in

Αγωγή από τον κακοποιητή μου για εκατομμύρια, ίδρυσα αντίθετα ένα κοινωνικό δίκτυο

“Η Olivia DeRamus ήταν 19 ετών και φοιτούσε σε πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια όταν υπέστη σεξουαλική επίθεση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει δημόσια γι’ αυτό.

«Υπέστηκα σεξουαλική επίθεση. Και η ιστορία μου δεν τελειώνει εκεί», λέει η Olivia.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού, το πανεπιστήμιο ξεκίνησε μια έρευνα και πήρε μέτρα κατά του υποτιθέμενου δράστη.

Η Olivia επέλεξε να μην απευθυνθεί στην αστυνομία για να αποφύγει περισσότερη τραυματική εμπειρία. Ωστόσο, βρέθηκε σε ένα νομικό αγώνα που διήρκεσε χρόνια.

«Πράγματι μου ασκήθηκε αγωγή από τον δράστη της επίθεσης μου για δυσφήμιση».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα κι αν κερδίσετε σε μια αγωγή, πρέπει να πληρώσετε τα δικαστικά έξοδα σας – η οικονομική πίεση από αυτό, πιστεύει, χρησιμοποιήθηκε για να προσπαθήσει να την πείσει να αναιρέσει την ιστορία της, καθώς αρνήθηκε την επίθεση.

Και όπως συνήθως συμβαίνει, διαπίστωσε ότι ενώ οι νομικές διαδικασίες συνέχιζαν, δεν μπορούσε να μιλήσει για την εμπειρία της για να μην χρησιμοποιηθούν οι δηλώσεις της εναντίον της στο δικαστήριο.

“Η Olivia ένοιωσε απεγνωσμένα την ανάγκη για έναν ασφαλή χώρο για να συζητήσει το τι συνέβαινε αλλά δεν μπορούσε να βρει έναν. Έτσι, καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ασχολήθηκε με τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού δικτύου για να δώσει σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες έναν τόπο όπου μπορούν να ακουστούν.”

Ίδρυσε το Communia, το οποίο υποστηρίζει πως είναι ένα κοινωνικό δίκτυο πρωτοποριακό στο είδος του που ασχολείται με την “κοινωνική υγεία” – την πτυχή της ευημερίας σας που προέρχεται από τις σχέσεις σας με άλλους. Περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η καταγραφή ημερολογίου, η καταγραφή διάθεσης, η κοινοτική υποστήριξη και άλλοι πόροι.

“Μπορείτε να συνδεθείτε τόσο με τον εαυτό σας όσο και με άλλους,” λέει.

Η εφαρμογή, στραμμένη σε γυναίκες και ανθρώπους που δεν ταυτίζονται με καμία φύλο, έχει επίσης ένα πιο “Twitter-style” τροφοδοτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανώνυμα, είτε για νομικούς λόγους είτε απλώς για τη διατήρηση της ιδιωτικότητας.

Η Olivia είχε υποστεί σωματική επίθεση, αλλά θύματα διαδικτυακής κακοποίησης – σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Refuge, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από το ένα στις τρεις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο – έχουν επίσης υποδεχθεί το Communia ως ένα ασφαλές μέρος για να εκφραστούν.

Μια από αυτές είναι η Suswati Basu, podcaster και πρώην δημοσιογράφος. Η Suswati λέει ότι τα online της feeds “πλημμυρίστηκαν” με ομοφοβικά, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια μετά την αντίδρασή της σε ένα post στο X, πρώην Twitter, σχετικά με τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο.

Η Suswati λέει ότι άλλες πλατφόρμες την κάνουν “ευάλωτη”.

Για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτά, το Communia διαθέτει ανθρώπινους διαμεσολαβητές. Επιπλέον, επιβεβαιώνουν όλα τα μέλη μέσω email και αν θέλουν να μιλήσουν για συγκεκριμένα θέματα όπως ο σεξουαλικός τομέας ή ο κινηματογράφος #MeToo, οι χρήστες πρέπει να έχουν επαληθευτεί μέσω φωτογραφικής ταυτότητας – μια πολύ πιο ενεργητική στρατηγική από ό,τι σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

“Όταν το είπα σε άτομα στη βιομηχανία, νόμιζαν ότι έχω χάσει τα λογικά μου,” λέει η Olivia. Αλλά επιμένει ότι μπορεί να γίνει, ακόμα και σε μεγάλη κλίμακα.

Για τους χρήστες του Communia, αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ένα μεγάλο κομμάτι του λόγου που τους προσελκύει.

Η Lucy, όχι το πραγματικό της όνομα, προσπαθούσε να αναρρώσει από διαταραχή διατροφής. Έκανε φίλο κάποιον που νόμιζε ότι ήταν άλλο ένα κορίτσι που πάσχει από ανορεξία στο κοινωνικό δίκτυο, Tumblr.

Ωστόσο, η “φίλη” της άρχισε να ζητά φωτογραφίες και να στέλνει μηνύματα που την έκαναν να νιώθει όλο και πιο άβολα.

Αποδείχτηκε ότι είχε συνομιλήσει με έναν άντρα, ο οποίος στη συνέχεια έστειλε “αρκετές ημίγυμνες φωτογραφίες”.

“Αισθάνθηκα πραγματικά παραβιασμένη από αυτό,” λέει η Lucy. “Απλά δεν ένιωθα ασφαλής.”

Το Tumblr αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Η εμπειρία της σε άλλες πλατφόρμες δεν ήταν πολύ καλύτερη. “Όπου κι αν πας, αν παραδεχτείς ότι είσαι γυναίκα, είναι σαν να γίνεται αυτόματα σεξουαλικοποιημένο περιβάλλον,” λέει. Έτσι, χαιρετίζει το “θετικό χώρο” που προσφέρει το Communia στις γυναίκες.

Οι άνδρες επιτρέπονται στην εφαρμογή, αλλά δεν ενθαρρύνονται. Η Olivia λέει ότι όταν οι άνδρες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, “εννιά στις δέκα φορές είναι για λάθος λόγους” και αφαιρούνται.

Μια άλλη διαφορετική προσέγγιση του Communia από άλλες πλατφόρμες είναι ότι δεν βασίζεται στη διαφήμιση. Έχει ληφθεί πάνω από 100.000 φορές, με την πλειοψηφία των χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, η βασική εφαρμογή είναι δωρεάν, με τη δυνατότητα να πληρώσετε για επιπλέον χαρακτηριστικά και η Olivia ελπίζει να κλιμακώσει την επιχείρηση και να την καθιστά κερδοφόρα χωρίς διαφήμιση.

“Μπορείτε να προσθέσετε αξία, επιπλέον ροές εσόδων, με έναν υπεύθυνο τρόπο που όντως υποστηρίζει τους ανθρώπους και τους δίνει αυτό που χρειάζονται, έναντι της εξαγωγής της ιδιωτικότητάς τους και των δεδομένων τους,” υποστηρίζει.

“Ενώ οι προσπάθειες της πλατφόρμας να αποφύγει τη συλλογή δεδομένων και την εστίαση στις διαφημίσεις είναι αξιέπαινες, μπορεί να αποδειχθούν δύσκολο να διατηρηθούν. Χωρίς την υποστήριξη διαφήμισης, η πλατφόρμα θα πρέπει να διατηρήσει μια πιστή βάση πληρωμένων συνδρομητών,” λέει.

Ένα βασικό ερώτημα θα είναι πώς να αναπτυχθεί χωρίς “να χάσει το αίσθημα κοινότητας που προσέλκυσε τους χρήστες από την αρχή,” προβλέπει.

Και για την Olivia, η κοινότητα σημαίνει τα πάντα, δεδομένης της εμπειρίας που πέρασε.

“Για πολλούς ανθρώπους, ο αγώνας σε ένα δικαστικό θέμα δεν είναι οικονομικά εφικτός, οπότε λέει η Olivia, το γεγονός ότι ήμουν σε θέση να το κάνω και τώρα μπορώ να μιλήσω για την εμπειρία μου είναι ένα προνόμιο.

“Εάν μπορώ να υποστηρίξω άλλες γυναίκες σε ό,τι και αν περνάνε, τότε αυτό είναι αρκετή δικαιοσύνη για εμένα.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί ο καιρός στα παιχνίδια γίνεται πιο ρεαλιστικός;

Η Bending Spoons απέλυσε ολόκληρη την ομάδα της Filmic!