in

wowwow

iPhone – 7+1 συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο

Πώς με μερικές αλλαγές στις ρυθμίσεις θα βελτιώσετε το υλικό που τραβάτε

Μπορεί να τσιμπήσατε ένα καινούργιο iPhone αυτές τις γιορτές ή να είστε ήδη κάτοχος ενός. Θα έχετε αναρωτηθεί πως γίνεται να βγάζουν κάποιοι καλύτερες φωτογραφίες από εσάς, την ώρα που έχουν κάποιο Android κινητό με σαφώς κατώτερη κάμερα από αυτήν ενός πρόσφατου iPhone μοντέλου.

Το “mobile photography” κυριαρχείται από τις iOS συσκευές της Apple με αποτελέσματα που εκπλήσσουν και τα πιο εκπαιδευμένα μάτια. Μπορείτε όμως να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας πειράζοντας μερικές ρυθμίσεις στην κάμερα που θα ανεβάσουν το επίπεδό τους.

Παρακάτω σας έχουμε 7+1 tips για καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο στο iPhone: 

Ανοίξτε το grid

Το grid της προεπισκόπησης της κάμερας ή πλέγμα όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα εργαλείο αρκετά απλό που όμως μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Χάρη σε αυτό μπορείτε να καδράρετε καλύτερα το αντικείμενο της φωτογραφίας, να έχετε πιο σωστή γωνία λήψης και πολλά ακόμη.

Ενεργοποιείστε το στις ρυθμίσεις και δε θα χάσετε.

Ανοίξτε το ProRAW και ProRes

Αυτή η ρύθμιση αφορά τα iPhone 12 Pro και μεταγενέστερα καθώς μπορούν να καταγράφουν σε ProRAW format από την ενσωματωμένη εφαρμογή κάμερας του iOS. Μια RAW φωτογραφία δίνει πολύ περισσότερο χώρο στο edit της ώστε να την πειράξετε σε μεγαλύτερο βαθμό και με καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με μια απλή επεξεργασμένη από την Apple.

Στο iPhone 13 Pro και έπεται η Apple πρόσθεσε την υποστήριξη ProRes καταγραφής, που είναι το αντίστοιχο «ωμό» και ατόφιο φορμάτ καταγραφής βίντεο. Με αυτό το codec θα έχετε υψηλότερης ποιότητας αρχεία που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη στο μοντάζ αργότερα.

Μάλιστα στο iPhone 14 Pro/Pro Max μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ καταγραφής φωτογραφίας ProRAW στα 12MP ή τα 48MP. Όταν τα ενεργοποιήσετε στις Ρυθμίσεις της Κάμερας θα εμφανιστεί το αντίστοιχο κουμπί στο UI του Camera app. Να έχετε κατά νου όμως πως αυτό το είδος καταγραφής πιάνει τρομερά πολύ περισσότερο χώρο στο iPhone σας.

Καθρεφτίστε την selfie κάμερα

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στις selfies είναι πως η μπροστινή κάμερα βγάζει φωτογραφία με… ανάποδη κατεύθυνση από αυτή που είναι στην πραγματικότητα. Μην ανησυχείτε το πρόβλημα λύνεται με την επιλογή κατοπτρισμού (mirror) στην εμπρόσθια κάμερα.

Ενεργοποιήστε το στις ρυθμίσεις για να βγάζετε selfies ακριβώς όπως το βλέπετε στην οθόνη του iPhone, χωρίς να ανησυχείτε εάν το αριστερά είναι στην πραγματικότητα δεξιά κ.ο.κ.

Macro mode

Τα iPhone 13 Pro και iPhone 14 Pro διαθέτουν το ειδικό Macro mode για να καταγράψετε αντικείμενα από πολύ κοντινή απόσταση. Αν το ενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις, το mode αυτό «ανάβει» αυτόματα χάρη στην ΑΙ επεξεργασία της κάμερας και του A15/16 Bionic επεξεργαστή.

Με το ειδικό κουμπί με το λουλούδι μπορείτε να το κλείσετε όποτε επιθυμείτε.

Φωτογραφικά στιλ

Από την εποχή του iPhone 13 η Apple πρόσθεσε στην κάμερα τα έτοιμα «Photographic Styles” ή Φωτογραφικά στιλ που δεν είναι κάτι παραπάνω από έτοιμα presets/φίλτρα.

Μπορούν όμως να προσφέρουν αρκετά καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα την περίπτωση.

Ανάλυση βίντεο – Αλλάξτε την άμεσα

Το πιο συχνό πρόβλημα πολλές φορές στα βίντεο που τραβάτε με το iPhone σας είναι πως έχετε επιλέξει μια χαμηλότερη ανάλυση.

Πηγαίνετε λοιπόν στις Ρυθμίσεις της Κάμερας και αλλάξτε την ανάλυση και το framerate. Υπάρχουν επιλογές για μέχρι και 4Κ ανάλυση με 60/30/24fps, Cinematic ανάλυσης σε 4Κ μεταξύ 30/24fps (iPhone 14 μόνο) ή εάν θέλετε slow motion μπορείτε να ανεβάσετε μέχρι 1080p και 240fps.

Κρατήστε τις αλλαγές για πάντα

Τώρα που έχετε ανακαλύψει πολλά κόλπα κρυμμένα στις Ρυθμίσεις της κάμερας είναι ώρα να τα διατηρήσετε. Και αυτό διότι κάθε φορά που ανοίγετε την κάμερα, οι ρυθμίσεις της επαναφέρονται στις προεπιλογές της Apple.

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις και στο “Preserve Settings” (Διατήρηση ρυθμίσεων) επιλέξτε να διατηρεί τις αλλαγές που έχετε κάνει, έτσι ώστε να μην τις ρυθμίζετε από την αρχή κάθε φορά που ανοίγετε την κάμερα.

Swipe για περισσότερα

Αν δοκιμάσετε να κάνετε swipe προς τα πάνω στην Κάμερα του iPhone σας θα αποκαλυφθούν αρκετές κρυμμένες επιλογές του UI για πιο…pro καταστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Viral βίντεο – Έχετε δει ποτέ σταγόνα νερού στα 6.000fps;

Είναι αλήθεια – Εξέταση αίματος ανιχνεύει με αξιοπιστία τη νόσο του Αλτσχάιμερ