in ,

wowwow

Πώς να επιλέξετε τη σωστή λάμπα

Για να βεβαιωθείτε ότι η λάμπα που αγοράζετε είναι η σωστή εφαρμογή για το φωτιστικό σας

Για να βεβαιωθείτε ότι η λάμπα που αγοράζετε είναι η σωστή εφαρμογή για το φωτιστικό σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μια λάμπα με το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα. Οι λαμπτήρες διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Γενικά, ο τυπικός λαμπτήρας που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ είναι ένας λαμπτήρας A19, με βάση E26. Αυτό μπορεί να ακούγεται συγκεχυμένο, αλλά είναι μάλλον απλό.

Το Ε σημαίνει Edison, και σημαίνει ότι ο λαμπτήρας έχει βίδα Edison, και το 26 σημαίνει ότι η βάση είναι 26 mm απέναντι. Στην Ευρώπη, είναι πιο πιθανό να βρείτε λαμπτήρες E27. Το A, από την άλλη πλευρά, είναι μια αναφορά στο σχήμα του λαμπτήρα. Αποτελεί αυθαίρετο και είναι το σχήμα που συνήθως φαντάζεστε όταν σκέφτεστε λαμπτήρες.

Αν δείτε αντί για C, αυτό σημαίνει κερί και το G σημαίνει Globe. Ο αριθμός 19 αναφέρεται στο μέγεθος. Εάν θέλετε να δείτε ένα κατάλληλο γράφημα σχήματος λαμπτήρα μπορείτε να πλοηγηθείτε εδώ. Θα βρείτε επίσης ένα βασικό γράφημα λαμπτήρα, το οποίο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο.

Μάθετε πόσο φως χρειάζεστε
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα βατ είναι το καλύτερο μέτρο για να προσδιοριστεί αν θα αρκεί ένας λαμπτήρας ως αντικατάσταση του παλιού λαμπτήρα σας, ο οποίος έσβησε, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πλέον. Στην πραγματικότητα, είναι πιο σημαντικό να εντοπίσετε τον αριθμό των αυλών. Η μέτρηση των αυλών θα σας ενημερώσει για το πόση ποσότητα φωτός παράγει ένας λαμπτήρας αντί για την ενέργεια που χρησιμοποιεί. Παρόλο που θα δείτε ένα ισοδύναμο watt, είναι ακόμα καλύτερο να προσέχετε τη μέτρηση των αυλών. Μη διστάσετε επίσης να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.

Αν αγοράζετε λάμπες:

 • 40 watt, βρείτε μια λάμπα με 450 lumens
 • 60 watt, βρείτε μια λάμπα με 800 lumens
 • 75 watt, βρείτε λάμπα με 1100 lumens
 • 100 watt, βρείτε έναν λαμπτήρα με 1600 lumens

Θα σημειώσετε ότι τα φωτιστικά που διαθέτετε θα εμφανίζουν μέγιστη βαθμολογία για τον αριθμό των βατ που μπορούν να χειριστούν με ασφάλεια. Εάν καταλήξετε να αγοράσετε έναν λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας και θέλετε ένα πιο φωτεινό φως, μπορείτε να αγοράσετε έναν λαμπτήρα που προσφέρει περισσότερους αυλούς και παραμένει εντός του μέγιστου εύρους ισχύος. Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας LED 9 watt προσφέρει στην πραγματικότητα την ίδια ποσότητα φωτός με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως 60 watt. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μετακινήσετε με ασφάλεια και εύκολα έναν λαμπτήρα LED 15 watt, που θα προσφέρει την ίδια ποσότητα φωτός με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως 100 watt.

Επιλέξτε το κατάλληλο χρώμα για τον λαμπτήρα σας
Έχετε παρατηρήσει πιθανώς ότι οι λευκοί λαμπτήρες έχουν χρώμα. Με απλά λόγια, αυτοί οι λαμπτήρες μπορούν να είναι ζεστοί, να εκπέμπουν ένα κίτρινο φως, να είναι δροσεροί, να εκπέμπουν ένα μπλε φως του φωτός της ημέρας ή κάπου στη μέση. Έχετε πιθανώς ακούσει όρους όπως “ζεστό”, “απαλό” ή “φως της ημέρας”. Αν και αυτοί οι όροι είναι αρκετά χρήσιμοι, είναι πολύ πιο εύκολο να προσδιορίσετε το χρώμα που ρίχνετε κοιτάζοντας τη θερμοκρασία χρώματος. Η θερμοκρασία χρώματος μετράται σε βαθμούς Kelvin. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να προσδιορίσετε ποια θερμοκρασία χρώματος λαμπτήρα είναι η καλύτερη για εσάς.

 • Ζεστό, κίτρινο φως: 2700 – 2800K
 • Ελαφρώς κίτρινο, ζεστό φως: 3000 – 3200K
 • Ουδέτερο, έντονο λευκό φως: 3500 – 4000K
 • Ελαφρώς μπλε, έντονο λευκό φως: 5000 – 6500K

Λάβετε υπόψη ότι τα έξυπνα φώτα LED έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα τους σε όλο το φάσμα του λευκού φωτός και πολλά μπορούν επίσης να παράγουν διάφορα άλλα χρώματα. Ίσως πιστεύετε ότι είναι ανόητο να διαθέτετε μια λάμπα ικανή να εκπέμπει διαφορετικά χρώματα, αλλά θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι διαφορετικά χρώματα λειτουργούν καλύτερα για συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμάτε ένα γαλάζιο, λευκό φως το πρωί, αλλά θέλετε ένα θερμότερο φως τη νύχτα, πριν από το κρεβάτι. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι αρκετά συμφέρουσα η κατοχή λαμπτήρων που προσφέρουν διάφορα διαφορετικά χρώματα.

Χρειάζεστε λαμπτήρα 3 δρόμων;
Εάν διαθέτετε ένα φωτιστικό που υποστηρίζει πολλαπλά επίπεδα φωτισμού, ίσως θελήσετε να διασφαλίσετε ότι αγοράζετε μια λάμπα που μπορεί να μειωθεί. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και LED συχνά δεν μπορούν να μειωθούν. Παρακαλώ σημειώστε τη συσκευασία στον λαμπτήρα που αγοράζετε, για να βεβαιωθείτε ότι έχει τη δυνατότητα να μειωθεί.

Ο λαμπτήρας σας θα χρησιμοποιηθεί σε κλειστό εξάρτημα ή σε εσοχή;
Όπως πιθανώς μαντέψατε, οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται σε κλειστά φωτιστικά και σε εσοχές θερμαίνονται πιο γρήγορα από τους λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται σε ανοιχτά φωτιστικά. Ειδικότερα, οι λαμπτήρες LED είναι αρκετά ευαίσθητοι στη θερμότητα και απλά, δεν θα διαρκέσουν πολύ όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστά φωτιστικά. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λάμπα LED σας διαρκεί πολύ, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν λαμπτήρα που έχει καλή βαθμολογία για χρήση σε κλειστά φωτιστικά.

Ποιος τύπος λαμπτήρα είναι καλύτερος για εσάς;
Πριν μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να αγοράζετε μόνο λαμπτήρες με την ετικέτα Energy Star. Η ετικέτα Energy Star θα πιστοποιήσει ότι ο λαμπτήρας που αγοράζετε έχει δοκιμαστεί ώστε να πληροί τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον, η ετικέτα Energy Star θα δείξει επίσης τη φωτεινότητα, το χρώμα, τη διάρκεια ζωής, τη χρήση ενέργειας και το κόστος που θα κοστίσει για ένα χρόνο. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες και παρέχουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά του σωστού λαμπτήρα για εσάς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας που μπορείτε να αγοράσετε. Για να μάθετε περισσότερα, ακολουθήστε παρακάτω.

 • Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας: Αυτοί οι λαμπτήρες έχουν χαμηλότερη ισχύ και έχουν ένα νήμα βολφραμίου, παρόμοιο με τους τυπικούς λαμπτήρες. Αυτοί οι λαμπτήρες περιβάλλονται από αέριο αλογόνο, αντί αζώτου ή αργού. Με απλά λόγια, αυτοί οι λαμπτήρες παρέχουν έντονο φως, με μεγαλύτερη απόδοση. Αυτοί οι λαμπτήρες θα διαρκέσουν περίπου τρεις φορές όσο οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως.
 • Compact Fluorescents: Compact Fluorescents, ή CFL’s, για συντομία είναι σγουρά, λαμπτήρες φθορισμού μεγέθους. Βεβαίως, οι παλαιότερες εκδόσεις του CFL προσφέρουν έντονο φως, ωστόσο, οι πιο σύγχρονες εκδόσεις τείνουν να προσφέρουν διάφορες επιλογές χρωμάτων και έχουν σχεδιαστεί ακόμη και να μοιάζουν με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Το πλεονέκτημα των CFL είναι ότι προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας 75% σε σχέση με την πυρακτωμένη και διαρκούν περίπου δέκα φορές περισσότερο. Ναι, το διαβάσατε σωστά, δέκα φορές περισσότερο.
 • LED: Τα LED είναι μακράν η πιο αποτελεσματική επιλογή που μπορείτε να επιλέξετε όταν πρόκειται για αγορά λαμπτήρων. Οι λυχνίες LED είναι περίπου 75-80% πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές πυρακτώσεις και διαρκούν 25 φορές περισσότερο. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος όταν πρόκειται για αγορά LED. Αυτοί οι λαμπτήρες θα είναι μαζί σας για μεγάλες αποστάσεις και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσουν. ΕΑΝ είστε αυτοκόλλητοι για ενεργειακή απόδοση, θα πρέπει να αγοράσετε μια λάμπα LED. Είναι επίσης σχετικά φθηνά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να διαγράψετε τα προσωπικά σας στοιχεία από την Google

7 καλύτερες εφαρμογές για να μάθετε την άλγεβρα του 2020