in

Matter: Το πρότυπο έξυπνου σπιτιού για να τα κυβερνά όλα

Με την υποστήριξη από την Apple, την Amazon, την Google και τη Samsung, το Matter υπόσχεται να γίνει το πρότυπο για να τα κυβερνήσει όλα στην κατηγορία έξυπνων κατοικιών. Τι είναι το Matter, τι είναι το Thread, τι περιλαμβάνει για εσάς και ποιους τύπους προϊόντων υποστηρίζει; Το nextpit σας εισάγει σε αυτό το νέο πρότυπο και απαντά στις πιο πιεστικές ερωτήσεις.

Τι είναι το Matter;
Το Matter ανακοινώθηκε στα τέλη του 2019 από την Amazon, την Apple, την Google και την Zigbee Alliance ως «πρότυπο συνδεσιμότητας χωρίς δικαιώματα για την αύξηση της συμβατότητας μεταξύ των προϊόντων έξυπνου σπιτιού». Αρχικά ονομάζεται Connected Home over IP (CHIP), το πρότυπο χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP) για τη διασύνδεση διαφορετικών συσκευών, οικοσυστημάτων και εφαρμογών.

Τα ακόλουθα τέσσερα πρωτόκολλα επικοινωνίας υποστηρίζονται από το Matter.

Καλώδιο Ethernet / LAN (IEEE 802.3)
Wi-Fi / WLAN (IEEE 802.11)
Νήματα (IEEE 802.15.4)
Bluetooth χαμηλής ενέργειας
Σκεφτείτε το Matter ως υποδοχή USB για έξυπνες οικιακές συσκευές. Η πλέον κοινή “καθολική” υποδοχή αποσύρθηκε βύσματα όπως σειριακή (DE-9), παράλληλη (DB-25), θύρα παιχνιδιού (DA-15) και πιο πρόσφατα, DisplayPort (DP), ακόμη και διάφορες θύρες φόρτισης. Το Matter, από την άλλη πλευρά, θα διασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να επιλέξετε μεταξύ Siri, Alexa και Google Assistant για τον έλεγχο συσκευών ή μεταξύ Z-Wave, Wi-Fi και Zigbee για την επικοινωνία τους. Αντίθετα, θα υπάρχει απλώς το Matter ως πρότυπο ομπρέλα και το Thread ως το πρωτόκολλο επικοινωνίας.

Φυσικά, αυτό οδηγεί στην κλασική κατάσταση που αποδεικνύεται καλύτερα από το διάσημο κόμικ του xkcd. Αλλά η τεράστια επιρροή όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών μας κάνει να πιστεύουμε ότι το Matter θα γίνει το πρότυπο της αγοράς.

Τι είναι το Thread;
Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του Thread και των προτύπων όπως το Wi-Fi ή το Bluetooth είναι ότι το Thread δημιουργεί ένα δίκτυο πλέγματος. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συσκευή είναι μόνιμα συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό δίκτυο που υποστηρίζει το Thread θα επεκτείνει επίσης το έξυπνο οικιακό σας δίκτυο. Για παράδειγμα, εάν μια κλειδαριά πόρτας δεν βρίσκεται στην άμεση εμβέλεια του συστήματος συναγερμού σας, μπορεί επίσης να επικοινωνήσει με το σύστημα ασφαλείας μέσω μιας λάμπας Matter.

Παρεμπιπτόντως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μη αυτόματη ρύθμιση αυτού του δικτύου. Οι συσκευές ύλης συντονίζονται μεταξύ τους και στη συνέχεια αποφασίζουν μόνες τους την πιο αποτελεσματική μέθοδο επικοινωνίας μεταξύ τους. Για να δημιουργήσετε τη σύνδεση μεταξύ του δικτύου σας Thread και του εξωτερικού κόσμου ή του smartphone σας, χρειάζεστε μόνο μια συσκευή στο σπίτι που λειτουργεί ως ο λεγόμενος Matter “border router”. Το HomePod Mini, το τρέχον Amazon Echo, το Apple TV 4K 3ης γενιάς και πολλές άλλες συσκευές προσφέρουν ήδη αντίστοιχη λειτουργικότητα.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν το Matter and Thread;
Πλεονέκτημα 1: Διαλειτουργικότητα
Τι σημαίνει αυτό για εσάς ειδικά στην περίπτωση που το Matter καθιερωθεί ως το κύριο πρότυπο; Πρώτα απ ‘όλα, δεν έχει σημασία (εεε!) αν χρησιμοποιείτε το Apple HomeKit, το Samsung SmartThings ή οποιοδήποτε άλλο οικοσύστημα κάτω από την ομπρέλα του Matter. Θα μπορείτε να ελέγχετε την έξυπνη πρίζα σας, την οποία ελέγχατε μέσω του Google Assistant, μέσω της Alexa—ή απλώς να ελέγχετε και τις δύο ταυτόχρονα.

Φανταστείτε να ζείτε σε ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί Android και iOS. Στο Matter, δεν έχει σημασία ποιο smartphone χρησιμοποιείτε, ποιο οικοσύστημα και ποιον έξυπνο βοηθό. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να χρησιμοποιήσει το προτιμώμενο λειτουργικό σύστημα ή τον αγαπημένο του βοηθό στο μέλλον.

Πλεονέκτημα 2: Απόκτηση και επιλογή
Η αγορά έξυπνων προϊόντων θα είναι πολύ πιο εύκολη για εσάς στο μέλλον. Θα έχετε μια τεράστια ποικιλία από έξυπνα προϊόντα για να διαλέξετε και δεν θα χρειάζεται πλέον να ξοδεύετε ώρες ψάχνοντας ανάμεσα σε διαφορετικές λύσεις έξυπνου σπιτιού για να βρείτε αυτή που ταιριάζει στην πλατφόρμα του σπιτιού σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το σύμβολο Matter ή Thread είναι τυπωμένο στο κουτί.

Εδώ είναι ένα άλλο θετικό σημείο για εσάς: Οι ίδιες οι εταιρείες δεν χρειάζεται πλέον να πιστοποιούν τα προϊόντα τους για πολλά οικοσυστήματα ταυτόχρονα. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήμα στην παραγωγή και έτσι βοηθά επίσης στην παροχή ακόμη περισσότερων επιλογών.

Πλεονέκτημα 3: Εγκατάσταση
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι θα είναι ευκολότερο για εσάς να ρυθμίσετε νέο υλικό. Όπως συμβαίνει προς το παρόν με το Apple Homekit, ένας κωδικός QR θα είναι αρκετός για εγκατάσταση στο μέλλον, εξοικονομώντας χρόνο και σπασμένα νεύρα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό, κύριε!

Το πιο σημαντικό, η αρχή του πλέγματος πίσω από το Thread σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε γέφυρες ή επαναλήπτες για να επεκτείνετε το υπάρχον οικιακό σας δίκτυο. Σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή Thread με μόνιμη σύνδεση ρεύματος θα μπορεί να το κάνει για εσάς. Αυτό κάνει την κατασκευή του έξυπνου οικιακού σας δικτύου πολύ (πολύ περισσότερο!) πιο εύκολη και, ελπίζουμε, φθηνότερη.

Πλεονέκτημα 4: Ανεξαρτησία
Θα γίνετε επίσης πιο ανεξάρτητοι: αν έχετε ήδη καταβάλει πολλά χρήματα στο οικοσύστημα ενός έξυπνου σπιτιού ενός κατασκευαστή, για παράδειγμα, η μετάβαση σε άλλη εταιρεία είναι μια μη ελκυστική πρόταση. Αυτό πρόκειται να ανήκει στο παρελθόν με το Matter, γιατί στο μέλλον, θα πρέπει να μπορείτε να συνδυάζετε διακόπτες φώτων από τη Xiaomi και τη Bosch, για παράδειγμα. Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πώς αυτό θα αλλάξει τα έξυπνα οικοσυστήματα στο μέλλον.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για το υλικό, παρεμπιπτόντως, αλλά και για τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για τη λειτουργία του έξυπνου σπιτιού σας. Για παράδειγμα, αν το θέλει το Signify, θα μπορούσαν να ενσωματώσουν ρομπότ ηλεκτρικών σκούπας συμβατά με το Matter στην εφαρμογή Philips Hue. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, η πλήρης γκάμα λειτουργιών ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη όπως στην εγγενή εφαρμογή κατασκευαστή της Roborock και άλλων κατασκευαστών, απλώς και μόνο επειδή το Matter καθορίζει μόνο μία λειτουργία κύτους ανά κατηγορία προϊόντος, την οποία οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέσουν στο σύμπαν της ύλης.

Πλεονέκτημα 5: Ασφάλεια
Για να πιστοποιηθεί το υλικό ως έτοιμο για ύλη, πρέπει να πληροί τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας. Μπορείτε να υποθέσετε ότι αυτό είναι ήδη δεδομένο με τους σημαντικότερους παίκτες στην πρώτη θέση. Αλλά τώρα, έχετε τέτοιο βαθμό ασφάλειας ακόμα και με λιγότερο γνωστές μάρκες χαμηλού κόστους, αρκεί να έχουν το πιστοποιητικό. Χάρη στην τεχνολογία blockchain, το Matter διασφαλίζει ότι οι αλλαγές λογισμικού αποθηκεύονται αποκεντρικά και με διαφάνεια και μπορούν να επαληθευτούν από οποιονδήποτε. Τα προϊόντα Matter είναι κρυπτογραφημένα και στεγανά.

Επιπλέον, οι συνδεδεμένες συσκευές θα επικοινωνούν τοπικά, επομένως δεν χρειάζεται να ελέγχετε το έξυπνο σπίτι σας μέσω Διαδικτύου. Φυσικά, οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο cloud, ώστε να έχετε πρόσβαση στον έλεγχο θέρμανσης ή στο ρομπότ της ηλεκτρικής σκούπας ενώ βρίσκεστε στο δρόμο στο μέλλον.

Τι είδους συσκευές υποστηρίζει το Matter;
Το Matter κυκλοφόρησε επίσημα τον Οκτώβριο του 2022, μετά από πολλές καθυστερήσεις, καθορίζει μια σειρά από κατηγορίες προϊόντων (ή κατηγορίες). Ωστόσο, δεν θα υποστηρίζονται όλες αυτές οι κατηγορίες από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα προϊόντα θα υποστηρίζονται από την κυκλοφορία, αλλά άλλα θα εφαρμοστούν από το Matter σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η πρώτη μεγάλη επέκταση στις κατηγορίες συσκευών που υποστηρίζονται από το Matter ήρθε ένα χρόνο μετά το αρχικό πρότυπο, με το Matter 1.2 να ορίζει νέες κατηγορίες. Το Matter 1.3 ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2024, με επιπλέον πέντε κατηγορίες προϊόντων συσκευών, καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης ενέργειας, υποστήριξη για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και διαχείριση νερού.

Έτσι, το Matter καλύπτει πολλές έξυπνες οικιακές τεχνολογίες ακριβώς έξω από την πύλη. Ωστόσο, θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές κατηγορίες προϊόντων δεν αναφέρονται ακόμη εκεί, τόσο πολλές κατηγορίες όπως τα κουδούνια βίντεο, οι μετεωρολογικοί σταθμοί και άλλες θα ενσωματωθούν μόνο στο Matter με την πάροδο του χρόνου.

Κάμερες ασφαλείας, ενεργειακά προϊόντα όπως οικιακούς φορτιστές EV και “λευκά είδη” όπως ψυγεία επίσης απουσίαζαν από την αρχική κυκλοφορία, αλλά τα δύο τελευταία προστέθηκαν σε νεότερες αναθεωρήσεις.

Matter Ecosystems: εφαρμογές και γέφυρες
Λίγο αφότου έγινε επίσημο το πρότυπο 1.0, ορισμένες εταιρείες ανακοίνωσαν τις συμβατές συσκευές τους και εξίσου σημαντικές εφαρμογές για smartphone για τον έλεγχό τους. Η κυκλοφορία ξεκίνησε επίσης την αρχική κυκλοφορία ενημερώσεων συστήματος σε παλιά προϊόντα, αλλά μην θεωρείτε δεδομένες τις ενημερώσεις υλικολογισμικού, καθώς μπορούμε να περιμένουμε από τις εταιρείες να προσπαθήσουν να προωθήσουν νέες πωλήσεις.

Με τη διαλειτουργικότητα που υπόσχεται η Matter, άλλες εταιρείες όπως η LG (ThinQ) και πολλές άλλες αναμένεται να κυκλοφορήσουν συμβατές γέφυρες και εφαρμογές τους επόμενους μήνες.

Μεταβατικός λόξυγκας
Αν και προαναγγέλλεται ως το «ένα αληθινό πρότυπο», πιθανότατα θα χρειαστεί να ζήσουμε με τα υπάρχοντα οικοσυστήματα για αρκετό καιρό, ειδικά για εκείνους με το έξυπνο σπίτι τους ήδη εγκατεστημένο. Καθώς ορισμένες συσκευές δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν, εταιρείες όπως η Samsung είπαν ήδη ότι το ιδιόκτητο πρότυπο τους, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης, δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.

Εξαιτίας αυτού, ακόμη και μετά την ενημέρωση του Samsung SmartThings Hub, οι υπάρχουσες μη υλικές συσκευές δεν θα είναι δια μαγείας διαθέσιμες σε εφαρμογές που κατασκευάζονται από άλλες επωνυμίες και θα απαιτούν τη χρήση των τρέχουσες επώνυμες εφαρμογές. Παρόμοιοι λόξυγκας μπορούν να αναμένονται από άλλες οικογένειες προϊόντων, αλλά τουλάχιστον οι τρέχουσες συσκευές θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν, καλώς ή κακώς.

Υποστηρίζει το Matter παλαιότερες συσκευές;
Οχι απαραίτητα. Τα προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα για το νέο πρότυπο και ορισμένα από αυτά θα απαιτούν ενημέρωση υλικολογισμικού. Τόσο η Amazon όσο και η Google, μαζί με τους κατασκευαστές συσκευών eWeLink, Ledvance, Sengled, TP-Link, Tuya και Lifx ανακοίνωσαν ότι πολλές συσκευές θα λάβουν ενημερωμένο υλικολογισμικό για να είναι συμβατό με το Matter. Η προσωρινή λίστα περιλαμβάνει πολλές συσκευές Echo, Nest και SmartThings και φυσικά Alexa και Assistant.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναβάθμιση υλικολογισμικού θα απαιτείται για μία μόνο συσκευή στο σπίτι, όπως ανακοίνωσε η αναβάθμιση Matter Signify για τη Philips Hue Bridge, η οποία θα ενσωματώσει υπάρχοντες λαμπτήρες στο νέο οικοσύστημα. Ομοίως, η Samsung ανακοίνωσε ότι ορισμένες από τις έξυπνες τηλεοράσεις/οθόνες της, ακόμη και τα ψυγεία της θα λειτουργούν ως κόμβοι Matter για τον έλεγχο συμβατών συσκευών.

Όπως και στο οικοσύστημα Android, αναμένουμε από τους κατασκευαστές να διανέμουν αργά τις ενημερώσεις υλικολογισμικού τώρα που το πρότυπο έχει επικυρωθεί. Απλώς μην προχωρήσετε σε αγορές χωρίς να ελέγξετε αν η συσκευή υποστηρίζει Matter για να αποφύγετε τυχόν μελλοντικές ασυμβατότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

HyperOS: Προσαρμόστε την αρχική οθόνη του Xiaomi Smartphone σας

Κύκλος για αναζήτηση: Πώς να μεταφράσετε χρησιμοποιώντας AI σε τηλέφωνα Samsung