in

5 συμβουλές για να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο

Με τον όγκο των διαρροών δεδομένων, το doxxing (δημόσια κοινή χρήση ιδιωτικών πληροφοριών) και γενικά ζητήματα απορρήτου που μπορεί να προκύψουν κατά τη χρήση του Διαδικτύου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διατηρείτε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή.

Συνήθως, οι άνθρωποι μοιράζονται άνετα ορισμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως το όνομα ή την ηλικία τους ή από πού προέρχονται. Ωστόσο, εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα εντελώς ανώνυμο προφίλ ενώ είστε συνδεδεμένοι, αυτό είναι εξίσου δυνατό.

Ακόμα κι αν έχετε κοινοποιήσει στο παρελθόν πληροφορίες για τον εαυτό σας δημόσια, υπάρχουν τρόποι να τις αφαιρέσετε. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να διαγραφούν. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε χαμηλό προφίλ και να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μάθουν οι άνθρωποι ποιοι είστε. Οι συμβουλές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουν πώς να αφαιρέσετε δημόσιες πληροφορίες, να διατηρήσετε την ταυτότητά σας ανώνυμη και να αποτρέψετε ιστότοπους, προγράμματα ή άτομα από τη συλλογή των δεδομένων σας.

1. Μειώστε την διαδικτυακή σας παρουσία
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες αποτελούν θησαυρό προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων, τόσο για ιδιωτικές εταιρείες όσο και για άτομα με κακόβουλη πρόθεση. Έχετε μερικές επιλογές όταν πρόκειται να μειώσετε την παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρώτο είναι να διαγράψετε ή να απενεργοποιήσετε όλους τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορεί να είναι πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Snapchat, ιστότοποι ιστολογίων ή ακόμα και λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας που ενδέχεται να αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες και να διαβάσετε τον καθένα για να τους διαγράψετε ή να τους απενεργοποιήσετε. Εάν θέλετε να διαγράψετε τους λογαριασμούς email σας αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να λαμβάνετε email, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερες ανώνυμες υπηρεσίες όπως το ProtonMail.

Αν θέλετε κάτι λιγότερο δραστικό, περάστε από κάθε λογαριασμό που έχετε και αλλάξτε το όνομά σας σε ψεύτικο και αφαιρέστε τυχόν προσωπικά στοιχεία που μπορεί να έχετε καταχωρίσει. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου για κάθε πλατφόρμα και να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις απορρήτου.

2. Καταργήστε τις πληροφορίες σας από ιστότοπους
Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν ιστότοποι που έχουν δημοσιεύσει προσωπικές πληροφορίες για εσάς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους και να τους ζητήσετε να τις αφαιρέσουν. Εάν δεν λάβετε απάντηση ή αρνηθούν να αφαιρέσουν τα στοιχεία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Google για να τους ζητήσετε να τα αφαιρέσουν. Μπορείτε είτε να το αναφέρετε στην Google εάν η κοινοποίηση των προσωπικών σας στοιχείων παραβαίνει νόμο στη χώρα σας ή εάν παραβιάζει τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών της Google.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι πληροφορίες σας παρατίθενται σε ιστότοπους μεσιτών δεδομένων, όπως το Whitepages ή το BeenVerified. Για να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας από αυτά, θα πρέπει να εξαιρεθείτε από το καθένα. Ευτυχώς, υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε πού φιλοξενούνται οι πληροφορίες σας και να εξαιρεθείτε από αυτά. Ένα πρόγραμμα όπως το DeleteMe είναι εξαιρετικό για αυτό.

3. Αλλάξτε τις συνήθειες περιήγησής σας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρακολούθησης και αποθήκευσης του ιστορικού περιήγησής σας στον Ιστό. Είτε πρόκειται για cookie, ιστορικό μηχανών αναζήτησης ή αποθηκευμένα δεδομένα στην κρυφή μνήμη, υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εσάς διαθέσιμες μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ιδιωτικό κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Αρχικά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός προγράμματος περιήγησης ιστού πιο προσανατολισμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Κάτι σαν το πρόγραμμα περιήγησης Tor είναι μια εξαιρετική επιλογή και μπορείτε να το συνδυάσετε με μια παρόμοια ιδιωτική μηχανή αναζήτησης όπως το DuckDuckGo, η οποία λειτουργεί επίσης με προγράμματα περιήγησης όπως το Firefox ή το Google Chrome.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κανονικό πρόγραμμα περιήγησής σας, θα μπορούσατε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο). Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι λέτε όχι στα cookies όταν επισκέπτεστε ιστότοπους, καθώς αυτοί θα παρακολουθούν τις πληροφορίες περιήγησής σας. Επιπλέον, κάντε μια πρακτική ρουτίνας τη διαγραφή του ιστορικού αναζήτησής σας καθώς και την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι η χρήση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης που είναι διαθέσιμη σε πολλά προγράμματα περιήγησης δεν θα σας κρατήσει εντελώς ανώνυμο. Αυτό θα αποκρύψει τη δραστηριότητά σας από άλλους που ενδέχεται να χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή με εσάς, ωστόσο δεν θα κρύβει πράγματα από τον ISP σας, τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου σας.

4. Διαγράψτε όλες τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε
Μια άλλη τεράστια τράπεζα προσωπικών πληροφοριών βρίσκεται στο smartphone σας. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιθανότατα συλλέγουν πολλές πληροφορίες για εσάς και τις συνήθειές σας κατά τη χρήση τους. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το καταπολεμήσετε. Πρώτον, περάστε και διαγράψτε όλες τις εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες.

Για τις εφαρμογές που σκοπεύετε να διατηρήσετε, θα θελήσετε να δείτε τα δικαιώματα των εφαρμογών σας, τα οποία συνήθως βρίσκονται στις ρυθμίσεις σας τόσο στο iPhone όσο και στο Android. Από εκεί, απενεργοποιήστε τα δικαιώματα για πράγματα στα οποία δεν θέλετε να έχει πρόσβαση η εφαρμογή. Μπορεί επίσης να θέλετε να ψάξετε στις ρυθμίσεις απορρήτου για το ίδιο το τηλέφωνό σας.

Στο iPhone, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο για να αλλάξετε πράγματα όπως Υπηρεσίες τοποθεσίας, Παρακολούθηση, κοινή χρήση αναλυτικών στοιχείων και άλλα. Στο Android, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο για να αλλάξετε παρόμοιες επιλογές.

5. Κάντε τις ηλεκτρονικές αγορές ως επισκέπτης
Όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο, συνήθως σας ζητείται να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό για να ελέγξετε οτιδήποτε θέλετε να αγοράσετε. Μερικές φορές, ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε check out αλλά απλώς περιηγείστε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πιεστείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Ωστόσο, αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να πλημμυρίσετε το email σας από ενοχλητικές προσφορές ή ανεπιθύμητα μηνύματα. Μπορεί επίσης να αποθηκεύσει την ευαίσθητη πιστωτική σας κάρτα ή άλλα στοιχεία πληρωμής στον ιστότοπο, τα οποία μπορεί να μην θέλετε να διατηρήσουν.

Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει πάντα να επιλέγετε την επιλογή Επισκέπτης όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο. Εάν χρειάζεται οπωσδήποτε να εισαγάγετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μην χρησιμοποιήσετε το κύριο και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τσεκάρει προσφορές για να λαμβάνετε διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διατηρήστε τις πληροφορίες σας ασφαλείς στο Διαδίκτυο με αυτές τις συμβουλές
Το ποσό της διαδικτυακής ανωνυμίας που θέλετε εξαρτάται από εσάς. Μπορεί να είστε εντάξει με το πραγματικό όνομα ή τη φωτογραφία σας να είναι διαθέσιμα, ενώ άλλοι θέλουν να διαγράψουν εντελώς την παρουσία τους από το Διαδίκτυο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι συμβουλές που αναφέρονται εδώ είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να διατηρήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία πολύ πιο απόρρητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας Yahoo

Πώς να ακυρώσετε τη συνδρομή σας στο Zoom