in

Το Vision Pro της Apple θα κάνει το Universe;

Η Apple τελικά τράβηξε την αυλαία τη Δευτέρα για τα ακουστικά Vision Pro στο WWDC 2023 και η ηγετική ομάδα αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να εξηγήσει πώς λειτουργεί η συσκευή και πώς να τη χρησιμοποιεί.

Η μεγάλη αποκάλυψη έγινε περίπου 80 λεπτά μετά την εκδήλωση μετά από επιπόλαιες επισκοπήσεις των ενημερώσεων iOS, iPadOS, macOS και watchOS. Πρέπει να ομολογήσω ότι πίστευα ότι η μεγάλη στιγμή του “One More Thing…” δεν θα ερχόταν ποτέ. Ευτυχώς, έγινε, και κατέληξα με ορισμένες ξεχωριστές παρατηρήσεις σχετικά με την πιο σημαντική ανακοίνωση της Apple από το Apple Watch το 2014.

Ο χαρακτηρισμός αυτού που προσπαθεί να πετύχει η Apple με το Vision Pro ως φιλόδοξο φαίνεται να είναι υποτιμητικός.

Τι είναι το Vision Pro;
Η σκληρή και γρήγορη κρίση για το Vision Pro και τις δυνατότητές του είναι αδύνατη, καθώς οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην εκδήλωση δεν μπορούσαν να χειριστούν άμεσα ή να εξετάσουν το προϊόν. Ανεξάρτητα, από ό,τι έχω δει, φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό από οποιοδήποτε άλλο ακουστικό AR ή VR που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας (MR) είναι σχετικά ελαφριά και φαίνεται να ζυγίζουν λιγότερο από τα διαβόητα βαριά ακουστικά AirPods Max της Apple, αλλά δεν μπορούσα να το επιβεβαιώσω. Η ογκώδης, βελούδινη ταινία του γύρω από την πλάτη και η υφασμάτινη ασπίδα που το περιβάλλει δίνουν στο Vision Pro το βάρος και την περιφέρειά του.

Κοιτάζοντας το από μπροστά, το ακουστικό μοιάζει με ένα κομψό ζευγάρι γυαλιά σκι.

Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι η ήπια καμπυλότητα του Vision Pro θα πρέπει να του επιτρέπει να ταιριάζει στα περισσότερα πρόσωπα σχετικά άνετα, παρόλο που τα μεγέθη κεφαλής ποικίλλουν σημαντικά.

Σύμφωνα με τον συνηθισμένο τρόπο σχεδίασης της Apple, το καλώδιο τροφοδοσίας που προεξέχει από την αριστερή πλευρά και η μπαταρία μεγέθους iPhone που παρέχει δύο ώρες διάρκεια ζωής της μπαταρίας έχουν μια ευχάριστη ασημί απόχρωση.

Ο ενσωματωμένος ήχος υψηλής πιστότητας του Vision Pro είναι ενσωματωμένος στα μικρά εξογκώματα στα πλαϊνά του συγκροτήματος και η Apple επισημαίνει ότι η κεντρική του πτυχή πώλησης είναι ο χωρικός ήχος.

Οι πρόσθετοι αισθητήρες και οι πολλαπλές κάμερες της συσκευής βρίσκονται ακριβώς κάτω από το μπροστινό τζάμι. Εάν κοιτάξετε τα ακουστικά από τη σωστή γωνία, μπορείτε να δείτε μερικές κάμερες να κοιτάζουν προς τα έξω.

Ένας αεραγωγός τρέχει κάτω από τα δύο μάτια για να ωθήσει όλο τον θερμαινόμενο αέρα από τον επεξεργαστή στα μάγουλα του χρήστη. Ένα από τα άγνωστα σχετικά με το Vision Pro είναι πόση, αν υπάρχει, θερμότητα θα αποβάλει μετά από συνεχή χρήση. Ωστόσο, πιθανώς, η χρήση του πυριτίου της Apple θα μετριάσει πολλά από αυτά και θα επικυρώσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Apple να σχεδιάζει το δικό της πυρίτιο.

Παράγοντες διαφοροποίησης, πτυχές χρηστικότητας
Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Vision Pro και προϊόντων όπως το Oculus είναι ότι επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν από την μπροστινή οθόνη.

Όταν η μπροστινή οθόνη του Vision Pro πάλλεται απαλά από το φως, σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να κοιτάξει έξω από τα ακουστικά. Αυτή η προσέγγιση είναι μια νέα εφαρμογή, αλλά ορισμένοι χρήστες θα μπορούσαν να το δουν ως τρομακτικό. Αναμφισβήτητα είναι διαφορετικό.

Φυσικά, το πώς νιώθεις στην πραγματική ζωή για μεγάλες χρονικές περιόδους θα είναι το κρίσιμο ερώτημα. Θα ακουμπάει πολύ στη μύτη σας χωρίς κορδόνι; Θα σας εκνευρίσει το καλώδιο από τον αριστερό σας κρόταφο προς την μπαταρία; Θα ζεσταθεί μετά από λίγο; Πώς θα φαίνεται και στο εσωτερικό;

Είμαι εντυπωσιασμένος με την ιδέα της Apple ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Vision Pro αντί για υπολογιστή ή οθόνη τηλεόρασης. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο χρήσης θα καταναλώσει μεγάλη ισχύ επεξεργασίας και εμφάνισης. Η Apple ισχυρίζεται ότι τα πάνελ της χρησιμοποιούν 23 δισεκατομμύρια pixel, δηλαδή βόρεια από αυτό που χρησιμοποιεί μια τυπική τηλεόραση 4K. Ωστόσο, η απόδειξη θα είναι στην πουτίγκα εάν η ποιότητα εικόνας βίντεο ταιριάζει με μια premium τηλεόραση μεγάλου φορμά.

Θεωρητικά, θα μπορούσα να δω το Vision Pro να αντικαθιστά την ανάγκη για φυσική τηλεόραση για να παρακολουθούν εκπομπές, αθλήματα και ταινίες για εκείνους τους χρήστες που ζουν μόνοι και δεν παρακολουθούν τηλεόραση σε ομάδες. Πιθανότατα, αυτό το μοντέλο χρήσης θα μπορούσε να επηρεάσει την παραδοσιακή αγορά τηλεοράσεων μεγάλης οθόνης για ορισμένους χρήστες.

Ίσως ως μελλοντική υπεράσπιση της τιμής της 3.499 $, η Apple έκανε τα πάντα για να ισχυριστεί ότι μεγάλο μέρος της αξίας του Vision Pro υπερβαίνει το συνδυασμένο κόστος ξεχωριστών συσκευών, όπως μια υπερσύγχρονη τηλεόραση 4K, ήχο surround σύστημα, έναν ισχυρό υπολογιστή και κάμερα υψηλής τεχνολογίας. Αυτός ο τεράστιος ισχυρισμός δεν μπορεί να επικυρωθεί ή να απορριφθεί έως ότου οι καταναλωτές δοκιμάσουν το προϊόν.

Kiss of Death for Meta’s Quest Offerings;
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου θα αντιληφθούν τα ακουστικά Vision Pro της Apple ως μετωπική επίθεση στα προϊόντα της Meta’s Quest. Αυτή η δυναμική πρέπει να είναι μια πηγή έκπληξης για το Meta, δεδομένης της στροφής του να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στο μετασύμπαν. Η παρουσίαση της Apple είναι αναζωογονητική, νέα και αναμφισβήτητα φιλόδοξη σε σύγκριση με τη στρατηγική της Meta, η οποία ουσιαστικά τοποθετεί τα προϊόντα Quest της ως αξεσουάρ.

Η παρουσίαση του WWDC παρουσίασε τι μπορεί να επιτύχει το σετ μικροφώνου-ακουστικού Vision Pro και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, απεικονίζοντας πώς οι εφαρμογές, οι ταινίες και οι εικόνες iOS θα φαίνονται επικαλυμμένες στο περιβάλλον σας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι έλαβα μια κλήση από την 88χρονη μαμά μου κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας, και ακόμη και αυτή έμεινε έκπληκτη με τις δυνατότητες του Vision Pro. Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για την ικανότητα της Apple να πείσει ότι οι χωρικοί υπολογιστές είναι έτοιμοι να γίνουν mainstream, ίσως ακόμη και για μεγαλύτερους χρήστες.

Φυσικά, δεδομένου ότι δεν θα έχουμε ακουστικά Vision Pro για να παίξουμε για άλλους έξι μήνες, δεν θα υπολόγιζα εντελώς το Meta. Είναι απίθανο πολλά άτομα να είναι διατεθειμένα να φορούν ένα από αυτά τα ακουστικά σε τακτική και μακροχρόνια βάση, ειδικά όταν αλληλεπιδρούν με την οικογένεια ή τους φίλους τους, είτε η Apple είτε η Meta κατασκευάζει αυτά τα ακουστικά.

Σε αντίθεση με το Meta, το οικοσύστημα της Apple είναι ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα για την εταιρεία του Κουπερτίνο και πιστεύω ότι η πραγματική μαγεία θα προέλθει από προγραμματιστές που έχουν έξι μήνες για να προωθήσουν μοντέλα χρήσης που θα αναδείξουν τις πραγματικές δυνατότητες του Vision Pro.

Το Vision Pro θα πυροδοτήσει μια «Lotus Moment»;
Οι ιστορικοί τεχνολογίας σημειώνουν ότι το Lotus 1-2-3 ήταν μια από τις αρχικές εφαρμογές δολοφονίας που εξασφάλισαν την αρχική επιτυχία του IBM PC. Η εικασία μου είναι ότι μια παρόμοια εφαρμογή δολοφονίας θα εμφανιστεί γρήγορα για να κάνει το Vision Pro ένα από τα πιο επιθυμητά προϊόντα τεχνολογίας που πρέπει να έχετε το 2024.

Η έμπειρη εικασία μου είναι ότι αυτά τα ακουστικά έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουν δημοφιλή, υποθέτοντας ότι η πραγματική εμπειρία χρήστη είναι τόσο φανταστική όσο είπε η Apple σήμερα, κάτι που είναι πολύ υψηλός πήχης.

Σίγουρα, οι πελάτες μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να εξοικειωθούν με το Vision Pro και να προσαρμοστούν στην ιδέα των ακουστικών, αλλά αυτό πιθανότατα θα συμβεί με τη δημιουργία περισσότερου περιεχομένου για κατανάλωση από τους χρήστες.

Σε οποιοδήποτε σενάριο, η Apple μπορεί να επωφεληθεί από τον επιπλέον χρόνο για τη μείωση της τιμής και την ανάπτυξη της αγοράς. Δεδομένης της αρχικής τιμής των 3.499 δολαρίων, η αρχική απήχηση του Vision Pro πιθανότατα θα περιοριστεί σε ευκατάστατους τεχνικούς και σε ορισμένους άλλους χρήστες που υιοθέτησαν υψηλές δαπάνες. Αν και σε αυτό το σημείο, είναι πρόωρο να καθοριστεί με ακρίβεια ποια κατηγορία καταναλωτών θα αγοράσει το προϊόν.

Είναι η τιμή του Vision Pro μια διαπραγμάτευση;
Δεκάδες αναλυτές ισχυρίζονται ότι ακόμη και η Apple δεν μπορεί να αψηφήσει τις βαρυτικές δυνάμεις της ελαστικότητας των τιμών. Ωστόσο, η φήμη της κορυφαίας μάρκας της Apple, η οποία έχει εξυπηρετήσει καλά την εταιρεία στους χώρους smartphone, smartwatch και PC, είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Η σύγκρουση των μέσων ενημέρωσης γύρω από την τιμή των 3.499 $ του Vision Pro φαίνεται κάπως παράλογη. Θυμηθείτε ότι ο αρχικός υπολογιστής της IBM, ο οποίος είχε MSRP 1.565 $ το 1982, θα κόστιζε 4.920 $ σήμερα. Η IBM πούλησε περισσότερους από 750.000 υπολογιστές το 1983, 800% πάνω από τις αρχικές προσδοκίες της εταιρείας. Δεδομένου ότι, τα 3.499 $ δεν είναι μια εξωφρενική τιμή, υποθέτοντας ότι το Vision Pro ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες που εξέφρασε η Apple στην κεντρική του ομιλία.

Επιπλέον, η Apple δημιουργεί μια εντελώς νέα πλατφόρμα – χωρική υπολογιστική – που θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει άλλες συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές, tablet, ακόμη και smartphone.

Ενώ αυτή η μετάβαση θα διαρκέσει χρόνια, τι μπορεί να κάνει η Apple για να φτάσει σε πιο ελκυστικά κύρια σημεία τιμών; Εάν η εταιρεία περίμενε έως ότου τα συστατικά του Vision Pro είχαν αρκετά χαμηλό κόστος για να υποστηρίξουν μια πιο φιλική κύρια τιμή, δεν θα ήταν σε θέση να εδραιώσει την παραλία στον χώρο AR και VR για να βγάλει αυτήν την αρχική επανάληψη από την εξέδρα εκτόξευσης.

Στα 3.499 $, το Vision Pro μπορεί να είναι ένα εξειδικευμένο προϊόν, αλλά θα μπορούσε να είναι μια αρκετά μεγάλη θέση που οι περισσότερες εταιρείες θα μπορούσαν να ξεγελάσουν. Εάν η Apple πουλήσει 250.000 μονάδες τους πρώτους 12 μήνες, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία εσόδων τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εταιρεία όταν προσθέτει τα σχετικά υποχρεωτικά αξεσουάρ, υψηλού περιθωρίου κέρδους, αγορές εφαρμογών και Apple Care.

Αναμφίβολα, η τιμή κατανοεί την πολυπλοκότητα της δημιουργίας του ακουστικού και των κορυφαίων συστατικών του. Επιπλέον, δεν πρέπει να απορρίψουμε το ενδεχόμενο ότι σε λίγα χρόνια, η Apple μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την τιμή εκεί όπου ένα μεγαλύτερο κοινό μπορεί να το αντέξει οικονομικά.

Το μακρύ παιχνίδι της Apple
Εστιάζοντας αποκλειστικά στην υψηλή τιμή του Vision Pro, ο κλάδος της τεχνολογίας κινδυνεύει να χάσει τη μακροπρόθεσμη σημασία της συσκευής. Το Vision Pro, ειλικρινά, είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι για την Apple. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει μια συναρπαστική και ρεαλιστική εικόνα των μελλοντικών δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας και αξίζει τα συγχαρητήρια για το γεγονός αυτό.

Επιπλέον, επειδή η Apple μπορεί να ενσωματώσει το Vision Pro στο οικοσύστημα υλικού και λογισμικού της (τα ακουστικά μπορούν να ενσωματωθούν με MacBook, για παράδειγμα), η εταιρεία έχει ένα συντριπτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Meta. Για τον σκοπό αυτό, η Meta πρέπει να απελευθερωθεί από τον έλεγχο της Apple, ένα απίθανο σενάριο εάν το visionOS γίνει μια ξεχωριστή νέα πλατφόρμα υπολογιστών, καθώς ο Tim Cook και η ηγετική ομάδα της Apple οραματίζονται το μέλλον.

Είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε την Apple νικητή σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο των χωρικών υπολογιστών. Αλλά καθώς σκέφτομαι τι παρουσίασε η Apple στο WWDC, η εταιρεία δεν έχει ξοδέψει μάταια τα τελευταία οκτώ χρόνια και γνωρίζει ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Το Vision Pro είναι μία από τις λίγες ανακοινώσεις προϊόντων που έχω δει την περασμένη δεκαετία που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Ο χρόνος θα δείξει αν το Vision Pro κάνει το παροιμιώδες βαθούλωμα στο σύμπαν για το οποίο μιλούσε συχνά ο Steve Jobs. Δεν θα στοιχημάτιζα εναντίον του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερευνητές αποκαλύπτουν μέθοδο για να αποτρέπουν κακόβουλες ρομποκλήσεις

Η ενσωμάτωση AI των Windows 11 σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις εμπειρίες χρηστών