in ,

Αυτή η έξυπνη κλειδαριά είναι η πρώτη που έχει ενσωματωμένο το Matter-over-Thread!

Μετά από πάνω από έναν χρόνο προετοιμασίας, ο αυστριακός κατασκευαστής έξυπνων κλειδαριών Nuki, κυκλοφόρησε την έξυπνη κλειδαριά του, συμβατή με την τεχνολογία Matter-over-Thread. Η Nuki Smart Lock είναι η τέταρτη γενιά της εταιρείας για κλειδαριές ευρωπαϊκού στυλ και είναι η πρώτη που έχει σχεδιαστεί από την αρχή για να λειτουργεί με το νέο πρότυπο έξυπνου σπιτιού. “Είμαστε η πρώτη έξυπνη κλειδαριά που ενσωματώνει πλήρως το Matter στο προϊόν. Δεν απαιτείται γέφυρα ή μονάδα, και η παράλληλη χρήση με τις εφαρμογές των κατασκευαστών είναι δυνατή χωρίς περιορισμούς,” δήλωσε ο Chief Innovation Officer, Jürgen Pansy σε ανακοίνωση τύπου.

Όπως και με τα προηγούμενα μοντέλα, η Nuki Smart Lock (4η γενιά) έρχεται σε δύο εκδόσεις: μια βασική έκδοση στα €169 (περίπου $181) που απαιτεί ένα ξεχωριστό bridge για σύνδεση στο Wi-Fi και μια Pro έκδοση με υλικά υψηλότερης ποιότητας και Wi-Fi ενσωματωμένο στα €279 (περίπου $299). Η κλειδαριά Nuki είναι διαθέσιμη από την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, στο online κατάστημα της Nuki και στο Amazon από τις 15 Νοεμβρίου. Μπορεί να αγοραστεί μόνο στην Ευρώπη αλλά μπορεί να αποσταλεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υποστήριξη Thread, ένα πρωτόκολλο δικτύου με σύνδεση IP σχεδιασμένο ειδικά για συσκευές έξυπνου σπιτιού, φέρνει μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, αυξημένη αξιοπιστία σε σύγκριση με το Wi-Fi και ταχύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με το Bluetooth. Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της Nuki, Martin Pansy, οι μπαταρίες θα διαρκέσουν κατά 30% περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα, έως και έξι μήνες. Το Matter θα φέρει ευκολότερη ένταξη στα συστήματα έξυπνου σπιτιού και επιτρέπει πλήρη τοπικό έλεγχο της κλειδαριάς σε όλες τις πλατφόρμες.

Το Matter-over-Thread προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης με το κλειδαριά απομακρυσμένα χωρίς τη χρήση της σύνδεσης Wi-Fi μέσω ενός ελεγκτή Matter με Thread. Αρχικά, αυτή η δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί στην Pro έκδοση χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε ελεγκτή Matter του Apple Home ή του Google Home, με υποστήριξη για ελεγκτές Amazon Alexa και Samsung SmartThings που θα γίνει διαθέσιμη σύντομα. Η βασική έκδοση θα απαιτήσει αρχικά μια μονοδοχική χρέωση ύψους €39 ($42) για να ενεργοποιηθεί η υποστήριξη για απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω Thread.

Ο Pansy, ο οποίος ίδρυσε την Nuki μαζί με τον αδελφό του Jürgen το 2014, αναφέρει ότι διατηρούν την υποστήριξη για το Wi-Fi στις κλειδαριές επειδή “το Matter δεν είναι ακόμα σε επίπεδο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι βασιζόμαστε πλήρως σε αυτό, οπότε είναι μια επιπλέον επιλογή.”

Και οι δύο εκδόσεις θα υποστηρίζουν ακόμη απευθείας ενσωματώσεις με το Apple HomeKit, το Amazon Alexa, το Google Home και πλατφόρμες όπως το Home Assistant και το Home Bridge, συν το Matter. Ο Pansy λέει ότι η Nuki δεν απαιτεί λογαριασμό χρήστη για τη ρύθμιση και εγκατάσταση της κλειδαριάς, και η εταιρεία προσφέρει επίσης μια τοπική διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API).

Αυτή είναι η πρώτη έξυπνη κλειδαριά Matter για ευρωπαϊκές κλειδαριές. Οι άλλες τρεις έξυπνες κλειδαριές που υποστηρίζουν την τεχνολογία Matter και είναι διαθέσιμες σήμερα σχεδιάστηκαν για τις κλειδαριές νεκρού κλειδώματος στις ΗΠΑ: το Yale Assure SL, το οποίο λειτουργεί επίσης μέσω Thread αλλά απαιτεί ένα εναλλάξιμο πρόσθετο μοντέλο· και οι SwitchBot Lock και Aqara U100 που βασίζονται σε Zigbee και απαιτούν ένα συμβατό bridge για να λειτουργήσουν με την τεχνολογία Matter.

Οι προηγούμενες γενιές κλειδαριών Nuki δεν θα αναβαθμιστούν για να υποστηρίζουν την τεχνολογία Matter, σύμφωνα με τον Pansy, λόγω τεχνικών περιορισμών. Ούτε οι κλειδαριές Nuki ούτε καμία ευρωπαϊκή έξυπνη κλειδαριά δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή με το Apple Home Key. Ο Pansy αναφέρει ότι οι κλειδαριές τους δεν είναι συμβατές επί του παρόντος λόγω “μη πλήρους πληροφορίας των απαιτήσεων”. Δεν επεκτείνεται περισσότερο, αλλά αναφέρει ότι εργάζονται για την ενσωμάτωση τους.

Το σχεδιασμός της τέταρτης γενιάς των κλειδαριών Nuki παραμένει ίδιος στο εξωτερικό, αλλά ο Pansy αναφέρει ότι τα εσωτερικά ηλεκτρονικά στοιχεία έχουν ανανεωθεί πλήρως. Παραμένει διαθέσιμη σε μαύρο ή λευκό χρώμα και διαθέτει λειτουργία αυτόματου ξεκλειδώματος παρόμοια με αυτή που βρίσκουμε στις κλειδαριές August και Yale, η οποία χρησιμοποιεί συνδυασμό GPS/Wi-Fi/BLE για να ξεκλειδώνει την πόρτα σας καθώς πλησιάζετε. Η κλειδαριά μπορεί επίσης να λειτουργεί μέσω της εφαρμογής Nuki στο smartphone χρησιμοποιώντας Bluetooth ή Wi-Fi.

Ο Pansy αναφέρει ότι οι κλειδαριές θα κυκλοφορήσουν με το Matter 1.1 και θα αναβαθμιστούν στο Matter 1.2 στις αρχές του 2024. Αυτό θα επιτρέψει την απομακρυσμένη πρόσβαση δωρεάν στη βασική έκδοση και θα προσθέσει τη νέα λειτουργία στο Matter 1.2 που είναι σχεδιασμένη ειδικά για να υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές κλειδαριές διακρίνοντας μεταξύ του “Άνοιγμα πόρτας” (συμπεριλαμβανομένου του τραβήγματος του κλειστηρίου) και του “Ξεκλείδωμα”.

Μαζί με τις νέες κλειδαριές, η Nuki κυκλοφορεί μια Pro έκδοση του αξεσουάρ πληκτρολογίου με αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το Keypad 2 Pro (€349) προσθέτει μπροστινό μέρος από ανοξείδωτο χάλυβα και βάση στον τοίχο. Και οι δύο έξυπνες κλειδαριές που υποστηρίζουν την τεχνολογία Matter είναι συμβατές με το νέο Πληκτρολόγιο. Η Nuki προσφέρει επίσης ένα πληκτρολόγιο €79 χωρίς αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, ένα αισθητήρα πόρτας, επιπλέον μπαταρίες επαναφόρτισης και ένα μπρελόκ.

Ενώ η κλειδαριά μπορεί να αποσταλεί στις ΗΠΑ αν έχετε μια συμβατή πόρτα, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα μοντέλο Nuki που να λειτουργεί σε αμερικανικά κλειδαριές νεκρού κλειδώματος. Ο Pansy αναφέρει ότι η εταιρεία εξετάζει τη δημιουργία μιας κλειδαριάς για την αμερικανική αγορά.

Η Nuki είναι επίσης εμπλεκόμενη στο νέο πρότυπο ελέγχου πρόσβασης Aliro που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Συμμαχία Προτύπων Συνδεσιμότητας, τον οργανισμό πίσω από την τεχνολογία Matter. “Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία,” λέει ο Pansy. “Η επιθυμία μας ήταν πάντα να εξαλείψουμε τα φυσικά κλειδιά και να κάνουμε τα ψηφιακά κλειδιά πιο διαδεδομένα. Η καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση με κινητές συσκευές θα βοηθήσει στη μεταφορά της ιδέας των ψηφιακών κλειδιών. Ανυπομονούμε για αυτό το μέλλον.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς τα εργοστάσια χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στις γραμμές παραγωγής;

Το YouTube υπαινίσσεται για εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που κλωνοποιεί διάσημους τραγουδιστές με τη συγκατάθεσή τους