in

Πώς να αυτοματοποιήσετε εργασίες στα Windows

Εάν ανακαλύπτετε ότι επαναλαμβάνετε τις ίδιες εργασίες στα Windows ξανά και ξανά, είναι πιθανό να μπορείτε να αυτοματοποιήσετε την εργασία, εξοικονομώντας σας χρόνο και προσπάθεια για εβδομάδες και μήνες.

Αυτές οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν την έναρξη της ημέρας με μια συγκεκριμένη επιλογή προγραμμάτων και τοποθεσιών web, για παράδειγμα, ή τη μετονομασία παρτίδων αρχείων ώστε να ταιριάζουν με την ίδια μορφή. Ή ίσως θέλετε να κλείνετε τον υπολογιστή σας την ίδια ώρα κάθε μέρα ή χρειάζεστε μια σειρά από εικόνες που αλλάζουν μέγεθος στο ίδιο πρότυπο (κάτι που αυτοματοποιώ εδώ και πολύ καιρό).

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και έχετε μια ποικιλία εργαλείων για να διαλέξετε. Όλα λειτουργούν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους, επομένως θα σας δώσω ένα δείγμα παρακάτω και μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο με αυτό που προσπαθείτε να κάνετε.

Χρονοδιάγραμμα εργασιών

Το Task Scheduler είναι ενσωματωμένο απευθείας στα Windows και παρόλο που δεν έχει τις πιο εκλεπτυσμένες ή φιλικές προς το χρήστη διεπαφές, είναι καλό στη δουλειά του — που είναι ο προγραμματισμός εργασιών στα Windows. Οτιδήποτε μπορεί να εκτελεστεί στα Windows, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών και σεναρίων, μπορεί να προγραμματιστεί μέσω αυτού του βοηθητικού προγράμματος.

Αναζητήστε και εκτελέστε το Task Scheduler από το μενού Έναρξη και θα δείτε μια εισαγωγή στο πρόγραμμα στην οθόνη, μαζί με εργασίες που έχουν ήδη προγραμματιστεί (πιθανότατα ρουτίνες αυτόματης ενημέρωσης του προγράμματος περιήγησης και παρόμοια). Θα συνιστούσα να δημιουργήσετε έναν νέο φάκελο για τις δικές σας εργασίες: Κάντε δεξί κλικ στο Task Scheduler Library και μετά στο New Folder.

Μόλις έχετε το φάκελό σας, κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε Δημιουργία Βασικής Εργασίας….
Δώστε στη νέα σας εργασία ένα όνομα και μια περιγραφή.
Επιλέξτε Επόμενο για να επιλέξετε τον τύπο ενεργοποίησης για την εργασία. Οι εργασίες μπορούν να εκτελούνται βάσει χρονοδιαγράμματος ή κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας ή μετά από συγκεκριμένα συμβάντα (όπως κάθε φορά που συνδέεται μια συσκευή Bluetooth).
Κάντε κλικ στο Επόμενο για να ορίσετε τις λεπτομέρειες ενεργοποίησης. Εάν εκτελείτε την εργασία καθημερινά, για παράδειγμα, εδώ ορίζετε την ώρα έναρξης κάθε μέρα.
Κάντε κλικ στο Επόμενο, μετά επιλέξτε Έναρξη προγράμματος και μετά κάντε ξανά κλικ στο Επόμενο.
Στη συνέχεια, πρέπει να κατευθύνετε το Task Scheduler στην εφαρμογή ή το σενάριο για εκτέλεση. Θα μπορούσε να είναι ένα ημερολόγιο ή μια εφαρμογή λίστας υποχρεώσεων που θέλετε να βλέπετε στην αρχή κάθε ημέρας, για παράδειγμα.
Κάντε κλικ στο Επόμενο και στο Τέλος για να δημιουργήσετε την εργασία.
Οι εργασίες μπορούν να επεξεργαστούν, να διαγραφούν και να εκτελεστούν με μη αυτόματο τρόπο από το παράθυρο του Προγραμματιστή εργασιών — απλώς κάντε δεξί κλικ στην εργασία για να βρείτε τις επιλογές. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων για εισαγωγή και εξαγωγή εργασιών, στον πίνακα στα δεξιά.

Αυτή είναι η διαδικασία για τις βασικές εργασίες, αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε «τυπικές» εργασίες — απλώς επιλέξτε Δημιουργία εργασίας αντί Δημιουργία βασικής εργασίας όταν κάνετε κλικ στο φάκελό σας. Οι τυπικές εργασίες προσθέτουν ορισμένες επιπλέον λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής εκκίνησης μιας εργασίας όταν ο υπολογιστής σας είναι σε αδράνεια για έναν καθορισμένο αριθμό λεπτών ή μόνο όταν ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί με μπαταρία.

Power Automate

Το Power Automate είναι ένα άλλο εργαλείο ενσωματωμένο στα Windows — ο απλούστερος τρόπος για να το βρείτε είναι να πληκτρολογήσετε το όνομά του στο πλαίσιο αναζήτησης του μενού Έναρξη. Είναι πιο προηγμένο από το Task Scheduler, επομένως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μάθει, αλλά είναι επίσης πιο ικανός σε ό,τι μπορεί να κάνει.

Ευτυχώς για τους αρχάριους, υπάρχει πολλή βοήθεια για την εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο εισαγωγής. Αλλά ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε τα σχοινιά της δημιουργίας μιας ροής (οι αυτοματισμοί ονομάζονται ροές) είναι να επεξεργαστείτε μια υπάρχουσα αντί να ξεκινήσετε από την αρχή.

Κάντε κλικ στην επιλογή Παραδείγματα από το επάνω μενού και, στη συνέχεια, επιλέξτε μια ροή που θέλετε να εκτελέσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε το Desktop Automation και μετά να αντιγράψετε αρχεία.
Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι δίπλα σε μια ροή για να κάνετε αλλαγές σε αυτήν ή για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς λειτουργεί. Στην περίπτωση της ροής των αρχείων αντιγραφής, θα δείτε πώς ενεργοποιείται το παράθυρο διαλόγου επιλογής αρχείου και, στη συνέχεια, πώς χρησιμοποιούνται τα επιλεγμένα αρχεία.
Εάν τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού σας πάνω από μια δευτερεύουσα εργασία, θα δείτε τρεις τελείες στο πλάι. Αυτά σας επιτρέπουν να επεξεργάζεστε ή να διαγράφετε δευτερεύουσες εργασίες και να αλλάζετε τη σειρά τους στη ροή. Κάντε κλικ στις τρεις τελείες και στη συνέχεια Επεξεργασία για να αλλάξετε τον τρόπο λειτουργίας μιας δευτερεύουσας εργασίας.
Νέες δευτερεύουσες εργασίες — από τη δημιουργία φακέλων έως την εμφάνιση διαλόγων — μπορούν να συρθούν από τα αριστερά.
Το Power Automate δεν απαιτεί καμία κωδικοποίηση, αλλά πρέπει να μάθετε πώς λειτουργούν οι ροές. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με το Power Automate: οι ροές παραδειγμάτων σάς δείχνουν τι είναι δυνατό με το λογισμικό, από την εκκαθάριση φακέλων έως την εκτέλεση εργασιών εκτύπωσης έως τη λήψη στιγμιότυπων οθόνης.

Οι ροές που έχετε δημιουργήσει εμφανίζονται στην περιοχή Οι ροές μου στην μπροστινή οθόνη του προγράμματος. Από εκεί μπορείτε να τις εκτελέσετε και να τις επεξεργαστείτε, καθώς και να τους αντιστοιχίσετε συντομεύσεις πληκτρολογίου, ώστε να είναι εύκολο να ξεκινήσουν όπως και όταν τις χρειάζεστε.

Άλλες επιλογές αυτοματισμού

Αρκετές εφαρμογές προσφέρουν τις δικές τους δυνατότητες αυτοματισμού. Για παράδειγμα, θα βρείτε μακροεντολές (παλαιότερος όρος για μια σειρά αυτοματοποιημένων ενεργειών) στο Microsoft Excel και στο Word. Υπάρχει κάτι παρόμοιο και στο Adobe Photoshop, που ονομάζεται ενέργειες αντί για μακροεντολές. Ελέγξτε το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και δείτε τι είναι διαθέσιμο.

Για άλλα σενάρια όπου χρειάζεται, ας πούμε, οι κινήσεις του δρομέα και τα πλήκτρα να εγγράφονται και να αναπαράγονται ξανά στα Windows συνολικά, υπάρχει μια ποικιλία προγραμμάτων τρίτων που μπορείτε να ελέγξετε. Αυτά είναι δύο με τα οποία έχω συνεργαστεί:

Το Simple Macro Recorder είναι η καλύτερη δωρεάν επιλογή που έχω συναντήσει. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το βρήκα πολύ εύκολο στη χρήση. Εάν χρειάζεστε περισσότερες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων προγραμματισμένων εκκινήσεων και επεξεργασίας κώδικα, υπάρχει διαθέσιμη μια επαγγελματική έκδοση με 19,99 $ το μήνα.
Κάτι λίγο πιο ολοκληρωμένο προσφέρεται από το JitBit Macro Recorder. Η τιμή ξεκινά από 38 $, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν για 40 ημέρες πρώτα για να δείτε αν αξίζει τα χρήματα. Εκτός από την καταγραφή των κινήσεων του δρομέα και των πλήκτρων, μπορείτε επίσης να εισάγετε καθυστερήσεις χρονισμού και συγκεκριμένες εντολές στα Windows, όπως “κλείσιμο παραθύρου” ή “άνοιγμα αρχείου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανασκόπηση Samsung Galaxy S24 και S24 Plus: έξυπνες επιλογές

Η Κίνα απαγόρευσε Intel και AMD chips και μπλοκάρει τα Windows