in

Vibrotactors: Η φορετή τεχνολογία που αποτρέπει τους αστροναύτες από το να “χάνονται” στο διάστημα”

Η απώλεια της αίσθησης του πού βρίσκεστε μπορεί να είναι αρκετά θανατηφόρα για τους πιλότους αεροσκαφών: η χωρική αποπροσανατολισμός είναι μια κύρια αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων αεροσκαφών. Ωστόσο, η απώλεια της προσανατολισμού στον χώρο ίδιο είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Επιστήμονες έχουν αναπτύξει τώρα φορετές συσκευές που ονομάζονται “vibrotactors” που, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη εκπαίδευση, βελτιώνουν τη δυνατότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν το χωρικό αποπροσανατολισμό και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστροναύτες να διορθώσουν την προσανατολισμό τους όταν οι αντιλήψεις τους δεν μπορούν πλέον να εξαρτηθούν.

Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο – αλλά η πτήση είναι επικίνδυνη. Κατά την αποχώρηση από την επιφάνεια της Γης, χάνουμε πολλά από τα σημάδια που χρειαζόμαστε για να προσανατολιστούμε, και αυτός ο χωρικός αποπροσανατολισμός μπορεί να είναι θανατηφόρος. Οι αστροναύτες χρειάζονται συνήθως εκτεταμένη εκπαίδευση για να προστατευθούν από αυτόν. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τώρα ότι φορετές συσκευές που δονούνται για να παρέχουν οδηγίες προσανατολισμού μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα αυτής της εκπαίδευσης, κάνοντας τη διαστημική πτήση κάπως πιο ασφαλή.

“Η μακροχρόνια διαστημική πτήση θα προκαλέσει πολλούς φυσιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες άγχους που θα καθιστούν τους αστροναύτες πολύ ευαίσθητους στο χωρικό αποπροσανατολισμό,” δήλωσε ο Δρ. Vivekanand P. Vimal του Πανεπιστημίου Brandeis στις Ηνωμένες Πολιτείες, κύριος συγγραφέας του άρθρου στο Frontiers in Physiology. “Όταν είναι αποπροσανατολισμένος, ένας αστροναύτης δεν θα μπορεί πλέον να βασιστεί στους δικούς του εσωτερικούς αισθητήρες στους οποίους έχει εξαρτηθεί όλη του τη ζωή.”

Σχεδιασμός του πειράματος και Ευρήματα

Η επιπλέον εκπαίδευση που λάβαν οι συμμετέχοντες περιλάμβανε καθήκοντα που τους δίδασκαν να αποσυνδέονται από την αισθητήρια ισορροπία τους και να βασίζονται στους “vibrotactors” αντί για τις φυσικές τους βαρυτικές ενδείξεις. Αυτά τα καθήκοντα περιλάμβαναν την αναζήτηση κρυμμένων σημείων ισορροπίας που δεν ήταν σε κάθετη θέση, πράγμα που σήμαινε ότι οι συμμετέχοντες έπρεπε να αγνοήσουν την επιθυμία τους να ευθυγραμμιστούν κάθετα και να επικεντρωθούν στους “vibrotactors.”

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν καλυπτόματα, ακουστικά και λευκό θόρυβο για να ακούν. Αυτοί με τους “vibrotactors” είχαν τέσσερα από αυτούς δεμένα στο κάθε τους χέρι, τα οποία δονούνταν όταν απομακρυνόνταν από το σημείο ισορροπίας. Κάθε συμμετέχον έλαβε μέρος σε 40 δοκιμές, με στόχο να διατηρήσουν τη συσκευή περιστροφής όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο ισορροπίας.

Για το μισό των δοκιμών, η συσκευή περιστροφής λειτούργησε σε κατακόρυφο επίπεδο κύλισης. Αυτό θεωρήθηκε αναλογία της Γης, επειδή οι συμμετέχοντες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φυσικές βαρυτικές ενδείξεις για τον προσανατολισμό τους. Κατά το δεύτερο μισό, που λειτούργησε ως αναλογία της διαστημικής πτήσης, η συσκευή περιστροφής λειτούργησε σε οριζόντιο επίπεδο κύλισης, όπου αυτές οι βαρυτικές ενδείξεις δεν μπορούσαν πλέον να βοηθήσουν.

Μετά από κάθε σειρά δοκιμών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο αποπροσανατολισμένοι αισθάνθηκαν και πόσο εμπιστεύονταν τους “vibrotactors.” Οι επιστήμονες μέτρησαν την επιτυχία τους εξετάζοντας πόσο συχνά συνέβησαν ατυχήματα και πόσο καλά ελέγχησαν την ισορροπία τους.

Προς το Άπειρο και Πέρα Όλες οι ομάδες ήταν αρχικά αποπροσανατολισμένες στην αναλογία της διαστημικής πτήσης. Οι επιστήμονες περίμεναν αυτό, διότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να βασιστούν στις φυσικές βαρυτικές ενδείξεις που συνήθως χρησιμοποιούν. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι εμπιστεύονταν τους “vibrotactors,” αλλά ανέφεραν επίσης σύγχυση από τη σύγκρουση μεταξύ των εσωτερικών τους ενδείξεων και των “vibrotactors.”

Οι συμμετέχοντες που φορούσαν “vibrotactors” εξακολούθησαν να επιδεικνύουν καλύτερη επίδοση από εκείνους που λάμβαναν μόνο εκπαίδευση. Η ομάδα που λάμβανε μόνο εκπαίδευση είχε περισσότερα ατυχήματα, κινήθηκε περισσότερο μακριά από το σημείο ισορροπίας και απέστασε πιο συχνά την ισορροπία τους. Ωστόσο, η λήψη εκπαίδευσης βοήθησε. Καθώς οι δοκιμές συνεχίστηκαν, η ομάδα που έλαβε τόσο εκπαίδευση όσο και “vibrotactors” επέδειξε την καλύτερη απόδοση.

Ωστόσο, ακόμη και με την εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες δεν είχαν τόσο καλή απόδοση όσο στη Γη αναλογία. Ίσως χρειαζόνταν περισσότερο χρόνο για να ενσωματώσουν τις ενδείξεις από τους “vibrotactors,” ή το “buzzing” από τους “vibrotactors” δεν ήταν αρκετά ισχυρό σήμα κινδύνου.

“Η αναγνώριση της εξωτερικής συσκευής από τον πιλότο θα πρέπει πιθανώς να μην είναι αρκετή,” δήλωσε ο Vimal. “Αντίθετα, η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι σε βάθος, σχεδόν υποσυνείδητο επίπεδο. Για να το επιτύχουμε αυτό, θα απαιτηθεί εξειδικευμένη εκπαίδευση.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πραγματικό Θαλάσσιο Τέρας – Οι Επιστήμονες Ανακαλύπτουν Νέο Είδος Τεράστιου Mosasaur

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μερικά από τα παλαιότερα ζώα στον κόσμο να ζουν σε ένα μέρος που δεν θα περιμένατε!