in

Τι είναι το Bluetooth;

Το Bluetooth έκανε το ντεμπούτο του ως καταναλωτική τεχνολογία το 2000 και σήμερα μπορεί να το βρει κανείς σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων ηχείων Bluetooth, των καλύτερων ασύρματων ακουστικών, των καλύτερων φορητών υπολογιστών και πολλά άλλα.

Είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας για τη σύνδεση συσκευών μέσω του αέρα σε μικρές αποστάσεις. Αν και πιο αργό από το πιο πρόσφατο Wi-Fi 7, είναι συχνά πιο απλό στη ρύθμιση και συνήθως προτιμάται για μεταφορές από συσκευή σε συσκευή. Με σχεδόν κάθε smartphone που κυκλοφορεί να υποστηρίζει Bluetooth, έχει γίνει ο προεπιλεγμένος τρόπος για τη σύνδεση ηχείων, ακουστικών και άλλων συσκευών με τηλέφωνα χωρίς καλώδια. Λειτουργεί και σε πολλές άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων εκτυπωτών, τηλεχειριστηρίων και υπολογιστών.
Όπως και με το Wi-Fi, τα πρότυπα Bluetooth συνεχίζουν να βελτιώνονται, με ταχύτερους χρόνους μεταφοράς και μειωμένη χρήση ενέργειας (πολύ σημαντικό για φορητές συσκευές). Η τεχνολογία είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη αγορά Διαδικτύου των Πραγμάτων και τα επόμενα χρόνια.
  Τα χαρακτηριστικά του Bluetooth
Το Bluetooth έχει σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο στη χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις τεχνικές πτυχές της τεχνολογίας είναι κρυμμένες μακριά από τους χρήστες – το πολύ, θα πρέπει να εισαγάγετε έναν κωδικό PIN όταν προσπαθείτε να μεταφέρετε δύο συσκευές σε συγχρονιστείτε μαζί.
Το Bluetooth χρησιμοποιεί ένα κλειστό δίκτυο 79 ζωνών ραδιοκυμάτων. Οι συσκευές Bluetooth μπορούν να ανιχνεύουν αυτόματα η μία την άλλη και μπορείτε να συνδέσετε έως και οκτώ διαφορετικές συσκευές ταυτόχρονα, χωρίς να καταναλώνετε υπερβολικά πολύτιμη ισχύ μπαταρίας στην πορεία.
Υπάρχουν δύο γεύσεις Bluetooth, Bluetooth Basic Rate/Enhanced Data Rate (BR/EDR) και Bluetooth Low Energy (LE). Το Bluetooth BR/EDR είναι πιο περιορισμένο ως προς την εμβέλεια, αλλά είναι πιο κατάλληλο για τη διατήρηση συνεχούς σύνδεσης (για παράδειγμα, για ροή ήχου).
Το πιο πρόσφατο Bluetooth 5.4 αναφέρει μια μέγιστη θεωρητική ταχύτητα περίπου 2 Mbps (LE) / 50 Mbps (EDR) και μια μέγιστη θεωρητική εμβέλεια 800 πόδια (240 μέτρα), αλλά στην πράξη, θα έχετε μικρότερες ταχύτητες και μικρότερες σειρές.
Διαθέτει επίσης μια σειρά από νέες δυνατότητες, όπως βελτιωμένη εμβέλεια και ταχύτητα, βελτιωμένη ασφάλεια, περιοδική βελτίωση της διαφήμισης (οι συσκευές προβάλλονται συχνότερα, αλγόριθμος επιλογής καναλιού (επιλέγει το καλύτερο κανάλι επικοινωνίας) και μετριασμός απώλειας σύνδεσης (αποτρέπει παρεμβολές από την απόρριψη συνδέσεων) .
  Bluetooth έναντι Wi-Fi
Το Bluetooth και το Wi-Fi χρησιμοποιούνται και τα δύο για ασύρματη μεταφορά δεδομένων, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικά. Τούτου λεχθέντος, οι δύο τεχνολογίες παλεύουν τώρα να είναι το κυρίαρχο πρότυπο για τον αυξανόμενο αριθμό IoT και έξυπνων οικιακών συσκευών που εμφανίζονται στην αγορά.
Το Bluetooth λειτουργεί καλύτερα για συνδέσεις συσκευής σε συσκευή και για δημιουργία ad hoc δικτύων οπουδήποτε (που ονομάζονται piconets). Το Wi-Fi, εν τω μεταξύ, είναι πιο κατάλληλο για τη δημιουργία ευρύτερων δικτύων που βασίζονται γύρω από μια κεντρική πηγή – συνήθως το κουτί του δρομολογητή που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι σας.
Το Bluetooth είναι πιο απλό στη ρύθμιση και δεν καταναλώνει πολλή ισχύ, αλλά έχει μικρότερη εμβέλεια και είναι πιο αργό – η παρακολούθηση του Netflix συνήθως αποκλείεται. Χρησιμοποιείται καλύτερα ως συμπλήρωμα του Wi-Fi για τη διατήρηση μικρότερων συσκευών (όπως το ποντίκι και τον φορητό υπολογιστή σας) συνδεδεμένες.
Και τα δύο πρότυπα εξελίσσονται συνεχώς: το νέο Wi-Fi Direct έχει σχεδιαστεί για να φέρει ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του Bluetooth στο Wi-Fi, για παράδειγμα, αφαιρώντας την ανάγκη για ένα κεντρικό σημείο πρόσβασης (ο δρομολογητής σας) και διευκολύνοντας δύο άτομα συσκευές για απευθείας σύνδεση μεταξύ τους.
Το Bluetooth 5.4, εν τω μεταξύ, διαθέτει καλύτερη υποστήριξη για τεχνολογίες πλοήγησης και ανίχνευση τοποθεσίας, καθώς και περαιτέρω αύξηση της ταχύτητας και της εμβέλειας του Bluetooth LE. Παρά τη λαμπρή ιστορία του, οι καλύτερες μέρες του Bluetooth μπορεί να είναι ακόμα μπροστά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να δείτε άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας στο Facebook

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Strava με το smartwatch σας