in

Ποιες είναι οι δουλειές του μέλλοντος που απαιτούν δεξιότητες τεχνολογίας και ασφάλειας

Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει συνεχώς και ολοένα και πιο γρήγορα: νέα επαγγέλματα εμφανίζονται, ενώ άλλοι ρόλοι γίνονται απαρχαιωμένοι και τείνουν να εξαφανίζονται, να τι συμβαίνει

Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα ανακάμψουν οι αγορές σε όλο τον κόσμο από την κρίση που προκάλεσε ο Covid-19, που επιδεινώθηκε τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος προσθέτει περαιτέρω περιθώρια αβεβαιότητας σε ένα ήδη δύσκολο σενάριο να ερμηνευτεί, οι διαχειριστές και οι επιχειρηματίες έχουν ευθύνη να κατανοήσουν εκ των προτέρων πού θα οδηγήσουν όλα αυτά και να προετοιμάσουν τις εταιρείες τους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Νέοι τομείς και νέες επαγγελματικές φιγούρες είναι πάντα έτοιμοι να αναδυθούν και κατά συνέπεια, νέα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά μονοπάτια υλοποιούνται.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να ανακαλύψετε μερικά από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος, επισκεφτείτε το STEP FuturAbility District.

Οι τάσεις που θα καθορίσουν τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος

Σύμφωνα με ειδικούς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπάρχουν τέσσερις βασικές τάσεις που θα καθορίσουν τις χρήσεις των επόμενων ετών.

Η πρώτη είναι η τηλεργασία (λίγο πολύ «έξυπνη»), η οποία μπήκε δυναμικά στη ζωή μας, με τη μορφή εργασίας από το σπίτι, λόγω του ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε ως επιταχυντής μιας τάσης που μέχρι τώρα πριν από δύο χρόνια είχε μόλις αρχίσει να εκδηλώνεται.

Ένα άλλο «θέμα της τάσης» είναι η κλιματική κρίση που εκδηλώνεται με ολοένα και πιο ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και τις συνακόλουθες «πράσινες θέσεις εργασίας» που έχουν προκύψει και θα προκύψουν, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της. Τέλος, η οικονομία των συναυλιών, η «οικονομία εργασίας» και ο αυτοματισμός που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Τέσσερις μακρο-τομείς που επαναπροσδιορίζουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, το μέλλον της εργασίας και τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Και είναι από αυτή τη δεύτερη οπτική γωνία που μιλάμε για ορισμένα από τα επαγγέλματα όλων των τομέων της τεχνολογίας και της ασφάλειας που πιθανότατα θα γνωρίσουν αύξηση της ζήτησης από την αγορά εργασίας.

Το VR Designer προσομοιώνει και σχεδιάζει καθηλωτικούς ψηφιακούς κόσμους

Οι νέες λύσεις που μελετώνται στους τομείς της αεροναυπηγικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας, της πολυτέλειας, των τραπεζικών υπηρεσιών, των συστημάτων υγείας και νοσοκομείων είναι πολύ περίπλοκες και χρειάζονται φαντασία, σκέψη, δημιουργία και εικονική προσομοίωση πριν από την εφαρμογή τους.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του σχεδιαστή VR ή του σχεδιαστή εικονικής πραγματικότητας που εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία 3D (επαυξημένη πραγματικότητα, εικονική πραγματικότητα, μικτή πραγματικότητα, θεατές, ολογράμματα) για να προσομοιώσει και να μοντελοποιήσει τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις αντικειμένων και υπηρεσιών μεταξύ τους και με ο χρήστης.

Η επιλογή είναι να σχεδιάσετε ένα πρακτικό εργαλείο διδασκαλίας για μια χειρουργική επέμβαση που σώζει ζωές ή να βοηθήσετε νέους πιλότους αναπαράγοντας σενάρια πραγματικού κόσμου σε έναν προσομοιωτή πτήσης.

Το Έξυπνο σπίτι ανθεί και προκύπτει η ανάγκη για Σχεδιαστή

Το ενδιαφέρον για λύσεις οικιακού αυτοματισμού και IoT (Internet of Things) βιώνει μια στιγμή αυξανόμενου ενδιαφέροντος, χάρη επίσης στις πρωτοβουλίες κολοσσών όπως η Google, η Amazon, η Apple και η Microsoft και οι προτάσεις τους για φωνητικούς βοηθούς ικανούς να διαχειρίζονται όλες τις έξυπνες οικιακές συσκευές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα θετικές προοπτικές για ολόκληρη την αγορά με αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για καταρτισμένους επαγγελματίες όπως αυτή του Smart Home Design Manager.

Το δίκτυο ενός σπιτιού σήμερα είναι πιο περίπλοκο από αυτό μιας μικρής επιχείρησης πριν από 10 χρόνια: δρομολογητές και επαναλήπτες πλέγματος και πάντα συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούν διαφορετικά πρότυπα που συχνά ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Για να διαχειριστείτε αυτήν την πολυπλοκότητα, χρειάζεστε έναν σχεδιαστή που θα σας βοηθήσει στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του έξυπνου σπιτιού.

Ο Smart Home Design Manager είναι ένας νέος επαγγελματίας στα σύνορα μεταξύ τεχνικής και δημιουργικότητας, ο οποίος όχι μόνο πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα “cool” αξεσουάρ της στιγμής, αλλά πάνω από όλα πρέπει να αναλύει τις ανάγκες, να σχεδιάζει την υποδομή και τη διαχείριση, να ξέρει πώς να κινείται μεταξύ εγκατάσταση και διαμόρφωση ενσύρματων και ασύρματων δικτύων και επιλέξτε τα προϊόντα που ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών. Επιπλέον, γνωρίζετε ποια πρότυπα και προμηθευτές να επιλέξετε και πώς να προστατεύσετε την ασφάλεια και το απόρρητο.

Ο Ηθικός χάκερ αποτρέπει και μετριάζει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Η εκθετική εξάπλωση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον δημόσιων φορέων και εταιρειών έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των στοιχείων των ειδικών σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών, υπάρχει αυτός του Ethical Hacker, ενός επαγγελματία με εξελιγμένες γνώσεις στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας, ικανός να εντοπίζει και να αποτρέπει τρωτά σημεία που μπορούν να απειλήσουν μια υποδομή πληροφορικής.

Πιο συγκεκριμένα, το Ethical Hacker προσομοιώνει επιθέσεις στο σύστημα πληροφορικής της εταιρείας προκειμένου να εντοπίσει τυχόν ελαττώματα.

Επομένως, ο Ethical Hacker είναι σε θέση να διεισδύσει σε προστατευμένα δίκτυα χωρίς εξουσιοδότηση (δοκιμή διείσδυσης), να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας της εταιρείας και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι εκείνο το σημείο.

Δεδομένα και υγεία, απαιτείται σύμβουλος δέσμευσης φυσικής κατάστασης για να τα ερμηνεύσει

Με το lockdown να εμποδίζει τους ανθρώπους να πηγαίνουν στα γυμναστήρια, η προπόνηση μεταφέρθηκε στο σαλόνι στο σπίτι: έτσι γεννήθηκε ο αθλητισμός στο σπίτι, ο οποίος λίγο αργότερα αντικαταστάθηκε ξανά από το ιδανικό σύστημα γυμναστικής, όπως ήταν γνωστό μέχρι τώρα. Δεν είναι μόνο ένας περιβαλλοντικός παράγοντας, η κοινή χρήση ασκήσεων: στο γυμναστήριο υπάρχει, και πρέπει πάντα να υπάρχει όταν αθλείστε, κάποιος που είναι ικανός να ερμηνεύσει τα δεδομένα που παράγει ο εξοπλισμός σε μεγάλες ποσότητες.

Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι το αντίστοιχο των οικιακών αθλημάτων είναι οι προσωπικές συσκευές που καταγράφουν κάθε κίνηση ή ακόμα και την ποιότητα του ύπνου, αυτά τα δεδομένα που χαράσσουν τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε στο καλύτερο σχήμα πρέπει επίσης να ερμηνεύονται σωστά για την αποφυγή τραυματισμών και, χειρότερα, ακραίων συνεπειών.

Και έτσι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ήδη το 2021 είχε εντοπίσει 28,7% αύξηση της ζήτησης για χειριστές ικανούς να “ταιριάζουν ψυχρά δεδομένα με τις πραγματικές δυνατότητες ενός ατόμου”, διασφαλίζει ότι αυτή η εξέλιξη του Personal Trainer σε Αναλυτή αθλητικών δεδομένων είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Με την Precision Agriculture στον τομέα, χρειάζεται ειδικός

Παράγοντας περισσότερα με μικρότερη ποσότητα πόρων και διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας: αυτός είναι ο τελικός στόχος της γεωργίας ακριβείας που αναφέρεται σε μια σειρά στοχευμένων στρατηγικών που σας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσετε και να αυξήσετε την ποιότητα και την παραγωγικότητα του εδάφους.

Ονομάζεται «ακρίβεια» γιατί χάρη στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η σωστή παρέμβαση, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, ανταποκρινόμενη στις συγκεκριμένες ανάγκες μεμονωμένων καλλιεργειών και επιμέρους εκτάσεων της γης, με υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

Οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται πρώτα από όλα για τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της παραγωγής και δεύτερον για την εφαρμογή των απαραίτητων διορθώσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι ειδικοί της γεωργίας ακριβείας παρέχουν υποστήριξη και τεχνική βοήθεια στους καλλιεργητές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες ακριβείας στις φάρμες τους. Υλοποιούν το πραγματικό έργο των συστημάτων διαφορικής παγκόσμιας τοποθέτησης για δειγματοληψία εδάφους, καθώς και την ανάπτυξη χαρτών πληροφοριών και συστάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Google εγκαταλείπει το δεύτερο Android 15 Beta. Δείτε πώς μπορείτε να το κατεβάσετε αμέσως τώρα

Εικονικές απαγωγές, πώς λειτουργούν οι νέες απάτες στον κυβερνοχώρο