in , ,

Πώς οι φορητές μηχανές ακτινογραφίας βοηθούν τους ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές;

“Οι φορητές μηχανές ακτινογραφίας ‘μπορούν κυριολεκτικά να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου'”, λέει ο ραδιολόγος Σαμ Πίλκινγκτον.

“Για τους περισσότερους από εμάς, αν χρειαστεί να κάνουμε ακτινογραφία, η διαδικασία γίνεται σε ένα νοσοκομείο. Αλλά για ασθενείς που είναι οξύτατα άρρωστοι, ή για λόγους ελέγχου λοιμώξεων”, λέει η κ. Πίλκινγκτον, που είναι φοιτήτρια τελευταίου έτους στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Αγγλίας στο Μπρίστολ και είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτου Φυσικής. Αντί να πηγαίνουν οι ασθενείς στον εξοπλισμό ακτινογραφίας, αυτός πηγαίνει σε αυτούς.

Υπάρχουν εμφανείς πλεονεκτήματα για απομακρυσμένες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων πεδιάδων μάχης, πλευρών δρόμων και ζωνών καταστροφών.

Και χάρη στην αυξημένη διαθεσιμότητα – και ικανότητα – τέτοιων φορητών συστημάτων, η χρήση τους αυξάνεται γρήγορα. Με την πανδημία του κορονοϊού να ενισχύει αυτήν την αύξηση, η παγκόσμια αγορά των φορητών μηχανών ακτινογραφίας ανήλθε σε περίπου 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια (£5,6 δισεκατομμύρια) πέρυσι. Και αναμένεται να αυξηθεί σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028.

Απλούστατα, υπάρχουν δύο είδη φορητών μηχανών ακτινογραφίας – αυτές με ρόδες, που γενικά περιγράφονται ως “κινητές”, και οι ελαφρύτερες συσκευές που μπορούν να μεταφέρει μια μόνος άνθρωπος. Αυτές γενικά περιγράφονται ως “υπερ-φορητές”.

Ένα απομακρυσμένο μέρος που δοκίμασε το υπερ-φορητό υλικό ακτινογραφίας είναι τα Νησιά Ορκνεϊ στη Σκωτία. Πριν από μια δοκιμή εκεί από Νοέμβριο του 2021 έως Ιανουάριο του 2022, το 73% των ασθενών που έπρεπε να κάνουν ακτινογραφία δεν παρακολούθησαν τις ραντεβού τους – κυρίως λόγω των δαπανών και του χρόνου που απαιτούνταν για να φτάσουν σε απομακρυσμένα νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ένα φορητό συσκευή που κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρεία Fujifilm μεταφέρθηκε σε τοπικές κλινικές. Ονομάζεται Fujifilm Xair, ζυγίζει μόλις 3,5 κιλά και είναι μόνο 301 χιλιοστά (12 ίντσες) πλάτος και 144 χιλιοστά ύψος.

Ως αποτέλεσμα της χρήσης της, ο ρυθμός μη παρακολούθησης των ραντεβού ακτινογραφίας μειώθηκε στο μηδέν.

Όπως σχολίασε ένας ασθενής στην ακολουθούσα έκθεση: “Αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τους ανθρώπους στα μικρά νησιά. Πολύ λιγότερη ταραχή για τους ασθενέστερους ασθενείς.”

Η γερμανική εταιρεία OR Technology είναι άλλος κατασκευαστής φορητών μηχανών ακτινογραφίας. Ο Tim Thrun, αρμόδιος εμπορικός διευθυντής της, λέει ότι παρατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον από αναδυόμενες αγορές. “Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη φέρνουμε την υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους,” λέει.

Στις Φιλιππίνες, στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι φορητές συσκευές ακτινογραφίας μετασχηματίζουν τον έλεγχο της φυματίωσης (TB), η οποία σκοτώνει περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως παρά το γεγονός ότι είναι προληπτική και θεραπεύσιμη.

Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η ακτινογραφία του θώρακα είναι το καλύτερο εργαλείο ελέγχου για τη φυματίωση, εξηγεί ο Σουβανάντ Σαχού, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας για την Εξάλειψη της Φυματίωσης. Αυτή η οργάνωση με έδρα την Ελβετία εκπροσωπεί περισσότερες από 1.500 κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, αναφέρει ότι η πρόσβαση στις ακτινογραφίες εμπόδιζε ιστορικά από την έλλειψη νοσοκομείων. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές και μεταξύ απομακρυσμένων, νομαδικών και εκτοπισμένων ομάδων.

Ο Δρ. Σαχού αναφέρει ότι οι φορητές μηχανές ακτινογραφίας, που συχνά περιλαμβάνουν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για γρήγορη επεξεργασία των εικόνων, έχουν αποτελέσει μια ισχυρή λύση που επιτρέπει την ανίχνευση με επιτυχία στο πεδίο.

“Πριν περίπου 10 χρόνια, αν είχαμε πει ‘μπορούμε να κάνουμε μια ακτινογραφία στην κοινότητα, με τον υπολογιστή να τη διαβάζει’, νομίζω ότι οι άνθρωποι θα είχαν παραληφθεί από τις θέσεις τους. Αλλά τώρα έχει συμβεί.”

Ο Δρ. Σαχού προσθέτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιτρέψει ένα “ποιοτικό άλμα” στο πόσο ακριβώς και γρήγορα μπορούν αυτές οι ακτινογραφίες να ερμηνευτούν.

Ορισμένοι ωστόσο ανησυχούν για την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις φορητές μηχανές ακτινογραφίας. Το φορητό ακτινολογικό εξοπλισμός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τις μεγάλες, σταθερές μηχανές στα τμήματα ακτινολογίας στα νοσοκομεία – η εικόνα δημιουργείται από μια στοχευμένη έκρηξη ιονιζουσών ακτινοβολιών.

Στα νοσοκομεία, οι αίθουσες ακτινογραφίας σχεδιάζονται προσεκτικά για να ελαχιστοποιούν την έκθεση στην ακτινοβολία, για παράδειγμα με μονωτικούς τοίχους από μόλυβδο.

Ο κ. Τοurn λέει ότι με τα φορητά συστήματα αυτό το έλλειμμα προστασίας αντισταθμίζεται από τον μεγαλύτερο χώρο όπου χρησιμοποιούνται, είτε αυτό είναι στον ανοικτό χώρο είτε σε ένα πεδίο νοσοκομείου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λέει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να βρίσκονται πολύ πιο μακριά.

Ωστόσο, το ζήτημα της ακτινοβολίας χρειάζεται διευκρίνιση, καθώς οι διεθνείς οδηγίες για την ασφάλεια από την ακτινοβολία “σχεδιάστηκαν για τον παραδοσιακό τύπο σταθερής ακτινογραφίας”, λέει ο Zhi Zhen Qin, ειδικός στην ψηφιακή υγεία στη Συμμαχία για την Εξάλειψη της Φυματίωσης.

Η ποιότητα της εικόνας των φορητών μηχανών ακτινογραφίας ήταν επίσης ένα πρόβλημα. Αλλά η κυρία Πίλκινγκτον λέει ότι οι σημερινές μηχανές ανταγωνίζονται τις σταθερές μονάδες σε αυτό τον τομέα: “Οι εικόνες που λαμβάνονται με αυτές τις μηχανές είναι σε συγκρίσιμο διαγνωστικό επίπεδο.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερευνητική ομάδα «ξέβαψε» τον Ποσειδώνα αποκαλύπτοντας την πραγματική του απόχρωση

Η Ομάδα BT μετατρέπει παλιές ντουλάπες του δρόμου, σε σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.