in ,

Γιατί ο τελευταίος έλεγχος θερμοκρασίας για την κλιματική αλλαγή είναι ακόμα τρομακτικός;

Έφτασαν τα πιο πρόσφατα νούμερα για το πόσο προβλέπεται να ζεσταθεί ο πλανήτης μας αυτό τον αιώνα!

Αυτόν τον αιώνα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν μεταξύ 2,5 και 2,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από εκεί που ήταν πριν την Βιομηχανική Επανάσταση. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, ένιωθε σαν να ήταν 139,5 βαθμοί Φαρενάιτ (59,7 βαθμοί Κελσίου) το Σάββατο. Αυτό ήταν το δείκτης θερμοκρασίας, ένα μέτρο τόσο της θερμότητας όσο και της υγρασίας που είναι κρίσιμη επειδή η υγρασία περιορίζει την ικανότητα του σώματος να ψύχεται μέσω της ιδρώτας. Τη νύχτα πριν, χίλια άτομα φαίνεται να λιποθύμησαν από τη ζέστη κατά τη συναυλία της Taylor Swift στην πόλη, και ένα άτομο πέθανε. Τα υγροβιότοπα της Βραζιλίας είναι σε φλόγες κατά τη διάρκεια του τεράστιου κύματος ζέστης της φετινής άνοιξης.

Αυτό είναι το είδος των πραγμάτων που συμβαίνουν με λίγο παραπάνω από 1 βαθμό Κελσίου παγκόσμιας θέρμανσης σήμερα. Τώρα, φαντάσου κοντά σε 3 βαθμούς θέρμανσης. Αυτή είναι η πορεία που μας οδηγούν οι τρέχουσες πολιτικές των χωρών, σύμφωνα με την ανάλυση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε σήμερα, το Έκθεση Κενών Εκπομπών.

Ένα ελπιδοφόρο σημείο είναι ότι η προοπτική ήταν πολύ χειρότερη πριν περίπου δέκα χρόνια, πριν οι χώρες υιοθετήσουν την ιστορική συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Η σκοτεινή πρόβλεψη του 2014 ήταν κοντά στους 4 βαθμούς θέρμανσης αυτόν τον αιώνα.

Υπήρξε λοιπόν κάποια πρόοδος. Αλλά όχι αρκετή για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού και να αποτραπούν ακόμα πιο έντονα γεγονότα όπως αυτά που πρόσφατα έπληξαν τη Βραζιλία. Η συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στο να περιορίσει την παγκόσμια θέρμανση σε “πολύ κάτω από” 2 βαθμούς Κελσίου, επιθυμητότερα στους 1,5 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή.

Αυτοί οι στόχοι μπορεί να γλιστρήσουν εκτός εμβέλειας πολύ σύντομα, δείχνουν έρευνες. Με τα επίπεδα ρύπανσης να αυξάνονται, ο κόσμος μπορεί να ξεπεράσει το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου ήδη μέχρι το 2029, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature Climate Change. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι την Παρασκευή, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ανέβηκαν προσωρινά πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Ήταν μια πρόσκαιρη, αν και τρομακτική, υπέρβαση την Παρασκευή. Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού είναι να αποτρέψει διαρκείς μέσες θερμοκρασίες τόσο υψηλές. Αλλά αυτά τα επικίνδυνα παρενέργειες από την καύση των ορυκτών καυσίμων συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι επιστήμονες.

Το 2018, οι ειδικοί του Ο”ΗΕ για το κλίμα δημοσίευσαν ένα σχέδιο δράσης για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο περιλάμβανε την επίτευξη μηδενικών εκπομπών θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα. Καθώς οι χώρες προοδεύουν αργά σε αυτόν τον τομέα, το παράθυρο επιτυχίας συνεχίζει να στενεύει. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο”ΗΕ, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται τον τελευταίο χρόνο. Ένας ακόμα κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλίμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Ντουμπάι. Εκεί, αναμένεται να διαπραγματευτούν οι παγκόσμιοι ηγέτες για ένα πιθανό σχέδιο για την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής — αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις θα εποπτευτούν από έναν εκτελεστικό της πετρελαϊκής βιομηχανίας που διορίστηκε πρόεδρος της φετινής διάσκεψης για το κλίμα σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου ή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, επικεφαλής του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, φαίνεται ότι αποφάσισε να μην παραστεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antònio Guterres, τουλάχιστον, είναι πάντα αισιόδοξος. “Ξέρουμε ότι είναι ακόμα δυνατό να καταστήσουμε πραγματικότητα το όριο των 1,5 βαθμών. Απαιτεί να απομακρύνουμε τη δηλητηριώδη ρίζα της κρίσης του κλίματος: τα ορυκτά καύσιμα. Και απαιτεί μια δίκαιη, ισότιμη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, δήλωσε ο Guterres σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μόνο ένα πλανήτη έχουμε!

Ένα βιβλίο μαγειρικής με βοήθησε να κατανοήσω την προέλευση του Dragon Age!