in

Σταματήστε να σπαταλάτε χρήματα σε φανταχτερά σχέδια GPU, απλώς αγοράστε το φθηνότερο

Με τόσες πολλές διαφορετικές μάρκες καρτών γραφικών, η αγορά ενός νέου μοντέλου δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολη. Έχετε το μοντέλο “OC”, τη διαμόρφωση τριπλού ανεμιστήρα ή κάτι εντελώς άλλο; Μην ανησυχείτε, γιατί θα σας εξηγήσω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε μια νέα κάρτα γραφικών.
Τα σχέδια αναφοράς αποδίδουν εξίσου καλά
Ο σχεδιασμός αναφοράς μιας κάρτας γραφικών είναι ο «αρχικός» σχεδιασμός που παρέχουν οι κατασκευαστές GPU. Η GPU είναι η καρδιά της κάρτας γραφικών και οι κατασκευαστές για τους οποίους μιλάμε εδώ είναι η NVIDIA, η AMD και η Intel. Η NVIDIA αποκαλεί τις κάρτες γραφικών αναφοράς της “Founders Edition” και η AMD έχει σχεδίαση “Made by AMD” που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συνεργάτες της στο ταμπλό της.
Οι κάρτες γραφικών σχεδίασης αναφοράς τείνουν να μένουν κοντά στην αρχική τους προτεινόμενη λιανική τιμή από τον κατασκευαστή (MSRP), πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν να είναι φθηνότερες κατά τις αυξήσεις των τιμών της GPU ή κατά την πρώτη κυκλοφορία των καρτών. Τείνουν να παραμείνουν κοντά στο MSRP ακόμα και σε περιόδους που τα scalpers είναι ανεξέλεγκτα. Αντίθετα, οι προσαρμοσμένες κάρτες που διαθέτουν φανταχτερό RGB και υπερβολική ψύξη κοστίζουν περισσότερο στην κατασκευή τους, επομένως είναι συνήθως πάνω από το MSRP.
Σημειώστε ότι αυτό είναι απλώς μια πρόχειρη οδηγία και όχι κανόνας σε καμία περίπτωση. Εάν βρείτε μια προσαρμοσμένη κάρτα γραφικών που είναι φθηνότερη από το σχέδιο αναφοράς, αρπάξτε την. Τέτοιες μειώσεις τιμών συμβαίνουν συχνά καθώς γερνάει το μοντέλο της κάρτας γραφικών.
Ένα κοινό στοιχείο όλων των σχεδίων αναφοράς είναι ότι έχουν λιγότερο εντυπωσιακό σχεδιασμό σε σύγκριση με τα προσαρμοσμένα μοντέλα που κυκλοφορούν από τους συνεργάτες τους. Επίσης, τείνουν να διαθέτουν το λογότυπο του κατασκευαστή της GPU (π.χ. AMD) στους ανεμιστήρες και στο πλάι αντί για το λογότυπο του συνεργάτη της πλακέτας (π.χ. ASUS ROG STRIX).
Πριν από μερικά χρόνια, τα σχέδια αναφοράς είχαν κατώτερη ψύξη και, κατά συνέπεια, επιδόσεις λόγω των σχεδίων ψύξης σε στυλ «ανεμιστήρα». Ωστόσο, τα σύγχρονα μοντέλα αναφοράς χρησιμοποιούν την πανταχού παρούσα σχεδίαση ανεμιστήρα υπαίθριου χώρου, που σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις κάρτες. Οι τεχνικοί δοκίμασαν εννέα διαφορετικά μοντέλα RTX 4080 Super και διαπίστωσαν ότι η Founders Edition αποδίδει στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες κάρτες.
Έτσι, αν βρείτε μια κάρτα γραφικών αναφοράς σχεδιασμού σε τιμή έκπτωσης, μην την αποφύγετε. Θα έχετε την απόδοση που υπόσχεται ο κατασκευαστής και θα εξοικονομήσετε ένα καλό κομμάτι χρημάτων.
Οι προσαρμοσμένες κάρτες γραφικών έχουν λίγα προνόμια
Πρέπει να αναρωτιέστε τι πραγματικά κερδίζετε πληρώνοντας 20–80 $ περισσότερα για μια προσαρμοσμένη, εργοστασιακά υπερχρονισμένη κάρτα γραφικών. Εκτός από την υποκειμενικά πιο δροσερή αισθητική και τα φανταχτερά εφέ RGB, μπορεί να αποκτήσετε μια ελαφρώς μεγαλύτερη ψύκτρα, καλύτερους ανεμιστήρες, VRM (Voltage Regulator Modules) για πιο σταθερή και υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας και ίσως μια ενσωματωμένη GPU ή ελαφρώς ταχύτερη VRAM.
Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει με μια μακρά λίστα, λίγα από αυτά τα πράγματα έχουν πραγματικά σημασία. Οι κατασκευαστές καρτών γραφικών συνήθως προσπαθούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή κάρτα γραφικών, έτσι θα έχετε πάντα ένα προϊόν καλής ποιότητας με καλά VRM και αξιοπρεπή ψύξη. Ακόμα κι αν έχετε μικρότερη ψύκτρα ή πιο αδύναμους ανεμιστήρες, μπορείτε απλώς να προσαρμόσετε την καμπύλη ανεμιστήρα και να υπερχρονίσετε μόνοι σας την κάρτα γραφικών ώστε να ταιριάζει με τα πιο ακριβά μοντέλα.
Ρεαλιστικά μιλώντας, το μόνο πράγμα που πρέπει να σας ενδιαφέρει με τις προσαρμοσμένες κάρτες γραφικών είναι η αισθητική. Τίποτα λάθος με αυτό! Η τρέχουσα κάρτα γραφικών μου είναι η ASRock Phantom Gaming D RX 6600 XT και πλήρωσα μερικά δολάρια επιπλέον για να την αποκτήσω επειδή είχε την ωραιότερη σχεδίαση.
Πριν από αυτό, είχα μια Sapphire RX 580 Special Edition, η οποία φέρεται να είχε μια “επιλεγμένη GPU”, αλλά όταν προσπάθησα να κάνω overclocking την κάρτα, δεν μπορούσε να πάει πολύ πάνω από το εργοστασιακό overclock.
Εκτός από την αισθητική, ένας άλλος λόγος που ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο είναι το μέγεθος. Εάν φτιάχνετε έναν μικρό υπολογιστή παιχνιδιών Mini-ITX, είναι καλύτερα με μια μικρότερη κάρτα γραφικών. Ορισμένοι συνεργάτες πλακέτας κυκλοφορούν χαμηλού προφίλ και μικρότερες εκδόσεις, όπως η κάρτα GIGABYTE GeForce RTX 4060 OC Low Profile, μια από τις πιο ισχυρές κάρτες γραφικών λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός της.
Απλώς αγοράστε το φθηνότερο σχέδιο GPU στην αγορά
Το κύριο πρόβλημα μου με τις προσαρμοσμένες κάρτες γραφικών είναι ότι συχνά κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα μοντέλα αναφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πληρώνετε τόσο περισσότερα χρήματα που θα ήταν καλύτερα να αγοράσετε ένα μοντέλο κάρτας γραφικών υψηλότερης κατηγορίας συνολικά.
Θα μπορούσατε να μεταβείτε από ένα NVIDIA RTX 4060 σε ένα RTX 4060 Ti. Ή θα μπορούσατε να ξοδέψετε μερικά δολάρια παραπάνω για να αποκτήσετε μια ακόμα πιο ισχυρή κάρτα γραφικών, όπως η AMD RX 7700 XT. Θα έχετε πάντα περισσότερα χρήματα για το χρήμα σας επιλέγοντας μια πιο ισχυρή GPU. Εναλλακτικά, απλώς αγοράστε το φθηνότερο μοντέλο της κάρτας γραφικών της επιλογής σας και βάλτε τα χρήματα σε κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία, όπως περισσότερη RAM ή καλύτερη ψύξη.
Αποφύγετε τις μη αναγνωρίσιμες επωνυμίες
Οι μόνες μάρκες καρτών γραφικών που θέλετε να αποφύγετε ανά πάσα στιγμή είναι αυτές που δεν είναι συνεργάτες του σκάφους. Μιλάω για το ύποπτο “Xyzuzu” RTX 4090 αξίας $209 από το AliExpress που εμφανίστηκε στην οθόνη σας κατά την κύλιση στους κυλίνδρους του Instagram. Η NVIDIA εμφανίζει τις ASUS, Colorful, Gainward, GALAX, GIGABYTE, INNO3D, KFA2, MSI, Palit, PNY και ZOTAC ως μερικούς από τους κύριους συνεργάτες της. Η AMD παραθέτει πολλά από αυτά, αλλά διαθέτει επίσης Sapphire, XFX, Powercolor, Biostar, ASRock και Acer.
Ουσιαστικά, όσο αγοράζετε μια κάρτα γραφικών από μια από αυτές τις μάρκες, είστε καλοί. Η εγγύησή τους και η υποστήριξη πελατών μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με τη συγκεκριμένη τοποθεσία σας και τους νόμους περί καταναλωτών, επομένως είναι δύσκολο να κάνετε οποιεσδήποτε συστάσεις σχετικά με αυτό.
Υπάρχουν πολύ λίγοι λόγοι για τους οποίους θα προτιμούσατε ένα πιο ακριβό σχέδιο κάρτας γραφικών. Μην ξεγελαστείτε από το ζήλο μάρκετινγκ που υπόσχεται ανώτερη ψύξη και απόδοση από τον ανταγωνισμό του. Αυτές οι μάρκες προσπαθούν να υπερτερούν μεταξύ τους, επομένως τα φύλλα που προκύπτουν είναι γενικά όλα καλά. Αν και δεν έχει καμία σχέση με την απόδοση, ίσως ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο θα αγοράζατε μια πιο ακριβή προσαρμοσμένη κάρτα είναι η αισθητική και ο συγχρονισμός του RGB με την τρέχουσα ρύθμιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιήστε αυτήν την εφαρμογή για να στείλετε εύκολα αρχεία σε οποιαδήποτε συσκευή

Πώς να κατεβάσετε όλες τις Φωτογραφίες Google σας σε υπολογιστή ή Mac