in ,

This is helpfullThis is helpfull

Μπορείτε να αγοράσετε ένα ρομπότ για να κάνει παρέα στους μοναχικούς παππούδες σας.

Είναι καλή ιδέα όμως;

Καθώς πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μόνοι τις χειμερινές διακοπές, μπορεί να είναι δελεαστικό να τους δώσετε ένα συνοδευτικό ρομπότ ως δώρο.

Τα ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να παίζουν κοινωνικούς ρόλους έρχονται σε πολλές μορφές. Μερικά μοιάζουν λίγο περισσότερο από τα προηγμένα μηχανικά παιχνίδια, αλλά έχουν την πρόσθετη ικανότητα να αισθάνονται το περιβάλλον τους και να ανταποκρίνονται σε αυτό. Πολλά από αυτά τα μιμούνται χαριτωμένα ζώα – τα σκυλιά και οι γάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή – που δημιουργούν ανακούφιση από μικρούς φλοιούς και γαϊδουράκια. Άλλα ρομπότ έχουν περισσότερα ανθρωποειδή χαρακτηριστικά και σας μιλούν όπως θα έκανε κάποιος. Το ElliQ θα σας υποδεχτεί με ένα φιλικό «Γεια, είναι χαρά να σας γνωρίσω» και να σας πει αστεία. Το SanTO θα σας διαβάσει από τη Βίβλο και θα σας ευλογήσει. Το Pepper θα παίξει μουσική και θα έχει ένα πλήρες πάρτι χορού μαζί σας.

Οι εταιρείες έχουν επίσης σχεδιάσει ρομπότ για να βοηθήσουν με τα φυσικά καθήκοντα της φροντίδας. Μπορείτε να πάρετε το ρομπότ Secom’s My Spoon για να σας τροφοδοτήσει, το ηλεκτρικό ρομπότ μπανιέρας του Sanyo για να σας πλύνει, και το ρομπότ RIBA του Riken για να σας σηκώσει από το κρεβάτι και σε μια καρέκλα. Αυτά τα ρομπότ υπάρχουν εδώ και χρόνια και λειτουργούν εκπληκτικά καλά.

Υπάρχει ένα αξιοπρεπές σώμα έρευνας που υποδηλώνει ότι η αλληλεπίδραση με κοινωνικά ρομπότ μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ανθρώπων, αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, το πολιτιστικό τους πλαίσιο και τον τύπο του ρομπότ.

Το πιο καλά μελετημένο ρομπότ, Paro, έρχεται με τη μορφή μιας σφραγίδας άρπας μωρού. Είναι αξιολάτρευτο, αλλά οι ΗΠΑ το έχουν αναγνωρίσει ως κάτι περισσότερο από αυτό, χαρακτηρίζοντάς το ως ιατροτεχνολογικό προϊόν. Αγκαλιάζει και κινείται, και οι ενσωματωμένοι αισθητήρες του επιτρέπουν να αναγνωρίζει συγκεκριμένες λέξεις και να αισθάνεται πώς αγγίζεται – είτε χαϊδεύεται είτε χτυπά. Μαθαίνει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που προτιμά ο χρήστης, να θυμάται τις ενέργειες που του έδωσαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και προσπαθώντας να τις επαναλάβει. Σε ηλικιωμένους ενήλικες, ιδίως σε άτομα με άνοια, το Paro μπορεί να μειώσει τη μοναξιά, την κατάθλιψη, την ταραχή, την αρτηριακή πίεση και ακόμη και την ανάγκη για κάποια φάρμακα.

Τα κοινωνικά ρομπότ έρχονται με άλλα οφέλη Σε αντίθεση με τους ανθρώπινους φροντιστές, οι ρομποτικοί δεν γίνονται ποτέ ανυπόμονοι ή απογοητευμένοι. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ ένα χάπι ή ένα ραντεβού γιατρού. Και δεν θα κακοποιήσουν ούτε θα εξαπατήσουν κανέναν, πράγμα που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα μεταξύ των ανθρώπων που φροντίζουν τους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας.

Οι κάτοικοι ενός γηροκομείου παίζουν με τον Paro, ένα ρομπότ μωρού άρπα, στο γηροκομείο στο Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Yamaguchi Haruyoshi / Corbis μέσω Getty Images
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν είμαστε όλοι αναγκασμένοι να απομακρυνθούμε κοινωνικά από άλλα ανθρώπινα όντα, τα ρομπότ έρχονται με ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα: Μπορούν να κυλήσουν μέχρι τους ηλικιωμένους και να τους κρατήσουν παρέα χωρίς κανένα κίνδυνο να τους δώσουν τον κοροναϊό. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι θεωρούνται ως λύση για την απομόνωση ηλικιωμένων και άλλων ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού Covid-19

Όμως, η άνοδος των κοινωνικών ρομπότ έφερε επίσης μερικές ακανθώδεις ερωτήσεις. Ορισμένοι βιοηθικοί είναι όλοι υπέρ αυτών.

Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη υπόθεση για τη χρήση ρομπότ σε μια πανδημία, η άνοδος της φροντίδας ρομπότ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού αυξάνει την πιθανότητα τα ρομπότ να γίνουν τα νέα φυσιολογικά ακόμη και σε μη πανδημικούς χρόνους. Πολλά ρομπότ είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο, και μερικά είναι αρκετά φθηνά ώστε οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης να μπορούν να τα σπάσουν εύκολα στο διαδίκτυο (για παράδειγμα, ο σκύλος του LeRuzic κοστίζει 130 $). Παρόλο που τα κοινωνικά ρομπότ δεν χρησιμοποιούνται ακόμη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία, όλοι πλησιάζουμε προς το μέλλον όπου είναι πανταχού παρόντες και η πανδημία έχει επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να περιορίσετε την ταχύτητα λήψης στο Chrome

5 Καλύτεροι Αυτόματοι Επεξεργαστές Κειμένου Chrome