in ,

Οι gamers κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτη απώλεια ακοής, σύμφωνα με μελέτη

Άνθρωποι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια κινδυνεύουν να βλάψουν την ακοή τους λόγω επικίνδυνων επιπέδων ήχου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η νέα ανασκόπηση υποδηλώνει ότι οι gamers παίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με την ένταση του ήχου σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα ασφαλή όρια.

Αναφέρει ότι αυτό μπορεί να συμβάλει σε ανεπανόρθωτη απώλεια ακοής ή τινίτους, ένα συνεχές ήχο κουδουνίσματος στα αυτιά.

Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Public Health, ανασκόπησε 14 μελέτες που συνολικά περιελάμβαναν περισσότερα από 50.000 άτομα.

Οι ερευνητές καλούν για περισσότερες προσπάθειες δημόσιας υγείας για την ευαισθητοποίηση των προβλημάτων των gamers, με τον ίδιο τρόπο που έχει γίνει για τη ζωντανή μουσική και τα ακουστικά.

Φυσικά, οι gamers θα μπορούσαν να χαμηλώσουν την ένταση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, αλλά η μελέτη υποδεικνύει ότι μέρος του προβλήματος είναι ο χρόνος που οι άνθρωποι δαπανούν εκτεθειμένοι σε υψηλές έντασης.

Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι οι ενήλικες μπορούν να εκτίθενται με ασφάλεια σε 80 ντεσιμπέλ (dB) για 40 ώρες την εβδομάδα, περίπου το επίπεδο θορύβου ενός κουδουνιού.

Πάνω από αυτό το επίπεδο, ωστόσο, η ασφαλής έκθεση στον θόρυβο μειώνεται ραγδαία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι ενήλικες θα έπρεπε να ακούν για 4 ώρες την εβδομάδα με ένταση 85dB και για 1 ώρα και 15 λεπτά την εβδομάδα με ένταση 90dB. Για τα παιδιά, οι κατώτατοι κατώτεροι είναι ακόμα χαμηλότεροι.

Μία από τις μελέτες που αξιολόγησαν οι ερευνητές ανέφερε ότι ο μέσος θόρυβος ακουστικών σε τέσσερα παιχνίδια με σκοποβολή κυμάνθηκε μεταξύ 88,5 και 91,2 ντεσιμπέλ.

Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι τα ήχοι ακούστηκαν με ένταση 119 ντεσιμπέλ, είδους εντατικά ήχοι όπως οι ήχοι πυροβολισμού.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι σε τρεις ξεχωριστές μελέτες, τα αγόρια καταγράφηκαν να παίζουν video games πιο συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε υψηλότερα επίπεδα έντασης από τα κορίτσια.

Ορισμένες μελέτες εντόπισαν συσχετίσεις μεταξύ του gaming και απώλειας ακοής, ενώ άλλες συνέδεσαν τη δραστηριότητα με τινίτους. Χρησιμοποίησαν συνδυασμό αυτοαναφερόμενων δεδομένων και δοκιμών ακοής για να αξιολογήσουν την ακοή.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για να καθιερωθεί μια πιο ισχυρή σύνδεση μεταξύ gaming και απώλειας ακοής.

Επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά ο ρόλος των e-sports, της γεωγραφικής περιοχής, του φύλου και της ηλικίας.

Ορισμένες από τις μελέτες που εξέτασαν χρονολογούνταν από τη δεκαετία του ’90, όταν ο κόσμος του gaming ήταν πολύ διαφορετικός από τον σημερινό.

Μόνο δύο εργασίες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 10 χρόνια μέτρησαν αντικειμενικά τα επίπεδα ήχου από video games ή gaming centres, που είναι παρόμοια με αίθουσες video games και δημοφιλή στην Ασία.

Οι συγγραφείς ωστόσο συμπεραίνουν ότι “τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το gaming μπορεί να αποτελεί κοινή πηγή μη ασφαλούς ακρόασης”.

Δηλώνουν: “Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για προτεραιότητες στις παρεμβάσεις, όπως πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους του gaming, προκειμένου να προωθηθεί η ασφαλής ακρόαση μεταξύ των gamers.”

Το σωματείο της βιομηχανίας gaming Ukie δήλωσε ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ακουστικά με ασφαλή επίπεδα, αλλά δεν προχώρησε σε περαιτέρω σχόλια για τη νέα μελέτη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η OpenAI φοβάται κακόβουλη παρέμβαση της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2024 σε όλο τον κόσμο

Η “γλυκιά” διαδικασία του speedrun με τον γοητευτικό σκύλο του Awesome Games Done Quick ήταν μόνο η αρχή.