in

wowwow

Ένα λάθος μπορεί να καταστρέψει όλους τους δορυφόρους σε τροχιά μέσα σε 40 χρόνια

Το Σύνδρομο του Kessler

Οι αντιδορυφορικοί πύραυλοι είναι γεγονός και το 2021 η Ρωσία εκτόξευσε ένα τέτοιο όπλο δοκιμαστικά, για να καταστρέψει έναν παροπλισμένο δορυφόρο της, τον Tselina-D. Ο στόχος ζύγιζε 1.750 κιλά και όταν τον χτύπησε ο πύραυλος, διαλύθηκε σε ένα νέφος επικίνδυνων συντριμμιών.

Η NASA ξύπνησε το πλήρωμα του ISS μέσα στη νύχτα για να προετοιμαστεί για πιθανή σύγκρουση, ενώ κινδύνευσε και ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά, αλλά το γεγονός αυτό έφερε στο φως τον κίνδυνο της χρήσης αντιδορυφορικών όπλων.

Τώρα, μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα συντρίμμια από έναν κατεστραμμένο δορυφόρο, μπορούν να δημιουργήσουν μία αλυσιδωτή αντίδραση η οποία θα καταστρέψει όλους τους δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά μέσα σε 40 χρόνια.

Το νέφος συντριμμιών από την έκρηξη του 2021, περιείχε πάνω από 1.500 κομμάτια μεγαλύτερα των 10 εκατοστών, τα οποία μπόρεσαν να ανιχνεύσουν επίγειοι σταθμοί. Παρήγαγε επίσης εκατομμύρια μικρότερα κομμάτια.

Σύμφωνα με την NASA, το νέφος επεκτάθηκε από τα 300 χιλιόμετρα στα 1.100 χιλιόμετρα σε ύψος, αποτελώντας κίνδυνο για άλλους δορυφόρους.

Τα συντρίμμια που προκάλεσε η δοκιμή της Ρωσίας θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο για διαστημικές δραστηριότητες για πολλά χρόνια ακόμα, αναγκάζοντας τις αποστολές να προβούν σε μανούβρες αποφυγής σύγκρουσης. Οι διαστημικές δραστηριότητες συμβάλλουν πλέον στον τρόπο ζωής μας και αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι ανεύθυνη. – US Space Command

Για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως βάζουν τέλος στις δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων στο διάστημα και κάλεσαν άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Δεν είναι πρακτικά, καθώς η καταστροφή ενός αντίπαλου δορυφόρου μπορεί να οδηγήσει και στην καταστροφή των δικών της.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έχουν υπάρξει δεκάδες δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων, από τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία. Η Outer Space Treaty του 1967 έβαλε τέλος στην τοποθέτηση όπλων στο διάστημα, αλλά τα αντιδορυφορικά όπλα δε χρειάζεται να βρίσκονται στο διάστημα.

Σήμερα, υπάρχουν 6.000 δορυφόροι σε χαμηλή γήινη τροχιά και περίπου 131 εκατομμύρια κομμάτια συντριμμιών μεταξύ 1 χιλιοστού και 10 εκατοστών σε μέγεθος. Τα συντρίμμια αυτά ταξιδεύουν με ταχύτητα 36.000 χιλιομέτρων την ώρα και ακόμα και ένα μικρό κομμάτι, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε δορυφόρο ή διαστημικό σταθμό.

Κάθε κομμάτι μεγαλύτερο του ενός εκατοστού είναι πιθανώς θανατηφόρο σε περίπτωση σύγκρουσης.

  • Το Σύνδρομο του Kessler περιγράφει μία αλυσιδωτή αντίδραση συγκρούσεων οι οποίες θα καταστρέψουν όλους τους δορυφόρους σε 40 χρόνια, κάνοντας επίσης τη χαμηλή γήινη τροχιά ακατάλληλη για χρήση.

Οι υπολογισμοί δείχνουν πως αν οι δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων ξεπεράσουν τα 102.000 νέα κομμάτια συντριμμιών άνω του ενός εκατοστού, οι αρνητικές επιπτώσεις θα χρειαστούν 1.000 χρόνια για να εξαφανιστούν λόγω του μεγάλου υψομέτρου.

Η οπλοποίηση του διαστήματος σημαίνει πως η τροχιά της Γης θα γίνει ένα ακόμα πεδίο μάχης για τις μεγάλες δυνάμεις, καθώς οι εχθρικοί δορυφόροι είναι μεγάλης αξίας στρατιωτικοί στόχοι, των οποίων η καταστροφή στερεί από τις αντίπαλες δυνάμεις κρίσιμες δυνατότητες. Η καταστροφή εχθρικών δορυφόρων, όχι μόνο στρατιωτικών αλλά και πολιτικών καθώς και αυτοί έχουν στρατιωτική χρήση, μπορεί να είναι κρίσιμη για να κερδηθεί ένας πόλεμος στη Γη.

Δε χρειάζεται όμως ένα αντιδορυφορικό όπλο να εκτοξευθεί από τη Γη για να χτυπήσει δορυφόρο. Οι ίδιοι οι δορυφόροι μπορούν να αποτελέσουν όπλα, καθώς διαθέτουν δυνατότητα κίνησης και ρύθμισης της τροχιάς τους και έτσι μπορούν να στοχεύσουν έναν αντίπαλο δορυφόρο.

Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος μπορεί να θεωρηθεί ως μία φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία από τότε που έγινε τεχνολογικά εφικτή η πρόσβαση στο διάστημα, δεδομένου του εύρους των στρατηγικών πλεονεκτημάτων του διαστήματος για στρατιωτικές δραστηριότητες. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως δεν αποτελεί ρίσκο για το περιβάλλον πέραν της πλήρωσης της τροχιάς με στρατιωτικούς δορυφόρους. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, όλοι θα έχαναν και η χαμηλή γήινη τροχιά θα αχρηστευόταν για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, με παγκόσμιες επιπτώσεις για όλα τα έθνη. Δεδομένων των φυσικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος του διαστήματος και των τεχνικών χαρακτηριστικών των δορυφόρων, η απαγόρευση ή ο περιορισμός της οπλοποίησης του διαστήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google Pixel 8 – Διαγράφουν μαγικά τον ήχο με τη βοήθεια του…

Nokia 3310 – To αθάνατο τηλέφωνο της Nokia διαλύει το Galaxy S10