in ,

Η υψηλότερη ξύλινη ανεμογεννήτρια στον κόσμο αρχίζει να περιστρέφεται.

Τι φτιάχνεται από το ίδιο ξύλο με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, συνδεδεμένο με κόλλα και κατασκευασμένο σε ένα Σουηδικό εργοστάσιο για να συναρμολογηθεί αργότερα;

Αν αυτό σου φέρνει στο μυαλό επίπλα σε επίπεδη συσκευασία και κεφτέδες, κάνεις λάθος.

Αν απάντησες “μια ξύλινη ανεμογεννήτρια”, μπορείς να είσαι ένας πρωτοπόρος.

Σύμφωνα με τη Modvion, τη Σουηδική start-up που μόλις ολοκλήρωσε τον υψηλότερο ξύλινο πύργο ανεμογεννητριών στον κόσμο, η χρήση ξύλου για την αιολική ενέργεια είναι το μέλλον.

“Έχει μεγάλο δυναμικό,” λέει ο Otto Lundman, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς κοιτάμε προς τα πάνω στην ολοκαίνουρια ανεμογεννήτρια της εταιρείας, λίγο έξω από το Γκέτεμποργκ.

Φτάνει τα 150 μέτρα μέχρι την άκρη της υψηλότερης λεπίδας και είμαστε οι πρώτοι δημοσιογράφοι που προσκλήθηκαν να ρίξουν μια ματιά μέσα. Ο γεννήτριας 2 μεγαβάτ στην κορυφή μόλις άρχισε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο της Σουηδίας, παρέχοντας ενέργεια για περίπου 400 σπίτια.

Ο όνειρο του Lundman και της Modvion είναι να φτάσουν το ξύλο και τον αέρα πολύ ψηλά.

Περιορισμοί από το ατσάλι

Στον ορίζοντα κοντά στο έργο της Modvion, αρκετές πολύ παρόμοιες ανεμογεννήτριες περιστρέφονται.

Το ατσάλι, όχι το ξύλο, είναι το κύριο υλικό για αυτές, όπως και για σχεδόν όλους τους πύργους ανεμογεννητριών στον κόσμο. Δυνατό και ανθεκτικό, το ατσάλι έχει επιτρέψει την κατασκευή τεράστιων ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Ωστόσο, το ατσάλι δεν είναι ανέντιμο από περιορισμούς, ειδικά για έργα στην ξηρά.

Καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί για πιο ψηλές ανεμογεννήτριες που εκμεταλλεύονται ισχυρότερους ανέμους με μεγαλύτερους γεννήτριες, το διάμετρο των κυλινδρικών ατσαλένιων πύργων που τις υποστηρίζουν έπρεπε να αυξηθεί επίσης.

Σε έναν κόσμο με δρόμους τούνελ, γέφυρες και κυκλικά κόμβους, πολλοί στη βιομηχανία των ανέμων λένε ότι το να φέρνεις αυτά τα τεράστια κομμάτια μετάλλου στους τόπους εγκατάστασης των ανεμογεννητριών έχει γίνει πραγματικός πονοκέφαλος, περιορίζοντας στην πραγματικότητα πόσο ψηλές μπορούν να είναι οι νέες ανεμογεννήτριες από ατσάλι.

Ξύλινη ανεμογεννήτρια ή σάουνα;

Από έξω, υπάρχει λίγη προφανής διαφορά μεταξύ της ξύλινης ανεμογεννήτριας της Modvion και των χάλυβα συγγενών της.

Και τα δύο έχουν ένα παχύ λευκό επίστρωμα για να τους προστατεύει από τα στοιχεία και λεπίδες κυρίως από fibreglass που συνδέονται με ένα γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα όταν περιστρέφεται.

Είναι μόνο όταν μπαίνουμε μέσα στον πύργο που οι διαφορές γίνονται ξεκάθαρες. Οι τοίχοι έχουν ένα κυρτό φινίρισμα από φυσικό ξύλο, παρόμοιο με μια σάουνα.

Η ανθεκτικότητα του πύργου ύψους 105 μέτρων (345 ποδιών) προέρχεται από τα 144 στρώματα συνθετικού ξύλου λεπτής στρωματοποίησης (LVL), τα οποία αποτελούν τους παχιούς τοίχους του.

Με το να ποικίλλει τη σιτάλευκη του κάθε στρώματος πάχους 3 χιλιοστών, η Modvion λέει ότι έχει καταφέρει να ελέγξει τη δύναμη και την ευελιξία του τοίχου. “Είναι το μυστικό μας συνταγή,” λέει με ένα χαμόγελο ο συνιδρυτής της εταιρείας – και πρώην αρχιτέκτονας και ναυπηγός – David Olivegren.

Στο εργοστάσιο, στα περίχωρα του Γκέτεμποργκ, οι λεπτές στρώσεις ξύλου έχουν κολληθεί και συμπιεστεί μαζί για να φτιαχτούν οι καμπύλες ενότητες. Αυτά τα κομμάτια παίρνονται στον τόπο κατασκευής, κολλιούνται μαζί σε κυλίνδρους και στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον για να φτιαχτεί ο πύργος.

“Το ξύλο και η κόλλα είναι ο τέλειος συνδυασμός, το γνωρίζουμε αυτό εδώ και εκατοντάδες χρόνια,” λέει ο Olivegren. “Και επειδή το ξύλο είναι πιο ελαφρύ (από το ατσάλι), μπορείς να κατασκευάσεις ψηλότερες ανεμογεννήτριες με λιγότερο υλικό.”

Lundman και Olivegren μου λένε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της ανεμογεννήτριας τους είναι ότι, χρησιμοποιώντας ξύλο και κόλλα, οι πύργοι μπορούν να κατασκευαστούν σε μικρότερες, πιο εύκολα μεταφερόμενες μονάδες.

Αυτό, λένε, θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την κατασκευή πραγματικά ψηλών πύργων και τη μεταφορά των κομματιών σε δύσκολες τοποθεσίες.

Ωστόσο, ο δρ. Maximilian Schnippering, επικεφαλής βιωσιμότητας στη Siemens Gamesa – ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο – λέει ότι περισσότερα μέρη πιθανόν σημαίνουν περισσότερα φορτηγά, περισσότερους ανθρώπους και περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Θεωρεί το συστηματικό μοντέλο “ένα πλεονέκτημα” και τους ξύλινους πύργους μπορούν να “συμπληρώσουν ωραία” τους πύργους από ατσάλι.

Οι προσπάθειες της Siemens Gamesa επικεντρώνονται, λέει, στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του ατσαλιού που χρησιμοποιεί.

Μέσα στον πύργο της Modvion, μου δείχνουν πώς τα ξύλινα μέρη έχουν στοιβαχτεί το ένα πάνω στο άλλο και πώς κρατιούνται από χάλυβα εξαρτήματα που στη συνέχεια κολλιούνται στη θέση τους.

“Η βιομηχανία θέλει να κατασκευάσει ανεμογεννήτριες με ύψος άκρης λεπίδας 300 μέτρων, πράγμα που σημαίνει έναν πύργο ύψους 200 μέτρων ή περισσότερο. Με την επιμερικότητα μπορείτε να το κάνετε αυτό,” λέει ο Lundman.

Το ατσάλι, φυσικά, θα μπορούσε να είναι και αυτό μοντουλάριο, με τους κυλίνδρους να κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, αλλά η επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται για να συναρμολογηθούν στη συνέχεια τα κομμάτια με βίδες αυξάνει τόσο το κόστος όσο και τη συντήρηση.

Ένας από τους επενδυτές της Modvion είναι η εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας Vestas. Έχει εγκαταστήσει περισσότερη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο από οποιονδήποτε άλλο.

Ο Jan Hagen, αρχιστράτηγος τεχνολογίας για τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, λέει ότι βλέπουν “τεράστιο δυναμικό” στην αγορά για ψηλότερες ανεμογεννήτριες, με τις ξύλινες ανεμογεννήτριες να είναι “ιδιαίτερα κατάλληλες” για να διαδραματίσουν ρόλο.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτό είναι η συνδυασμένη οικονομικά βιώσιμη λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μεταφοράς και μια βιώσιμη λύση,” λέει ο Hagen.

Αρνητικός άνθρακας

Παρόλο που η αιολική ενέργεια είναι πιο φθηνή και πιο καθαρή από σχεδόν όλες τις άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευή του ατσαλιού περιλαμβάνει εξαιρετικά ζεστούς καμίνους και σχεδόν πάντα την καύση ορυκτών καυσίμων. Αυτό σημαίνει εκπομπές CO2 – τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.

Η Modvion λέει ότι η χρήση ξύλου αντί ατσαλιού εξαλείφει πλήρως το άνθρακα από τις ανεμογεννήτριες, κάνοντάς τις αρνητικές σε άνθρακα.

Αυτό συμβαίνει διότι τα δέντρα αφαιρούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όταν είναι ζωντανά και, όταν κόβονται, το άνθρακας αποθηκεύεται στο ξύλο. Όσο το ξύλο δεν υποστεί σήψη ή καύση, το άνθρακας δεν απελευθερώνεται.

Περίπου 200 δέντρα χρησιμοποιήθηκαν για τον πύργο της Modvion. Ήταν του ίδιου είδους – ελάτη – που χρησιμοποιείται για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και η εταιρεία λέει ότι καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν κοπούν φυτεύονται περισσότερα.

Η SSE Renewables, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC ότι γνωρίζει το έργο της Modvion και ότι θα εξετάσει τους ξύλινους πύργους ως “μια εναλλακτική τεχνολογία” στο ατσάλι. Ωστόσο, πολλά από τα έργα της SSE είναι εκτός ακτών και προσεγγίζονται με μεγάλα πλοία – πράγμα που σημαίνει ότι τα οφέλη της μοντουλάριας μεταφοράς είναι λιγότερο εμφανή.

Η Modvion λέει ότι ελπίζει να κατασκευάσει σύντομα άλλη ακόμη πιο ψηλή ανεμογεννήτρια και, εάν όλα πάνε καλά, θα ανοίξει μια μονάδα παραγωγής που θα παράγει 100 ξύλινες μοντουλαριακές ανεμογεννήτριες ετησίως έως το 2027.

“Η βιομηχανία εγκαθιστά αυτή τη στιγμή 20.000 ανεμογεννήτριες ετησίως,” αναφέρει ο Lundman. “Η φιλοδοξία μας είναι ότι σε 10 χρόνια, το 10% αυτών των ανεμογεννητριών – περίπου 2000 – θα είναι ξύλινες.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ένα «νέο φαινόμενο» βλέπουν οι ειδικοί για το ιαπωνικό αεροσκάφος που τυλίχθηκε στις φλόγες

Οι πωλήσεις βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990