in ,

Θα ανακάμψει το cybertruck της Tesla από την καταστροφική του έναρξη

Την τελευταία φορά που ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, ανέβηκε στη σκηνή για να προωθήσει το προγραμματισμένο “cybertruck” της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το παράθυρό του έσπασε.

Ήταν μια καταστροφική εκκίνηση για το οχημα, που είχε σκοπό να διεκδικήσει το εργοδοτικό αμερικανικό αγορά φορτηγών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, καθώς η εταιρεία αρχίζει να παραδίδει το μελλοντικό προϊόν στους αγοραστές, αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί.

Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το εκκεντρικό design του φορτηγού και εάν αυτό θα βοηθήσει ή θα βλάψει τις πιθανότητές του για επιτυχία.

Ο κ. Musk έχει δηλώσει ότι το φορτηγό – το οποίο είναι γωνιώδες και φτιαγμένο από υλικά που μοιάζουν με ρουκέτες και είναι ανθεκτικά στα πυροβολικά – μπορεί να είναι το “καλύτερο προϊόν που έχει βγάλει η εταιρεία”.

Ωστόσο, μιλώντας σε αναλυτές του Wall Street τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε ότι θέλει να “χαμηλώσει τις προσδοκίες”, προειδοποιώντας για τις “τεράστιες προκλήσεις” πριν η εταιρεία παράγει το αυτοκίνητο σε μεγάλους αριθμούς και κερδοφορία.

“Θα απαιτηθεί τεράστιος κόπος,” δήλωσε. “Δεν είναι θέμα ζήτησης, αλλά πρέπει να το κατασκευάσουμε και πρέπει να το κατασκευάσουμε σε μια τιμή που ο κόσμος να μπορεί να την πληρώσει – είναι εξαιρετικά δύσκολα πράγματα.”

Τα “αξεσουάρ” του φορτηγού, που ξεκινούν από τιμή λίστας περίπου $61.000 (£48.320), έχουν προσθέσει δυσκολίες στην κατασκευή και έχουν αυξήσει το κόστος, πρόσθεσε αργότερα.

“Έχουμε χαράξει τον δρόμο μας με το cybertruck,” είπε ο κ. Musk.

Τα φορτηγά ανήκουν στα πιο δημοφιλή οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ – με τα παραδοσιακά σεντάν να είναι τόσο εκτός χάριν που ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σταματήσει να τα παράγουν για τη χώρα.

Αλλά η προσφορά της Tesla έρχεται στην αγορά σε μια δύσκολη στιγμή – περίπου δύο χρόνια καθυστέρησης – καθώς οι υψηλότεροι επιτοκιακοί ρυθμοί σε δεκαετίες αμβλύνουν τη δυνατότητα των αγοραστών για νέες αγορές.

Τον τελευταίο καιρό, ανταγωνιστές όπως οι General Motors και Ford δήλωσαν ότι θα αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων πιο αργά από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει, αναφέροντας την αδυναμία της αγοράς.

Ο κ. Musk είπε ότι η εταιρεία έχει πάνω από ένα εκατομμύριο κρατήσεις για το cybertruck.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσες από αυτές θα μεταφραστούν σε πωλήσεις.

Από το ατυχές γεγονός της παρουσίασης του cybertruck το 2019, άλλες εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει τις δικές τους προτάσεις ηλεκτρικών φορτηγών, ενώ η παρουσία του κ. Musk στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τους κριτικούς, έχει μαυρίσει την εικόνα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ήδη έχουν τεθεί ερωτήματα για το εάν το φορτηγό θα είναι τόσο λειτουργικό όσο ορισμένα άλλα pickups που είναι διαθέσιμα.

“Δεν θα έχει την αγορά για τον εαυτό του,” είπε η Stephanie Brinley, αντιπρόεδρος της S&P Global Mobility.

“Για κάποιους, η έλξη της Tesla, η έλξη ενός μελλοντικού προϊόντος θα έχει μεγαλύτερο νόημα από ορισμένα από τα λειτουργικά θέματα,” πρόσθεσε. “Αλλά για την πλειονότητα των αγοραστών φορτηγών, η λειτουργικότητα θα κερδίσει τη μέρα.”

Σε ένα event στο Όστιν του Τέξας, για να γιορτάσει τις πρώτες παραδόσεις, η εταιρεία έθεσε τα παράθυρα του φορτηγού σε ένα άλλο τεστ καταπολέμησης – αυτή τη φορά χωρίς περιστατικά – και προώθησε τη δύναμη και την ταχύτητά του στη μεταφορά.

“Είναι ένα απίστευτα χρήσιμο φορτηγό – δεν είναι απλά ένα επιδεικτικό κομμάτι, σαν εμένα,” αστείευτήκε ο κύριος Musk. Πρόσθεσε: “Αυτό πραγματικά θα αλλάξει την εικόνα των δρόμων.”

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αντιμετωπίζουν μια αναμονή. Μόνο περίπου 10 φορτηγά παραδόθηκαν στους αγοραστές την Πέμπτη,

Ο κύριος Musk είπε τον περασμένο μήνα ότι θα χρειαστεί μέχρι το 2025 για την εταιρεία να παράγει το φορτηγό σε ρυθμό 250.000 το χρόνο.

Η κυρία Brinley είπε ότι αυτό παρέχει χρόνο για να λυθούν άλλα θέματα που έχουν σκιάσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων – όπως η ανάγκη επέκτασης της υποδομής φόρτισης – και για την Tesla να κερδίσει τους ανθρώπους για την “διαφορετική” εμφάνιση του φορτηγού.

“Υπάρχει χρόνος να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το προϊόν,” είπε, προσθέτοντας: “Αρέσει ή μισείτε, είναι καλύτερο από το να είναι βαρετό.”

Ο Σον Τάκερ, επιμελητής στην αυτοκινητική έρευνα της Kelley Blue Book, είπε ότι για την Tesla, ο λανσάρισμα του φορτηγού είναι λιγότερο για τις πωλήσεις και περισσότερο για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος γύρω από το brand, το οποίο έχει δει την κυριαρχία του στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων να μικραίνει.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε ένα κατάστημα Tesla, σημείωσε ότι συνάντησε ανθρώπους που έκαναν ουρά για την ευκαιρία να βγάλουν φωτογραφία με το χαρακτηριστικό φορτηγό.

“Θα είναι πάντα ένα σχετικά σπάνιο θέαμα και αυτό που στην βιομηχανία αποκαλούν ‘halo car’ που προσελκύει ανθρώπους στον συνεργάτη,” είπε. “Είναι μια άσκηση υπερβολής – είναι απλά μια ερώτηση αν είναι πολύ ακριβή η άσκηση υπερβολής.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Spotify Wrapped 2023: “Τα μουσικά είδη είναι πλέον ασήμαντα για τους οπαδούς της μουσικής”

Η Meta καταπολεμά δίκτυο χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών με έδρα την Κίνα!