in

Figure AI: «Αντιμετωπίζουμε υψηλό κίνδυνο και εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας»

Εάν θέλετε ένα ρομπότ να σας φτιάξει ένα φλιτζάνι καφέ, το Figure AI σας καλύπτει. Σε έναν έξυπνο κύλινδρο επίδειξης, η νέα ρομποτική αγαπημένη με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έδειξε πώς το ρομπότ της Figure 01 θα μπορούσε να παρασκευάσει με επιτυχία ένα φλιτζάνι Joe Keurig. Δεν είναι εντυπωσιακό – θα μπορούσατε να το κάνετε πιο γρήγορα και τουλάχιστον να μου δώσετε το κύπελλο – αλλά η φιλοδοξία του Figure 01, να φέρει στη ζωή ένα ανθρωποειδές γενικής χρήσης, αξίζει να το λάβετε υπόψη.
 
Αν  δεν το ξέρατε ήδη, εισερχόμαστε σε μια νέα χρυσή εποχή ρομπότ, που αναμφισβήτητα πυροδοτήθηκε από τη Boston Dynamics και το αθλητικά προικισμένο ρομπότ Atlas της και τώρα τροφοδοτείται από τα πάντα, από την παράξενη Σοφία και τη φλύαρη Ameca μέχρι το τραύλισμα του Tesla. -βήμα Optimus Gen 2.

Το Figure AI, το οποίο αυτή την εβδομάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση από τους Jeff Bezos, OpenAI και Nvidia , αναμιγνύει λίγο από όλα αυτά τα ρομπότ σε ένα ανθρωποειδές που θα έβλεπε στο σπίτι στην ταινία του Will Smith του 2004 I, Robot.

Με εξαίρεση τις δεξιότητες parkour του Atlas, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες ρομποτικής φαίνεται να τροφοδοτούνται από την καινοτομία και την υπερβολή.

Το Ameca, το οποίο εντυπωσίασε τους επισκέπτες του Mobile World Congress 2024 μόλις αυτή την εβδομάδα, είναι το πιο κομψό αυτόματο, με ένα πρόσωπο με γκρίζα σάρκα, που μοιάζει με άνθρωπο που μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια και να απαντήσει σε σχεδόν οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση. Η Ameca μπορεί να υποστηρίξει διάφορα συστήματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το Chat-GPT, αλλά οι συνομιλίες με την Ameca δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Όπως παραδέχονται οι προγραμματιστές της Ameca στις συχνές ερωτήσεις της:

Αν έχετε μιλήσει με ένα από τα ρομπότ μας, μπορεί κάλλιστα να είχατε απολαύσει μια υπέροχη συζήτηση. Αλλά μπορεί να μιλούσατε σε έναν άνθρωπο μέσω του καινοτόμου λογισμικού τηλεπαρουσίας μας, TinMan. Η ανθρώπινη νοημοσύνη θα εξακολουθεί να νικάει την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά όταν υπάρχουν οπτικές ενδείξεις σπουδαίος.”

Με άλλα λόγια, μερικές φορές, ένας άνθρωπος ενεργεί ως ένα είδος Cyrano de Bergerac για την Ameca.

Με παρόμοιο τρόπο, η Sophia της Hanson Robotics υποστηρίζει ορισμένες λειτουργίες chatbot AI, αλλά υποστηρίζεται επίσης από προκαθορισμένες απαντήσεις. Στην αρχική σελίδα της Sophia, το ρομπότ περιγράφει τον εαυτό του ως εξής: «Είμαι ένας χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας κατασκευασμένος από τον άνθρωπο που απεικονίζει πού κατευθύνεται η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική».

Στον κόσμο της πραγματικής ρομποτικής, όπου η αναδημιουργία της ανθρώπινης λειτουργίας είναι επίπονη και δύσκολη δουλειά, η προσπάθεια να φέρουμε την ανθρωποειδή ρομποτική στο σπίτι είναι μια διαδικασία δεκαετιών όπου, αν είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ένα μέσο.

Το σχήμα 01, το οποίο μπορεί να περπατήσει, να μεταφέρει αντικείμενα, να χειριστεί μηχανές καφέ, ακόμη και να διορθώσει τα δικά του λάθη χειρισμού, απέχει πολύ από την εμπορική παραγωγή.

Από το Master Plan της εταιρείας: “Το ταξίδι της εταιρείας μας θα διαρκέσει δεκαετίες — και θα απαιτήσει μια ομάδα πρωταθλήματος αφιερωμένη στην αποστολή, επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και καινοτομία μηχανικής προκειμένου να επιτύχουμε αντίκτυπο στη μαζική αγορά. Αντιμετωπίζουμε υψηλό κίνδυνο και εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες της επιτυχίας».

Η εργασία μπορεί να πάει λίγο πιο γρήγορα, ειδικά με τη συμμετοχή του OpenAI. Στην έκδοση για τις νέες επενδύσεις και τις συνεργασίες, το Figuire 01 γράφει, «Η συνεργασία στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση του εμπορικού χρονοδιαγράμματος της Figure, ενισχύοντας τις δυνατότητες των ανθρωποειδών ρομπότ να επεξεργάζονται και να συλλογίζονται από τη γλώσσα».

Ωστόσο, εταιρείες όπως η Figure AI και η Tesla ξοδεύουν εκατομμύρια μόνο για να ταιριάξουν με αυτό που πέτυχε προηγουμένως η Honda με την ASIMO πριν από σχεδόν 20 χρόνια (εγκατέλειψε το έργο το 2018). Ο ASIMO μπορούσε να περπατήσει, να τρέξει, να πηδήξει, να ανέβει σκάλες, να κουνήσει τα χέρια και να χειρονομεί. Δεν είχε δυνατότητες επικοινωνίας, αυτονομία ή τεχνητή νοημοσύνη για να μιλήσει.

Η Boston Dynamics μας έχει ήδη δείξει τι είναι δυνατό, φυσικά, για ημι-ανθρωποειδή ρομπότ. Το Figure 01 και η Tesla αγωνίζονται να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ των πιο ελκυστικών και παράξενων δημιουργιών τους και των αξιοσημείωτων αθλητικών ικανοτήτων του Atlas.

Η Figure AI επιμένει ότι ένα ανθρωποειδές ρομπότ πολλαπλών χρήσεων πέντε ποδιών, 6 ιντσών, 132 λίβρες είναι η απάντηση στα όνειρα ρομπότ στο σπίτι και στο εργατικό δυναμικό μας. Αλλά τόσο η βιομηχανία όσο και τα επί του παρόντος επιτυχημένα οικιακά ρομπότ έχουν δείξει το αντίθετο. Τα ειδικά σχεδιασμένα ρομπότ όπου η μορφή συναντά τη λειτουργία (κοιτάζοντάς σας, οι καλύτερες σκούπες ρομπότ) ήταν μέχρι στιγμής η μόνη βιώσιμη επιλογή στο σπίτι και στο εργοστάσιο.

Η κατασκευή ρομπότ που μοιάζουν με εμάς προϋποθέτει ότι είμαστε ο καλύτερος παράγοντας μορφής για κάθε εργασία. Τι θα γινόταν αν οι εργασίες δημιουργήθηκαν παράλληλα με ειδικά κατασκευασμένα ρομπότ; Τι θα γινόταν αν η σόμπα, το ψυγείο και η ηλεκτρική σκούπα είχαν παραιτηθεί για να δουλέψουν με ένα ρομπότ που δεν έμοιαζε καθόλου με εμάς, αλλά ήταν 100 φορές πιο έξυπνο και πιο αποτελεσματικό σε οποιαδήποτε εργασία μπορούσε να εκτελέσει ένας άνθρωπος;

Όταν το Roomba του iRobot απογειώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας, ρώτησα τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Colin Angle γιατί δεν κατασκεύαζαν περισσότερα ανθρωποειδή ρομπότ (το πρώτο προϊόν του iRobot ήταν ένα μωρό ρομπότ). Ο Angle εξήγησε πώς ήταν πιο λογικό να κατασκευάζονται ρομπότ που κάνουν ένα πράγμα καλά, ειδικά βρώμικες ή επικίνδυνες εργασίες που οι άνθρωποι δεν ήθελαν να εκτελέσουν.

Όταν κατασκευάζετε ένα ανθρωποειδές ρομπότ, πρέπει να προσαρμόζετε όλα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι – να περπατούν, να τρέχουν, να μεταφέρουν πράγματα, να μιλάνε, να περιηγούνται και να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους – και η κατασκευή τους είναι δευτερεύουσα. Οι περισσότεροι ρομποτικοί ανακαλύπτουν ότι είναι τρελά δύσκολο να αναδημιουργηθεί η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος. Ο Angle μου είπε κάποτε ότι βιώσιμα ανθρωποειδή ρομπότ δεν θα έφταναν μέχρι το 2050, μια ημερομηνία που εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι πολύ αισιόδοξη.

Η Figure AI είναι, με ορισμένα μέτρα, τώρα μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τους εύχομαι καλή τύχη στις ανθρωποειδείς ρομποτικές κατασκευές τους, αλλά ανησυχώ ότι τα χρήματα θα εξαντληθούν πολύ πριν ολοκληρώσουν την επί δεκαετίες αναζήτησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Tecno αποκαλύπτει τον μικρότερο υδρόψυκτο υπολογιστή παιχνιδιών

Η Fisker προειδοποιεί ότι της τελειώνουν τα μετρητά και μπορεί να μην τα καταφέρει μέχρι το 2024