in ,

Η τεχνητή νοημοσύνη ξεκλειδώνει αρχαίο κείμενο που ανήκε στην οικογένεια του Καίσαρα!

Τρεις φοιτητές κέρδισαν βραβείο 700.000 δολαρίων αφού χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάσουν έναν πάπυρο 2.000 ετών που κάηκε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Το αρχαίο κείμενο ήταν αδιάβαστο μέχρι τώρα αφού απανθρακώθηκε στη ρωμαϊκή πόλη Herculaneum κατά την ίδια έκρηξη που κατέστρεψε την Πομπηία.

Πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και μιλάει για μουσική και φαγητό.

Οι ειδικοί έχουν αποκαλέσει την ανακάλυψη “επανάσταση” στην ελληνική φιλοσοφία.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι το ύφος της γραφής είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου, ο οποίος ακολουθούσε τις διδασκαλίες του Επίκουρου, και μπορεί να ήταν φιλοσοφικός κάτοικος στο Ηράκλειο.

Τον 18ο αιώνα ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες πάπυροι στη βιβλιοθήκη μιας πολυτελούς έπαυλης στην πόλη – η μοναδική τέτοια βιβλιοθήκη με κείμενα από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή που έχει ανακαλυφθεί.

Όμως το περιεχόμενό τους παρέμεινε μυστήριο για τους μελετητές – ήταν τόσο άσχημα καμένοι από ηφαιστειακά συντρίμμια που όταν προσπάθησαν να τους ξετυλίξουν διαλύονταν στα χέρια τους.

Η Δρ Φεντερίκα, ερευνήτρια παπυρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, δήλωσε ότι αυτή η “κατάρα” είναι και η σωτήρια χάρη τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες της έκρηξης απανθράκωσαν και διατήρησαν τα γραπτά, τα οποία τυπικά θα είχαν αποσυντεθεί.

Πέρυσι σημειώθηκε μια σημαντική ανακάλυψη όταν ο δρ Μπρεντ Σιλς και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης για να ξετυλίξουν τα κείμενα, αλλά το μαύρο μελάνι άνθρακα που χρησιμοποιούνταν στις γραφές ήταν μη αναγνώσιμο από τον ίδιο τον πάπυρο.

Ο Δρ Seales συνεργάστηκε με επενδυτές τεχνολογίας για να ξεκινήσει το Vesuvius Challenge, ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων (£790.000) για όποιον θα μπορούσε να βρει μια λύση.

Μια ομάδα τριών φοιτητών, που δεν ασχολούνταν με τη φιλοσοφία αλλά με την τεχνολογία, συνειδητοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει τη λύση.

Ο Youssef Nader, διδακτορικός φοιτητής στο Βερολίνο, ο Luke Farritor, ασκούμενος και φοιτητής της SpaceX, και ο Julian Schillinger, φοιτητής ρομποτικής στην Ελβετία, δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπόρεσε να επεξεργαστεί τα γράμματα μέσω της αναγνώρισης προτύπων.

Η Δρ: “Αυτή είναι η αρχή μιας επανάστασης στην ελληνική φιλοσοφία γενικότερα”.

Το μοντέλο έχει αποκρυπτογραφήσει μέχρι στιγμής 2.000 ελληνικούς χαρακτήρες που είναι γραμμένοι σε έναν από τους τέσσερις παπύρους που σάρωσε η ομάδα του Δρ Σιλς – δηλαδή μόνο το 5% του κειμένου.

Τώρα μεταφρασμένοι οι χαρακτήρες αποκαλύπτουν ότι ο συγγραφέας συζητά για τις πηγές της ευχαρίστησης στη ζωή, αναφερόμενος στη μουσική και το φαγητό.

Σε ένα απόσπασμα ο Φιλόδημος διερωτάται αν τα πράγματα σε μικρότερες ποσότητες φέρνουν περισσότερη ευχαρίστηση: “όπως και στην περίπτωση της τροφής, δεν πιστεύουμε αμέσως ότι τα πράγματα που είναι σπάνια είναι απολύτως πιο ευχάριστα από εκείνα που είναι άφθονα”.

Η ομάδα πίσω από το Vesuvius Challenge ελπίζει ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσει το 90% και των τεσσάρων παπύρων που σαρώθηκαν φέτος, και τελικά και τους 800.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το δημοτικό συμβούλιο του Ντέρμπι θα εξοικονομήσει 200.000 λίρες μέσω της απώλειας θέσεων εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης

Οι σύντροφοι τεχνητής νοημοσύνης με τους οποίους μπορείτε να συνομιλήσετε