in

Τι είναι μια Smart TV και αξίζει την τιμή;

Τίποτα δεν ουρλιάζει «μέλλον» όπως μια τηλεόραση που μπορεί να ανταποκρίνεται στη φωνή σας, να προτείνει εκπομπές που μπορεί να σας αρέσουν και να λειτουργεί κυρίως hands-free. Φυσικά, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να επιτευχθούν και μέσω μιας εξωτερικής συσκευής – η ίδια η τηλεόραση δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό. Έχοντας αυτό κατά νου, τι είναι μια έξυπνη τηλεόραση;

Μια έξυπνη τηλεόραση μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως συνδεδεμένη τηλεόραση. Η έξυπνη τηλεόραση είναι μια τηλεόραση που μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εφαρμογών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έξυπνες τηλεοράσεις έχουν τη δική τους διεπαφή που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Netflix, στο Hulu, στο Prime Video και σε άλλες υπηρεσίες ροής. Ορισμένες έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν επίσης παιχνίδια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρόμοια προγράμματα.

Ουσιαστικά, μια έξυπνη τηλεόραση δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε υπηρεσίες για τις οποίες θα χρειάζονταν κανονικά μια δευτερεύουσα συσκευή, όπως μια κονσόλα παιχνιδιών ή ένα Chromecast.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρουν οι έξυπνες τηλεοράσεις;
Δεν υπάρχει ακόμη τυποποιημένη σειρά ή διεπαφή για έξυπνες τηλεοράσεις. Οι ενσωματωμένες υπηρεσίες διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά μπορείτε να περιμένετε να εμφανιστούν μερικά βασικά στοιχεία ανεξάρτητα από το είδος της έξυπνης τηλεόρασης που έχετε. Το Netflix, το Hulu και το Prime Video είναι τέτοιες δυνάμεις που κάθε εταιρεία θα τις περιλαμβάνει από προεπιλογή, αλλά υπάρχουν μερικές άλλες υπηρεσίες ροής που έχουν αρχίσει να δημιουργούν ερείσματα για τον εαυτό τους.

Το PlutoTV είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής υπηρεσία που προσφέρει μια σειρά δωρεάν καναλιών που έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε πολλές περισσότερες έξυπνες τηλεοράσεις, με ορισμένους κατασκευαστές (όπως το Vizio) να προωθούν ενημερώσεις για να το συμπεριλάβουν σε υπάρχουσες συσκευές. Ωστόσο, δεν θα λαμβάνουν όλες οι έξυπνες τηλεοράσεις ενημερώσεις όπως αυτή. Ακόμα κι αν η τηλεόρασή σας υποστηρίζεται αυτήν τη στιγμή, υπάρχει πιθανότητα οι εταιρείες να σταματήσουν τελικά την υποστήριξη.

Το Netflix έγινε πρωτοσέλιδο κοντά στα τέλη του 2019, όταν ο γίγαντας ροής ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον τις έξυπνες τηλεοράσεις Samsung από το 2010 και το 2011, τις έξυπνες τηλεοράσεις Vizio άνω των τεσσάρων ετών και τις συσκευές Roku πρώτης γενιάς.

Ωστόσο, οι νεότερες έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν λειτουργίες που δεν προσφέρουν οι άλλοι – όπως οι εφαρμογές για φαγητό. Φανταστείτε να μπορείτε να παραγγείλετε μια πίτσα χωρίς να σηκωθείτε ποτέ από τον καναπέ. Ορισμένες τηλεοράσεις θα σας επιτρέψουν επίσης να μεταδώσετε τη ροή βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας σας απευθείας στην τηλεόρασή σας. Εάν η τηλεόραση υποστηρίζει επίσης εικόνα σε εικόνα, τότε μπορείτε να ελέγξετε ποιος είναι στην πόρτα χωρίς να απομακρυνθείτε από αυτό που παρακολουθείτε αυτήν τη στιγμή.

Πόσο κοστίζουν οι έξυπνες τηλεοράσεις;
Αυτές τις μέρες, οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις φέρουν την ετικέτα “έξυπνη” πάνω τους. Δεν υπάρχει πλέον σαφής διαχωρισμός μεταξύ κανονικών τηλεοράσεων και «έξυπνων» τηλεοράσεων. Το κύριο χαρακτηριστικό που χωρίζει τις τηλεοράσεις σε διαφορετικά σημεία τιμής είναι το μέγεθος και ο κατασκευαστής.

Για παράδειγμα, μια γρήγορη αναζήτηση στο Best Buy δείχνει ότι μια τηλεόραση Insignia Smart 4K UHD 50 ιντσών με HDR κοστίζει 270 $, ενώ μια τηλεόραση Sony Smart 4K UDH 49 ιντσών με HDR κοστίζει 450 $. Η επωνυμία έχει μεγάλη δύναμη, όπως και οι οθόνες υψηλότερης ανάλυσης.

Εάν προσαρμόσετε σε έξυπνες τηλεοράσεις μεγαλύτερου μεγέθους, ιδιαίτερα άνω των 65 ιντσών, αυτή η επιπλέον οθόνη θα αρχίσει να σας κοστίζει. Πέρα από αυτό, μπορεί να δείτε μια διαφορά 100 $ μεταξύ μιας έξυπνης και μιας μη έξυπνης τηλεόρασης, αλλά αυτή η γραμμή γίνεται πιο δύσκολο να εντοπιστεί όσο περνά ο καιρός.

Αξίζει μια Smart TV;
Αρχικά, οι έξυπνες τηλεοράσεις προσέφεραν μια υπηρεσία διαθέσιμη μόνο μέσω μερικών επιλεγμένων παρόχων. Αν και οι έξυπνες τηλεοράσεις κυκλοφορούν τεχνικά με τη μία ή την άλλη μορφή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, η πρώτη σύγχρονη έξυπνη τηλεόραση κυκλοφόρησε το 2008.

Το Pavv Bordeaux TV 750 επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις μετοχές, να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube, τον καιρό και πολλά άλλα. Προέκυψε ταυτόχρονα με τις πρώτες υπηρεσίες ροής (το Netflix ξεκίνησε τη ροή το 2007), αλλά δεν προσέφερε υποστήριξη για αυτές.

Τώρα που οι υπηρεσίες ροής είναι άμεσα διαθέσιμες στις περισσότερες συσκευές, μια έξυπνη τηλεόραση μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί. Εάν έχετε ήδη τηλεόραση και δεν θέλετε να ξοδέψετε αρκετές εκατοντάδες δολάρια για μια νέα τηλεόραση, η επένδυση σε Roku, Chromecast, Amazon Fire Stick ή Apple TV είναι πολύ καλύτερη επένδυση.

Αυτές οι συσκευές παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα με τις περισσότερες σύγχρονες έξυπνες τηλεοράσεις. Στην πραγματικότητα, οι έξυπνες τηλεοράσεις Amazon έχουν την ίδια διεπαφή με το Amazon Fire Stick, ενώ οι τηλεοράσεις Roku έχουν την ίδια διεπαφή με το Roku stick. Μπορείτε ακόμη να λάβετε ροή 4K ξοδεύοντας λίγο περισσότερα σε ένα Chromecast Ultra ή ένα Roku Ultra LT.

Αν ψάχνετε για μια νέα τηλεόραση, ωστόσο, τότε μια έξυπνη τηλεόραση αξίζει τον κόπο. Μεταξύ των υπηρεσιών ροής, του ευρύτερου έξυπνου ελέγχου σπιτιού και σε ορισμένα μοντέλα, των ενσωματωμένων έξυπνων βοηθών, μια σύγχρονη έξυπνη τηλεόραση αξίζει το πρόσθετο κόστος. Η δυνατότητα ελέγχου της τηλεόρασης από μια εφαρμογή σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ποτέ ξανά μήπως χάσετε το τηλεχειριστήριο.

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω στο έπακρο μια Smart TV;
Οι περισσότερες έξυπνες τηλεοράσεις συνδέονται μέσω Wi-Fi, αλλά θα διαθέτουν και θύρα Ethernet. Εάν μπορείτε, συνδέστε την τηλεόρασή σας μέσω της θύρας Ethernet και χρησιμοποιήστε το Wi-Fi ως εφεδρικό. Το Wi-Fi είναι σχεδόν πάντα πιο αργό από μια σύνδεση Ethernet. εάν κάνετε ροή βίντεο 4K, θέλετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Το Ethernet θα σας το δώσει.

Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τα στοιχεία της συγκεκριμένης smart TV σας, έχοντας κατά νου ότι κάθε μοντέλο είναι ελαφρώς διαφορετικό. Μόλις μάθετε πώς να έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της τηλεόρασης, δημιουργήστε τις δικές σας ρυθμίσεις εικόνας.

Οι προεπιλεγμένες λειτουργίες (συνήθως κινηματογράφος, τηλεόραση, παιχνίδι και μερικές άλλες) σπάνια βαθμονομούνται για να δίνουν τα σωστά χρώματα. Αφιερώστε χρόνο για να ρυθμίσετε την τηλεόρασή σας ώστε να εμφανίζει σωστά τα χρώματα, ενεργοποιήστε το HDR και, στη συνέχεια, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τις ταινίες με τον τρόπο που πρέπει να προβάλλονται.

Έχετε Smart TV; Αν ναι, ποια έχετε και άξιζε τα επιπλέον χρήματα που ξοδέψατε; Ενημερώστε μας στα σχόλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να συνδέσετε το Google Home σε Wi-Fi

Πώς να συνδέσετε το Google Home στην τηλεόρασή σας