in , ,

Αυτή η κάρτα των 1.000 δολαρίων μπορεί να αποθηκεύσει ένα μήνυμα σε DNA!

Η αποθήκευση δεδομένων σε DNA μπορεί να ακούγεται σαν μια μακρινή λύση. Ωστόσο, μια νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται Biomemory φέρνει την ιδέα λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα με την κυκλοφορία νέων καρτών DNA που μπορεί να αγοράσει ο καθένας — αρκεί να έχεις 1.000 δολάρια να δαπανήσεις.

Το DNA έχει αναδειχθεί ως μια θεωρητική εναλλακτική λύση σε σκληρούς δίσκους, SSD και άλλες μορφές ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής διάρκειάς του. Η επιστήμη εκτιμά ότι η τεχνολογία μπορεί πιθανότατα να διαρκέσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια αν αποθηκευτεί σε ένα δροσερό, ξηρό περιβάλλον. Αυτό είναι πολύ μακρύτερο από τη διάρκεια ζωής ενός συνηθισμένου σκληρού δίσκου, που συνήθως φτάνει περίπου τα πέντε χρόνια.

Οι κάρτες DNA της Biomemory υπόσχονται “ελάχιστη” διάρκεια ζωής των 150 ετών. Η τιμή των 1.000 δολαρίων περιλαμβάνει δύο ίδιες κάρτες, καθεμία από τις οποίες έχει αποθηκευτικό χώρο ενός κιλομπάιτ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μήκος ενός σύντομου email, σύμφωνα με το προφίλ της εταιρείας στο Wired, οπότε δεν μπορείς να αναμένεις να αποθηκεύσεις ένα σωρό φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα με την κάρτα αυτή ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η πιο κοντινή προσέγγιση που έχουμε δει μέχρι στιγμής για τη διάθεση της αποθήκευσης σε DNA στο κοινό.

Αυτό το σύστημα αποθήκευσης λειτουργεί με το να μετατρέπει τις ψηφιακές πληροφορίες στα στοιχεία που απαρτίζουν το DNA: αδενίνη (A), κυτοσίνη (C), γουανίνη (G) και τυμίνη (T). Μπορείς να δεις πώς λειτουργεί αυτό στο χαρακτηριστικό “DNA Translate” στο τέλος αυτής της ιστοσελίδας της Biomemory, το οποίο δείχνει πώς μια γραμμή κειμένου μπορεί να μετατραπεί σε μια σειρά από A, C, G και T.

Μετά τη διαδικασία κωδικοποίησης, η Biomemory δημιουργεί ένα μοναδικό νήμα DNA με “χημική σύνθεση βάση προς βάση για να αντιστοιχίσει την επιθυμητή ακολουθία” — μια διαδικασία που χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες για ένα κιλομπάιτ δεδομένων, σύμφωνα με το Wired. Έπειτα, η Biomemory στεγάζει τα δεδομένα και τα τοποθετεί στον κυκλικό τσιπ στην κάρτα DNA της, το οποίο, σύμφωνα με το Wired, είναι σφραγισμένο για να κρατήσει το οξυγόνο έξω.

Όταν είσαι έτοιμος να ανακτήσεις τα δεδομένα, πρέπει να στείλεις μία από τις δύο κάρτες DNA στους συνεργάτες της Biomemory στη Eurofins Genomics. Στη συνέχεια, θα λάβεις μέσω email τη σειρά σου από A, C, G και T, την οποία μπορείς να αποκωδικοποιήσεις χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό μετάφρασης DNA της Biomemory. Η κάρτα δεν θα σου επιστραφεί μετά την αποκωδικοποίηση των δεδομένων, γι’ αυτό και λαμβάνεις ένα αντίγραφο. Η κάρτα είναι ουσιαστικά άχρηστη αν δεν τη στείλεις στο εργαστήριο (ή δεν έχεις έναν DNA αναγνώστη μοριακής δομής στη διάθεσή σου).

“Μετά από χρόνια συζητήσεων για το δυναμικό της μοριακής υπολογιστικής, είμαστε απίστευτα υπερήφανοι που φέρνουμε το πρώτο προϊόν αποθήκευσης δεδομένων σε DNA στην αγορά, το οποίο όχι μόνο υπερβαίνει τα όρια της καινοτομίας, αλλά συμβαδίζει και με τη δέσμευσή μας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα,” δηλώνει ο CEO της Biomemory, Erfane Arwani, σε ανακοίνωσή του. Μπορείς να εγγραφείς στη λίστα αναμονής της Biomemory τώρα, με τις παραγγελίες αναμένεται να αποσταλούν τον Ιανουάριο.

Είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από το να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η αποθήκευση σε DNA. Όπως εκτιμάται σε αυτή την έκθεση από το Science, ένα γραμμάριο DNA μπορεί να αποθηκεύσει 215 petabytes — ή περίπου 215 εκατομμύρια gigabytes — σε έναν χώρο που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και βάρος με δύο φορτηγά pickups. Αλλά μέχρι να ξεπεράσουμε την ανάγκη για ώρες εργασίας στο εργαστήριο και στα δύο άκρα, η αποθήκευση σε DNA θα παραμείνει πιθανόν ως πείραμα που αποθηκεύει μουσικά βίντεο, μικρά βίντεο κλιπ, φωτογραφίες ή μικρές γραμμές κειμένου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα Sony WH-1000XM5 έχουν πέσει σε νέα τιμή, χαμηλότερη όλων των εποχών!

Η Eve φέρνει την παρακολούθηση ενέργειας στην ενσωμάτωσή της στο SmartThings