in ,

Η PlayStation συνεχίζει να μας υπενθυμίζει γιατί η ψηφιακή κυριότητα είναι απογοητευτική!

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η Sony μας έδωσε δύο έγκαιρες υπενθυμίσεις για την αβεβαιότητα της ψηφιακής “κυριότητας” –  και οι δύο υπενθυμίσεις σχετίζονται με πράγματα στο PlayStation.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Sony ανακοίνωσε ότι λόγω “διευθετήσεων” στις άδειες περιεχομένου, οι χρήστες δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν περιεχόμενο από το Discovery που έχουν αγοράσει και ότι το περιεχόμενο θα αφαιρεθεί από τις βιβλιοθήκες τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023. Η λίστα με τις σειρές που θα εξαφανιστούν ξαφνικά λόγω συμφωνιών εταιριών είναι πολύ μεγάλη. Η εξαφάνιση σειρών από υπηρεσίες streaming είναι συνηθισμένη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, οι άνθρωποι χάνουν την πρόσβαση σε σειρές που αγόρασαν για να τις παρακολουθήσουν κατά το δοκούν, όποτε το θέλουν.

Μετά, τη Δευτέρα, πολλοί χρήστες αποκλείστηκαν απροσδόκητα από τους λογαριασμούς τους στο PlayStation Network, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσαν μόνο να παίξουν παιχνίδια multiplayer ή να χρησιμοποιήσουν cloud streaming, αλλά ήταν επίσης αποκλεισμένοι από παιχνίδια που είχαν αγοράσει ψηφιακά από την αγορά της Sony στο PlayStation. Οι επηρεασμένοι χρήστες που ίσως είχαν δαπανήσει χρόνια για τη δημιουργία μιας πλούσιας ψηφιακής βιβλιοθήκης ξαφνικά έμειναν χωρίς πρόσβαση σε περιεχόμενο που είχαν αγοράσει, χωρίς δική τους ευθύνη. Φαίνεται ότι η Sony έχει αποκαταστήσει την πρόσβαση στους ανθρώπους που αποκλείστηκαν από λάθος, αλλά η εταιρεία δεν έχει εξηγήσει τι συνέβη ή πώς μπορεί να αποτρέψει παρόμοιους απροσδόκητους αποκλεισμούς στο μέλλον. (Η Sony δεν έχει απαντήσει στα πολλαπλά μας αιτήματα για σχόλιο.)

Η εφήμερη φύση της ψηφιακής “κυριότητας” δεν είναι ένα νέο ζήτημα. Ακόμα και αν η λήψη και η πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο συχνά είναι ευκολότερη από το να πηγαίνεις σε ένα κατάστημα για να αγοράσεις ένα φυσικό αντίγραφο ενός παιχνιδιού, βασίζεσαι στους κατόχους της πλατφόρμας να διατηρούν τα ψηφιακά τους καταστήματα, το περιεχόμενο σε αυτά τα καταστήματα και τα συστήματα λογαριασμών τους, έτσι ώστε η πρόσβασή σου να συνεχίσει να λειτουργεί.

Η πρόσφατη κλειστήδα των eShops του Wii U και του 3DS από τη Nintendo ήταν μια απότομη υπενθύμιση ότι οι εταιρείες έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν πότε μπορείς να αγοράσεις ψηφιακό περιεχόμενο. Αν και μπορείς ακόμα να ξανακατεβάσεις παιχνίδια του Wii U και του 3DS που έχεις αγοράσει, φαίνεται αναπόφευκτο ότι σε κάποιο σημείο η Nintendo θα σταματήσει να σου επιτρέπει να το κάνεις αυτό. (Και ήδη σχεδιάζει να κλείσει τις online υπηρεσίες για αυτές τις πλατφόρμες.) Και θυμάσαι όταν η Google έκλεισε το Stadia;

Αυτά τα πρόσφατα περιστατικά με το PlayStation είναι πιο εκνευριστικά, ωστόσο, λόγω του πόσο απότομα και εμφανώς άδικα φαίνονται. Με το περιεχόμενο του Discovery, η Sony δίνει στους χρήστες λίγες εβδομάδες για να παρακολουθήσουν τις αγορασμένες τους σειρές για τελευταία φορά πριν αφαιρεθούν εντελώς από τη βιβλιοθήκη τους. Και η Sony δεν προσφέρει καμία αποζημίωση για τους τίτλους που έχετε ήδη αγοράσει ή έναν τρόπο μεταφοράς αυτών των αγορών σε άλλο κατάστημα. Οι αποκλεισμοί λογαριασμών στο PlayStation ήταν τόσο άμεσοι όσο και απροσδόκητοι, και ενώ η επίλυση για τους περισσότερους έφτασε μέσα σε λίγες ώρες, η Sony δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει καμία δημόσια επικοινωνία για το τι συνέβη ή γιατί οι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την πλατφόρμα.

Έχω επενδύσει πλήρως σε ψηφιακό περιεχόμενο εδώ και χρόνια. Δεν μου αρέσει το αχνό φυσικών κουτιών και απολαμβάνω τη δυνατότητα να αλλάζω παιχνίδια και ταινίες χωρίς να χρειάζεται να σηκωθώ από τον καναπέ. Αλλά μετά από περισσότερες περιπτώσεις εταιρειών που αφαιρούν “αγορασμένο” ψηφιακό περιεχόμενο – κατά βάση κάνοντας τα πράγματα που αγοράζω ψηφιακά ένα μακροπρόθεσμο ενοίκιο – σκέφτομαι σοβαρά να επιστρέψω στην αγορά δίσκων και κασετών.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το iPhone 13 και το iPhone 14 θα υποστηρίζουν Qi2 με iOS 17.2!

Η Microsoft θα προσφέρει στους καταναλωτές, για πρώτη φορά, πληρωμένες ενημερώσεις ασφαλείας για το Windows 10!