in , ,

Η ασύρματη φόρτιση της Qi2, παρόμοια με το MagSafe, είναι επιτέλους σχεδόν εδώ!

Το Qi2 — η επόμενη έκδοση του προτύπου ασύρματης φόρτισης, πλέον με περισσότερους μαγνήτες! — είναι πιο κοντά από ποτέ. Το Συμβούλιο Ασύρματης Ενέργειας (WPC) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα πρώτα συσκευές Qi v2.0 είναι σχεδόν έτοιμα μέσα από τη διαδικασία πιστοποίησης, με τα πρώτα διαθέσιμα “εγκαίρως για την εορταστική περίοδο” και περισσότερα από 100 είτε σε δοκιμές πιστοποίησης είτε αναμένοντας σειρά. Η σειρά iPhone 15 θα είναι τα πρώτα τηλέφωνα που πιστοποιούνται με το Qi2.

Το Qi είναι το ανοιχτό πρότυπο ασύρματης φόρτισης που χρησιμοποιεί σχεδόν κάθε κατασκευαστής. Είναι στα Androids και στα iPhones, και το MagSafe βασίζεται πάνω σε αυτό. Η έκδοση 2.0 περιλαμβάνει ενημερώσεις στο μη μαγνητικό πρότυπο Qi, το οποίο θα αναφερθούμε, αλλά εισάγει επίσης το Qi2.

Το Qi2 υπόσχεται ταχύτερη και λιγότερο εκνευριστική ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιώντας δακτυλίους μαγνητών παρόμοιους με του MagSafe τόσο στη συσκευή όσο και στον φορτιστή για να εξασφαλίζεται η σωστή ευθυγράμμιση των πηνίων. Όταν λέω παρόμοιο με το MagSafe, εννοώ ότι η Apple συνέβαλε την τεχνολογία Magnetic Power Profile στο νέο πρότυπο.

Μόνο οι συσκευές Qi έκδοσης 2.0 με το Magnetic Power Profile, δηλαδή γενικά MagSafe, θα λάβουν το σήμα Qi2. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του WPC, η άλλη μερίδα της ενημέρωσης v2.0 αποτελείται από “μια βελτίωση του υπάρχοντος προφίλ επεκταμένης ισχύος φόρτισης (EPP) που δεν περιλαμβάνει μαγνήτες αλλά συμμορφώνεται με το πρότυπο Qi v2.0.” Οι συσκευές Qi v2.0 που δεν έχουν μαγνήτες δεν θα λάβουν το σήμα Qi2 αλλά θα διατηρήσουν το υπάρχον λογότυπο Qi.

Ο Paul Golden, διευθυντής μάρκετινγκ του WPC, δήλωσε ότι όλες οι συσκευές Qi v2.0 “μοιράζονται ένα κοινό επίπεδο συμβατότητας” και θα μπορούν να αλληλεπιδρούν: ένας μαγνητικός φορτιστής θα φορτίζει ακόμη και μια μη-μαγνητική συσκευή Qi v2.0 και αντίστροφα. Ρώτησα εάν το Qi2 — η μαγνητική έκδοση — θα μπορούσε να προστεθεί σε υπάρχουσες συσκευές Qi μέσω αξεσουάρ τρίτων όπως θήκες, και απάντησε: “Αναμένουμε ότι αυτό θα είναι δυνατό στο μέλλον.”

Όταν είχαμε τελευταία ενημέρωση από το WPC, περίπου την περίοδο που κυκλοφόρησε το iPhone 15 με “μελλοντική ασύρματη φόρτιση Qi2,” ο οργανισμός προσδοκούσε την παράδοση του εξοπλισμού πιστοποίησης. Πολλές εταιρείες είχαν ήδη ανακοινώσει φορτιστές Qi2 — συμπεριλαμβανομένων των Anker, Belkin και Mophie, αλλά αυτοί οι φορτιστές χρειάζονται πιστοποίηση για να κυκλοφορήσουν. Οι πρώτοι αναμένεται να περάσουν την πιστοποίηση ενδέχεται να είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και θα καταχωρηθούν στη βάση προϊόντων Qi όταν γίνει αυτό.

Πέρα από την οικογένεια iPhone 15, οι μόνες άλλες συσκευές Qi2 που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι φορτιστές και μπαταρίες. Δεν ξέρουμε ακόμη αν τα προηγούμενα iPhone με τεχνολογία MagSafe είναι συμβατά. Ωστόσο, μια εφαρμογή Qi2 που ισχύει μόνο για τα προϊόντα της Apple αναιρεί τον σκοπό. Οπότε, ποιος κατασκευαστής Android τηλεφώνων θα είναι ο πρώτος που θα κυκλοφορήσει ένα τηλέφωνο με Qi2;

Η Google μπορεί να μην είναι η πρώτη, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα ενσωματώσει την τεχνολογία Qi2 στο επόμενο Pixel ή ενδεχομένως στο επόμενο μετά από αυτό. Όταν κοιτούσα στην ιστοσελίδα του WPC το βράδυ της Τρίτης (όπως κάνει κανείς), ανακάλυψα αυτή την ανακοίνωση για ένα νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του WPC. Ο Liyu Yang, το νεότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είναι ειδικός σε ασύρματη φόρτιση και ανώτερος μηχανικός υλικού στη Google που εργάζεται στα συστήματα ασύρματης φόρτισης των τηλεφώνων Pixel από το 2017. Σύμφωνα με την ανάρτηση, “ο Liyu ηγείται αυτήν την περίοδο της έρευνας και του σχεδιασμού των πλατφορμών ασύρματης φόρτισης επόμενης γενιάς για μελλοντικά προϊόντα Pixel.”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Microsoft επίσημα κυκλοφόρησε το Loop, τον ανταγωνιστή του Notion!

Τα νέα κλειδιά ασφαλείας Titan της Google είναι έτοιμα για έναν κόσμο χωρίς κωδικούς πρόσβασης!