in ,

wowwow

Η επιστήμη απαντά – Γιατί μιμούμαστε τους άλλους ακόμη και όταν παίζουμε παιχνίδια;

Νέα έρευνα ρίχνει παραπάνω φως στις συνήθειές μας

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να μιλάει με κάποιον και να σκέφτεται: “Θεέ μου, ακούγομαι ακριβώς σαν εκείνον;”. Τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε απορροφημένοι και αφοσιωμένοι στη συζήτηση ή στην εργασία σας. Το ίδιο ισχύει, όπως δείχνει μια νέα μελέτη, και για την επίλυση γρίφων σε ένα παιχνίδι που μπορεί να μας καθηλώσει.

Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν δύο άνθρωποι συζητούν ένα γοητευτικό θέμα, οι ήχοι της ομιλίας τους είναι πιο πιθανό να συγκλίνουν και επομένως, να τους μιμούνται.

Χωρίς καμία προτροπή, οι ομιλητές μπορεί ακούσια να αρχίσουν να λένε ορισμένες λέξεις όπως το άλλο άτομο. Μπορεί επίσης να αλλάξουν τη σύνταξη των προτάσεών τους για να εναρμονιστούν καλύτερα με τον συνομιλητή τους ή να αλλάξουν την προφορά τους για να ταιριάξουν μεταξύ τους. Πολυάριθμα πειράματα έχουν δείξει ότι η μίμηση των ήχων, ή η “φωνητική σύγκλιση”, είναι ένα διαδεδομένο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ομιλίας.

  • Όμως αυτές οι αλλαγές φαίνεται να είναι διακριτικά διαφορετικές ανάλογα με το περιεχόμενο και το πλαίσιο μιας συνομιλίας, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της φυλής και του συνομιλιακού ρόλου των ομιλητών, καθώς και του στόχου της ίδιας της συνομιλίας.

 

Το 2018, σε ένα πείραμα διαπίστωσαν ότι οι ομιλητές ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένοι σε μια εργασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπαγορεύοντας τα χρώματα συγκεκριμένων αντικειμένων στο βιντεοπαιχνίδι Minecraft σε έναν συνομιλητή, έδειχναν να τονίζουν τις λέξεις διαφορετικά σε σύγκριση με το να διαβάζουν, απλώς τα χρώματα από μια βαρετή παλιά οθόνη υπολογιστή.

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο στόχος μιας εργασίας και ο βαθμός εμπλοκής των συμμετεχόντων μπορεί να επηρεάσει τους ήχους της ομιλίας ενός ατόμου.

  • Η νέα μελέτη από ερευνητές στις ΗΠΑ προσθέτει πολλά παραπάνω στη βιβλιογραφία, επεκτείνοντας το πείραμα του 2018 για τα βιντεοπαιχνίδια. Οι συγγραφείς της νέας έρευνας θέλησαν να εξετάσουν πώς αλλάζει η εκφορά της ομιλίας, όταν μια εργασία είναι ιδιαίτερα ελκυστική και περιλαμβάνει έναν συνομιλητή, σε αντίθεση με την εργασία σε μια πιθανότατα βαρετή εργασία.

Ο συνομιλητής Α έπρεπε να βοηθήσει τον συνομιλητή του, ο οποίος καθόταν σε ένα διπλανό δωμάτιο, να πλοηγηθεί σε μια πολύχρωμη σκηνή του Minecraft χρησιμοποιώντας λέξεις-στόχους, που είχαν τοποθετηθεί στον εικονικό λαβύρινθο, τους οποίους και οι δύο συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν στις αντίστοιχες οθόνες των υπολογιστών τους. Στη λιγότερο ελκυστική εργασία, ο ομιλητής Α έπρεπε απλώς να διαβάσει δυνατά λέξεις σε μια οθόνη στον ομιλητή Β, ο οποίος στη συνέχεια επέλεγε τις σωστές λέξεις στην οθόνη του.

Όσο πιο ελκυστική ήταν η εργασία, τόσο μεγαλύτερη σύγκλιση άκουσαν τελικά οι ερευνητές στην ομιλία του ομιλητή Α και του ομιλητή Β.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι μια ιδιαίτερα ελκυστική συζήτηση οδηγεί σε εντονότερη μίμηση. Οι ομιλητές του πειράματος ήταν πιο πιθανό να προσαρμόσουν την ομιλία τους στους ήχους του συνομιλητή τους, όταν η προσοχή τους ήταν περισσότερο απορροφημένη σε ένα παιχνίδι. Υποδηλώνει, επίσης, ότι η φωνητική σύγκλιση μπορεί να είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να δημιουργούν μεταξύ τους συνέργεια και να μειώνουν τις πιθανότητες να παρεξηγηθούν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Speech Communications.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μόνο εδώ – Άκου όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του πλανήτη δωρεάν

Κι όμως – Το νερό της Σελήνης προήλθε από… τον Ήλιο!