in ,

This is helpfullThis is helpfull

Πώς να ξεκινήσετε ένα έξυπνο σπίτι χρησιμοποιώντας το Apple Home

Το έξυπνο ταξίδι μου στο σπίτι ξεκίνησε, όπως τόσα άλλα, με έναν κακώς τοποθετημένο διακόπτη φώτων. Ο σύντροφός μου και εγώ μόλις είχαμε αγοράσει το πρώτο μας σπίτι και ο διακόπτης που φώτιζε την κουζίνα βρισκόταν στο πλυσταριό στην άλλη πλευρά, που σημαίνει ότι έπρεπε να περιπλανηθούμε στο σκοτάδι για να φτάσουμε σε αυτό. Μισούσα αυτόν τον διακόπτη φώτων.

  • Τι να κάνουμε λοιπόν; Λοιπόν, θα μπορούσα να ξοδέψω ένα σωρό χρήματα που δεν χρειαζόταν να προσλάβω κάποιον για να το μεταφέρει, να προσπαθήσω να το κάνω μόνος μου και να κάψω κατά λάθος το σπίτι μου με μια κακή δουλειά καλωδίωσης ή να πάρω τη βουτιά σε ένα έξυπνο σπίτι. Πήρα το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης (αυτό είναι ένα αστείο με τον ηλεκτρισμό) και άρχισα να φτιάχνω το σπίτι μου.

Ξεκίνησα με ένα Amazon Echo Dot και γρήγορα διαπίστωσα ότι μισούσα το σύστημα δεξιοτήτων που χρησιμοποιεί η Amazon. Επιπλέον, η ποιότητα του ήχου του μικρού μαύρου ξωτικού του ήταν τρομερή. Έτσι πήρα ένα Google Home Mini.

 

Φαινόταν πιο ωραίο, αλλά είχε αόρατα χειριστήρια αφής και η εφαρμογή ένιωθε μισοτελειωμένη. Θα μπορούσα να σταματήσω εκεί, αλλά λόγω της πλάνης του βυθισμένου κόστους, έδωσα μια ευκαιρία στο Apple Home.

  • Το Apple Home, παλαιότερα γνωστό ως HomeKit (το οποίο εξακολουθεί να αναφέρεται στα έξυπνα οικιακά API του), είναι η εννέα ετών πλατφόρμα έξυπνου σπιτιού της Apple, που ξεκίνησε το 2014 ως εμπειρία που βασίζεται στο Siri.

 

Παραδόξως, δεν είχε καμία εφαρμογή μέχρι δύο χρόνια αργότερα και κανένα έξυπνο ηχείο έως ότου η εταιρεία κυκλοφόρησε τελικά το πρώτο HomePod το 2018. Ο Nilay Patel του The Verge λάτρευε τα ηχητικά κομμάτια του HomePod, αλλά είπε ότι υπέφερε με πολλούς άλλους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η θέση του στον περίφημο περιφραγμένο κήπο της Apple, καθιστώντας την μια «μοναχική» συσκευή. Δεν μπορούσε να διακρίνει μεταξύ φωνών, δεν μπορούσε να χειριστεί την τηλεόρασή σας και μπορούσε να χειριστεί μόνο ένα χρονόμετρο τη φορά. Αλλά ήθελα απλώς τα φώτα μου να ανάβουν και να σβήνουν, και για μένα, φαινόταν να το κάνει αυτό καλύτερα από τους άλλους, οπότε κόλλησα με αυτό. Η Apple έχει κλείσει το χάσμα από τότε με όλους τους μεγάλους, ουσιαστικούς τρόπους, αλλά ήταν μια αργή διαδικασία.

Σήμερα, τα πλεονεκτήματα του Apple Home είναι ως επί το πλείστον διπλά. Πρώτον, υπάρχει η εύχρηστη, ελκυστική εφαρμογή Home της Apple. Βρήκα το Apple Home να είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα μετά τη χρήση της εφαρμογής Alexa smart home της Amazon, η οποία κρύβει περίεργα τα περισσότερα από τα πραγματικά στοιχεία ελέγχου έξυπνου σπιτιού σε μια καρτέλα.

Το δεύτερο είναι να είστε τόσο εγκλωβισμένοι στο οικοσύστημα της εταιρείας που επωφεληθείτε από τις αυστηρές απαιτήσεις της για συσκευές συμβατές με το Apple Home. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα τοπικού ελέγχου συσκευών — πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθείτε να έχετε βασικό έλεγχο από το τηλέφωνό σας εάν η υπηρεσία διαδικτύου σας σβήσει — και λειτουργίες όπως το HomeKit Secure Video (HKSV), το οποίο παρέχει στους χρήστες κρυπτογραφημένη αποθήκευση βίντεο στο cloud και αναγνώριση προσώπου με βάση τους χρήστες Βιβλιοθήκη Apple Photos, μεταξύ άλλων (περισσότερα για αυτό αργότερα). Ομολογουμένως, ωστόσο, αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς η συμμόρφωση με τους περιορισμούς της Apple είχε ως αποτέλεσμα μια πιο περιορισμένη, δαπανηρή επιλογή προϊόντος.

Το σύστημα της Apple, μεταξύ των μεγάλων έξυπνων οικιακών πλατφορμών, έχει επίσης δει ίσως την πιο ενθουσιώδη υποστήριξη για το νέο πρωτόκολλο Matter, το οποίο βασίζεται εν μέρει στην πλατφόρμα της Apple και είναι ακόμα στις πρώτες μέρες του. Εάν έχετε επενδύσει σχεδόν σε οποιοδήποτε πρόσφατο Apple Home Hub – δηλαδή σε Apple TV ή HomePod – θα διαπιστώσετε ότι η συσκευή είναι επίσης ένας δρομολογητής περιγράμματος Thread. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το Thread είναι το ασύρματο πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί σε πολλές φθηνές έξυπνες οικιακές συσκευές στο μέλλον. Για περισσότερα, η δική μας Jennifer Tuohy έχει έναν υπέροχο εισαγωγικό οδηγό για το θέμα.

Ξεκινώντας το έξυπνο σπίτι σας
Εάν πρόκειται να πάτε με το Apple Home, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με ένα Apple Home Hub — όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είτε Apple TV (ιδανικά από το 2021 ή νεότερο) είτε ένα HomePod. Εάν σχεδιάζετε να αγοράσετε ένα HomePod, να γνωρίζετε ότι εάν λάβετε την πιο πρόσφατη έκδοση, ουσιαστικά πληρώνετε μόνο για καλύτερο ήχο (ο οποίος, πάλι, είναι εκπληκτικός) επειδή το HomePod Mini των 99 $, μόνο στο ένα τρίτο της τιμής , φέρνει όλες τις ίδιες λειτουργίες. Το Apple TV 4K 2022, που ξεκινά από 129 $, είναι ένα ισχυρό κουτί ροής τηλεόρασης και ίσως το καλύτερο τέτοιο προϊόν για να αγοράσουν οι περισσότεροι άνθρωποι ούτως ή άλλως, αν και δεν θα λάβετε υποστήριξη Thread, καθώς προορίζεται για την έκδοση των 128 GB.

Όποιο κι αν επιλέξετε, η αγορά ενός Apple Home Hub σάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε το έξυπνο σπίτι σας όταν λείπετε και σας επιτρέπει να μοιράζεστε την πρόσβαση με άλλους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν iPhone. Χωρίς Home Hub, τα πράγματα γίνονται λιγότερο βολικά, αλλά εξακολουθείτε να μπορείτε να προσθέτετε και να ελέγχετε έξυπνα οικιακά προϊόντα με τις συσκευές Apple σας.

Όσο για τις έξυπνες συσκευές, ξεκινήστε από μικρές. Οι έξυπνοι λαμπτήρες είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης και γενικά είχα την καλύτερη εμπειρία με το Philips Hue, αν και η ρύθμιση είναι λίγο περισσότερο εμπλεκόμενη για τους λαμπτήρες Hue από ό,τι, ας πούμε, για τα Essentials A19 της Nanoleaf. Και οι δύο μάρκες προσφέρουν λαμπτήρες συμβατούς με τη λειτουργία Adaptive Lighting της Apple, η οποία σταδιακά συντονίζει τη ζεστασιά του λαμπτήρα κατά τη διάρκεια της ημέρας σας ώστε να είναι πιο δροσερή ή πιο ζεστή, ανάλογα με την ώρα.

Για έξυπνα βύσματα, έχω δοκιμάσει μερικά και όλα ήταν ανήσυχα κάποια στιγμή. Τα καλύτερα, όμως, ήταν τα έξυπνα βύσματά μου Eve Energy. Τα βύσματα της Eve δεν είναι φθηνά, αλλά αξίζουν τον κόπο, καθώς προσφέρουν μια ενσωματωμένη λειτουργία μετρητή ισχύος που παρακολουθεί πόση ενέργεια ρέει μέσα από αυτά, προσφέροντας ακόμη και μια εκτίμηση του κόστους που θα σας κοστίσει με βάση την τελευταία εβδομάδα, ημέρα ή λεπτό χρήσης. Η εφαρμογή Eve πετυχαίνει επίσης όπου η εφαρμογή Home της Apple αποτυγχάνει, δείχνοντας πώς είναι δομημένο το δίκτυο Thread σας, κάτι που βοήθησε πάρα πολύ όταν έπρεπε να αντιμετωπίσω προβλήματα απόκρισης με τις συσκευές Thread μου πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι έξυπνες κάμερες ασφαλείας για το σπίτι μπορούν να είναι μια καλή επιλογή στη συνέχεια, αν και η επιλογή της σωστής είναι δύσκολη. Αν διαθέτετε συνδρομή στο iCloud Plus, επιλέξτε ένα που υποστηρίζει HKSV, καθώς σας παρέχει 10 ημέρες ιστορικού βίντεο, τη δυνατότητα ορισμού ζωνών ανίχνευσης και αναγνώρισης αντικειμένων για άτομα, ζώα, οχήματα, ακόμη και πακέτα. Εκτός από τη δυνατότητα προβολής ειδοποιήσεων κάμερας στο iPhone, το iPad και το Mac σας, μια Apple TV μπορεί να εμφανίζει ροές εικόνας σε εικόνα από τις κάμερές σας, κάτι που είναι χρήσιμο όταν παρακολουθώ τηλεόραση στο υπόγειό μου και δεν μπορώ να ακούω χτυπήματα στην μπροστινή μου πόρτα (φυσικά, οι ειδοποιήσεις μπορούν επίσης να απενεργοποιηθούν).

Χρησιμοποιώ ένα ζευγάρι καμερών EufyCam 2C, αν και υπάρχουν λόγοι να είμαι προσεκτικός σχετικά με τις πρακτικές ασφαλείας του Eufy. Διαφορετικά, η Netatmo και η Logitech κάνουν και οι δύο αγαπημένες εναλλακτικές, όπως και η Eve και η Aqara. Ωστόσο, προσέξτε να μην συγχέετε τη συμβατότητα της Apple Home με την υποστήριξη HKSV. Η Arlo κατασκευάζει φανταστικές κάμερες, για παράδειγμα, αλλά η υποστήριξή τους περιορίζεται σε ζωντανή ροή βίντεο και βασική ανίχνευση κίνησης στην εφαρμογή Apple Home.

Εάν θέλετε να προσθέσετε σιγουριά πέρα ​​από αυτό που προσφέρουν οι κάμερες, μπορείτε να αναζητήσετε αισθητήρες θυρών και παραθύρων όπως αυτοί για τους θερμοστάτες Ecobee. Ο ανιχνευτής διαρροής νερού Aqara έσωσε πραγματικά το μπέικον μου μια φορά όταν άνοιξε μια διαρροή που είχα επιδιορθώσει στο υπόγειό μου στη μέση της νύχτας – το iPhone μου με ειδοποίησε, ξυπνώντας με για να σταματήσω τη διαρροή πριν φτάσει σε οτιδήποτε σπουδαίος. Οι αισθητήρες πόρτας / παραθύρου και κίνησης μπορούν επίσης να είναι ιδανικοί για τη ρύθμιση του αυτοματισμού, ώστε τα φώτα σας να ανάβουν αμέσως μόλις περπατήσετε στο δωμάτιο.

Τέλος, με αρκετά HomePods (Mini και άνω) στο σπίτι σας, μπορεί στην πραγματικότητα να μην χρειάζεστε ξεχωριστούς αισθητήρες υγρασίας ή θερμοκρασίας, καθώς είναι ενσωματωμένοι, αν και από την εμπειρία μου, δεν είναι τόσο ακριβείς όσο οι αποκλειστικοί αισθητήρες. Επιπλέον, η ενσωματωμένη αναγνώριση συναγερμού σημαίνει ότι μπορείτε να ειδοποιηθείτε εάν ο ανιχνευτής καπνού σας σβήσει όταν είστε έξω από το σπίτι. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι μοναδικά για τα HomePods, αλλά είναι όλα αυτά σε μία συσκευή. Ορισμένα ηχεία Amazon Echo διαθέτουν αισθητήρες θερμοκρασίας και μπορούν να ανιχνεύσουν ήχους όπως συναγερμούς καπνού, αλλά δεν διαθέτουν αισθητήρες υγρασίας, ενώ τα ηχεία Nest της Google μπορούν να ανιχνεύουν συναγερμούς, αλλά μόνο εάν πληρώνετε για τη συνδρομή Nest Aware και δεν διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Δημιούργησα το δικό μου σύστημα Apple Home εντοπίζοντας σιγά σιγά σημεία πόνου στο σπίτι μου που πίστευα ότι μια έξυπνη συσκευή θα έκανε καλύτερα. Τώρα έχω έναν συνδυασμό έξυπνων φώτων και έξυπνων ροοστάτη. διάφοροι αισθητήρες περιβάλλοντος, κίνησης και διαρροής. έξυπνες κάμερες ασφαλείας εξωτερικού χώρου. μια έξυπνη μονάδα ανοίγματος πόρτας γκαράζ (δηλαδή, συγκλονιστικά, συμβατή με το αρχαίο μου ανοιχτήρι Automatic Doorman). κι αλλα. Δεν ξέρω καν πόσες συσκευές κατέχω σε αυτό το σημείο, επειδή πολλές από αυτές είναι συσκευές Zigbee που βασίζονται σε διάφορους κόμβους, όπως οι κόμβοι Aqara και Hue μου, για να συνδεθούν στο Apple Home.

Συλλέγω πληροφορίες όπως έκανα κάποτε το Pogs και μου αρέσει να μπορώ να ανακαλύπτω τις συνθήκες σε κάθε μέρος του σπιτιού μου – και να μπορώ να ελέγξω τα πράγματα εκεί όταν λείπω. Διάφοροι αισθητήρες μου επέτρεψαν επίσης να προσαρμόσω τους αποσβεστήρες μου για την καλύτερη κατανομή αέρα και με βοήθησαν να ξέρω πού να τοποθετήσω υγραντήρες και αφυγραντήρες για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάνοντάς το καλύτερο
Όπως είπα νωρίτερα, το επαχθές πρόγραμμα πιστοποίησης της Apple είχε ως αποτέλεσμα μια πιο περιορισμένη επιλογή και υψηλότερες τιμές, κάτι που μπορεί να είναι μεγάλος πόνος όταν ψάχνετε για έξυπνες οικιακές συσκευές. Αλλά καθώς το Matter κυκλοφορεί όλο και περισσότερο, θα δούμε ότι πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς εξαφανίζονται καθώς βασικές έξυπνες συσκευές όπως λαμπτήρες, διακόπτες, βύσματα και αισθητήρες γίνονται πιο εμπορευματοποιημένες. Σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνετε για πιστοποίηση HomeKit για κατασκευαστές συσκευών, καθώς το Matter είναι εγγενώς cross-platform.

Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που η Apple θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Οι βελτιώσεις στο Siri είναι πάντα ευπρόσδεκτες, καθώς αυτή τη στιγμή, συχνά με παραπέμπει στο τηλέφωνό μου για ορισμένες ερωτήσεις, όπως αναζητήσεις στον ιστό ή πληροφορίες επιχείρησης (αν και άλλες φορές μου δίνει τις απαντήσεις που αναζητώ μέσω του ηχείου) και το τηλέφωνό μου ποτέ δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι υποτίθεται ότι μου δείχνει κάτι. Θα ήταν επίσης υπέροχο να δούμε περισσότερη υποστήριξη τρίτων για τον βοηθό της Apple – δύο χρόνια μετά το άνοιγμα του Siri σε άλλους προγραμματιστές για χρήση, η Ecobee εξακολουθεί να είναι η μόνη εταιρεία που λαμβάνει στην πραγματικότητα την Apple στην προσφορά.

Υπάρχουν τρόποι να παρακάμψετε την έλλειψη υποστήριξης τρίτων από την Apple, όπως το Home Assistant, ένα έργο ανοιχτού κώδικα που προσθέτει προσαρμόσιμη υποστήριξη HomeKit σε πολύ περισσότερες συσκευές από ό,τι εγγενώς. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ ο ίδιος, εν μέρει επειδή δεν είχα ανάγκη και εν μέρει επειδή είναι χρονοβόρο και απλά δεν το έχω καταφέρει ποτέ.

Θα ήθελα επίσης να δω μερικούς διασκεδαστικούς ή πιο λεπτομερείς αυτοματισμούς να εισάγονται στο Apple Home. Υπάρχουν χάκι τρόποι για να συμβεί αυτό, αλλά είναι σκοτεινοί και απαιτούν περισσότερη τεχνική τεχνογνωσία από ό,τι έχουν πολλοί άνθρωποι. Για παράδειγμα, έχω μια σκηνή που αναβοσβήνει πράσινα και κίτρινα φώτα σε ένα ζευγάρι Nanoleafs και παίζει το “Bang on the Drum All Day” του Todd Rundgren κάθε φορά που φωνάζω “Go pack!” στη Siri — αλλά ειλικρινά, δεν θα αγγίξω ξανά αυτή τη σκηνή γιατί ακόμα δεν έχω ιδέα πώς έφτιαξα τα φώτα για να κάνουν πραγματικά αυτό που ήθελα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Apple Home;
Εάν θέλετε περισσότερες επιλογές και δεν θέλετε να περιμένετε να αναλάβει πραγματικά το Matter (υποθέτοντας ότι το κάνει πραγματικά), η Google και η Alexa είναι οι επιλογές σας — δηλαδή, εκτός εάν είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε τον χρόνο, την ενέργεια και τη δύναμη του εγκεφάλου σας στην ενσωμάτωση του Home Assistant, ένα έργο ανοιχτού κώδικα που προσθέτει προσαρμόσιμη υποστήριξη HomeKit σε πολύ περισσότερες συσκευές από ό,τι το κάνει εγγενώς.

Αλλά αν θέλετε να έχετε ένα έξυπνο σπίτι και ανησυχείτε για το απόρρητο και την ασφάλεια, τότε η Apple έχει το καλύτερο ιστορικό για αυτά τα πράγματα. Και καθώς ωριμάζει το πρωτόκολλο Matter, τα όρια επιλογής και προσιτής τιμής θα εξαφανιστούν. Εάν βρίσκεστε ήδη στο οικοσύστημα της Apple, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας διαγωνισμός, καθώς η διάσημη διαλειτουργικότητα της εταιρείας επεκτείνεται στην πλατφόρμα έξυπνου σπιτιού της, δημιουργώντας μια πολύ πιο σύγχρονη εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς να προωθήσετε το email ως συνημμένο

Η Samsung επιτέλους φέρνει τα seamless updates ξεκινώντας απο το Galaxy A55