in

Πώς να επιλέξετε ένα tablet σχεδίασης για γραφικό σχέδιο

Εάν ασχολείστε σοβαρά με τη γραφιστική, η επιλογή ενός tablet σχεδίασης είναι πολύ σημαντική. Είτε παραλάβετε ένα καθαρό tablet γραφικών για να το συνδέσετε σε έναν υπολογιστή, μια οθόνη στυλό με τη δική της οθόνη ή έναν υπολογιστή tablet, θα έχετε τα εργαλεία που χρειάζεστε για να φέρετε τις σχεδιαστικές ιδέες σας στην (ψηφιακή) ζωή. Το ερώτημα λοιπόν είναι – πώς να επιλέξετε το σωστό tablet σχεδίασης;
Υπήρξε μια εποχή που η Wacom ήταν βασικά η μόνη σοβαρή επιλογή αν ήθελες ένα αποκλειστικό tablet σχεδίασης. Εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία επιλογή, παράγοντας tablet που θεωρούνται καλά για εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και ευρεία συμβατότητα λογισμικού. Ωστόσο, ανταγωνιστές όπως το XP-Pen, το Huion και το Xencelabs έχουν προκύψει για να προσφέρουν συναρπαστικές εναλλακτικές λύσεις, συχνά σε πολύ φθηνότερες τιμές από την Wacom (τα προϊόντα της οποίας είναι περίφημα αρκετά ακριβά).
Και μετά, υπάρχει επίσης ανταγωνισμός από κανονικά tablet από όπως η Apple και η Samsung. Σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία της γραφίδας και της οθόνης οδήγησαν σε αυτά τα tablet να γίνουν εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία ψηφιακής τέχνης και περισσότεροι από λίγοι σχεδιαστές αποστάτησαν σε ένα iPad Pro. Ανατρέξτε στην περίληψη των τάμπλετ με στυλό έναντι προβολής με στυλό έναντι tablet για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών τύπων. Προς το παρόν, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να επιλέξετε το σωστό tablet για γραφικό σχεδιασμό.
1. ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ
Μια βασική ερώτηση, αλλά σημαντική – πόσο μεγάλο tablet σχεδίασης θέλετε να χρησιμοποιήσετε; Όσον αφορά το σχέδιο και τη γραφιστική, η ύπαρξη μεγαλύτερου tablet είναι ευεργετική για αρκετά προφανείς λόγους. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια σχεδίασης, τόσο περισσότερος χώρος έχετε. Εάν θέλετε να μπορείτε να σχεδιάζετε μεγάλες, σαρωτικές γραμμές, χρειάζεστε έναν καμβά αξιοπρεπούς μεγέθους για να το κάνετε.
Τα tablet σχεδίασης διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία διαμορφώσεων, με μέγεθος οθόνης (ή επιφάνειας) εκφρασμένο σε διαγώνιες ίντσες, όπως συμβαίνει με τα smartphone ή τα κανονικά tablet. Η γενική άποψη μεταξύ των σχεδιαστών είναι ότι για επαγγελματική εργασία, θα χρειαστείτε ένα tablet με μέγεθος οθόνης τουλάχιστον 16 ιντσών. Πολλά επαγγελματικά tablet διατίθενται σε μεγέθη σημαντικά μεγαλύτερα – όπως το Cintiq 27 της Wacom, που ονομάστηκε έτσι για την οθόνη 27 ιντσών του. Η ύπαρξη μεγαλύτερης οθόνης σάς δίνει περισσότερο χώρο για εργασία, αν και φυσικά καθιστά επίσης το συνολικό tablet πιο ογκώδες και λιγότερο φορητό.
Ωστόσο, ένα άλλο πλεονέκτημα για τα μεγαλύτερα tablet είναι ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για φυσικά πλήκτρα συντόμευσης. Οι ταμπλέτες γραφικών και οι οθόνες στυλό θα έχουν την τάση να διαθέτουν έναν αριθμό αντιστοιχιζόμενων πλήκτρων συντόμευσης, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν για να ελέγχουν τις λειτουργίες ή τα εργαλεία που προτιμάτε. Αυτό μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη ροή εργασιών σχεδιασμού γραφικών – και είναι κάτι που στερούνται κανονικά tablet όπως τα iPad. Ορισμένα νεότερα tablet έχουν αφαιρέσει τα πλήκτρα συντόμευσης από το πλαίσιο για να παρέχουν ένα ξεχωριστό αποκλειστικό τηλεχειριστήριο με κουμπιά συντόμευσης.
2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΓΚΑΜΑ
Εάν ένα tablet σχεδίασης έχει ενσωματωμένη οθόνη, πρέπει να είναι καλή. Θέλετε να έχει αρκετή ανάλυση για να βλέπετε καθαρά τις δημιουργίες σας και τη δυνατότητα να εμφανίζει με ακρίβεια το χρώμα. Ένα επαγγελματικό tablet προηγμένης τεχνολογίας θα πρέπει να μπορεί να εμφανίζει με ακρίβεια χρώματα σε μια σειρά γκάμας όπως RGB, sRGB, NTSC, DCI-P3 και άλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι σχεδιαστές προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα tablet γραφικών χωρίς οθόνη και να αφιερώνουν λίγο προϋπολογισμό για να αποκτήσουν μία από τις καλύτερες οθόνες με υψηλή χρωματική ακρίβεια.
3. ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ “FEEL”
 Το άλλο μισό της εξίσωσης ταμπλέτας ψηφιακών σχεδίων είναι η γραφίδα. Διαφορετικά tablet είναι συμβατά με διαφορετικές γραφίδες και τα περισσότερα θα συνοδεύονται από ένα πακέτο (τα iPad της Apple αποτελούν αξιοσημείωτη εξαίρεση, που σημαίνει ότι πρέπει να συνυπολογίσετε επιπλέον 120 $ περίπου στον προϋπολογισμό σας).
Μια καλή γραφίδα για σχεδίαση γραφικών χρειάζεται υψηλό επίπεδο ευαισθησίας στην πίεση – την ικανότητα να ανιχνεύει πόσο δυνατά την πιέζετε. Το βιομηχανικό πρότυπο είναι 8.192 επίπεδα ευαισθησίας πίεσης – οι περισσότερες σύγχρονες γραφίδες όπως το Wacom Pro Pen 3 ή το Xencelabs Thin Pen το προσφέρουν αυτό.
Το XP-Pen επιδείχθηκε πρόσφατα με τις γραφίδες Artist Pro 14 (gen 2) και Deco Pro (gen 2) που προσφέρουν 16.384 επίπεδα ευαισθησίας στην πίεση. Αυτό είναι περισσότερο τίτλος μάρκετινγκ παρά κάτι που πραγματικά χρειάζονται οι σχεδιαστές (8.192 είναι ρεαλιστικά πολλά) – αλλά παρόλα αυτά, είναι εκεί αν το θέλετε. Οι γραφίδες για συμβατικά tablet, όπως το Apple Pencil ή το Samsung S-Pen Pro, τείνουν να έχουν 4.096 επίπεδα ή περίπου.
Ο συνδυασμός tablet/stylus που επιλέγετε για γραφικό σχεδιασμό θα πρέπει επίσης να προσφέρει ευαισθησία κλίσης, η οποία είναι η ικανότητα να ανταποκρίνεται στη γωνία με την οποία χτυπά στην επιφάνεια σχεδίασης και απόρριψη παλάμης, πράγμα που σημαίνει ότι το tablet θα ανταποκρίνεται μόνο στην άκρη της γραφίδας , και όχι το χέρι που ακουμπάει επίσης πάνω του.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε – και αυτό είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί – είναι η αίσθηση του συνδυασμού γραφίδας/ tablet. Ένα καλό τάμπλετ σχεδίασης θα πρέπει να έχει έναν βαθμό «δάγκωμα», δηλαδή αντίσταση μεταξύ της επιφάνειας και της μύτης που εξασφαλίζει ότι το άκρο σέρνεται λίγο αντί να γλιστράει χωρίς τριβές και επομένως μοιάζει περισσότερο με μολύβι ή στυλό στο χαρτί. Οι διαφορετικές γραφίδες και ταμπλέτες έχουν διαφορετική αίσθηση στη σχεδίαση και, ιδανικά, θέλετε να μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πριν αγοράσετε. Δοκιμάστε να δανειστείτε το tablet ενός φίλου, αν έχει, ή να επισκεφτείτε ένα κατάστημα με τούβλα και κονιάματα για μια επίδειξη προϊόντος. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε tablet που αγοράζετε έχει μια αξιοπρεπή πολιτική επιστροφών, οπότε αν δεν σας φαίνεται σωστό, μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων και να αγοράσετε κάτι άλλο.
4. ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Ένα tablet σχεδίασης πρέπει να προσφέρει ένα καλό επίπεδο συμβατότητας με το λογισμικό σχεδιασμού που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο η Wacom διατήρησε την αποτελεσματική της κυριαρχία για πολλά χρόνια – με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων οδήγησης, τα tablet της έχουν τη φήμη ότι λειτουργούν σταθερά και καλά με πολλά διαφορετικά προγράμματα. Ωστόσο, άλλοι κατασκευαστές τα πάνε καλύτερα σε αυτό το τμήμα.
Εάν επιλέξετε έναν υπολογιστή tablet όπως ένα iPad ή ένα Galaxy Tab, θα θελήσετε να ελέγξετε ότι προσφέρει μια αντίστοιχη εφαρμογή για το λογισμικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτός είναι ένας τομέας όπου γενικά, η Apple είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό. Οι εφαρμογές είναι γενικά πολύ καλύτερα βελτιστοποιημένες για tablet στο iOS από ό,τι στο Android (ή Windows). Η Apple έχει επίσης ένα φτερό στο καπάκι της με τη μορφή Procreate, μια δημοφιλής εφαρμογή ψηφιακής σχεδίασης που είναι αποκλειστική για το iOS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να “μεταμορφώσετε” τα Windows 10 ώστε να μοιάζουν με τα Windows 11

Αναζητήστε και κατεβάστε κοινόχρηστα δημόσια αρχεία στο Google Drive ή στο Dropbox