in ,

Άνθρωποι δημιουργούν ψηφιακούς κλώνους του εαυτού τους!

Ο ειδικός σε ακίνητα, Rob Dix, είναι πλέον διαθέσιμος για να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, από τους δεκάδες χιλιάδες ακολούθους του. Και όλα αυτά χάρη στο να κλωνοποιήσει τον εαυτό του.

Μπορεί να ανησυχήσεις για ένα δευτερόλεπτο πως πρόσφατα έγινε μια τεράστια ιατρική ανακάλυψη που κάπως σε παρέβλεψε. Αλλά ο κύριος Dix δεν έχει πραγματικά αποκτήσει ένα φυσικό, σάρκα και οστά αντίγραφο του.

Αντίθετα, έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό κλώνο στον ιστότοπό του. Με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), λειτουργεί ως chatbot που μπορεί να απαντά γρήγορα σε ερωτήσεις σαν να είναι αυτός ή ο συνεργάτης του Rob Bence που πληκτρολογεί την απάντησή τους.

Ο κ. Dix δημιούργησε τον κλώνο τροφοδοτώντας τον με περιεχόμενο, όπως τα βιβλία του, η στήλη της Sunday Times που γράφει με τον Rob και το show τους, The Property Podcast. Λένε ότι έχουν εκπαιδεύσει επίσης την AI να γράφει με τον τόνο της φωνής τους.

“Απαντούμε ερωτήσεις από επενδυτές ακινήτων σε μια εβδομαδιαία στήλη εφημερίδας και ένα ραδιοφωνικό σόου, αλλά υπάρχουν πάντα πολύ περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι μπορούμε να απαντήσουμε ατομικά”, λέει ο κ. Dix που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Ωστόσο, οι περισσότερες απαντήσεις είναι ενσωματωμένες κάπου στα χιλιάδες κομμάτια δωρεάν εκπαιδευτικού περιεχομένου που έχουμε δημοσιεύσει τα τελευταία 10 χρόνια.

“Με τον τρόπο αυτό, μπορέσαμε να οργανώσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους μέσω των προβλημάτων τους και να βρούμε απαντήσεις. Όσον αφορά την εκπαίδευση της AI με τα λόγια μας, οι μέλη του κοινού μας λαμβάνουν καλές απαντήσεις σε οτιδήποτε ρωτήσουν.”

Ο κύριος Dix και ο κύριος Bence είναι τώρα δύο από τους περίπου 150 ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει ψηφιακούς κλώνους τους μέσω μιας βρετανικής εταιρείας που ονομάζεται Coachvox AI. Οι άλλοι πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν διευθύνοντες συμβούλους, έναν αστρολόγο, έναν διαιτολόγο, έναν προπονητή φυσικής κατάστασης και ακόμα και έναν συμβούλο γάμου.

Είναι ένας μικρός αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας, και άλλοι πάροχοι ψηφιακών κλώνων που λειτουργούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν τις βρετανικές εταιρείες Synthesia και το αμερικανικό start-up Delphi. Η ιδέα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να ελευθερώσουν τον χρόνο τους, με τον ψηφιακό τους κλώνο να αναλαμβάνει μέρος του φόρτου εργασίας τους, είτε πρόκειται για επικοινωνία με εργαζόμενους, είτε για παροχή συμβουλών σε πελάτες.

“Οι ψηφιακοί μας κλώνοι παρέχουν χρήσιμη και σχετική καθοδήγηση,” λέει η ιδρύτρια της Coachvox AI, Jodie Cook.

Το Delphi παρέχει επίσης στους χρήστες ένα chatbot βασισμένο σε κείμενο και τους ζητά να μεταφορτώσουν όσο περισσότερο υλικό έχουν γράψει ή ειπώθηκε προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων βίντεο στο YouTube, podcasts, βιβλίων ή άρθρων εφημερίδων.

Χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό, η Coachvox υποστηρίζει ότι ο κλώνος του χρήστη μπορεί “να σκέφτεται για νέες καταστάσεις, αντί να επαναλαμβάνει απλά παλιά ανέκδοτα”.

Η Synthesia πηγαίνει παραπέρα προσθέτοντας βίντεο και ήχο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα ομιλούν αβαταρ που εμφανίζεται στην οθόνη. Το σύστημα λειτουργεί με τον χρήστη να καταγράφει το κεφάλι και τους ώμους του, ενώ μιλάει σε ένα μικρόφωνο.

Ο ψηφιακός κλώνος σας μπορεί έπειτα να μιλήσει με πελάτες, πελάτες ή μέλη του προσωπικού σε περισσότερες από 120 γλώσσες. Η εταιρεία αναφέρει ότι η τεχνολογία δημιουργεί “μια ρεαλιστική ψηφιακή εκδοχή του εαυτού σας”.

Η Rose Radford, επιχειρηματίας συμβούλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι άλλος ένας άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τον ψηφιακό της κλώνο για να εκμεταλλευτεί επιπλέον τον χρόνο της.

“Αφιερώνω πολλές ώρες την εβδομάδα για να απαντώ σε ερωτήσεις από πελάτες, οπότε η πρώτη μου πρόθεση με ένα AI έκδοση του εαυτού μου ήταν να επιτρέψω στους πελάτες μου να έχουν τις ερωτήσεις τους απαντημένες αμέσως και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβασή μου,” λέει.

Ακούγεται όλο αυτό καλό, αλλά ποια είναι οι αρνητικές πτυχές;

“Η διάθεση καλού περιεχομένου για άλλους που το χρειάζονται για να προχωρήσουν στην καριέρα τους ή στην επιχείρησή τους μπορεί να έχει θετική επίδραση”, λέει ο καθηγητής Florian Stahl, οικονομολόγος και ειδικός σε τεχνητή νοημοσύνη στο Κέντρο Επιστήμης Δεδομένων του Μάνχαϊμ στη Γερμανία.

“Ωστόσο, οι προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητά του πρέπει να είναι κατάλληλες. Οι επιχειρηματικές καταστάσεις συχνά γίνονται τόσο περίπλοκες που δεν είναι δυνατό να παρασχεθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες σε μια εντολή chatbot.”

Η δρ. Clare Walsh, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Αναλυτικής, ένας επαγγελματικός οργανισμός για επαγγελματίες επιστήμης δεδομένων, είναι ακόμα πιο προσεκτική για τους ψηφιακούς κλώνους.

“Οι τεχνολογίες της σύγχρονης εποχής λειτουργούν με μερική αντίληψη του κόσμου στον οποίο λειτουργούν, και αυτό μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο,” λέει. “Η ανθρώπινη εμπειρία είναι σχεδόν άπειρη, και οι μηχανές δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες για να λειτουργήσουν με τις πολλές, πολλές παραμέτρους που υπάρχουν.”

Ο κύριος Dix λέει ότι προσέχει να επισημάνει στους χρήστες του ψηφιακού του κλώνου ότι αντιμετωπίζουν τεχνολογία αντί για πραγματικό άνθρωπο.

“Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη όταν μιλάω για χρήματα, οπότε ανησυχούσα ότι η AI θα μπορούσε να λέει πράγματα ως ‘εγώ’ που θα ακουγόντουσαν πολύ απόλυτα, ενώ στην πραγματικότητα η κατάσταση του καθενός είναι διαφορετική.

“Έχουμε ακούσει ανθρώπους να λένε ότι, αν κάτι, η AI πηγαίνει πολύ μακριά παρέχοντας επιφυλάξεις και λέγοντας ότι ο χρήστης πρέπει να κάνει περαιτέρω έρευνα – αλλά είναι καλύτερα έτσι, παρά το αντίστροφο.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Ρωσία χάκαρε Αμερικανούς ηθοποιούς και εμφανίζονται να “κράζουν” τον Zelensky

Προσβασιμότητα στο gaming: “Όταν παίζουμε όλοι, κερδίζουμε όλοι”