in ,

Γιατί ο καιρός στα παιχνίδια γίνεται πιο ρεαλιστικός;

Αν είναι χειμώνας εκεί που βρίσκεσαι, ίσως αναρωτιέσαι γιατί κάποιος θα ήθελε να προσομοιώσει τον καιρό έξω – αλλά αυτό είναι αυτό που πολλοί προγραμματιστές παιχνιδιών προσπαθούν να κάνουν.

Στην αποστολή τους να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικές και εμβαθυμένες εμπειρίες, περισσότερα στούντιο κάνουν τις βροχερές, άγριες και θυελλώδεις συνθήκες μέρος της εμπειρίας.

Και οι φήμες για έναν πιθανό “δυναμικό σύστημα καιρού” στο Grand Theft Auto 6 έχουν κάνει τους gamers να μιλούν για τις πιθανότητες.

Οι ρυθμίσεις εξάτμισης και οι ζώνες υψηλής πίεσης μπορεί να μην ακούγονται σαν ένα συνταγμα για καλό διάστημα, αλλά οι δημιουργοί ενός δημοφιλούς παιχνιδιού αγώνων θα διαφώνησαν πιθανώς.

Το εξαιρετικό αποκλειστικό για το Xbox, Forza Motorsport, έκανε μεγάλο πανηγύρι για τα πολύπλοκα συστήματα καιρού του όταν κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοσή του φέτος.

Οι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν σε συνθήκες που περιλαμβάνουν ήλιο, πυκνή ομίχλη και έντονη βροχή, οι οποίες επηρεάζουν πράγματα όπως η ορατότητα και ο έλεγχος του αυτοκινήτου τους.

Η σειρά Forza στοχεύει στο να προσομοιώσει ρεαλιστικά την οδήγηση στον πραγματικό κόσμο, και ο διευθυντής δημιουργίας, Chris Esaki, λέει στο BBC Newsbeat ότι οι προόδοι στην αντιγραφή του καιρού τους έχουν βοηθήσει.

“Αν έχεις οδηγήσει ποτέ αυτοκίνητο ξέρεις ότι τα πράγματα είναι απλά διαφορετικά όταν βρέχει”, λέει.

“Γι’ αυτό για εμάς ο καιρός είναι τόσο κρίσιμο μέρος στο πώς κατασκευάζουμε μια βαθιά προσομοίωση και ένα επιβραβευτικό σύνολο πραγμάτων που πρέπει να κατανοήσεις”.

Ο Κρις λέει ότι η ακριβής προσομοίωση βοηθάει επίσης στην εμβύθιση.

“Υπάρχει αυτή η αφήγηση που συμβαίνει με τον φωτισμό και τον καιρό,” λέει.

“Αυτές οι δύο συνθήκες που συναντιούνται μπορούν να δημιουργήσουν δράμα, να δημιουργήσουν ένταση.”

Ο Κρις, ο οποίος μελέτησε περιβαλλοντικές επιστήμες πριν γίνει προγραμματιστής παιχνιδιών, λέει ότι η επόμενη γενιά παιχνιδιών θα μπορεί να πάει ακόμα πιο πέρα, να αντιγράψει πιο ακριβώς τον τρόπο δημιουργίας του καιρού στον πραγματικό μας κόσμο.

“Πράγματα όπως οι ρυθμοί εξάτμισης, οι ζώνες χαμηλής και υψηλής πίεσης, ο σχηματισμός συννεφιών και τι σημαίνει πραγματικά αυτό για την εμπειρία του παιχνιδιού και πόσο εμβληματικός μπορεί να είναι αυτός ο κόσμος.”

Αν και τα παιχνίδια οδήγησης φαίνονται να είναι η προφανής επιλογή για προηγμένη τεχνολογία καιρού, και άλλα είδη παιχνιδιών τη χρησιμοποιούν επίσης.

Το στρατηγικό παιχνίδι Total War: Pharaoh, που δημοσιεύεται από τη Sega, συνεχίζει την παράδοση της σειράς να κτίζει ένα βασίλειο, να διαχειρίζεται πόρους και να δίνει μάχες κατά τη διάρκεια μιας πολυετούς καμπάνιας.

Ο καιρός ήταν πάντα ένας από τους εμποδίους για την πρόοδο του παίκτη, αλλά η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών, Creative Assembly, λέει ότι τα έχει αναβαθμίσει στην τελευταία έκδοση.

Σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς Total War, οι συνθήκες περιστρέφονταν με βάση ιστορικά έγγραφα, ενώ το δυναμικό σύστημα στο Pharaoh εισάγει περισσότερη τυχαιότητα.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή μάχης του παιχνιδιού, Bozhidar Staykov, που εργάζεται στο στούντιο ανάπτυξης στη Σόφια της Βουλγαρίας, αυτό οδηγεί σε πιο ποικίλες σενάριο καθώς οι συνθήκες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της μάχης.

“Μια στιγμή μπορεί να είναι πολύ ηλιόλουστη, κανονική καιρική συνθήκη,” λέει.

“Και την επόμενη στιγμή, μπορεί να συμβεί ένας αμμοθύελλα. Και οι στρατηγοί θα πρέπει να βρουν λύσεις και να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις που συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης.”

Ο Bozhidar λέει ότι ο καιρός αλληλεπιδρά πιο ρεαλιστικά με το περιβάλλον, επηρεάζοντας το έδαφος των χαρτών σε πραγματικό χρόνο.

Οι παίκτες ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα ορατότητας, οι βολές μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές ή ολόκληρα τμήματα στρατιωτών να βρεθούν παγιδευμένα σε λασπώδες έδαφος λόγω καταιγίδας.

“Το έδαφος αλλάζει, όπου παλιά ήταν ξηρό, μπορούσες να κινηθείς, τώρα είναι λάσπη και είναι πιο δύσκολο για σένα να κινηθείς,” λέει.

Αλλά τι σημαίνει αυτό για τους παίκτες;

Η καθηγήτρια Anne Lawrence-Mathers από το Πανεπιστήμιο του Reading ειδικεύεται στην ιστορία της μετεωρολογίας και της μαγείας και δεν εκπλήσσεται που ο καιρός γίνεται μεγαλύτερο θέμα στα παιχνίδια, καθώς το θέμα πάντα μας έχει συναρπάσει.

Και όταν χρησιμοποιείται σε ένα ιστορικό πλαίσιο, λέει ότι μπορεί “να αμφισβητήσει κάποιες από τις γενικές ιδέες ότι οι άνθρωποι στο παρελθόν ήταν βασικά λιγότερο έξυπνοι από εμάς”.

“Υπήρχαν αστρονόμοι που παρατηρούσαν τον ουρανό και κατέγραφαν παρατηρήσεις σε πηλούς δίσκους για αιώνες”, λέει.

Ακόμη και χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τις διαδρομές συγκεκριμένων πλανητών και αστερισμών, “και ποιο είδος καιρού συνόδευε αυτές τις εμφανίσεις στον ουρανό”, λέει η καθηγήτρια Anne.

“Ένα πράγμα που με εντυπωσιάζει είναι πόσο σημαντικές ήταν πάντα οι προγνώσεις καιρού, έστω και αν πηγαίνουμε πολύ πίσω στο παρελθόν.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αδερφή θύματος ζητά αυστηρότερα μέτρα εναντίον των οδηγών που στέλνουν μηνύματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Αγωγή από τον κακοποιητή μου για εκατομμύρια, ίδρυσα αντίθετα ένα κοινωνικό δίκτυο