in ,

loveditlovedit

iOS 16 – Φέρνει τα iPhone πιο κοντά στο Android από ποτέ

Δίνει στους χρήστες περισσότερη ελευθερία

Τα προσαρμόσιμα widgets του iOS 14 τρέλαναν τους χρήστες και έγινα η αιτία να γεμίσει το διαδίκτυο με οδηγούς για τη δημιουργία custom οθονών. Όμως, ο λόγος που οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν τόσο είναι διότι επιτέλους η Apple έδινε στους χρήστες περισσότερο έλεγχο στα τηλέφωνα που έχουν και την εμφάνιση τους.

Η οθόνη κλειδώματος των iPhone μπορεί να προσαρμοστεί στην τελευταία έκδοση του iOS, καθώς έχει ρυθμιζόμενες γραμματοσειρές, χρωματικά overlay, και τα προσαρμοσμένα γραφικά στοιχεία.

Φαίνεται ότι η Apple έχει λάβει υπόψη τη θετική αντίδραση των χρηστών και αποφάσισε να χαλαρώσει λίγο τα ηνία, μήπως και τους επιτρέψει να έχουν πιο προσωπικές συσκευές και όχι να νιώθουν λες και δουλεύουν στην ίδια εταιρεία έχοντας τα ίδια τέρμα κλειδωμένα τηλέφωνα.

Η Apple έχει πει ότι η προσαρμόσιμη οθόνη κλειδώματος στο iOS 16 είναι εμπνευσμένη από το πρόγραμμα επεξεργασίας προσώπου στο Apple Watch, με επιλογές από μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων και γραμματοσειρών, όπως το ρολόι περιορίζεται σε ορισμένα πρόσωπα, χρώματα, και συνδυασμούς. Υπάρχουν widgets με design παρμένο απευθείας από το Apple Watch, και τα κοινά στοιχεία συνεχίζονται.

  • Η εταιρεία αναλύει ακόμη και τις φωτογραφίες των χρηστών και προσφέρει μόνο εφέ που πιστεύει ότι είναι κατάλληλα για την εικόνα που έχουν επιλέξει, σε μία προσπάθεια – ίσως – να εξοικονομήσει χρόνο στους χρήστες. Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος άνετα να υποθέσει ότι η Apple προσφέρει ελεγχόμενη ελευθερία, αποφεύγοντας να προσφέρει εφέ και στοιχεία που θα “χαλούσαν” την “εικόνα” του λειτουργικού της συστήματος”.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Apple αποφάσισε να συνδέσει προαιρετικά τις οθόνες κλειδώματος με τις λειτουργίες εστίασης. Όταν o χρήστης αλλάζει τις λειτουργίες εστίασης, η οθόνη κλειδώματος και η αρχική οθόνη μπορούν επίσης να αλλάξουν. Φαίνεται ότι η Apple φλερτάρει όλο και πιο πολύ με την ιδέα της χρήσης θεμάτων και να επιτρέψει στους χρήστες να δημιουργούν “το δικός τους” iPhone, έξω από τα δικά της στενά πρότυπα.

Όταν το Android 12 εισήγαγε την έννοια της εξατομίκευσης και της προσαρμογής, έδωσε στον χρήστη τη δυνατότητα να κάνει ό,τι ήθελε με την εμφάνιση του OS – σχεδόν, χωρίς τη χρήση τρίτων θεμάτων, αλλά εκμεταλλευόμενος τα ενσωματωμένα εργαλεία του ίδιου του λειτουργικού συστήματος. Όμως, άλλο Google και άλλο Apple.

Η Apple δεν θα το κάνει ποτέ αυτό, κυρίως επειδή γνωρίζει ότι η απόλυτη ελευθερία θα οδηγήσει σε ένα σωρό κακές αποφάσεις, έναν κόσμο γεμάτο καταστροφικές επιλογές γραμματοσειράς και φρικτές αποφάσεις σχεδιασμού – βλέπε την “Comic Sans” (Cool Jazz, Rosemary, Choco cooky) που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί ακόμη και σήμερα στα Samsung.

Δικαίως ή αδίκως, η Apple θα ήθελε να σώσει τους χρήστες της από τις δικές τους κακές αποφάσεις. Ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να το κάνει αυτό είναι να επιμεληθεί προσεκτικά μια δέσμη επιλογών και θεμάτων που θεωρεί ότι είναι εντάξει για την εικόνα των συσκευών της, που θα μπορούσαν ίσως να υποστηρίζονται από κάποια ανάλυση που βασίζεται στη μηχανική μάθηση, και ενδεχομένως δεν προσφέρουν στον χρήστη επιλογές που η Apple θεωρεί άσχημες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Twitter – Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που φέρνει για τους Android χρήστες

ΠΡΟΣΟΧΗ! – Νέο Android malware σε γράφει σε premium υπηρεσίες και χρησιμοποιεί OTP