in , ,

Πώς οι εφαρμογές καιρού προσπαθούν να γίνουν πιο ακριβείς;

Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο για δύο χρόνια μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολο από πλευράς φυσικής αντοχής για τους περισσότερους από εμάς, αλλά η Zoe Ashbridge βρήκε έναν τρόπο να κάνει την περιήγηση με το ποδήλατο λίγο πιο εύκολη.

Εκείνη και ο σύντροφός της και συνταξιδιώτης Stewart χρησιμοποιούν μια εφαρμογή που λέγεται Windy για να παρακολουθούν την κατεύθυνση του ανέμου.

“Τη χρησιμοποιούμε καθημερινά,” λέει η Zoe, μια 33χρονη από το Shropshire. “Μας βοηθάει να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια.

“Τα ποδήλατά μας ζυγίζουν περίπου 30 έως 40 κιλά και αν πηγαίνουμε αντίθετα προς τον άνεμο, μπορούμε να έχουμε πονοκέφαλο. Αποτρέπει όλα αυτά. Γιατί να ξοδεύουμε δύο ώρες ποδηλασίας όταν την επόμενη μέρα θα πάρει μόνο 30 λεπτά;”

Οι εφαρμογές καιρού συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο λεπτομερείς και εξατομικευμένες, καθώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτό σημαίνει περισσότερες ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και εξατομικευμένες προτάσεις.

“Τα μοντέλα πρόβλεψης έχουν γίνει πιο ακριβή… και αυτό οφείλεται σίγουρα στις τεχνολογικές προόδους,” λέει ο Steven Smith, διευθύνων σύμβουλος της Accuweather με έδρα στις ΗΠΑ. Η επιχείρησή του προβλέπει τον καιρό από το 1962, όταν ο πρώτος της πελάτης ήταν μια εταιρεία φυσικού αερίου που ήθελε να μπορεί να προγραμματίζει καλύτερα τη ζήτηση του χειμώνα.

“Ο τελικός στόχος, στο άκρο άκρο, είναι να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ζωών και την προστασία της ιδιοκτησίας, μέχρι τη βοήθεια στους ανθρώπους να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τον καιρό, για παράδειγμα, ‘χρειάζομαι ομπρέλα, πρέπει να φύγω νωρίς’;”.

Στο Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου, μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές του εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο ήταν η βελτίωση των ψηφιακών χάρτες και των δεδομένων που χρησιμοποιούνται.

“Μπορείτε να δείτε πώς κινείται ο καιρός σε πραγματικό χρόνο και προς ποια κατεύθυνση κινείται,” λέει η Sophie Yeomans-Smith, διευθυντής προϊόντων στην εφαρμογή του Met Office. “Αν υπάρχει μια τεράστια καταιγίδα, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα ζωντανής βροχής και να δείτε προς ποια κατεύθυνση κινείται.

“Έχουμε βελτιώσει την τεχνολογία που το υποστηρίζει όλο αυτό και άλλαξε παρόχους φιλοξενίας για να μας βοηθήσει στις βελτιώσεις. Πριν έδειχνε μία μέρα μπροστά, τώρα δείχνει πέντε.”

Προσπαθώντας να προσαρμόσει περισσότερο τα προϊόντα της, το Met Office έχει εισάγει αφιερωμένες προβλέψεις για παραλίες και βουνά. “Με την πρόβλεψη για την παραλία, σας λέει πόσο ανεμώδες είναι, πώς θα είναι τα κύματα… και συνεργαστήκαμε με το RNLI [Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Διάσωσης] γι’ αυτό,” λέει η κα Υeomans-Smith.

“Τα δεδομένα των βουνών λένε πράγματα όπως πώς θα είναι ο καιρός στην κορυφή των βουνών και στο επίπεδο του έδαφους.”

Ταυτόχρονα, το Met Office ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ενώνει τις δυνάμεις του με τη σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair για να ενισχύσει περαιτέρω την ακρίβεια των προβλέψεών του. Αισθητήρες τοποθετήθηκαν στα αεροσκάφη της Loganair για να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες γύρω από τα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Αυτά τα δεδομένα φαίνεται να βοηθούν το Met Office τόσο να προβλέπει καλύτερα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και να εντοπίζει τοπικές καταιγίδες και ομίχλη.

Ο Eric Floehr είναι ιδρυτής της ForecastWatch, μιας αμερικανικής εταιρείας που αναλύει και συγκεντρώνει την απόδοση των παρόχων καιρικών προβλέψεων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων ακρίβειας. Λέει ότι οι μετεωρολόγοι συνεχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην επικοινωνία των προβλέψεων τους το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω ενός πλαισίου κλιματικής αλλαγής που καθιστά τα μετεωρολογικά πρότυπα πιο μεταβλητά.

“Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία έχουν οδηγήσει σε βελτιώσεις στις προβλέψεις, είναι πιο ακριβείς και αξιόπιστες. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν πολλές φορές την ημέρα, υπάρχει περισσότερη εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο των μετεωρολογικών προβλέψεων, με ειδοποιήσεις που δημιουργούνται για τα επόμενα λεπτά και ώρες.

“[Ωστόσο], είναι πιο δύσκολο για τους μετεωρολόγους να ανιχνεύσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς είναι σπάνια, αλλά υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προσοχή στο ‘πώς να προβλέψουμε καλύτερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα;’. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα κεφάλαια για νέες εταιρείες εφαρμογών καιρού έχουν λάθει.”

Υποδηλώνει ότι η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για τέτοιες νέες εταιρείες εφαρμογών καιρού οφείλεται, ειρωνικά, στον καιρό. Πιο συγκεκριμένα – επειδή η περιοχή της Silicon Valley στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία είναι η έδρα πολλών επενδυτών στον τομέα της τεχνολογίας, δεν υπόκειται συνήθως σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

“Είναι σημαντικό ότι η Silicon Valley δεν έχει [μεταβλητό] καιρό, πράγμα που σημαίνει ότι οι κεφαλαιοποιοί δεν σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτό,” λέει.

Ο κ. Smith αναφέρει ότι στην Accuweather άρχισαν να δημιουργούν βάσεις δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα τέλη της δεκαετίας του ’80, για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μετεωρολογικών προτύπων. Τώρα χρησιμοποιεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταφράζει αυτόματα τις αναφορές του σε διάφορες γλώσσες.

“Έχουμε μια παγκόσμια κοινότητα με πάνω από 100 γλώσσες και διαλέκτους, οπότε όλα αυτά τα διαφορετικά προϊόντα πρέπει να μεταφραστούν σε πολλές διαφορετικές γλώσσες που μπορούν να καταναλωθούν από τους χρήστες,” λέει. “Ο νεότερος τρόπος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι γύρω από τη γεννήτρια γλώσσας και το να συνθέτει φράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ λεπτομερείς. Μπορεί να αφορά πλημμύρες, αν η διαδρομή θα αποτελέσει πρόβλημα.”

Ο κ. Smith προσθέτει ότι η Accuweather επενδύει επίσης περισσότερο για να ενημερώνει τους χρήστες για έντονα καιρικά φαινόμενα και την ποιότητα του αέρα.

“Πολύ από αυτό που κάνουμε είναι να επικεντρωνόμαστε στην υγεία και την ασφάλεια,” λέει ο κ. Smith. “Περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην ποιότητα του αέρα, για παράδειγμα στο πώς επηρεάζει το να βγαίνουν έξω για ένα τρέξιμο. Μπορούμε να δείξουμε τι θα είναι η πρόβλεψη ρύπανσης του αέρα, ποιο θα είναι το οζόν στο επίπεδο του εδάφους και άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες.”

Λέει επίσης ότι αν υπάρχει πυρκαγιά, η εταιρεία μπορεί να προβλέψει την κατεύθυνση του καπνού, το βαθμό έντασης και τη θερμοκρασία. “Πρόκειται για την ενίσχυση των προειδοποιήσεων και των οπτικοποιήσεων.”

Επιστρέφοντας στη Zoe Ashbridge και το παγκόσμιο ταξίδι με το ποδήλατο της, λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Windy σε 27 χώρες. “Αν δω έναν συνάδελφο ποδηλάτη να αγωνίζεται ενάντια στον άνεμο, θα του μιλήσω για αυτήν.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Spotify θα απολύσει 1,500 εργαζόμενους για να μειώσει τα έξοδά του!

Η τάση #BookTok του TikTok “κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή μου”!