in

Η OpenAI θα κηρύξει τον πρώην επικεφαλής της Twitch, Emmett Shear, ως το νέο αφεντικό.

Η OpenAI φαίνεται πως πρόκειται να ονομάσει τον Emmett Shear ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο μόλις 48 ώρες μετά την χαοτική απόλυση του αρχηγού και συνιδρυτή, Sam Altman.

Το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε τον κ. Altman την Παρασκευή, λέγοντας πως είχε χάσει την εμπιστοσύνη σε αυτόν, και ονόμασε την αρχιτεχνολόγο της OpenAI, Mira Murati, ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο.

Αλλά τώρα, ο κ. Shear φαίνεται να είναι ο νέος αφεντικός της εταιρείας.

Ο κ. Altman βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας που δημιούργησε το δημοφιλές ChatGPT bot.

Υπήρχαν εικασίες ότι θα μπορούσε να επιστρέψει, αναφέρεται ότι έπειτα από αντιδράσεις από το προσωπικό και τους επενδυτές.

Αλλά το βράδυ της Κυριακής, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI είπε ότι “στέκεται αποφασιστικά δίπλα στην απόφασή του ως τον μοναδικό τρόπο να προωθήσει και να υπερασπιστεί το καθήκον της OpenAI”, σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα που είδε ο New York Times.

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ανακοίνωσε στο X, πρώην Twitter, ότι ο κ. Altman και ο Greg Brockman – άλλος ένας συνιδρυτής που παραιτήθηκε την Παρασκευή ως πρόεδρος της εταιρείας – θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν “μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας σε τεχνητή νοημοσύνη”.

Ο κ. Nadella φάνηκε επίσης να επιβεβαιώνει την διορισμό του κ. Shear ως διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, γράφοντας: “Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον Emmett Shear και τη νέα ηγεσία της OAI και να συνεργαστούμε μαζί τους”.

Η BBC επικοινώνησε με τον κ. Shear και την OpenAI για σχόλια.

Ο κ. Shear είναι ο πρώην αρχηγός και συνιδρυτής της υπηρεσίας streaming βίντεο Twitch. Το μήνυμα προς το προσωπικό της OpenAI ανέφερε ότι έχει ένα “μοναδικό μείγμα δεξιοτήτων, ειδικοτήτων και σχέσεων που θα οδηγήσουν την OpenAI μπροστά”.

Την Παρασκευή, όταν η OpenAI ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον κ. Altman, τον κατηγόρησε ότι δεν ήταν “συνεπώς ειλικρινής στην επικοινωνία του με το διοικητικό συμβούλιο, δυσκολεύοντας τη δυνατότητά του να ασκήσει τις ευθύνες του”.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα για τι δεν ήταν ειλικρινής.

Ο κ. Altman θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς φιγούρες στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της γεννήτριας τεχνητής νοημοσύνης και η απόλυσή του προκάλεσε ανακατωτικά κύματα στη βιομηχανία.

Η αποχώρησή του προκάλεσε μια έκρηξη υποστήριξης από αφεντικά της Σιλικόν Βάλεϊ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Google, Eric Schmidt, που αποκάλεσε τον κ. Altman “ήρωά μου” και είπε ότι “άλλαξε τον κοινό μας κόσμο για πάντα”.

Ωστόσο, οτιδήποτε ήταν αυτό που το διοικητικό συμβούλιο ήταν τόσο ανήσυχο την Παρασκευή ίσως έχει παρακάμψει την παγκόσμια αντίδραση στην απόφασή του. Μπορεί επίσης να υπήρχαν φόβοι για τον κ. Altman να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική εταιρεία και να πάρει τους κορυφαίους της OpenAI μαζί του.

Ο 38χρονος είχε αναρτήσει μια φωτογραφία του στα κεντρικά γραφεία της OpenAI μετά την απόλυσή του.

Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, φαίνεται να κρατά ένα διαβατήριο επισκέπτη και σχολιάζει: “Πρώτη και τελευταία φορά που φοράω ένα από αυτά”.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο τεχνολογικών ειδήσεων The Information, ο κ. Altman και ο κ. Brockman κλήθηκαν στα κεντρικά της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο για συζητήσεις την Κυριακή.

Οι αναφορές το σαββατοκύριακο υποδήλωναν ότι η απόλυσή του είχε προκαλέσει οργή σε τρέχοντες και πρώην υπαλλήλους που φοβούνταν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει μια επερχόμενη πώληση μετοχών ύψους $86 δισεκατομμυρίων (£69 δισεκατομμυρίων). Επιπλέον, πιστεύεται πως υπήρχε αναστάτωση μεταξύ των βασικών επενδυτών της OpenAI – που περιλαμβάνουν τη Microsoft.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία της OpenAI στις εφαρμογές της, και ο κ. Nadella είπε: “Μένουμε πιστοί στη συνεργασία μας με την OpenAI”.

Η OpenAI θεωρείται ευρέως ως μια εταιρεία στο αποκορύφωμά της, με εργοδότες επενδύσεων που ρέουν και το ChatGPT – που ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο – χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες.

Ο κ. Altman ήταν το πρόσωπο της άνοδος της εταιρείας. Πέρα από αυτό, είναι γνωστός από πολλούς ως το πρόσωπο της βιομηχανίας περισσότερο γενικά.

Κατέθεσε σε ακρόαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να συζητήσει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και εμφανίστηκε επίσης στην πρώτη AI Safety Summit του κόσμου στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το επόμενο άλμα στην τεχνολογία μπαταριών: Οι λιθίου-ιόντων δεν είναι πλέον ο χρυσός κανόνας

Ήμουν εθισμένη στα social media – τώρα μήνυω τις Big Tech!