in

Πώς να διατηρήσετε ασφαλή και ιδιωτικά τα πλάνα της έξυπνης κάμερας

Αν ψάχνετε για μια οθόνη μωρού, μια κάμερα για κατοικίδια ή ένα βιντεοκουδούνι, μια μικρή έρευνα μπορεί να κάνει τον κόσμο των δικτυακών καμερών ασφαλείας να αισθάνεται ανασφαλής. Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε παραδείγματα εταιρειών που σπάζουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

Το Ring, το οποίο εισήγαγε ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στην αστυνομία να ζητά το βίντεο σας, είναι το πιο προφανές παράδειγμα. Παρόλο που η εταιρεία λέει ότι κλείνει αυτό το χαρακτηριστικό, οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να ζητήσουν βίντεο από την εταιρεία σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης».
Ο Wyze είχε μια ευπάθεια για την οποία γνώριζε για τρία χρόνια και επίσης επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν τα σπίτια άλλων σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τελειώνουμε με αυτά.

Και ακόμα κι αν πιστεύετε ότι μια εταιρεία θα είναι καλός διαχειριστής των προσωπικών σας δεδομένων, πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσετε για αυτό. Εταιρείες όπως η Ring και η Arlo συχνά αυξάνουν τις τιμές για τις συνδρομές τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφαιρούν λειτουργίες για τις οποίες έχετε ήδη πληρώσει.

Εκτός από τα βασικά ζητήματα ασφάλειας, κάποια από την τεχνολογία πίσω από αυτές τις κάμερες έχει πιθανά μειονεκτήματα. Πρώτον, το να βασίζεσαι μόνο στο Wi-Fi μπορεί να είναι δυνητικά ανώμαλο και επικίνδυνο. Πολλές από τις κάμερες, ιδιαίτερα οι εξωτερικές, βασίζονται στην τεχνολογία μπαταρίας που τους προσφέρει σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής με μία μόνο φόρτιση — αλλά σε βάρος της μη λειτουργίας 24/7 από προεπιλογή.

Επιπλέον, η ανίχνευση τεχνητής νοημοσύνης ποικίλλει πάρα πολύ σε ποιότητα και ακρίβεια από μοντέλο σε μοντέλο. Και πολύ λίγες από τις κάμερες που δοκίμασα για αυτό το άρθρο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να διαχειριστούν χωρίς τη λήψη άλλης κουραστικής εφαρμογής. Πιστεύω πολύ έντονα ότι κάθε μεμονωμένη κάμερα IP θα πρέπει να επιβάλλεται από το νόμο να μην απαιτεί εφαρμογή. Θα πρέπει να μπορείτε να τα συνδέσετε στο δίκτυό σας ή να τα θέσετε σε λειτουργία hotspot και στη συνέχεια να κάνετε ολόκληρη τη διαδικασία μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού. (Και αν αναγκαστώ να εγγραφώ για έναν επιπλέον λογαριασμό μόνο για επωνυμία, θα τον χάσω.)

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι κάμερες ασφαλείας αποτελούν μέρος μιας τεράστιας βιομηχανίας που διακινεί ένα σχετικά απλό προϊόν, η πλοήγηση στα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή αγορά και χρήση κάποιου μπορεί να αισθάνεται σαν αγγαρεία. Από πού ξεκινάς;

Λοιπόν, μπορείτε να ξεκινήσετε επιλέγοντας ασφαλείς τρόπους συλλογής και αποθήκευσης του βίντεο. Σε αυτό το άρθρο, δεν πρόκειται να μιλήσω για το ποια κάμερα να αγοράσετε ή πώς να την εγκαταστήσετε — αντίθετα, θα εξετάσω μερικές από τις πιο λογικές, ευέλικτες επιλογές εκεί έξω που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τη ροή βίντεο ασφαλές και ιδιωτικό, από το πιο απλό έως το πιο περίπλοκο.

Ας εμβαθύνουμε.

Ασφαλές και απλό: το HomeKit Secure Video της Apple
Γενικά δεν εμπιστεύομαι τις περισσότερες εταιρείες με τα προσωπικά μου δεδομένα, αλλά από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκεί έξω, η Apple τείνει να είναι η λιγότερο τρομερή όσον αφορά τη βασική ασφάλεια για εφαρμογές έξυπνου σπιτιού. Εάν δεν είστε το είδος του παράξενου που απολαμβάνει να δημιουργεί έναν διακομιστή ή να βιδώνει με πράγματα homelab, θα μπορούσατε να τα καταφέρετε πολύ χειρότερα από ένα HomePod Mini ή μια Apple TV ως ο εγκέφαλος που λειτουργεί το έξυπνο σπίτι σας, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα iPhone σε σε καθημερινή βάση.

Ένα από τα ωραία μικρά προνόμια αυτού του οικοσυστήματος είναι το HomeKit Secure Video, η αποκλειστική μέθοδος της Apple για ροή από κάμερες. Ωστόσο, το HomeKit Secure Video συνοδεύεται από ορισμένες προειδοποιήσεις. Πρέπει να είστε μέρος του οικοσυστήματος της Apple, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής iCloud. Δεν είναι τέλειο και έχει πολλούς περιορισμούς, αλλά αν η Νο. 1 προτεραιότητά σας είναι η ασφάλεια, τότε θα μπορούσατε να κάνετε χειρότερα. Και hey — σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κατεβάσετε μια ξεχωριστή εφαρμογή από τον κατασκευαστή της κάμερας.

Παραμονή στην κάμερα: αποθήκευση σε κάρτα SD
Ένα ωραίο πράγμα για πολλές από αυτές τις κάμερες είναι ότι σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε σε μια κάρτα microSD. Οι κάρτες MicroSD που χωρούν τεράστιο όγκο δεδομένων είναι πλέον φθηνές και όλες αυτές οι κάμερες λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά. Κατάφερα να τραβήξω αποθηκευμένα βίντεο από τα περισσότερα από αυτά απευθείας στο τηλέφωνό μου.

Μια κάμερα που δοκίμασα, η EufyCam 3C με το HomeBase 3, επιτρέπει τη σύνδεση μιας μονάδας αντίχειρα σε αυτήν για τη μεταφόρτωση πλάνα από συμβάντα που ενεργοποιήθηκαν. Ένα άλλο, το Tapo C420S2, έρχεται στην πραγματικότητα με ένα μικρό κέντρο για μωρά που θα χωράει μια κάρτα microSD έως και 256 GB.

Εν ολίγοις, για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατήρηση αυτών των συσκευών σε λειτουργία με μια τοπική κάρτα SD αντί να επιλέγουν υπηρεσίες cloud μπορεί να είναι περισσότερο από αρκετό.

Τώρα, ας μπούμε στα πιο περίπλοκα πράγματα.

Διατηρήστε το στο σπίτι: εκτελέστε το δικό σας NAS
Λατρεύω το NAS μου (Δίκτυο Αποθηκευτικό χώρο) και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το έχουν πολλοί περισσότεροι. Εάν δεν ξέρετε τι είναι, είναι βασικά ένας διακομιστής μωρών στον οποίο τοποθετείτε σκληρούς δίσκους και προσαρτάτε στον δρομολογητή σας.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε ταινίες, να το βάλετε να λειτουργεί ως διακομιστής Jellyfin (ή Plex, αν σας αρέσει) ή να μεταδώσετε ροή μουσικής και, στη συνέχεια, να αποκτήσετε πρόσβαση οπουδήποτε. Εάν κάποιος που γνωρίζω χρειάζεται ένα αρχείο στον διακομιστή μου, μπορώ απλώς να του στείλω έναν σύνδεσμο από το τηλέφωνό μου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια λύση NAS για να καταγράψετε πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας σας. Και όταν πρόκειται για κρυπτογράφηση, μπορεί να είναι πολύ ασφαλής.

Ενώ μια λύση NAS μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία για να ξεκινήσετε, είναι λιγότερο πόνο από άλλες μεθόδους. Όταν ήμουν στην αγορά, πήγα με το Synology, και παρόλο που δεν είναι η πιο ανοιχτή πλατφόρμα, είναι μια από τις πιο στιβαρές επιλογές εκτός ραφιού. Το λογισμικό ασφαλείας της Synology, Surveillance Station, θεωρείται ένα από τα καλύτερα κομμάτια λογισμικού που μπορείτε να αποκτήσετε όταν πρόκειται για την παρακολούθηση του σπιτιού σας. (Έχω δει επίσης ανθρώπους να προτείνουν το Blue Iris). Ο σταθμός επιτήρησης της Synology είναι επίσης συμβατός με μια ολόκληρη σειρά από κάμερες. Επιπλέον, η Synology προσφέρει επίσης αντίγραφα ασφαλείας στο cloud (ανά κάμερα, έναντι τιμήματος).

Και πάλι, η δημιουργία μιας λύσης NAS δεν είναι δευτερεύουσα εργασία για πολλούς ανθρώπους, αλλά γενικά, το Synology το κάνει πιο εύκολο από τα περισσότερα. Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να αγοράσετε μια αποκλειστική συσκευή εγγραφής βίντεο δικτύου (NVR) — περισσότερα για αυτό σε λίγο. Εν τω μεταξύ, για να θέσω σε λειτουργία το Synology NAS μου, έπρεπε πρώτα να βρω κάποιες ροές.

Προσθέστε ευελιξία προσθέτοντας μια ροή
Κατά τη γνώμη μου, η δυνατότητα να έχετε ροή κάνει το σύστημα ασφαλείας σας πιο διαφανές και ευέλικτο και επίσης επιτρέπει τη ρύθμιση ενός εξωτερικού DVR. Πολλές κάμερες υποστηρίζουν κοινά πρωτόκολλα ροής, τα πιο κοινά είναι το RTSP και το πρότυπο ασφαλείας ONVIF. Γενικά, οι κάμερες που μπορούν να το κάνουν αυτό έχουν πολύ μεγαλύτερη χρησιμότητα. Μπορείτε να αναπαράγετε μια ροή RTSP στο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων VLC (ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα δωρεάν προγράμματα αναπαραγωγής) και το OBS μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να δέχεται ροές RTSP, εάν θέλετε να μεταδώσετε το σπίτι σας με Twitch σαν να είναι τηλεοπτικό ριάλιτι.

Δεν είναι όλες οι κάμερες με αυτό από το κουτί για διάφορους λόγους. Πολλές κάμερες που λειτουργούν με μπαταρία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν μπορούν να κάνουν συνεχή ροή, κάτι που αποκλείει πολλές από αυτές. Και πολλές έξυπνες κάμερες απλώς δεν προσφέρουν τη δυνατότητα, αν και η Wyze (αν εξακολουθείτε να την εμπιστεύεστε) έχει προσφέρει την επιλογή χρήσης ενός εναλλακτικού υλικολογισμικού που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μια ροή RTSP. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, αρκετές κάμερες χωρίς μπαταρία από τις Amcrest, Reolink, Tapo, Hikvision και Dahua το επιτρέπουν.

Από τις κάμερες που δοκίμασα, μερικές από αυτές που μου επέτρεψαν εύκολη πρόσβαση σε μια ροή RTSP ήταν οι κάμερες Eufy που ήταν συνδεδεμένες στο HomeBase και ένα μοντέλο της Lorex. Με αυτή τη ροή, μπόρεσα να κάνω πολλά, όπως να την προσθέσω ως συσκευή στο OBS. Αυτό μου επέτρεψε να δημιουργήσω κάτι που ονομάζω το setup “Bike Stream” στο οποίο έτρεχα τον εαυτό μου να παρακολουθώ για να δω αν συνέβη κάτι στο ποδήλατό μου. Ευτυχώς, δεν συνέβη τίποτα με το ποδήλατό μου. Αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές ευκαιρίες που σας προσφέρει η έτοιμη και άμεση πρόσβαση στην τεχνολογία σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε ομάδες καρτελών Chrome

Πώς να ρυθμίσετε τη σύνδεση XMail