in

wowwow

Ανησυχητική έρευνα – Επιστήμονες εξηγούν γιατί δεν πρέπει να τρώτε αργά το βράδυ

Και πως επηρεάζει τον οργανισμό

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η κατανάλωση φαγητού τις βραδινές ώρες μπορεί να επηρεάσει άμεσα τους μηχανισμούς διαχείρισης βάρους του οργανισμού, αυξάνοντας τα επίπεδα πείναςμειώνοντας τον αριθμό θερμίδων που καίει ο οργανισμός και αυξάνοντας την αποθήκευση λίπους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ του χρόνου των γευμάτων και της αύξησης του βάρους, αλλά εδώ οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αυτή τη σχέση πιο προσεκτικά.

  • Μιλώντας σχετικά, ο νευροεπιστήμονας Frank Scheer από το Μπρίγκχαμ και Νοσοκομείο Γυναικών, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο διδασκαλίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, τόνισε:
Θέλαμε να εξετάσουμε τους μηχανισμούς που μπορεί να εξηγούν γιατί το να τρως αργά αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Προηγούμενες έρευνες, τόσο από εμάς όσο και από άλλους, είχαν δείξει ότι η συνήθεια αυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αυξημένο σωματικό λίπος και μειωμένη επιτυχία στην απώλεια βάρους. Τώρα, θέλαμε, λοιπόν, να κατανοήσουμε το γιατί.

Η έρευνα ήταν αυστηρά ελεγχόμενη και περιλάμβανε συνολικά 16 συμμετέχοντες, με δείκτη μάζας σώματος στην περιοχή των υπέρβαρων ή των παχύσαρκων. Κάθε εθελοντής πέρασε από δύο διαφορετικά πειράματα, διάρκειας έξι ημερών, με τον ύπνο και τη διατροφή του να ελέγχεται αυστηρά εκ των προτέρων και για αρκετές εβδομάδες μεταξύ της διεξαγωγής της κάθε δοκιμής.

Στο ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες τήρησαν ένα αυστηρό πρόγραμμα τριών γευμάτων την ημέρα γύρω στις εξής ώρες: πρωινό στις 9 το πρωί, μεσημεριανό γεύμα στη 1 το μεσημέρι και βραδινό γύρω στις 6 το απόγευμα. Στο δεύτερο πείραμα, τα τρία γεύματα μεταφέρθηκαν κάποιες ώρες. Το πρωινό για παράδειγμα στη 1 μ.μ. και το βραδινό γύρω στις 9 μ.μ.

Τα αποτελέσματα:

Μέσω δειγμάτων αίματος, ερωτηματολογίων και άλλων μετρήσεων, η ομάδα μπόρεσε να κάνει μια σειρά από ξεκάθαρες παρατηρήσεις.

  • Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν αργότερα, τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης – η οποία μας λέει πότε είμαστε χορτάτοι – ήταν χαμηλότερα για 24 ώρες. Αυτοί σημαίνει ότι το αίσθημα της πείνας μπορεί να ήταν εντονότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, οι θερμίδες καίγονταν με βραδύτερο ρυθμό.

Οι δοκιμές έδειξαν επίσης ότι η γονιδιακή έκφραση του λιπώδους ιστού – η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει λίπος – αύξησε τη διαδικασία της λιπογένεσης που χτίζει τους λιπώδεις ιστούς και μείωσε τη διαδικασία της λιπόλυσης που διασπά το λίπος. Πρόκειται για έναν συνδυασμό φυσιολογικών και μοριακών μηχανισμών που ανεβάζουν σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Συμπερασματικά, αυτό που δείχνει η νέα αυτή μελέτη είναι ότι το να τρώει κανείς νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πείνας, να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων. Μάλιστα, πρόκειται για μια αλλαγή που είναι ίσως απλούστερη για μερικούς ανθρώπους σαν πρώτο βήμα, σε σχέση με το να ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα και προγράμματα άσκησης.

Η έρευνα έχει επίσημο τίτλο ‘Late isocaloric eating increases hunger, decreases energy expenditure, and modifies metabolic pathways in adults with overweight and obesity’ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism στις 4 Οκτωβρίου του 2022.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Netflix – Το φθηνό πακέτο καταφθάνει τον Νοέμβριο. Πόσο θα κοστίζει;

Ιστορική αλλαγή – Νέα ονομασία για το Microsoft Office