in , ,

Spotify Wrapped 2023: “Τα μουσικά είδη είναι πλέον ασήμαντα για τους οπαδούς της μουσικής”

Αυτή την εβδομάδα γίνεται η έναρξη του Spotify Wrapped – όπου οι χρήστες της υπηρεσίας streaming μαθαίνουν τα τραγούδια που έχουν κυριαρχήσει στις ακουστικές τους συνήθειες τον περασμένο χρόνο.

Η ετήσια διαφημιστική καμπάνια αντικατοπτρίζει όχι μόνο την μουσική κατανάλωση ενός συνδρομητή, αλλά επίσης υπογραμμίζει τον αριθμό των μουσικών στυλ που απαρτίζουν τον κατάλογο της ιστοσελίδας.

Από τους Goths μέχρι τους punk rockers, το είδος μπορεί να υποδηλώνει έναν τρόπο ζωής, καθώς και έναν τρόπο απλής κατηγοριοποίησης της μουσικής. Ωστόσο, στην ψηφιακή εποχή, περίπου 100.000 νέα κομμάτια μουσικής ανεβαίνουν στο Spotify κάθε μέρα και τα ταξινομούν σε περισσότερες από 6.000 κατηγορίες ειδών.

Εκατοντάδες έχουν προστεθεί μόνο τον τελευταίο χρόνο, από το Dream Plugg (ένας διαστημικός τύπος hip-hop) μέχρι το Zomi Pop (ένας συνδυασμός της παραδοσιακής μουσικής Zomi της Μιανμάρ και του δυτικού pop).

Πώς λοιπόν αυτό το ολοένα πιο ποικίλο τοπίο επηρέασε τις υπο-κουλτούρες που οργανώνονται γύρω από τη μουσική;

“Το είδος είναι μια είδους εικονική κοινότητα – ακόμα και πριν από την εποχή του διαδικτύου, έτσι;” λέει στο BBC ο αμερικανός δημοσιογράφος και μουσικός κριτικός Kelefa Sanneh.

“Παρείχε μια αίσθηση ότι υπήρχαν άλλοι εκεί έξω που άκουγαν τα ίδια άλμπουμ όπως εσύ, ή έκαναν την ίδια μουσική, ακόμα και πριν το διαδίκτυο”.

Ο Sanneh, που έγραψε το “Major Labels: A History of Popular Music in Seven Genres”, λέει ότι το είδος ήταν επίσης επωφελές για τις εταιρείες, που μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο μάρκετινγκ.

“Ήταν χρήσιμο για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να είναι γνωστοί για το να παίζουν συγκεκριμένα είδη μουσικής και είδη, για παράδειγμα. Έτσι, οι ακροατές μπορούν να δεσμευτούν την πιστότητά τους όχι μόνο στο είδος αλλά και στον σταθμό.”

Αλλά αυτή η εστιασμένη προσέγγιση δημιουργεί οπαδούς – και μουσικούς – που δεν εξερευνούν πέρα από τα όρια του αγαπημένου τους είδους.

Ένα άτομο που έχει απορρίψει αυτά τα όρια είναι ο Murkage Dave, ένας καλλιτέχνης από το Ανατολικό Λονδίνο που έχει διακριθεί για τον “συνδυασμό διαφορετικών ειδών για τη δημιουργία του ξεχωριστού του ήχου”.

Μεγαλώνοντας, έγινε οπαδός της βρετανικής garage μουσικής, με τις προτιμήσεις του να καθορίζονται από τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που μπορούσε να λαμβάνει. Τώρα, αισθάνεται ότι αυτοί οι περιορισμοί έχουν εξαφανιστεί.

“Η εισαγωγή μου στη νέα μουσική οφειλόταν στο τμήμα του Λονδίνου όπου μεγάλωσα, το σχολείο που παρακολούθησα, τους κομμωτές και τα πάρτι στα οποία πήγαινα”, δήλωσε στο BBC.

“Ενώ τώρα, επειδή όλα έρχονται μέσω του κινητού σου τηλεφώνου – δεν υπάρχει εμπόδιο για να ασχοληθείς με μια σκηνή.”

Πιστεύει ότι το είδος αντιπροσωπεύει πολύ λιγότερα απ’ ό,τι πριν από την εποχή του streaming. Για τους περισσότερους ακροατές, λέει, έχει γίνει σχεδόν “ασήμαντο”.

“Σήμερα, νομίζω ότι η υποδομή της μουσικής βιομηχανίας ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το είδος απ’ ό,τι οι οπαδοί.”

‘Οι παλιές κοινότητες εξακολουθούν να έχουν σημασία’

Η ακρόαση μουσικής παραμένει μια κοινωνική εμπειρία, αλλά ο Sanneh λέει ότι η φυλετική αίσθηση εξασθενεί σε σύγκριση με τις προ-διαδικτυακές εποχές. Εκείνη την εποχή, η μουσική ήταν σχετικά σπάνια και ακριβή, πράγμα που ενθάρρυνε τους οπαδούς να συγκεντρωθούν γύρω από μια σκηνή.

Ωστόσο, λέει ότι οι εορτασμοί για την 50η επέτειο του χιπ-χοπ αποδεικνύουν ότι το είδος εξακολουθεί να είναι χρήσιμο για την αποτύπωση της εξέλιξης ενός ήχου.

“Στις ΗΠΑ, έχετε δει διαμάχες για τη country μουσική, την πολιτική ταυτότητα της country μουσικής και ποιος αποφασίζει τους κανόνες της country μουσικής – και έτσι είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ακόμη και τώρα, μερικές φορές αυτές οι παλιές κατηγορίες, αυτές οι παλιές κοινότητες, εξακολουθούν να έχουν σημασία.”

Ο Nathaniel Cramp είναι ο ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Sonic Cathedral, η οποία επικεντρώνεται στο shoegaze, ένα υποείδος του indie και alternative rock. Αισθάνεται ότι το είδος έχει γίνει ένας πολύ δεδομένος τρόπος “κατακερματισμού της μουσικής” σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Ο Cramp έχει παρατηρήσει επίσης μια πρόσφατη μετατόπιση. Εκεί που οι καλλιτέχνες στο παρελθόν μισούσαν να τους τοποθετούν σε κατηγορίες, τώρα το κάνουν οι ίδιοι.

“Στο παρελθόν, το είδος ήταν κάτι που εφαρμόστηκε στη μουσική ενός καλλιτέχνη από εξωτερικές δυνάμεις – είτε αυτό ήταν το μουσικό τύπο, είτε όποιος άλλος – ενώ τώρα, πρέπει να επιλέξετε το δικό σας είδος για να περιγράψετε και να κυκλοφορήσετε τη μουσική. Αυτό είναι ένα παράξενο στρίμωγμα.”

Ταυτόχρονα, υπήρξε μια αύξηση των ακροατών που δεν ταξινομούν τον εαυτό τους ως οπαδούς ενός είδους, αλλά ενός μόνον καλλιτέχνη.

“Χρησιμοποιούμε τη μουσική για να εκφράσουμε την ατομική μας ταυτότητα, πράγμα που σημαίνει να ενωνόμαστε σε κάποιες στιγμές και να αποσυνδεόμαστε σε άλλες,” λέει ο Sanneh.

“Είσαι Swifty, είσαι φαν της K-pop και μέλος του στρατού των BTS. Πηγαίνεις σε πόλεμο για το Rihanna Navy, σωστά; Έτσι, υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα που βασίζεται στον θαυμασμό ενός μόνον καλλιτέχνη με έναν τρόπο που είναι είδος μικρής κλίμακας.”

Η Sara Sesardic, υπεύθυνη επιμέλειας περιεχομένου στο Spotify, λέει ότι η εταιρεία έχει προσαρμόσει τη στρατηγική της για να φωτίσει αυτό που συμβαίνει πολιτιστικά γύρω από το είδος.

“Αυτό που έχουμε παρατηρήσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι καλλιτέχνες γίνονται πολύ πιο εύκαμπτοι με το είδος της μουσικής που κάνουν, και εκείνο το είδος, επίσης, γίνεται πιο εύκαμπτο,” λέει στο BBC.

“Περισσότερο πρόκειται για τη δημιουργία αυτών των κοινοτήτων γύρω από τους καλλιτέχνες αντί να τους ταιριάζουν μέσα σε ένα στερεότυπο να είναι μόνο ποπ, ή μόνο indie, ή μόνο χορευτική, ή κάτι τέτοιο.”

‘Συνεχώς αντιδρώντας’

Το είδος παραμένει ένα κλειδί στον τρόπο με τον οποίο ο υπηρεσία streaming συστήνει μουσική στους χρήστες της, καθώς και για να καθιστά ευκολότερη την αναζήτηση κομματιών, αλλά είναι μόνο ένας παράγοντας που λαμβάνει υπόψη η Spotify, τόσο αλγοριθμικά όσο και στο επιμελητικό επίπεδο, όταν προσπαθεί να ταιριάξει έναν ακροατή με το σωστό κομμάτι, τη σωστή στιγμή.

“Το κοινό γίνεται πιο ανοιχτό στο να ακούει, να βιώνει και να απολαμβάνει διαφορετικά είδη μουσικής,” λέει η Sesardic.

“Υπάρχουν καλλιτέχνες που θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες να ταιριάξουν σε λίστες αναπαραγωγής που είχαμε για είδη, αλλά πραγματικά δημιουργούν ένα νέο ήχο που έχει ήδη συνδεθεί με τους οπαδούς. Έτσι, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σπίτι γι’ αυτό. Αντιδρούμε συνεχώς ώστε οι χρήστες μας να έχουν την καλύτερη εμπειρία.”

Ο Murkage Dave αισθάνεται επίσης ότι υπάρχει διασυνδεσιμότητα – οι οπαδοί της μουσικής του ακούνε επίσης και The 1975, λέει – αλλά συχνά βρίσκει τη βιομηχανία να διστάζει να κατηγοριοποιήσει τη μουσική του ως ποπ επειδή “δεν μοιάζει με το πως ένας ποπ καλλιτέχνης φαίνεται στο μυαλό τους” (οι υπηρεσίες streaming συχνά τον ταξινομούν εσφαλμένα ως “UK alternative hip-hop”).

Σε αυτήν τη μουσική εποχή διαρκούς αλλαγής, η απόλυτη ακρίβεια μπορεί να είναι μια πρόκληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τραγούδια του έχουν ταξινομηθεί λανθασμένα από αλγόριθμους ή σε επιμελητικά επιμελημένες λίστες αναπαραγωγής, και πιστεύει ότι αυτό ήταν επιζήμιο για τον ίδιο ως καλλιτέχνη.

“Θα είμαι σε κάποιο είδος grime mix και ποτέ δεν έχω κάνει ένα grime τραγούδι στη ζωή μου,” λέει.

“Κάπως έτσι, είμαι το πρόσωπο αυτού του αλγοριθμικού grime mix και με κρατάει πίσω. Δεν θα βρείτε οπαδούς της μουσικής μου εκεί.”

Η αμερικανίδα μουσικός και εικαστικός καλλιτέχνης Joanna Sternberg, υιοθετεί μια παρόμοια μη γενρική προσέγγιση στη μουσική. Γι’ αυτήν, η ερμηνεία του ακροατή είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο όταν πρόκειται να κατηγοριοποιήσει τη μουσική της.

“Γνωρίζω τζαζ μουσικούς που ακούνε μόνο τζαζ, τους αρέσει μόνο η τζαζ και δεν ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν κάτι άλλο – κάποιες φορές ζηλεύω λίγο γι’ αυτό απλώς επειδή μπορούν να επικεντρωθούν τόσο πολύ σε ένα πράγμα, αλλά σίγουρα δεν είμαι καθόλου έτσι.

“Σίγουρα θέλω να εξυπηρετήσω τον ακροατή [περισσότερο από τις υπηρεσίες streaming] στο νόημα ότι αν αποφασίσουν ότι η μουσική μου είναι ένα συγκεκριμένο είδος και το θέλουν έτσι, δεν θα αντιταχθώ.”

Bronx drill, ambient lo-fi και gym phonk ήταν μερικά από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη στη Spotify το 2023. Καθώς αυτές οι μικρές κατηγορίες γίνονται ολοένα και πιο συγκεκριμένες, ο Sanneh λέει ότι το έννοια του είδους θα μπορούσε να σταματήσει να υπάρχει στην εποχή του streaming, αλλά οι κοινότητες θα συνεχίσουν να έχουν σημασία.

Από την άποψη ενός καλλιτέχνη, ο Murkage Dave – που συγκρίνει τα είδη με συστατικά κέικ που μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν κάτι νέο – ελπίζει να παραμείνει ανεξάρτητος από το είδος.

“Προσωπικά, θα ήθελα να φτάσω σε ένα σημείο όπου θα αξιολογούμαι μόνο με βάση τη δουλειά που κάνω, αντί για κάθε φορά που έχω μια συνάντηση με κάποιον στο επιχειρηματικό κομμάτι που λέει, ‘Σε τι κουτί μπορούμε να το βάλουμε;’.

“Βρίσκω ότι μπορεί να είναι αποθαρρυντικό μερικές φορές.”

Οι υπηρεσίες streaming σίγουρα δεν πρόκειται να φύγουν πουθενά, ούτε και οι εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής που προσαρμόζονται σε κάθε χρήστη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αριθμός των μικρών ειδών πιθανόν να αυξηθεί μόνο καθώς οι αναπαραγωγείς συνεχίζουν να κατασκευάζουν ακόμη πιο ακριβείς αλγορίθμους.

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η μετάβαση από το είδος προς τις συστάσεις βασισμένες στη διάθεση ή στην ώρα της ημέρας. Καθώς οι γραμμές μεταξύ των παραδοσιακών μουσικών ειδών έχουν διασταυρωθεί, δεν ορίζουν πλέον τη γεύση του ακροατή όπως έκαναν στην προ-εποχή του streaming.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Molly Russell: Οι τεχνολογικές εταιρείες ακόμα αποτυγχάνουν μετά τον θάνατο εφήβου, λέει πατέρας

Θα ανακάμψει το cybertruck της Tesla από την καταστροφική του έναρξη