in

Κάθε πληρωμή με Bitcoin “χρησιμοποιεί μία πισίνα νερού”!

Κάθε συναλλαγή Bitcoin χρησιμοποιεί, κατά μέσο όρο, αρκετό νερό ώστε να γεμίσει “μια πισίνα στον κήπο”, όπως υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε έξι εκατομμύρια φορές περισσότερο νερό απ’ ό,τι χρησιμοποιείται σε μια τυπική χρέωση με πιστωτική κάρτα, υπολογίζει ο Alex de Vries του Πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ.

Το ποσό οφείλεται στο νερό που χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει και να ψύξει τους εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως, στους οποίους βασίζεται το Bitcoin.

Αυτό συμβαίνει ενώ πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν έλλειψη φρέσκου νερού.

Ως τρεις δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη νερού, μια κατάσταση που αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες δεκαετίες, σημειώνει η μελέτη.

“Αυτό συμβαίνει στην Κεντρική Ασία, αλλά συμβαίνει επίσης στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα γύρω από την Καλιφόρνια. Και αυτό θα επιδεινωθεί με την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο κ. de Vries στο BBC.

Συνολικά, το Bitcoin κατανάλωσε περίπου 1.600 δισεκατομμύρια λίτρα – επίσης γνωστά ως γιγαλίτρα (GL) – νερού το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Sustainability.

Υποστηρίζει ότι ο αριθμός για το 2023 θα μπορούσε να είναι πάνω από 2.200 GL.

Ο πιο σημαντικός λόγος που το Bitcoin χρησιμοποιεί τόσο πολύ νερό είναι επειδή βασίζεται σε μια τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος, η οποία, με τη σειρά της, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Bitcoin είναι τόσο λιγότερο ενεργοβόρο από τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας.

Το νερό χρησιμοποιείται για την ψύξη των εργοστασίων που λειτουργούν με φυσικό αέριο και άνθρακα, τα οποία παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας. Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται μέσω της εξάτμισης από τα δεξαμενών που τροφοδοτούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Κάποιο νερό χρησιμοποιείται επίσης για να ψύξει τους εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, στους οποίους βασίζονται οι συναλλαγές Bitcoin.

Ο κ. de Vries υποστηρίζει ότι το Bitcoin δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τόσο πολύ νερό – εστιάζοντας στη διαδικασία που απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, γνωστή ως “Bitcoin mining”.

Οι “miners” ελέγχουν συναλλαγές με σκοπό να αποκτήσουν το ψηφιακό νόμισμα. Ανταγωνίζονται ωστόσο μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν πρώτοι αυτόν τον έλεγχο – πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια συναλλαγή ελέγχεται πολλές φορές από πολλούς ισχυρούς και ενεργοβόρους υπολογιστές.

“Έχετε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο, διαγωνιζόμενες μεταξύ τους σε έναν τεράστιο ‘διαγωνισμό μαντεψιάς'”, είπε ο κ. de Vries στο BBC.

“Όλες αυτές οι συσκευές συνολικά παράγουν 500 τρισεκατομμύρια μαντεψιές κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, συνεχώς – αυτό είναι τον αριθμός 500 με 18 μηδενικά πίσω από αυτό.”

Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως “proof of work”. Ωστόσο, μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin μπορεί να μειώσει δραματικά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και, συνεπώς, την κατανάλωση νερού.

Η σημαντικότερη κρυπτονομισματική Ethereum έκανε αυτό το Σεπτέμβριο του 2022, μεταβαίνοντας σε ένα σύστημα που ονομάζεται “proof of stake”, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας της κατά περισσότερο από 99%.

Αυτό μπορεί όμως να μην είναι τόσο απλό, σύμφωνα με τον Καθηγητή James Davenport από το Πανεπιστήμιο του Bath.

“[Ήταν] δυνατό μόνο επειδή η διαχείριση του Ethereum είναι σημαντικά πιο κεντρική από αυτή του Bitcoin,” είπε στο BBC.

Παρ’ όλα αυτά, άλλοι λένε ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι ανησυχητικά.

Η Δρ. Larisa Yarovaya, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Southampton, δήλωσε ότι η χρήση γλυκού νερού για τον Bitcoin mining, ιδιαίτερα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη νερού, “θα έπρεπε να αποτελεί ανησυχία για τους ρυθμιστές και το κοινό”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηλεκτρικά Πατίνια: Περισσότερο από το μισό των θυμάτων βρίσκονται εκτός περιοχών δοκιμής.

Cristiano Ronaldo αντιμετωπίζει αγωγή ύψους 1 δισ. δολαρίων λόγω διαφημίσεων για την Binance!