in

Το αυτοκίνητό σας σάς κατασκοπεύει

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι κάπως απίστευτα. Το να μπαίνεις πίσω από το τιμόνι ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι σαν να σκαρφαλώνεις στο πιλοτήριο ενός διαστημικού σκάφους—ειδικά αν είσαι αρκετά μεγάλος για να θυμάσαι ότι η εγκατάσταση ενός κασετόφωνου ήταν το απόγειο της πολυτέλειας του αυτοκινήτου. Αυτές τις μέρες, τα περισσότερα αυτοκίνητα προσφέρουν πλοήγηση, διεπαφές με οθόνη αφής, ροή μουσικής, οδική βοήθεια, ακόμη και λειτουργίες υποβοηθούμενης οδήγησης. Μπορούν να σας πουν πότε παρασύρεστε από τη λωρίδα σας, πότε υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας και πότε κάτι είναι επικίνδυνα κοντά.

Δυστυχώς —και δεν αποτελεί έκπληξη— μπορούν επίσης να πουν σε πολλά άλλα άτομα αυτά τα πράγματα, μαζί με μια ανησυχητικά μεγάλη λίστα με άλλα πράγματα για εσάς, τις οδηγικές σας συνήθειες και άλλες πληροφορίες. Η κατάσταση είναι τόσο κακή που τα αυτοκίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως η «χειρότερη κατηγορία προϊόντων» όσον αφορά το απόρρητο—κάτι που λέει κάτι, σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν smartphone και έξυπνες τηλεοράσεις. Τα δεδομένα Εάν το αυτοκίνητό σας είναι σχετικά καινούργιο, έχει σχεδιαστεί ως σούπερ σταρ κατασκοπείας—τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν συνήθως μικρόφωνα, κάμερες και τόνους αισθητήρων που συλλέγουν δεδομένα. Αλλά δεν είναι μόνο οι αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στο ίδιο το αυτοκίνητο—υπάρχουν επίσης όλες οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη διεπαφή του αυτοκινήτου, καθώς και όλες οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας, τις οποίες πιθανότατα συνδέετε με το αυτοκίνητο μέσω Bluetooth, παρέχοντας όλα τα είδη απορρήτου στο η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν ενδεχομένως να γνωρίζουν τη μουσική που ακούτε, τα πράγματα που λέτε μέσα στο αυτοκίνητο και τις τοποθεσίες που αναζητάτε στις εφαρμογές χαρτών. Διαβιβάζουμε ιδιωτικές πληροφορίες σε έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων. απλά δεν το σκεφτόμαστε. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων παραδέχτηκαν ακόμη και ότι παρακολουθούσαν τη σεξουαλική σας δραστηριότητα σε σχέση με το αυτοκίνητό σας, μαζί με δεδομένα υγείας.
Ο άμεσος τρόπος που αυτό μπορεί να σας επηρεάσει είναι με τα ποσοστά ασφάλισής σας. Η General Motors συνελήφθη να μεταδίδει πληροφορίες από τα αυτοκίνητά της στη Lexis Nexis, έναν μεσίτη δεδομένων που συνεργάζεται με ασφαλιστές για τη δημιουργία προφίλ κινδύνου. Οι πληροφορίες περιελάμβαναν τις ημερομηνίες και τη διάρκεια κάθε ταξιδιού που έκανε ο οδηγός, την απόσταση που διένυσε και ένα ρεκόρ σκληρού φρεναρίσματος, υπέρβασης του ορίου ταχύτητας ή πολύ γρήγορης στροφής. Στη συνέχεια, τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να αυξηθούν τα ποσοστά ασφάλισης των οδηγών – συχνά προς σύγχυση των οδηγών, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα σε τι βασιζόταν ο ασφαλιστής τους στα νέα ποσοστά. Μετά από μια κατακραυγή, η GM σταμάτησε να στέλνει τα δεδομένα στο Lexis Nexis—αλλά εξακολουθεί να έχει αυτά τα δεδομένα και εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να τα στέλνει οπουδήποτε θέλει, συνήθως χωρίς να σας ειδοποιεί. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα δεδομένα σας οπλίζονται εναντίον σας είναι η διαφήμιση: Δεν πρέπει να προκαλεί σοκ που οι οδηγικές σας συνήθειες, το ιστορικό προορισμού και πιθανώς οτιδήποτε άλλο μπορούν και θα σταλούν σε μεσίτες δεδομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα πωλούν σε διαφημιστικούς συνεργάτες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικά στοχευμένες διαφημίσεις που γνωρίζουν τα πάντα για τις οδηγικές σας συνήθειες και όλα τα είδη σχετικών δεδομένων. Και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν επίσης να μοιραστούν τα δεδομένα σας με τις αρχές επιβολής του νόμου, συνήθως χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
Εδώ μπορεί να είναι μια καλή χρήση για αυτά τα δεδομένα, φυσικά – τα διαγνωστικά δεδομένα μπορούν να σταλούν σε συνεργεία επισκευής και τα δεδομένα τοποθεσίας μπορούν να παρέχονται στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αλλά είναι η παντελής έλλειψη συνειδητοποίησης που το κάνει τόσο επικίνδυνο: Δεν ξέρετε τι συλλέγεται, πώς συλλέγεται ή πώς χρησιμοποιείται υπέρ ή ενάντια στα συμφέροντά σας. Τι μπορείς να κάνεις Ετσι! Το αυτοκίνητό σας είναι ένας εφιάλτης ιδιωτικότητας. Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Ζητήστε αναφορές. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Lexis Nexis και να ζητήσετε μια αναφορά αποκάλυψης καταναλωτή, καθώς και τη Verisk, η οποία προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες. Νομικά, πρέπει να το παρέχουν κατόπιν αιτήματος και θα σας δείξει —με τρομακτικές λεπτομέρειες— πόσα δεδομένα έχουν συλλεχθεί σχετικά με τις οδηγικές σας συνήθειες, εάν υπάρχουν. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε τον αριθμό αναγνώρισης του οχήματός σας (VIN) στην Αναφορά απορρήτου οχήματος και να λάβετε μια σύνοψη των δεδομένων που συλλέγονται και από ποιον. Εξαίρεση. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις διεπαφής του οχήματός σας και αναζητήστε τυχόν επιλογές που σχετίζονται με το απόρρητο ή τη διαφήμιση. Ενώ μπορεί να θέλετε να στείλετε ορισμένα δεδομένα στον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας (ώστε να μπορούν να μεταδίδουν πληροφορίες σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα), απενεργοποιήστε οτιδήποτε φαίνεται ύποπτο. Εάν υπάρχει μια ξεχωριστή εφαρμογή αυτοκινήτου στο τηλέφωνό σας, ψάξτε και σε αυτήν και κάντε το ίδιο. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή. Μπορεί να κάνετε περισσότερα εάν επικοινωνήσετε απευθείας με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων έχουν ρυθμισμένες ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να εξαιρεθείτε από τη συλλογή δεδομένων (για παράδειγμα, η General Motors βρίσκεται εδώ και αυτή η σελίδα έχει μια λίστα με παρόμοιες σελίδες για άλλους κατασκευαστές). Μπορείτε επίσης να καλέσετε τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών τους και να εξαιρεθείτε με ένα πραγματικό, ζωντανό άτομο. Επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας. Ρωτήστε τους αν αγοράζουν δεδομένα όπως αυτό και χρησιμοποιήστε τα για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο σας. Δεν μπορείτε να τους κάνετε να σταματήσουν, αλλά αν το κάνουν αυτό, μπορείτε να σκεφτείτε να βρείτε μια νέα ασφαλιστική εταιρεία που ρητά δεν το κάνει αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σύντομα θα είστε σε θέση να επισκευάσετε το iPhone σας με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά

Μπορείτε επιτέλους να στείλετε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας στο Facebook Messenger