in

wowwow

aptX: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασύρματη βελτίωση Bluetooth

Μπορεί ο κωδικοποιητής aptX να βοηθήσει τα ακουστικά και τα ηχεία Bluetooth να ακούγονται καλύτερα; Μπορεί. Δείτε πώς.

Εάν είστε ο τύπος του ατόμου που του αρέσει να ελέγχει τις λίστες δυνατοτήτων των ηχείων και των ακουστικών, πιθανότατα έχετε συναντήσει το aptX ως βελτίωση της ποιότητας για τη μετάδοση ήχου μεταξύ της πηγής σας, όπως ένα τηλέφωνο ή tablet, και τα ακουστικά ή τα ηχεία σας . Στις πρώτες μέρες του Bluetooth, το aptX έδωσε μεγάλη προσοχή λόγω του δυναμικού του για πολύ υψηλότερη ποιότητα σε σύγκριση με το απόθεμα Bluetooth.

Η τεχνολογία Bluetooth έχει προχωρήσει αρκετά την τελευταία δεκαετία – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην επανάληψη της έκδοσης 5 – και ως εκ τούτου, το aptX δεν είναι η πανάκεια που κάποτε φαινόταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνητικά χρήσιμο, απλώς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μεγάλη, αν υπάρχει, ακουστική βελτίωση. Μπορεί όμως να έχει και άλλα οφέλη, οπότε αξίζει να μάθετε.

Αλλά πριν μπορέσουμε να εξηγήσουμε το aptX, πρέπει να μιλήσουμε για το ίδιο το Bluetooth.

Ήχος Bluetooth: Ένα γρήγορο αστάρι
Ο ψηφιακός ήχος είναι μια συλλογή δειγμάτων του πώς μοιάζει ένα ηχητικό κύμα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αντί για ένα σταθερό κύμα ήχου, είναι μια σειρά στιγμιότυπων.

Με αρκετά από αυτά τα στιγμιότυπα ή “δείγματα”, μια συσκευή αναπαραγωγής (ένα iPhone, ας πούμε) μπορεί να τις μετατρέψει σε ομαλό κύμα ήχου. Πάρτε καλό παλιομοδίτικο CD. Ο ήχος σε ένα CD έχει 44.100 δείγματα κάθε δευτερόλεπτο και κάθε δείγμα έχει τιμή κάπου μεταξύ 0 και 65.535 (ονομάζεται επίσης “16-bit”). Με άλλα λόγια, υπάρχουν 44.100 στιγμιότυπα ανά δευτερόλεπτο και κάθε στιγμιότυπο έχει μία από τις 65.536 πιθανές τιμές.

Αυτός ο ρυθμός CD 16-bit / 44kHz ισοδυναμεί με περίπου 10 megabyte ανά λεπτό για στερεοφωνικό ή πάνω από megabit ανά δευτερόλεπτο. Αν και αυτά δεν είναι πολλά δεδομένα αυτές τις μέρες, εξακολουθούν να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μεταδίδονται εύκολα μεταξύ μιας φορητής συσκευής και των ακουστικών Bluetooth. Θα μασούσε επίσης τα δεδομένα του κινητού σας εάν επρόκειτο να το μεταδώσετε σε ροή.

Εξ ου και η παρουσία του συμπιεσμένου ήχου, όπως το AAC και το MP3. Αυτοί οι “κωδικοποιητές”, ένα λιμάνι συμπίεσης / αποσυμπίεσης, καταργούν αυτό που θεωρητικά δεν μπορείτε να ακούσετε χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται “ψυχοακουστική μοντελοποίηση”. Αυτό τους επιτρέπει να μειώσουν σημαντικά το μέγεθος των αρχείων ήχου ή των ροών. Τα MP3, για παράδειγμα, είναι συχνά περίπου 1MB ανά λεπτό. Πρόκειται για μείωση 10 φορές, με αντίστοιχη μείωση στο μέγεθος του αρχείου

Η ανταλλαγή για ευκολία είναι ποιότητα. Αυτοί οι κωδικοποιητές ονομάζονται “lossy”, καθώς ο ήχος που αφαιρείται χάνεται και δεν μπορεί να ανακτηθεί. Ο συμπιεσμένος ήχος, θεωρητικά, ακούγεται χειρότερος από τη μη συμπιεσμένη έκδοση του ίδιου τραγουδιού. Αυτό δεν είναι τόσο αισθητό τώρα όσο ήταν στις πρώτες μέρες της μορφής, χάρη στους καλύτερους κωδικοποιητές, τους υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης bit και πολλά άλλα, αλλά μερικές φορές μπορείτε ακόμα να δείτε τη διαφορά ακόμα και στα φθηνότερα ακουστικά.

Αυτό μας επαναφέρει στο Bluetooth. Το Bluetooth είναι μια ασύρματη μετάδοση χαμηλής ισχύος που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε δύο συσκευές να μεταφέρουν εύκολα δεδομένα σε μικρή απόσταση. Είναι μικρότερο εύρος, χαμηλότερη ισχύ και μεταφέρει λιγότερα δεδομένα από το Wi-Fi. Καθώς το πρότυπο Bluetooth έχει προχωρήσει, το μέγεθος του περιορισμένου ασύρματου “σωλήνα”. Δηλαδή, πολύ περισσότερα δεδομένα μπορούν να μεταδοθούν μέσω Bluetooth από ό, τι όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά.

Στις πρώτες μέρες του Bluetooth, ο ήχος έπρεπε να συμπιεστεί σημαντικά για να λειτουργήσει καθόλου. Αυτό έγινε χρησιμοποιώντας έναν κωδικοποιητή που ονομάζεται SBC ή “κωδικοποιητής υποζώνης χαμηλής πολυπλοκότητας.” Δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα την τέλεια πιστότητα ήχου. Σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερη ισχύ επεξεργασίας, δεδομένης της χαμηλότερης ισχύος συσκευών για τις οποίες προοριζόταν. Έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών και στις περισσότερες συσκευές λειτουργεί με ρυθμό bit έως 345 kilobits ανά δευτερόλεπτο. Για αναφορά, εάν πληρώνετε για λογαριασμό Spotify Premium, μπορείτε να λάβετε έως και 320 Kbps, αλλά περισσότερα σε αυτό σε μια στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δύο κωδικοποιητές με τον ίδιο ρυθμό μετάδοσης bit θα ακούγονται ίδιο, αλλά μας δίνει κάτι απλό να συγκρίνουμε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι το SBC θα λειτουργεί στα 345 Kbps. Είναι πιθανό μια συσκευή να χρησιμοποιεί χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης bit, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το μέγιστο που θα λάβετε, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες αυτού που το συνδυάζετε. Στην καλύτερη περίπτωση, το SBC δεν διαφέρει ριζικά στην ποιότητα του ήχου από το MP3 ή το AAC. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα πάντα στην καλύτερη περίπτωση.

Ήταν σε αυτό το χάος συμπίεσης με απώλεια που γεννήθηκε το aptX.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να ρυθμίσετε τη νέα σας τηλεόραση: Συνδέσεις, καλώδια HDMI, ρυθμίσεις εικόνας και άλλα

1Password: ξεχάστε τους κωδικούς σας ελεύθερα