in

Πώς να ελέγξετε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τα περισσότερα δεδομένα σε ένα iPhone

Αναμφίβολα έχετε επιτρέψει σε δεκάδες (ή ακόμα και εκατοντάδες) εφαρμογές να υπάρχουν στο smartphone σας και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κάνουν αυτές οι εφαρμογές. Μέρος αυτού είναι να παρακολουθείτε πόσο επικοινωνεί κάθε εφαρμογή με τον έξω κόσμο. Έχουμε γράψει προηγουμένως για τον έλεγχο της χρήσης δεδομένων σε μια συσκευή Android και εδώ, θα εστιάσουμε στα iPhone.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για να παρακολουθήσετε πόσα δεδομένα χρησιμοποιεί το τηλέφωνό σας. Πρώτον, ενώ τα προγράμματα απεριόριστων δεδομένων είναι πολύ πιο διαδεδομένα από ό,τι στο παρελθόν, λάβετε υπόψη ότι αυτά τα προγράμματα συχνά εφαρμόζουν περιορισμούς ταχύτητας όταν υπερβείτε ένα συγκεκριμένο σημείο κάθε μήνα. Και αν χρησιμοποιείτε ένα περιορισμένο πρόγραμμα και οι εφαρμογές υπερβαίνουν το όριο δεδομένων σας ενώ είστε μακριά από το Wi-Fi, θα μπορούσε να αρχίσει να σας κοστίζει χρήματα, ειδικά αν βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Έπειτα, υπάρχει η πτυχή του απορρήτου: ψάξτε στους αριθμούς χρήσης δεδομένων για το τηλέφωνό σας και μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένες εφαρμογές ανεβάζουν και κατεβάζουν πολύ περισσότερα από όσα θα έπρεπε πραγματικά λόγω της λειτουργικότητάς τους. Είναι μια άλλη μέθοδος για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας εφαρμογών που χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Προτού εμβαθύνετε σε αυτές τις ρυθμίσεις, σας συνιστούμε να ελέγξετε τις λεπτομέρειες του σχεδίου δεδομένων σας, ώστε να γνωρίζετε ποια είναι τα όριά σας. Αυτό γίνεται συνήθως στον ιστό ή μέσω μιας εφαρμογής. Θα πρέπει να μπορείτε να το μάθετε από τον μεταφορέα σας. Η AT&T, η Verizon και η T-Mobile έχουν όλες διαδικτυακές σελίδες συχνών ερωτήσεων για βοήθεια.

Ελέγξτε τη χρήση δεδομένων εφαρμογής σε ένα iPhone

Για να μάθετε πόσα δεδομένα χρησιμοποιούν οι εφαρμογές σας στο iOS, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, πατήστε Κυψέλη. Ακριβώς στην κορυφή, έχετε έναν διακόπτη εναλλαγής για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας — απενεργοποιήστε τον και οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να συνδεθούν καθόλου στο διαδίκτυο εκτός εάν είστε συνδεδεμένοι σε Wi-Fi. (Οι κλήσεις και τα μηνύματα θα εξακολουθούν να λειτουργούν.)

Πατήστε Επιλογές δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την Περιαγωγή δεδομένων. Αυτό επηρεάζει την πρόσβαση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας όταν βρίσκεστε εκτός του δικτύου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σας (συνήθως, εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό).
Επιστρέψτε στην οθόνη κινητής τηλεφωνίας, κάντε κύλιση προς τα κάτω για να δείτε πόσα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και δεδομένα περιαγωγής χρησιμοποιήσατε στην “τρέχουσα περίοδο”—αυτό σημαίνει από την τελευταία φορά που επαναφέρατε μη αυτόματα αυτά τα στατιστικά στοιχεία.
Δίπλα σε κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή βρίσκεται πόσα δεδομένα έχει ανεβάσει ή κατεβάσει αυτήν την τρέχουσα περίοδο. Θα παρατηρήσετε ότι οι εφαρμογές που έχουν χρησιμοποιήσει τα περισσότερα δεδομένα αναφέρονται στην κορυφή. Χρησιμοποιήστε τους διακόπτες εναλλαγής προς τα δεξιά για να αποκλείσετε την πρόσβαση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για συγκεκριμένες εφαρμογές.
Πατήστε Υπηρεσίες συστήματος για να δείτε τη χρήση δεδομένων για το σύστημα iOS, καλύπτοντας δραστηριότητες όπως ειδοποιήσεις push και ενημερώσεις λογισμικού.

Κάντε κύλιση μέχρι το τέλος της λίστας των εφαρμογών και θα δείτε πότε έγινε η τελευταία επαναφορά αυτών των στατιστικών χρήσης δεδομένων. Εάν θέλετε να τα επαναφέρετε (ίσως για να παρακολουθείτε τη χρήση για μια ημέρα ή μια εβδομάδα), πατήστε Επαναφορά στατιστικών.

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία χαμηλών δεδομένων σε ένα iPhone

Εκτός από τον αποκλεισμό της πρόσβασης μεμονωμένων εφαρμογών σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ή την πλήρη απενεργοποίηση τους, υπάρχει μια άλλη επιλογή στο iOS που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιορίσετε τη χρήση δεδομένων ενώ βρίσκεστε μακριά από το Wi-Fi: Λειτουργία χαμηλών δεδομένων.

Η Apple λέει ότι αυτό διακόπτει τις αυτόματες ενημερώσεις και τις “εργασίες στο παρασκήνιο” ενώ βρίσκεστε μακριά από το Wi-Fi, αν και δεν αναφέρεται σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι εργασίες παρασκηνίου. Ένας συμβιβασμός που αναφέρεται συγκεκριμένα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός μετάδοσης bit στις κλήσεις FaceTime.

Από τις Ρυθμίσεις iOS, πατήστε Cellular και μετά Cellular Data Options.
Πατήστε Λειτουργία δεδομένων για να βρείτε την επιλογή Λειτουργία χαμηλών δεδομένων.
Οι επιλογές που βλέπετε παράλληλα με τη λειτουργία χαμηλών δεδομένων θα διαφέρουν ανάλογα με το δίκτυό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε μια επιλογή για να επιτρέπονται περισσότερα δεδομένα στο 5G, πράγμα που σημαίνει ότι το iPhone σας θα χρησιμοποιεί ταχύτερη σύνδεση 5G μέσω Wi-Fi, εάν είναι διαθέσιμη.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα η λειτουργία πτήσης, εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι εφαρμογές δεν μεταφέρουν δεδομένα μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi. Μια σάρωση προς τα κάτω από την επάνω δεξιά γωνία της οθόνης θα αποκαλύψει το Κέντρο Ελέγχου και, στη συνέχεια, μπορείτε να πατήσετε το εικονίδιο του αεροπλάνου για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να διαχειριστείτε τα δικαιώματα εφαρμογών στο τηλέφωνο ή το tablet σας Android

Πώς να σαρώσετε τα έγγραφά σας σε αρχεία PDF χρησιμοποιώντας το Google Drive