν να διαβαστούν μόνο από τον αποστολέα και τον παραλήπτη.

Ήταν δυνατό να επιλέξει κάποιος να χρησιμοποιήσει κρυπτογραφημένα μηνύματα εδώ και χρόνια, αλλά τώρα θα γίνει η προεπιλεγμένη επιλογή.

Κριτικοί, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής κυβέρνησης και της αστυνομίας, ισχυρίζονται ότι η μετάβαση στην προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση θα καθιστούσε πιο δύσκολο τον εντοπισμό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Messenger.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, James Cleverly, δήλωσε πως ήταν “εξαιρετικά απογοητευμένος” από την απόφαση της Meta μετά από συνεργασία για την αντιμετώπιση άλλων επιβλαβών στοιχείων στο διαδίκτυο.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους (Meta) για να προστατεύουμε τα παιδιά στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ένα σημαντικό πίσω βήμα”, δήλωσε.

Ο James Babbage, γενικός διευθυντής για τις απειλές στο National Crime Agency, ήταν επίσης εξαιρετικά κριτικός.

“Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό που η Meta επιλέγει να εφαρμόσει την κρυπτογράφηση άκρο-προς-άκρο στο Facebook Messenger.

“Σήμερα ο ρόλος μας στην προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση έγινε πιο δύσκολος”, δήλωσε.

Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια 

Η μετάβαση στην κρυπτογράφηση σήμαινε ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της Meta, δεν μπορεί να δει τι στέλνεται ή λέγεται, “εκτός αν επιλέξετε να μας αναφέρετε ένα μήνυμα”, έγραψε η Loredana Crisan, επικεφαλής του Messenger, σε μια ανάρτηση που ανακοινώνει την αλλαγή.

Η εταιρεία είχε συνεργαστεί με εξωτερικούς ειδικούς, ακαδημαϊκούς, υποστηρικτές και κυβερνήσεις για να εντοπίσει τους κινδύνους “προκειμένου η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια να πηγαίνουν χέρι-χέρι”, έγραψε.

Αναμένεται ότι τα μηνύματα στο Instagram, το οποίο επίσης ανήκει στη Meta, μπορεί να κρυπτογραφηθούν αυτόματα κάποια στιγμή το νέο έτος.

Η Meta δηλώνει ότι οι άνθρωποι θα γνωρίζουν όταν οι συνομιλίες τους αναβαθμιστούν και γίνουν κρυπτογραφημένες, επειδή θα κληθούν να δημιουργήσουν έναν τρόπο ανάκτησης για να μπορούν να ανακτήσουν τα μηνύματά τους αν χάσουν, αλλάξουν ή προσθέσουν μια συσκευή.

Εφαρμογές όπως το iMessage, το Signal και το WhatsApp προστατεύουν όλες τις πτυχές της ιδιωτικότητας με κρυπτογράφηση άκρο-προς-άκρο, αλλά η τεχνολογία έχει γίνει ένας πολιτικός αγώνας.

Οι εφαρμογές και οι υποστηρικτές τους υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία προστατεύει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής των παιδιών.

Ωστόσο, η εφαρμογή της κρυπτογράφησης άκρο-προς-άκρο έχει αντιμετωπιστεί με αντίσταση από την αστυνομία, μεγάλες οργανώσεις που προστατεύουν τα παιδιά και την κυβέρνηση.

Νέες εξουσίες που περιλαμβάνονται στο πρόσφατα εγκριθένο Νόμο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια θα μπορούσαν να δώσουν στον Ofcom την εξουσία να αναγκάσει τις τεχνολογικές εταιρείες να σαρώνουν για υλικό παιδικής κακοποίησης σε κρυπτογραφημένα μηνύματα. Η Signal και το WhatsApp δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με τέτοια αιτήματα.

Παρόλα αυτά, παρά τις εξουσίες αυτές, συνεχίζεται η πίεση προς τη Meta για να αναστείλει τη διαστολή της κρυπτογράφησης άκρο-προς-άκρο.

Τον Σεπτέμβριο, η τότε Υπουργός Εσωτερικών, Suella Braverman, κατηγόρησε ότι τα μηνύματα στο Facebook Messenger και στο Instagram ήταν οι πλατφόρμες προτίμησης για διαδικτυακούς παιδόφιλους, δηλώνοντας στο BBC ότι “συλλαμβάνουμε σε αυτή τη χώρα περίπου 800 δράστες τον μήνα, προστατεύουμε περίπου 1,200 παιδιά τον μήνα από αυτό το κακό έγκλημα”.

Η Meta υποστήριξε ότι είχε αφιερώσει χρόνια για την ανάπτυξη αξιόπιστων μέτρων ασφαλείας για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των καταχρηστικών πράξεων, διατηρώντας παράλληλα τη διαδικτυακή ασφάλεια.

“Όταν η κρυπτογράφηση άκρο-προς-άκρο είναι η προεπιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε επίσης μια ποικιλία εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, για τον προακτιβό εντοπισμό λογαριασμών που εμπλέκονται σε κακόβουλα μοτίβα συμπεριφοράς αντί να σκανάρουν τα ιδιωτικά μηνύματα”, έγραψε η εταιρεία.

Ο Καθηγητής Martin Albrecht, πρόεδρος κρυπτογραφίας στο King’s College London, υποδέχθηκε την προσθήκη αυτού που αποκάλεσε ένα τυπικό χαρακτηριστικό ασφαλείας.

“Ασφαλίζει όχι μόνο την επικοινωνία των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, αλλά και τις ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ γονέων και παιδιών, γονέων για τα παιδιά τους, ή ομάδων φίλων όλων των ηλικιών”, δήλωσε.

Η οργάνωση Privacy International υποστήριξε την απόφαση της τεχνολογικής εταιρείας. Η κρυπτογράφηση, είπε στο BBC, ήταν “ένας ουσιώδης αμυντικός μηχανισμός, προστατεύοντας δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους, καλλιτέχνες και ομάδες στο περιθώριο από πιθανή κατάχρηση από εταιρείες που επιθυμούν δεδομένα και από κυβερνήσεις”.

Ωστόσο, η Susie Hargreaves, διευθύντρια του Internet Watch Foundation, η οποία εργάζεται για τον εντοπισμό και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι ήταν εξοργισμένη που η Meta επέλεξε να “δώσει προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα των παιδοφίλων πάνω από την ασφάλεια των παιδιών μας”.

Κατηγόρησε την πλατφόρμα, η οποία, όπως σημείωσε, είχε ένα δυνατό ιστορικό εντοπισμού μεγάλων ποσοτήτων υλικού σεξουαλικής κακοποίησης πριν καταλήξει στις υπηρεσίες της, για “ουσιαστικά να καλωσορίσει τους παιδόφιλους”. Είναι πλέον καθήκον του Ofcom, είπε η κας Hargreaves, “να δείξει τα δόντια του”.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι θα προσθέσει αρκετές νέες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επεξεργασίας μηνυμάτων για έως και 15 λεπτά μετά την αποστολή τους.

Θα δώσει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν εάν οι άνθρωποι που στέλνουν μηνύματα λαμβάνουν “αποδείξεις παραλαβής ανάγνωσης” που τους ενημερώνουν ότι ένα μήνυμα έχει διαβαστεί.

Οι αλλαγές θα χρειαστεί να εφαρμοστούν πλήρως μέσα σε μερικούς μήνες, δήλωσε η εταιρεία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Drone πάνω από το Windsor, πλησίασε αεροσκάφος της British Airways!

Αστυνομία του Λονδίνου: Πρώην αστυνομικοί καταδικάστηκαν για ρατσιστικές αναρτήσεις στο WhatsApp