in

M2 iPad Air Vs. M1 iPad Air: Τι νέο υπάρχει;

Το M2 iPad Air είναι εδώ, φέρνοντας για πρώτη φορά πιο ισχυρό πυρίτιο M2 και μια οριζόντια μπροστινή κάμερα στη σειρά Air. Είναι αρκετό για να σας πείσει να κάνετε αναβάθμιση από το υπάρχον iPad σας; Ας συγκρίνουμε μοντέλα iPad Air από το 2022 και το 2024 για να μάθουμε.
Το M2 iPad Air αποκτά μεγαλύτερη οθόνη
Σε αντίθεση με το M1 iPad Air, η Apple προσφέρει το M2 iPad Air σε δύο μεγέθη οθόνης. Το μικρότερο M2 iPad Air έχει τώρα οθόνη 11 ιντσών, χάρη στα ελαφρώς λεπτότερα πλαίσια από τον προκάτοχό του, που είχε οθόνη 10,9 ιντσών. Αυτή τη φορά μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια επιλογή οθόνης 13 ιντσών στη σειρά iPad Air.
 Εμπνευσμένο από τη σειρά iPad Pro, το M2 iPad Air 13 ιντσών προσφέρει μια πιο καθηλωτική οπτική εμπειρία, με 30% περισσότερη ακίνητη περιουσία οθόνης από το μοντέλο 11 ιντσών. Επιπλέον, η ρύθμιση στερεοφωνικών ηχείων στο iPad Air 13 ιντσών παράγει διπλάσια έξοδο μπάσων σε σύγκριση με το μοντέλο 11 ιντσών. Επομένως, αν σας αρέσει να παρακολουθείτε ταινίες, να ακούτε μουσική ή να διαβάζετε ηχητικά βιβλία στο iPad σας, πιθανότατα θα επωφεληθείτε από μεγαλύτερη οθόνη και καλύτερη έξοδο ήχου.
Πέρα από τη μεγαλύτερη οθόνη και τα καλύτερα ηχεία στο M2 iPad Air 13 ιντσών, η σειρά μοιράζεται τις περισσότερες από τις ιδιότητες της οθόνης με το μοντέλο M1. Για παράδειγμα, και τα δύο tablet διαθέτουν οθόνη IPS με οπίσθιο φωτισμό LED με 264 pixel ανά ίντσα, υποστήριξη για ευρεία έγχρωμη οθόνη και την τεχνολογία προσαρμογής θερμοκρασίας True Tone της Apple.
 Μερικές μικρές βελτιώσεις στα νεότερα μοντέλα περιλαμβάνουν μια αντιανακλαστική επίστρωση στην οθόνη και 600 nits μέγιστης φωτεινότητας στο M2 iPad Air 13 ιντσών σε σύγκριση με 500 μονάδες στην υπόλοιπη σειρά.
Η μπροστινή κάμερα βρίσκεται (επιτέλους) στη σωστή θέση
Όσον αφορά τη σχεδίαση, το M2 iPad Air μοιάζει πολύ με τον προκάτοχό του, τόσο πολύ που μπορεί κανείς να μην μπορεί να διακρίνει τη διαφορά κοιτάζοντάς τα. Αλλά υπάρχει μια βασική αλλαγή στην τοποθέτηση της μπροστινής κάμερας. Αντί να τοποθετήσει την μπροστινή κάμερα στη μικρότερη πλευρά (όπως το M1 iPad Air), η Apple την έχει μετατοπίσει στην ευρύτερη πλευρά του M2 iPad Air, όπως το iPad (10ης γενιάς).
Παρόλο που η Apple έχει διατηρήσει τον ίδιο υπερευρυγώνιο αισθητήρα 12 MP (f/2.4), η μετακίνησή του στο μεγαλύτερο άκρο θα κάνει το FaceTime και άλλες βιντεοκλήσεις πιο άνετες. Δεδομένου ότι οι περισσότερες θήκες ή πληκτρολόγια iPad είναι βελτιστοποιημένες για οριζόντια χρήση, ο κατακόρυφος προσανατολισμός στα παλαιότερα μοντέλα iPad φάνηκε αφύσικος. Είμαι κάτοχος ενός iPad (9ης γενιάς) και μπορώ να σας πω ότι το να το κρατάτε όρθιο για βιντεοκλήσεις είναι πολύ κουραστικό.
Η Apple έκανε άλλη μια αλλαγή στο σχέδιο M2 που μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους. Το νέο iPad Air δεν έχει πλέον ροζ φινίρισμα. Αντίθετα, η Apple το αποστέλλει σε τέσσερα σχετικά διακριτικά (και γνωστά) φινιρίσματα: Μπλε, Μωβ, Starlight και Space Grey.
Το νέο iPad Air λαμβάνει σημαντική αναβάθμιση απόδοσης
Μέσα στο γυαλιστερό πλαίσιο του M2 iPad Air βρίσκεται το M2 Silicon της Apple. Το τσιπ κυκλοφόρησε το 2022 και διαθέτει CPU οκτώ πυρήνων, GPU 10 πυρήνων και εύρος ζώνης μνήμης 100 GB/s, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό του M1. Ο νευρωνικός κινητήρας 16 πυρήνων του M2 (που χρησιμοποιείται για μηχανική εκμάθηση) είναι περίπου 40% ταχύτερος από τον προκάτοχό του. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις βελτιώσεις, η Apple λέει ότι το M2 iPad Air είναι περίπου 50% πιο γρήγορο από το M1 iPad Air.
Προηγουμένως, η Apple χρησιμοποιούσε το τσιπ M2 για να τροφοδοτήσει τα κορυφαία μοντέλα iPad Pro της, κάτι που αποτελεί απόδειξη της ισχύος και των ικανοτήτων της. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το τσιπ M2 στο iPad Air θα έχει καλή απόδοση σχεδόν σε κάθε εργασία που μπορείτε να κάνετε. Είτε πρόκειται για ακατέργαστη απόδοση, αποτελεσματικότητα, πολλαπλές εργασίες ή βαρύ gaming, το M2 iPad Air μπορεί να τα αντέξει όλα.
Για τους χρήστες παλαιότερων μοντέλων iPad Air (όπως η δεύτερη ή τρίτη γενιά), το τσιπ M2 θα προσφέρει σημαντική ώθηση στην απόδοση, ειδικά για εργασίες όπως η επεξεργασία βίντεο ή ο σχεδιασμός γραφικών.
Η Apple αυξάνει τη βασική αποθήκευση στα 128 GB
Μια άλλη ευπρόσδεκτη αλλαγή στο νέο M2 iPad Air είναι η αύξηση του βασικού αποθηκευτικού χώρου. Το 2022, η Apple κυκλοφόρησε το M1 iPad Air σε δύο παραλλαγές αποθήκευσης: 64 GB (599 $) και 256 GB (749 $). Σίγουρα ήταν ένας καλός τρόπος μείωσης της τιμής της βασικής παραλλαγής, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ να βασίζομαι μόνο στα 64 GB το 2024. Η παραλλαγή των 256 GB, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ ακριβή για ορισμένους αγοραστές.
Αυτό δεν συμβαίνει με το M2 iPad Air, το οποίο παρέχει 128 GB αποθηκευτικού χώρου στη βασική του διαμόρφωση. Έχετε επίσης την επιλογή αποθήκευσης 256 GB, 512 GB και 1 TB. Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα αγοράσει ένα iPad Air με αποθηκευτικό χώρο 1 TB (ή ακόμα και 512 GB αποθηκευτικού χώρου, για αυτό το θέμα), αλλά είναι εκεί αν κάποιος το χρειαστεί.
Και τα δύο iPad διαθέτουν τις ίδιες κάμερες (και μπαταρία)
Ενώ το M2 iPad Air προσφέρει ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το M1 iPad Air, διαθέτει την ίδια κάμερα με το μοντέλο του 2022. Αυτός είναι ο παλιός καλός αισθητήρας 12MP (f/1.8) της Apple στο πίσω μέρος και ένας 12MP (f/2.4, 122 μοιρών) στο μπροστινό μέρος. Και τα δύο iPad υποστηρίζουν εγγραφή βίντεο 4K με ταχύτητα έως και 60 fps. Και οι δύο συσκευές παρέχονται με υποστήριξη για το Center Stage, μια λειτουργία που παρακολουθεί το θέμα και το διατηρεί στο κέντρο του κάδρου.
Η μόνη εμφανής διαφορά είναι ότι το M2 iPad Air υποστηρίζει Smart HDR 4 σε σύγκριση με το Smart HDR 3 στο M1 iPad Air. Το Smart HDR είναι μια λειτουργία της Apple που εφαρμόζει υψηλό δυναμικό εύρος σε στατικές εικόνες, προσφέροντας επισημάνσεις που αναδύονται όταν προβάλλονται σε συμβατή οθόνη. Το τελευταίο iPad Air θα τραβήξει ελαφρώς καλύτερες φωτογραφίες, με βελτιωμένο δυναμικό εύρος και χρώματα χάρη στις βελτιωμένες δυνατότητες υπολογιστικής φωτογραφίας του τσιπ M2.
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο πιο πρόσφατο iPad Air παραμένει αμετάβλητη το 2024. Αντί της μπαταρίας 28,6 watt-hours στο iPad Air 10,9 ιντσών (5th Gen), το M2 iPad Air διαθέτει κυψέλη 28,93 watt-h, που είναι μόλις αναβαθμίζω. Θα περίμενε κανείς ότι η μπαταρία 36,59 watt-h στο M2 iPad Air 13 ιντσών θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά ούτε αυτό συμβαίνει.
 Όπως και το 2022, τα πιο πρόσφατα μοντέλα θα διαρκέσουν έως και 10 ώρες περιήγησης στο διαδίκτυο ή παρακολούθηση βίντεο μέσω Wi-Fi. Όσοι χρησιμοποιούν τα μοντέλα Wi-Fi + Cellular θα πρέπει να περιμένουν έως και εννέα ώρες μικτή χρήση. Η θύρα USB-C (με υποστήριξη για DisplayPort και ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως και 10 Gbps) φαίνεται στο παλιό iPad Air.
Το M2 iPad Air υποστηρίζει το Apple Pencil Pro
Το M1 iPad Air υποστηρίζει το Apple Pencil (2ης γενιάς) και το Apple Pencil (USB-C). Ωστόσο, το M2 iPad Air υποστηρίζει το ολοκαίνουργιο Apple Pencil Pro. Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση Let Loose, η συσκευή εισόδου επιδεικνύει ορισμένες νέες, διαισθητικές λειτουργίες που στοχεύουν επαγγελματίες χρήστες. Αυτά περιλαμβάνουν τη χειρονομία συμπίεσης, έναν προσαρμοσμένο απτικό κινητήρα και ρύθμιση προσανατολισμού εργαλείου.
Εάν τοποθετείτε συχνά λάθος το Apple Pencil σας (όπως κάνω εγώ), το Find My support στο Apple Pencil Pro θα σας βοηθήσει να το εντοπίσετε. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν αποστέλλεται με το κουτί, θα πρέπει να ξοδέψετε άλλα 129 $ για να το αγοράσετε.
M2 iPad Air έναντι M1 iPad Air: Χρειάζεστε μεγαλύτερη οθόνη;
Ως δυνητικός πελάτης iPad, πιθανότατα εμπίπτετε σε ένα από τα τρία σενάρια.
Εάν διαθέτετε ήδη το M1 iPad Air, δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό στο M2 iPad Air που σας λείπει, εκτός και αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση σε iPad μεγαλύτερης οθόνης. Το M2 iPad Air 13 ιντσών κοστίζει 799 $ για τη βασική έκδοση με 128 GB αποθηκευτικού χώρου.
Εάν χρησιμοποιείτε ένα παλαιότερο iPad Air, όπως το μοντέλο δεύτερης ή τρίτης γενιάς, ή έχετε μια παλιά έκδοση του κανονικού iPad, το M2 iPad Air 11 ιντσών θα μπορούσε να είναι η σωστή συσκευή. Δεν είναι πολύ βαρύ στην τσέπη, σας προσφέρει αξιοπρεπή αποθηκευτικό χώρο και έρχεται με σημαντική ώθηση στην απόδοση. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το M1 iPad Air 10,9 ιντσών, καθώς αυτή τη στιγμή έχει έκπτωση 100 $ στο Best Buy, αλλά έχετε υπόψη ότι το βασικό μοντέλο έχει μόνο 64 GB αποθηκευτικού χώρου.
Εάν δεν διαθέτετε iPad ή οποιοδήποτε άλλο tablet τώρα και θέλετε μια οικονομική επιλογή που να κάνει τη δουλειά σας, το M1 iPad Air θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε πώς να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του Nintendo Switch σας πριν το πουλήσετε

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε εύκολα την μπαταρία και τα δεδομένα του τηλεφώνου σας