in

Πώς να ξεκινήσετε ένα έξυπνο σπίτι χρησιμοποιώντας το Google Home

Το έξυπνο σπίτι δεν είναι τέλειο. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές μια εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει «αδιάλειπτη» ενσωμάτωση με συσκευές τρίτων κατασκευαστών ή «αβίαστη» χρήση φωνητικών εντολών για να λυγίσει τα συνδεδεμένα gadget σας σύμφωνα με τη θέλησή σας, δεν υπάρχει καμία πλατφόρμα που να τα κάνει όλα σωστά. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, οποιαδήποτε από τις κύριες επιλογές — Amazon Alexa, Apple HomeKit (τώρα μόνο Home), Google Home, Home Assistant ή Samsung SmartThings — θα μπορούσε να είναι η καλύτερη για εσάς και το σπίτι σας. Πρόσφατα, έριξα μια μακρά ματιά στο Google Home.

Η Google έκανε πολλά σωστά όταν αγόρασε τη Nest το 2014, αλλά ανέβηκε πολύ αργά, κυκλοφόρησε μόνο μια μικρή ποσότητα νέου συνδεδεμένου οικιακού υλικού προτού παρουσιάσει τελικά το πρώτο της έξυπνο ηχείο με υποστήριξη Google Assistant το 2016. Ακολούθησε μια παρατεταμένη αλλαγή επωνυμίας μόλις η Google αποφάσισε ότι το έξυπνο σπίτι ήταν πράγματι κάτι. Ο τεχνολογικός γίγαντας έφερε επίσημα το Nest με το όνομα Google το 2019, το οποίο περιελάμβανε μια απογοητευτικά δυσάρεστη μετάβαση λογισμικού από την εφαρμογή Nest στο Google Home.

Αλλά τώρα, επιτέλους, ένα έξυπνο σπίτι υπό την ηγεσία της Google αρχίζει να έχει νόημα.

Η πρόσφατα ενημερωμένη εφαρμογή Google Home βελτιώνει πολλές βασικές λειτουργίες έξυπνου σπιτιού. Το ανανεωμένο λογισμικό της Google συνοδεύεται επίσης από μια πολυαναμενόμενη προσθήκη: υποστήριξη για το Matter στην εφαρμογή Google Home με ένα iPhone με iOS 16.5.

Συνδυάστε όλα αυτά μαζί, καθώς και την αρκετά ισχυρή σειρά επώνυμων προϊόντων του Google Nest, και το έξυπνο σπίτι της Google επιτέλους κάνει το βήμα του. Αλλά προτού μιλήσω για το πού βρίσκεται σήμερα και πώς το χρησιμοποιώ, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο ιστορικό των προσπαθειών έξυπνου σπιτιού της Google.

Εργασία προς τα πίσω
Η Google δεν ακολούθησε μια γραμμική πορεία για να δημιουργήσει την πλατφόρμα έξυπνου σπιτιού της. Το 2014, αγόρασε τη Nest, τότε μια startup με μόνο δύο προϊόντα: τον θερμοστάτη εκμάθησης Nest και τον ανιχνευτή καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα Nest Protect. Αργότερα την ίδια χρονιά, η Nest, τώρα μέρος της Google (αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ξεχωριστά από τον εταιρικό της ιδιοκτήτη), αγόρασε την startup Dropcam, κατασκευαστή καμερών ασφαλείας Wi-Fi και αντικατέστησε την Dropcam Pro με μια παρόμοια κάμερα Nest, τη Nest. Εκκεντρο. Η Nest παρουσίασε επίσης μερικές εκδόσεις επόμενης γενιάς του θερμοστάτη και του ανιχνευτή καπνού της και δημιούργησε το Works with Nest, τη δική της πλατφόρμα που αποτελείται από συνεργάτες συσκευών τρίτων που ενσωματώθηκαν με τα προϊόντα της.

Τότε τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Έφτασε ο Βοηθός Google και λίγο αργότερα ακολούθησε το πρώτο έξυπνο ηχείο της Google. Τελικά, πέντε χρόνια μετά την αγορά του, η Google ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τη Nest στις αρμοδιότητές της, καθιστώντας την πρώην νεοσύστατη εταιρεία Google την επίσημη μάρκα έξυπνων κατοικιών της Google.

Η μετάβαση από το Nest στο Google Nest ήταν γεμάτη με κάθε είδους προβλήματα. Η Google κατάργησε την πλατφόρμα Works with Nest, η οποία τερμάτισε ορισμένες ενσωματώσεις για υπάρχοντες χρήστες Nest. Η εφαρμογή Google Home δεν υποστήριζε όλες τις συσκευές Nest, πράγμα που σήμαινε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, έπρεπε να χρησιμοποιήσετε την παλιά εφαρμογή Nest για ορισμένα προϊόντα και τη νέα εφαρμογή Google Home για άλλα (αυτό εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα σε εξέλιξη για ορισμένα προϊόντα παλαιού τύπου).

Υπήρχαν επίσης κάποιες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο περίπου την ίδια περίοδο σχετικά με ένα μικρόφωνο που δεν αποκαλύφθηκε ενσωματωμένο στο σύστημα ασφαλείας Nest Secure. Το Nest Secure έκτοτε διακόπηκε και δεν θα υποστηρίζεται πλέον στην εφαρμογή Nest από το 2024.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από δώδεκα προϊόντα Google Nest, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων έξυπνων ηχείων και οθονών που βασίζονται στο Google Assistant που υποστηρίζουν «πάνω από 50.000 έξυπνες οικιακές συσκευές από περισσότερες από 10.000 δημοφιλείς μάρκες», σύμφωνα με την Google. Η πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής Google Home, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και διατίθεται στους χρήστες, κάνει σημαντικές βελτιώσεις στη διαμόρφωση και τον έλεγχο του έξυπνου σπιτιού.

«Εντάξει, Google, χτίστε μου ένα έξυπνο σπίτι»
Η πλατφόρμα έξυπνου σπιτιού της Google έχει ευρεία απήχηση λόγω της μεγάλης ποικιλίας συνεργατών τρίτων και της εύκολης εγκατάστασης και ελέγχου, ειδικά τώρα που η εφαρμογή έχει αναθεωρηθεί.

Εάν διαθέτετε τηλέφωνο Android, μπορείτε απλώς να το χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίσετε τις διάφορες συμβατές συνδεδεμένες συσκευές σας. Εάν διαθέτετε iPhone, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον Βοηθό Google μέσω της εφαρμογής Google Home. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από τα έξυπνα ηχεία ή οθόνες τους.

Προσωπικά, μετά από χρόνια δοκιμής του Alexa, του Google Assistant, του Siri και άλλων φωνητικών βοηθών με όλα τα είδη προϊόντων και διαφορετικές εντολές, ο Βοηθός Google αισθάνεται συντριπτικά πιο φυσικός. Κάνει εξαιρετική δουλειά απαντώντας σε γενικές ερωτήσεις καθαρά και διεξοδικά χωρίς να με παρεξηγήσετε ή να μην ξέρω την απάντηση.

Η τρέχουσα ρύθμισή μου περιλαμβάνει ένα iPhone με την εφαρμογή Google Home, μια έξυπνη οθόνη Google Nest Hub Max, μερικούς ανιχνευτές καπνού Nest Protect και ένα Nest Thermostat E. Όσον αφορά τις ενσωματώσεις τρίτων, αυτή τη στιγμή έχω μια δέσμη φωτιστικών Wyze και ένα παλιό Wyze Cam v2, αν και ως κριτής προϊόντων, αλλάζω τακτικά προϊόντα μέσα και έξω για δοκιμή.

Η ποιότητα ήχου και η ανάλυση οθόνης του Google Nest Hub Max είναι αρκετά ισχυρά ώστε να ξεπεράσω τη γενική μου απέχθεια για τις έξυπνες οθόνες. Μπορώ εύκολα να προβάλω τα συνδεδεμένα προϊόντα μου στην οθόνη και να κάνω προσαρμογές εκεί, εάν δεν έχω το τηλέφωνό μου πρόχειρο — ή να χρησιμοποιήσω μια γρήγορη φωνητική εντολή.

Μου αρέσει επίσης πολύ να μπορώ να ελέγχω τον θερμοστάτη μου στην έξυπνη οθόνη μου. Δυστυχώς, ο Nest Thermostat E έχει έκτοτε διακοπεί στις ΗΠΑ, αν και μπορείτε ακόμα να τον βρείτε στο Amazon. Έχω δοκιμάσει επίσης τον θερμοστάτη εκμάθησης Nest και τον νεότερο θερμοστάτη Nest και είναι και τα δύο σταθερά προϊόντα που μπορώ να προτείνω άνετα ως μέρος ενός έξυπνου σπιτιού της Google.

Αν και δεν έχω εγκατεστημένες κάμερες Google Nest ή κουδούνια πόρτας στο σπίτι, έχω δοκιμάσει τις περισσότερες από αυτές και τις θεωρώ εξαιρετικές συσκευές ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο μέρος του ενδιαφέροντός μου για ένα έξυπνο σπίτι της Google έγκειται σε αυτά τα προϊόντα Google Nest. Έχω δοκιμάσει πολλές συσκευές Nest όλα αυτά τα χρόνια και οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό λόγω του ελκυστικού υλικού και της ισχυρής τους απόδοσης. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Google συνήθως χρεώνει ένα ασφάλιστρο για τα προϊόντα της, το οποίο δεν ταιριάζει με τον προϋπολογισμό του καθενός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν θέλετε να εξοπλίσετε το σπίτι σας με πολλαπλούς θερμοστάτες, ανιχνευτές καπνού, κάμερες και κουδούνια πόρτας για να καλύψετε διαφορετικά επίπεδα και σημεία εισόδου.

Εάν διαθέτετε Chromecast με Google TV, μπορείτε να δείτε τη ζωντανή ροή της κάμερας Google Nest ή του κουδουνιού πόρτας στην τηλεόρασή σας — και να χρησιμοποιήσετε τον Βοηθό Google στο τηλεχειριστήριο Chromecast για να παίξετε τις αγαπημένες σας εκπομπές.

Θα πρότεινα επίσης ολόψυχα τους λαμπτήρες Wyze ως μέρος της εγκατάστασης σας. Είναι φθηνά, λειτουργούν καλά και είναι συμβατά με το Google Assistant. Έχω έναν συνδυασμό των λαμπτήρων τους που αλλάζουν μόνο λευκό φως και χρώματος. Όλα είναι ρυθμιζόμενα και έχουν ρυθμιζόμενη θερμοκρασία χρώματος λευκού φωτός, ώστε να μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ λευκού φωτός ψυχρότερου τόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν προσπαθείτε να ολοκληρώσετε τα πράγματα, και θερμότερου φωτός το βράδυ καθώς χαμηλώνετε.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε ήδη μια συσκευή στο σπίτι που είναι συμβατή με την Google. Ελέγξτε τις επιλογές της συσκευής σας για να δείτε ποιες εταιρείες και συγκεκριμένα προϊόντα θα λειτουργήσουν.

Εργασία με το Google Home
Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Google Home ή την οθόνη αφής στην έξυπνη οθόνη σας για να ελέγξετε τις έξυπνες οικιακές συσκευές σας, η βασική (και, κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη) λειτουργικότητα συνδέεται με φωνητικές εντολές. Πείτε, “OK, Google” ή “Hey, Google” για να ξεκινήσετε τα πράγματα.

Χρησιμοποιώ αυτούς τους τύπους εντολών συχνά, ειδικά όταν υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να προγραμματίσω, όπως να ρωτήσω την Google για τον τρέχοντα καιρό στην περιοχή μου ή την αναφορά τοπικής κυκλοφορίας. Χρησιμοποιώ επίσης εντολές για να κάνω εφάπαξ προσαρμογές στα φώτα και τον θερμοστάτη μου ξεχωριστά από το κανονικό τους πρόγραμμα.

Αυτές οι μεμονωμένες εντολές “OK, Google” είναι ωραίες, αλλά οι Ρουτίνες (η λέξη της Google για προσαρμόσιμους έξυπνους οικιακούς αυτοματισμούς) είναι ακόμα καλύτερες. Οι ρουτίνες μπορούν να τροποποιήσουν τον θερμοστάτη, τα φώτα και την γκαραζόπορτα ταυτόχρονα και όλα με μία μόνο εντολή. Για παράδειγμα, αν πω, “OK, Google, καληνύχτα”, ο φωνητικός βοηθός ρυθμίζει τα διάφορα συνδεδεμένα φώτα μου για την ώρα ύπνου, καθώς και τον θερμοστάτη. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε χρονοδιαγράμματα με τις Ρουτίνες, ώστε να είναι λίγο πιο αυτοματοποιημένο και να μην απαιτεί φωνητική εντολή ως προτροπή, όπως “Με την ανατολή, ανοίξτε τα σκίαστρα των παραθύρων μου και σβήστε τα φώτα του εξωτερικού μου”.

Είναι βασικό, αλλά το να έχω μία μόνο εντολή “OK, Google” για να χειρίζομαι πολλά πράγματα, εξοικονομώ λίγο χρόνο κάθε μέρα. Πιθανότατα σημαίνει επίσης ότι εξοικονομώ χρήματα και ενέργεια με την πάροδο του χρόνου, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αφήσω τα φώτα αναμμένα ή να ξεχάσω να ρυθμίσω τον θερμοστάτη σε μέρη της ημέρας που χρειαζόμαστε λιγότερη θερμότητα ή AC.

Η Google έχει επίσης ενημερώσει τις διαθέσιμες επιλογές για κανόνες ετικέτας στις Ρουτίνες. Αντί απλώς μια φωνητική εντολή, μια συγκεκριμένη ώρα, την ανατολή ή τη δύση του ηλίου ή να απενεργοποιήσετε ένα ξυπνητήρι, μπορείτε τώρα να ξεκινήσετε μια ρουτίνα «όταν μια συσκευή κάνει κάτι», κάτι που είναι μια σημαντική αναβάθμιση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε έναν αυτοματισμό όταν η κάμερα ανιχνεύει κίνηση ή όταν τα φώτα, τα έξυπνα βύσματα ή οποιαδήποτε άλλη συμβατή συσκευή κάνουν κάτι.

Περιθωριο ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Από την άλλη πλευρά, μακάρι το έξυπνο σπίτι της Google (ή κάποιο από αυτά, πραγματικά) να ήταν λίγο πιο προγνωστικό. Το έξυπνο σπίτι είναι πιθανόν να απέχει λίγο από αυτό, αλλά θα ήθελα να δω την πλατφόρμα της Google να προοδεύει σε σημείο που να ξέρει ακριβώς τι θέλετε και να κάνει αυτόματα αυτές τις αλλαγές για λογαριασμό σας.

Για παράδειγμα, τι θα γινόταν αν το πρωί όταν ξύπνησα άνοιξαν οι σκιές και τα φώτα άναβαν αυτόματα; Στη συνέχεια, καθώς κατευθυνόμουν κάτω, τι θα γινόταν αν ο ηλεκτρικός βραστήρας μου άρχιζε να βράζει και η έξυπνη οθόνη στην κουζίνα άρχιζε να μου δίνει μια ενημέρωση ειδήσεων, όλα χωρίς να πω λέξη; Ναι, θα μπορούσα να προγραμματίσω μερικά από αυτά τα πράγματα σήμερα, αλλά δεν σηκώνομαι πάντα την ίδια ακριβώς ώρα κάθε μέρα. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και μια φωνητική εντολή, αλλά θα ήταν ακόμα πιο εύκολο αν δεν χρειαζόταν καν να ζητήσω από τον Βοηθό Google να μου διαβάσει τις ειδήσεις.

Υπάρχουν και άλλες βελτιώσεις που θα εκτιμούσα. Εκτός από το Nest Secure και το Dropcam (και τα δύο θα διακοπούν ούτως ή άλλως το επόμενο έτος), ο ανιχνευτής καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα Nest Protect εξακολουθεί να μην υποστηρίζεται από την εφαρμογή Google Home. Η έλλειψη υποστήριξης για το Protect φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη καθώς ήταν μία από τις πρώτες συσκευές της Nest. Η Google είχε αρκετό χρόνο για να καταλάβει πώς να το μεταφέρει αποτελεσματικά. Κι όμως, δεν λειτουργεί.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή καπνού Protect μαζί με άλλες συσκευές Google Nest πιθανότατα χρειάζεται και τις δύο εφαρμογές, κάτι που είναι ενοχλητικό. Ευτυχώς, αυτό υποτίθεται ότι θα αλλάξει σύντομα, αλλά και πάλι, όπως και με τα εναύσματα κίνησης για τις Ρουτίνες, δεν το έχω δει ακόμα στην πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής Google Home.

Τι έρχεται
Είμαι περίεργος να δω πώς λειτουργεί το Matter με την εφαρμογή Google Home στο iPhone μου με iOS 16.5. Η ενημέρωση λογισμικού μόλις κυκλοφόρησε, οπότε δεν είχα πολύ χρόνο να ασχοληθώ μαζί της. Θεωρητικά, θα πρέπει να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη ρύθμιση και τη χρήση έξυπνων συσκευών. Παρά τα συναισθήματά μου για τις έξυπνες οθόνες, με ενδιαφέρει να δοκιμάσω το Google Nest Hub Max ως κόμβο θέματος. Είμαι επίσης ενθουσιασμένος που θα πειραματιστώ λίγο περισσότερο με την ανανεωμένη εφαρμογή Google Home. Η ενημερωμένη εφαρμογή και η υποστήριξη iPhone για το Matter κάνουν την πλατφόρμα της Google πολύ πιο ελκυστική.

Τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι τέλεια στο έξυπνο σπίτι της Google, αλλά πολλά από τα κομμάτια που περιμέναμε ενώνονται επιτέλους. Απλώς έπρεπε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα εφηβικά χρόνια του Google Nest.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να προσαρμόσετε το κουμπί δράσης του iPhone 15 Pro

Πώς να ενημερώσετε γρήγορα όλες τις εφαρμογές σας iPhone στο iOS 16